Mama & Kind Persoonlijk

Mom Talk | Met je kind naar de osteopaat (persoonlijke ervaring)

26 januari 2017

kind naar de osteopaat ervaring
Mocht je mij niet alleen via de website, maar ook via verschillende social media kanalen volgen dan heb je vast meegekregen dat tot enkele maandjes geleden Shae ongeveer anderhalf jaar erg slecht heeft geslapen. Avonden en nachten waarbij we elk uur naast haar bed stonden vanwege panisch schreeuwen en huilen was eerder regel dan uitzondering. Verschillende hulpinstanties konden niks voor ons betekenen en we werden gesust met de woorden ‘dat het vanzelf over zou gaan’. Op zo’n moment besluit je het heft in eigen handen te nemen en te kijken wat er verder is. Zo besloten wij om met ons kind naar de osteopaat te gaan. Graag deel ik onze persoonlijke ervaring hierin.

Om dit artikel puur informatief en zo objectief mogelijk te houden vermeld ik er met opzet niet in naar welke osteopaat wij zijn geweest. Mocht je interesse hebben en een osteopaat in de buurt van Arnhem zoeken dan kan je altijd contact opnemen zodat ik de betreffende praktijk door kan geven in verband met onze ervaring.

Wat is osteopathie
“Osteopathie is een alternatieve geneeswijze, die van de veronderstelling uitgaat dat een verminderde beweeglijkheid van weefsels en structuren in het lichaam een nadelige invloed op de gezondheid heeft. Osteopaten zouden in staat zijn om een dergelijke dysfunctie met hun handen op te sporen en weer beweeglijker te maken.” – Wikipedia

Osteopathie omvat een combinatie van anatomie, fysiologie, pathologie en biomechanica en bekijkt een mens en zijn/haar klachten als één geheel. Geen symptoombestrijding dus maar echt uitzoeken wat de oorzaak is van bepaalde klachten om te kijken waar de storing zit zodat er doelgericht behandeld kan worden. De focus ligt vooral op het in balans komen van het lichaam zodat energieën en emoties weer door kunnen lopen en we ons goed kunnen aarden.

Een osteopaat zoekt fysiek met zijn handen en door middel van energie op waar blokkades zijn en vervolgens wordt dit gebied geholpen vrijer te maken. Zo wordt de doorbloeding verbeterd en komen weefsels weer op hun juiste plek waardoor je weer optimaal vrij bewegen en ‘voelen’.

Welke osteopaat kies je?
Ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet als je online op zoek gaat naar een osteopaat. Er zijn er namelijk veel door het hele land te vinden, maar echt reviews of ervaringen voor een specifiek persoon minder. Lastig! Ik denk dat het bij zo’n alternatieve geneeswijze echt een gevoelsding is maar je kan natuurlijk ook in je omgeving naar persoonlijke ervaringen vragen.

We hadden al wel aan een osteopaat gedacht, maar wegens verschillende negatieve verhalen waren we er toch een beetje angstig voor en we wisten niet of deze soort behandeling wel iets voor ons was. Misschien dachten we er te ‘zweverig’ over ofzo. Totdat we van twee verschillende mensen die we persoonlijk kennen afzonderlijk de tip kregen om naar één bepaalde osteopaat te gaan. We hebben de website bezocht en het stelde ons gerust dat deze specifieke osteopaat afgestudeerd is als fysiotherapeut, langere tijd in een ziekenhuis en een praktijk heeft gewerkt, nu ook al langere tijd een eigen praktijk heeft en ook docent is in onder andere anatomie.

De behandeling
Nadat we telefonisch ons verhaal hadden voorgelegd stelde de osteopaat voor om eens langs te komen voor een kennismaking en een eerste behandeling. Bij (jonge) kinderen is vaak één en soms twee behandelingen al voldoende om een eventuele blokkade weg te krijgen. We hadden een heel prettig kennismakingsgesprek en er werden veel vragen gesteld over eventuele dingen die ik mee heb gemaakt tijdens de zwangerschap, hoe de bevalling verlopen is, of er sinds de geboorte heftige veranderingen en/of situaties voor zijn gekomen.. Van alles om te kijken waar het slechte slapen en de plotselinge driftbuien vandaan zijn gekomen. Echt een duidelijke oorzaak konden we helaas niet vinden. Shae was tijdens het gesprek duidelijk op haar gemak en mocht plaatsnemen op de behandeltafel. Gewoon met kleertjes aan en ons tweeën erbij.

