Lifestyle

De zin en onzin van water drinken!

22 maart 2017

water drinken tips
Dat het gezond is om zoveel mogelijk gevarieerd te eten en te drinken en daarbij te letten op toegevoegde suikers en vetten weten we allemaal. Qua eten kan je dan nog best veel afwisselen, maar als het op drinken aankomt dan houd je eigenlijk alleen koffie, thee en water over. Vooral water staat bekend als het gezondste drankje en er lijkt wel een waterlobby te zijn gestart. Volgens sommigen zou je minstens 8 glazen water per dag moeten drinken en altijd je eigen flesje bij je moeten hebben.. In dit artikel deel ik de zin en onzin van water drinken met je, inclusief enkele tips voor het milieu, je portemonnee en hoe je het makkelijkst voldoende water kan drinken.

water drinken tips
De voordelen van water drinken

Dat water gezond is voor je weten we allemaal, maar waarom is dat zo?
– Je lichaam bestaat voor bijna 2/3e deel uit water wat het logisch maakt er voldoende van in te moeten nemen zodat je dit op peil houdt
– voldoende water drinken houdt je lichaamstemperatuur op peil
– water is goed voor je spieren en gewrichten en helpt het hart om het bloed effectiever te laten doorstromen
– water drinken maakt je daardoor alerter, je kan je hierdoor beter concentreren en het verhoogt je productiviteit
– het helpt om afvalstoffen sneller af te voeren uit je lichaam
– voldoende water drinken kan nierstenen voorkomen omdat het water de urine verdunt zodat zouten en mineralen minder goed steentjes kunnen vormen
– water is het beste om je huid, haar en nagels van binnenuit de kunnen hydrateren en werkt als een natuurlijk anti-aging middel
– de hersenen bestaan voor zo’n 80% uit water en aangezien hoofdpijn vaak een teken is van uitdroging, kan je door voldoende water te drinken hoofdpijn vaak op een afstandje houden
– water haalt de eerste trek weg en kan je stofwisseling versnellen, het is dus ook nog eens goed voor de lijn :)

De nadelen van water drinken
– ben je een fan van water uit flessen en pakken? Dit is natuurlijk heel erg milieuonvriendelijk en duur vergeleken met het kraanwater wat in Nederland ook nog eens zo’n beetje de beste kwaliteit heeft
– drink je hele dagen door uit eenzelfde flesje wat je steeds navult? Let dan goed op waar het flesje van gemaakt is. Veel flesjes water zijn namelijk niet geschikt om steeds na te vullen omdat er over langere termijn weekmakers vrij kunnen komen die je dan doorslikt. Daarnaast is het uit hygiënisch oogpunt ook niet heel erg fris en is zo’n flesje een bron van bacteriën. Koop liever een duurzaam navulbaar exemplaar die je regelmatig uitwast.
– bij het drinken van teveel water in een te korte tijd krijg je snel een tekort aan suikers en zouten waardoor cellen in het lichaam opzwellen, het bloed teveel verdund raakt, en zenuwen bekneld kunnen raken waarbij de eerste symptomen flinke misselijkheid en hoofdpijn zijn
– in het meest extreme geval kan teveel water drinken in korte tijd zelfs zorgen voor vochtzwellingen in de hersenen.

water drinken tips

Hoeveel water per dag is nu het beste?
Je komt vaak de tekst ‘2 liter water per dag’ of ‘6 tot 8 glazen per dag’ tegen, maar de hoeveelheid water die het beste is is natuurlijk afhankelijk van ieder persoon waarbij je gezondheid, je gewicht en je leefsituatie anders is. Sporters en vrouwen die borstvoeding geven hebben bijvoorbeeld al snel veel meer vocht nodig en als je in een warm klimaat leeft of wanneer het zomer is kan je ook duidelijk meer water gebruiken. Als graadmeter kan je het beste aanhouden dat bij gemiddelde condities je zo’n 2 liter vocht per dag nodig hebt. Hier mag je naast water ook gerust koffie en thee zonder suiker, melkdranken (of melkvervangers) en bruisend water bij meerekenen.

Mijn liefde voor water + bespaartip voor het milieu èn je portemonnee
Ik was vroeger absoluut geen waterdrinker en heb mijzelf dat door de jaren heen aan moeten leren. Op dit moment weet ik een paar keer per dag een groot glas water zeker te waarderen en kan ik het zelfs missen als het te lang geleden is. Water heeft niet echt een bepaalde smaak wat het voor mij zo lekker maakt, maar het drinkt gemakkelijk weg, haalt de ergste hoofdhonger weg en voelt verfrissend en ‘puur’ aan. Voor mij voldoende redenen om dit in mijn routine te houden.

Ik wil graag een persoonlijke tip toevoegen voor waterdrinkers die ook fan zijn van bruisend water die gelijk besparend is voor zowel het milieu als je portemonnee. Een tijdje geleden ontving ik namelijk een SodaStream apparaat waarmee je met één druk op de knop je favoriete bruiswater kan maken, van een fris tintelend bubbeltje tot aan een intense bruis. Je vult de fles met kraanwater, zet hem in het apparaat, drukt op de knop totdat je het gewenste bruiswater hebt en bent klaar. Met één CO2 cilinder kan je zo ongeveer 60 liter bruisend water maken voor omgerekend €0,41 per liter. Daarnaast bespaar je dus met die ene cilinder al 60 losse plastic flessen en daar wordt het milieu dan weer erg vrolijk van! Nee, ik word hier niet voor betaald maar ben na een tijdje gebruik van het apparaat nogal enthousiast geworden en wilde dit graag als aanvulling op het artikel als tip met je delen ♥

Als ik trouwens een langere periode niet voldoende water drink merk ik dat vooral doordat mijn huid weer droger aan begint te voelen en minder ‘fris’ oogt, maar ook doordat ik meer hoofdpijn begin te krijgen.. Dat motiveert natuurlijk ook wel lekker om voldoende te blijven drinken!

water drinken tips

Hoe maak je het makkelijker om voldoende water te drinken?
– Zorg dat je bijvoorbeeld altijd een duurzaam navulbaar flesje bij je hebt zodat je de hele dag door slokjes kan nemen en was deze dagelijks even goed uit
– zet een glas in je keuken en drink elke keer als je je handen wast na je toiletbezoek een glaasje water
– voeg wat vers fruit, basilicum, gember of munt toe aan je water voor een lekker smaakje.

Ben jij een waterdrinker? Hoe drink jij je water het liefst? Mocht je nog meer tips hebben om makkelijker voldoende water te kunnen drinken, laat deze dan gerust achter in de reacties onder dit artikel :)

Liefs,
Desirée

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Marleen
  Reply Marleen 27 juli 2018 at 14:21

  Ik drink eigenlijk altijd water en thee. Gewoon kraanwater. Thuis in een glas, buiten uit mn dopper. Ik drink vrij veel, maar dat is ook ivm mn gezondheid.

 • Avatar van Martine
  Reply Martine 5 april 2017 at 22:46

  Wat een super fijn artikel! Ik ben zelf eigenlijk helemaal geen waterdrinker, maar begin er ook steeds meer aan te wennen.

 • Avatar van Jacqueline
  Reply Jacqueline 23 maart 2017 at 15:08

  Thuis heb ik altijd een glas in de buurt staan met water, op mijn werk een dopper. Mijn kinderen drinken zelfs liever water dan sap oid, vond ik wel bijzonder, want ik dronk als kind juist veel meer sap en siroop.

 • Avatar van Annika
  Reply Annika 23 maart 2017 at 13:51

  Zo’n apparaat hebben wij vroeger ook gehad, met siroopjes erbij om cola en sinas te maken. Nostalgisch momentje hier ?.

  Nu drink ik de hele dag door water uit mijn dopper, ik heb hem altijd naast me staan als ik aan het werk ben.

 • Avatar van Nicole
  Reply Nicole 22 maart 2017 at 22:34

  Wat een super informatief en handig artikel. Erg goed dat je ook aanduid dat er gevaren kunnen zijn wanneer je teveel water drinkt! Ik drink sinds ik mijn Dopper heb een stuk meer water en ik merk zeker wel wat verschil, maar het is nog lang niet genoeg om een heel groot verschil te merken.

 • Avatar van Sonja
  Reply Sonja 22 maart 2017 at 18:25

  Sinds ik sport ben ik meer gaan drinken. Ik heb nu ook een bidon van 2,2 liter bij. Ideaal. Die is na de training leeg. Ook mijn blaas gezuiverd, want dat is kraakhelder!
  Nadeel… ik heb recent mijn maatje moeten redden van verdrinking. Ze had te veel gedronken en het vocht steeg in haar hoofd. Direct haar veel zout gegeven, klinkt raar, maar bouillon drinken werd aanbevolen.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 maart 2017 at 19:13

   Eng lijkt me dat als je een soort van verdrinkt in je lichaam. Brrr! Goed dat je erbij was om te kunnen helpen!

 • Avatar van Imke
  Reply Imke 22 maart 2017 at 14:43

  Ik ben dol op water en het is bijna het enige wat ik drink. Ik begin de dag altijd met een groot glas en zorg dat ik de rest van de dag ook voldoende water drink en heb het altijd bij me. Ik voel me zelfs naakt als ik het niet bij me heb. Ik ben nog op zoek naar het ideale flesje waar ik mijn water in kan meenemen. Ik wil liever geen plastic. Heb jij een idee?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 maart 2017 at 14:55

   Ai, als je geen plastic wil is het best lastig. Curver heeft onlangs een nieuwe lijn met RVS flesjes en een rubberen buitendeel, ziet er erg leuk uit. En Dopper heeft ook een stalen variant. Misschien kan je hier mee uit de voeten?