De bewegingen van de osteopaat leken heel klein en zacht en we konden duidelijk merken dat Shae er rustig van werd. Ze zei soms wel dat ze van de tafel af wilde, maar tegenwerken of verzetten heeft ze geen moment gedaan. Alsof ze in de gaten had dat het voor haar eigen bestwil was. Wel bijzonder: tijdens het behandelen hield ik haar handjes vast zoals ze aangaf te willen en voelde ik zelf ook bepaalde warmte door mijn lijf heen en weer gaan. Om dat te zeggen als niet zweverig maar juist nuchter persoon vind ik heel wat maar het gaf voor mij aan dat er duidelijk van alles gebeurde op dat moment. Bewegingen die vóór de eerste behandeling duidelijk werden geblokkeerd door haar lichaam konden na de behandelingen wèl gemaakt worden en dat effect bleef ook na de behandelingen aanwezig.

Wat de osteopaat ons heeft gebracht
Er werden bij Shae twee blokkades gevonden en hiervoor is ze met tussenpose van een paar weekjes in totaal twee keer behandeld. Sinds de eerste behandelingen werden vooral de nachten al een heel stuk rustiger en waren de buien stukken minder panisch en heftig. Sinds de tweede behandeling hoeven we gemiddeld per avond/nacht nog maar één keer naar haar toe te gaan omdat ze zachtjes huilt, heeft ze geen panische aanvallen meer gehad en kan ze duidelijk haar emoties en gevoelens beter kwijt. Overdag is ze een stuk meer ontspannen, kan ze ook meer aangeven wat ze wel of niet wil en lijkt ze soepeler te bewegen. Tsja, het klinkt bijna als een wonder maar we hebben elkaar al meerdere keren met tranen van blijdschap aangekeken dat we dit veel en veel eerder hadden moeten doen. Maarja, dat is altijd achteraf makkelijker gezegd!

En nu?
Die anderhalf jaar verloren avondrust en nachtrust heeft er bij ons beide flink ingehakt. Natuurlijk put dat je lichamelijk en geestelijk uit, maar we hadden er vooral veel moeite mee om Shae met zoveel verdriet en emoties te zien en niks voor haar te kunnen betekenen. We hebben zo ontzettend veel geprobeerd en niks leek te helpen waardoor de frustraties hoog opliepen. Zo af en toe zit er in een reclame, film of serie een bepaald geluidje wat lijkt op het begin van zo’n aanval die Shae in het verleden had en schrikken we beiden nog flink op. Ik denk dat het ook echt nog wel even duurt voordat de innerlijke rust bij ons tijdens de avonduren en het in slaap vallen weer echt terug komt, maar er zit langzaam maar zeker verbetering in. Wat voor ons het belangrijkste was is gelukt. Ons meisje die duidelijk lekkerder in haar vel zit en haar verdiende nachtrust kan krijgen om te groeien en te ontwikkelen zoals het hoort ♥

Ben jij wel eens met je kind naar de osteopaat geweest? Heb jij ervaring met deze geneeswijze? Het kan voor anderen heel waardevol zijn om ook de ervaringen van anderen te lezen, dus laat je verhaal gerust achter onder dit artikel. Alvast bedankt :)

Liefs,
Desirée

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Roxanne
  Reply Roxanne 13 februari 2017 at 23:32

  Fijn dat de rust terug is! Ik ben zelf (omgeving Landgraaf) voor mijn migraine behandeld door GertJan de Goede. Afgestudeerd als fysiotherapeut, waar ik hem al van kende. Nu dus een praktijk in osteopathie waarvoor hij ook verschillende internationale reizen maakt voor congressen enz. Mijn migraine is er nog wel eens, maar heel sporadisch en vaak is de oorzaak te herleiden

 • Avatar van yasmin
  Reply yasmin 3 februari 2017 at 13:30

  O Wat fijn dat de rust terug is! Wij hebben ook goede ervaringen hoor met de osteopaat. Dion was gruwelijk traumatisch ter wereld gekomen en overprikkeld. Al na 1 behandeling veranderde dit en na een paar behandelingen hadden we een rustige baby. Wij hadden het al in de eerste week dat hij was geboren gehoord dat dit goed zou zijn waardoor wij toen hij drie weken was ons al melden bij een osteopaat in Zevenaar.