 • Avatar van Loes
  Reply Loes 22 maart 2017 at 10:56

  Leuk artikel! Toevallig probeer ik sinds afgelopen week steeds meer water te drinken, omdat ik vaak te weinig drink.. Leuk dat je de voor- en nadelen op een rijtje zet. Vroeger hadden wij ook zo’n sodastream, handig ding!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 maart 2017 at 14:56

   Het was dus niet alleen voor mij een ‘blast from the past’, leuk! Vrienden hadden hem vroegâh ook en toen was ik altijd zo nieuwsgierig, ben er nu erg blij mee en manlief ook :)

 • Avatar van Britt
  Reply Britt 22 maart 2017 at 10:52

  Wat een handig artikel zeg! Je wordt altijd geattendeerd op de plussen en voordelen van water (drinken), maar het is ook goed om eens te letten op de nadelen en gevolgen. Leuk artikel om te lezen en heel leerzaam!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 maart 2017 at 14:56

   Dankjewel, enorm leuk om te horen!

 • Avatar van Jessica J.
  Reply Jessica J. 22 maart 2017 at 09:53

  Grappig, ik heb pas nog een artikel over voldoende water drinken geschreven. Ik zet ’s ochtends op kantoor altijd een 1,5-literfles bruiswater klaar en die moet op voordat ik naar huis mag. Vlak nadat ik wakker word, neem ik ook altijd meteen een paar grote slokken water, want ik word steevast met hoofdpijn wakker en neem aan dat dat door uitdroging komt.

 • Avatar van Lindsey Beljaars
  Reply Lindsey Beljaars 22 maart 2017 at 09:41

  Handige tips!! Ik heb altijd een dopper bij me en die vul ik dan elke keer! Ik probeer dan in totaal 4x het flesje water per dag leeg te drinken. Voor mijzelf houd ik aan: 1 s’ochtens, 2 in de middag en 1 in de avond. Voor mij werkt dat het beste!

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 22 maart 2017 at 09:17

  Looove water! Het is bijna het enige wat ik drink. Ik refill altijd mijn plastic flesje en koop elke 2 weken een nieuwe :3

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 22 maart 2017 at 08:41

  Zeer handige tips!
  Dat men klachten kan krijgen van veel te snel en veel water achter elkaar te drinken kan krijgen wist ik niet.
  Vroeger had ik een waterfilter.
  Door de filtertechnologie wordt de hoeveelheid kalk en smaakverstorende stoffen erg veel verminderd.
  Heeft men bij bovestaand apparaat speciale flessen nodig om het water in te kunnen doen. Ivm. de patronen die men ervoor gebruikt of kan je er plastic flessen voor gebruiken?
  Ik drink meer dan 2 liter water per dag.
  Dit doe ik nu al jaren.
  Ik kan niet meer zonder.

  Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 maart 2017 at 08:45

   Zo’n waterfilter aan de kraan lijkt me ook wel wat inderdaad! En ja, je hebt hier bepaalde flessen voor nodig die tegen koolzuur kunnen en in het apparaat geklikt kunnen worden. Je krijgt er eentje bij een apparaat geleverd. Wat goed dat je al zolang zo goed water drinkt!

 • Avatar van Patricia
  Reply Patricia 22 maart 2017 at 06:46

  Mij lukt het echt niet om voldoende water te drinken. Toevoeging van wat fruit of komkommer voor de smaak helpt wel in de zomer. Maar wil ik voldoende drinken, dan moet ik echt een maatbeker klaarzetten.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 maart 2017 at 06:51

   Bij mij werkt een fles neerzetten met de gedachte ‘die moet leeg vandaag’ ook echt het beste. Herkenbaar dus!

 • Avatar van Bar
  Reply Bar 22 maart 2017 at 06:38

  Wat kost zo”n apparaat? Werkt ie met n stekker?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 maart 2017 at 06:49

   Ze zijn nieuw vanaf zo’n €70,- verkrijgbaar, dit is inclusief een fles en een CO2 cilinder :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 maart 2017 at 06:49

   Oh, en hij werkt zonder stekker.

 • Avatar van Femke
  Reply Femke 22 maart 2017 at 06:33

  Ik ben niet zo’n waterdrinker, ik moet daar bewust over nadenken.. dat moet ik uberhaupt over drinken, anders drink ik ’s ochtends alleen een glaasje melk en ’s avonds bij het eten een glas drinken. Dit terwijl ik wel echt dorst heb, gek hè. Zo’n sodastream is heel handig, maar het wat ‘makkelijker’ en fijner om wat te drinken ofzo.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.