 • Avatar van Cindy
  Reply Cindy 1 februari 2017 at 16:10

  Toen Mels 2 weken oud was, was ik al met hem naar de osteopaat geweest, vanwege het voedingsprobleem. Daarna is het beter gegaan. Mocht er iets zijn in de toekomst, dan hou ik zeker de optie voor de osteopaat open. Ik loop zelf ook bij dezelfde osteopathiepraktijk en ik heb er zelf ook baat bij. Dus toen ik zwanger was vroeg ik ook of het raadzaam was voor een baby om een soort check-up te doen. Ik hoor veel moeders die met kinderen naar de osteopaat gaan, dus het zal echt wel iets doen. Fijn dat het voor jullie ook helpt!

 • Avatar van Jessica J.
  Reply Jessica J. 27 januari 2017 at 12:48

  Ik moet toegeven dat ik dergelijke alternatieve geneeswijzen razend interessant vind. Goed dat het Shae geholpen heeft. Hopelijk vinden jullie gauw terug volledige rust.

 • Avatar van Nicole @ Everyday-Life.nl
  Reply Nicole @ Everyday-Life.nl 26 januari 2017 at 23:03

  Ik vind het onverantwoord als mensen met hun kind naar een osteopaat gaan. Het is een beroep dat niet is beschermd door onze overheid en dus kan elke halve zool zonder opleiding zich osteopaat noemen. Morgen kan ik mijn eigen praktijk beginnen. Het is nooit bewezen dat het helpt. Ik raad iedereen aan deze aflevering van Zembla te kijken over deze vorm van kwakzalverij: http://www.npo.nl/zembla/17-01-2010/VARA_101221115

  • Avatar van yvonne
   Reply yvonne 6 februari 2017 at 00:48

   Jeetje wat ben jij onaardig. Desiree heeft hier echt wel overna gedacht hoor. En ze is bij iemand geweest die voorheen fysiotherapeut was. Dat hoef jij niet af te doen als onverantwoord.

   Desiree, fijn dat Shae er zoveel baat bij heeft gehad!

 • Avatar van Mariska
  Reply Mariska 26 januari 2017 at 19:44

  Ik heb hier (als iemand zonder kinderen) nog nooit van gehoord, een Osteopaat, maar het klinkt zeker wel erg goed. En wat fijn dat Shae nu meer haarzelf kan zijn, om het zo maar even te zeggen. En voor jullie als ouder natuurlijk ook!

 • Avatar van Ilona
  Reply Ilona 26 januari 2017 at 17:13

  Eigenlijk heel logisch, want uiteindelijk dragen we alle (emotionele) spanning in ons lijf mee als het teveel is. Misschien kunnen jullie er zelfs zelf baat bij hebben om de trigger van een geluid wat er op lijkt los te laten, want het zal er zeker ingehakt hebben die periode!

 • Avatar van Fleur
  Reply Fleur 26 januari 2017 at 13:17

  Ik ben een poosje (paar jaar geleden) ook onder behandeling geweest van een osteopaat en was er heel erg tevreden over. Ik had veel last van mijn rug en dat kwam onder meer doordat mijn darmen hier en daar vast zaten. Dat is opgelost. Nu zou ik graag teruggaan omdat ik helaas weer last heb van mijn rug. Mijn zus en moeder hebben ook goede ervaringen van behandelingen bij de osteopaat.

 • Avatar van marleen@burgertrutjes
  Reply marleen@burgertrutjes 26 januari 2017 at 11:46

  Ik ben net als Femke schrijft ook nuchter maar het belangrijkste is dat die kleine er véél beter van in haar vel zit toch! Wel interessant om te lezen hoor, en goed dat het werkt!

 • Avatar van Karen
  Reply Karen 26 januari 2017 at 11:30

  Ik vind dit zo fijn om te lezen <3

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 26 januari 2017 at 11:28

  Wat super fijn dat het zo goed geholpen heeft. Zelf ben ik in het verleden ook eens geweest, met toen goed reaultaat. Ook heb ik verschillende vrienden die er ook met hun kinderen zijn geweest, daarbij is er één die vergelijkbare klachten had als Shae en ook zij is er zo van opgeknapt. Ik hoop dat jullie mooie meisje er heel lang , heel veel baat van zal blijven houden.

 • Avatar van Charlotte
  Reply Charlotte 26 januari 2017 at 10:19

  Hier met loys ook naar een osteopaat geweest toen ze ruim een week oud was. Loys had veel last van kramp en na regelmatig met de vk aan de telefoon te hebven gezeten adviseerde zei ons een ostepaat. Normaal ben ik ook een nuchtere harry maar ik dacht in dit geval ook al helpt het loys maar heel iets dan zijn we al blij! De ostepaat vermoede een koemelkallergie, andere voeding aangeschaft en loys heeft geen kramp meer gehad! Wij en vooral loys hebben er dus echt baat bij gehad!!

 • Avatar van DailyDaphne
  Reply DailyDaphne 26 januari 2017 at 10:01

  Wat fijn dat het Shae zo veel gebracht heeft! Gek he, dat je dan als nuchter persoon ook bepaalde dingen voelt. Liefs, Daphne

 • Avatar van Gonny
  Reply Gonny 26 januari 2017 at 09:52

  Wat ontzettend fijn Desirée. Zo vinden jullie allemaal je rust weer.
  Ik ben zelf bij een Osteopaat geweest na een zwaar auto ongeluk.
  Daardoor ben ik oa beter gaan adem halen. Mijn middenrif was verkrampt door de klap. Daardoor zijn er meerdere functies in mijn lijf beter geworden.

  Vreemd dat het nog steeds onder “Alternatief” valt. Terwijl het de meest pure natuurlijke vorm van lichaamsherstel behandeling is.

 • Avatar van Liset - Beautydagboek
  Reply Liset - Beautydagboek 26 januari 2017 at 09:36

  Wat fijn dat het Shae zoveel heeft gebracht, dat ze rustiger werd van de behandelingen. Natuurlijk geeft het jullie ook een stuk meer nachtrust en daardoor meer energie overdag :).

 • Avatar van Melissa
  Reply Melissa 26 januari 2017 at 09:02

  Hier ook drama de eerste 2 jaar. Mijn dochter werd 6, 7, 8 keer wakker ’s nachts. Kinderarts, ostheopaat, manueel therapeut… er werd niets aanwijsbaars gevonden. Toen ze ongeveer 2 jaar oud was was het van de een op de andere dag over, ongelooflijk! Nu slaapt ze als de beste, ze wordt maar heel zelden wakker. Hoop dat dit voor jullie ook gaat komen!

 • Avatar van Céline
  Reply Céline 26 januari 2017 at 08:45

  Kenissen van mij hebben een soortgelijke ervaring en merkten ook heel snel dat hun baby (kindje was een stukje jonger) beter sliep! Ik heb al een hele tijd last van mn nek en realiseer me dat het voor mezelf ook wel eens een oplossing zou kunnen zijn!

 • Avatar van Sonja
  Reply Sonja 26 januari 2017 at 08:26

  Ik kan alleen maar beamen dat de osteopaat een goede keuze is. Hier is iedereen al eens in behandeling geweest. Voor omgeving Eindhoven raad ik Eric Vissia aan. Mijn man had al jaren pijn aan een teen, 3 behandelingen en nu pijnvrij. Mijn oudste is aan zijn ogen behandeld, oogzenuw, waardoor hij een tic had. Mijn jongste een huilbaby, bleek een te strak hersenvlies te hebben en sleutelbeen dat scheef zat door bevalling. En ik ben behandeld voor mijn nekklachten Whiplash. Echter daar blijf ik helaas last van houden door meerdere factoren.
  Al met al een goede keuze voor meerdere klachten.

  Ik vind het fijn dat jullie dochter er ook baat bij gehad heeft. ❤

 • Avatar van Nicole
  Reply Nicole 26 januari 2017 at 08:17

  Wat fijn dat het zo goed geholpen heeft! Ik denk ook zeker wel dat een ostheopaat kan helpen en wat niet baat schaadt ook niet volgens mij..

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 26 januari 2017 at 06:55

  Wat interessant!
  Als ik dit jaren geleden geweten had dan was ik zeker met mijn kind ook naar zo iemand geweest.
  Zo goed van je om hier een artikel over geschreven te hebben.
  Je zult er een heleboel mensen mee helpen……

  Succes Xoxo

 • Avatar van Femke
  Reply Femke 26 januari 2017 at 06:34

  Ik vind dit dus totaal niet gek, ook al ben ik zelf erg nuchter. De meeste mensen die ik ken waarbij er iets met hun baby/ kindje was, zijn na één of een aantal bezoekjes bij de osteopaat geholpen.. Ik ken ook een verloskundige die vanuit haar beroep dit niet mag zeggen, maar wel eens heeft losgelaten dat iedereen met een baby’tje eigenlijk standaard twee keer naar de osteopaat zou moeten gaan. Het is natuurlijk ook niet voor niks dat alternatieve geneeswijzes tegenwoordig (gedeeltelijk?) worden vergoed. Fijn dat de bezoekjes jullie zo goed hebben geholpen!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.