Beauty

Reverse hair washing (tip tegen een gevoelige hoofdhuid)

9 april 2017

gevoelige hoofdhuid
Als je mij al wat langer volgt dan weet je dat ik een redelijk gevoelige hoofdhuid heb. Deze voelt vaak wat gespannen aan en reageert op bepaalde ingrediënten wat zich uit in schilfertjes en jeuk. Niet heel erg leuk kan ik je vertellen! Door de jaren heen zijn er enkele tips waardoor ik mijn gevoelige hoofdhuid in balans weet te houden en de reverse hair washing techniek helpt hier enorm bij. Ik deel deze tip dan ook graag met je!

De reverse hair washing techniek betekent eigenlijk niet meer of minder dan je normale routine omdraaien. Dus éérst conditioner en daarna shampoo. De gedachte hierachter is dat je zo je haren en hoofdhuid beschermt met de voedende ingrediënten uit een conditioner. Het legt als het ware een laagje om je hoofdhuid en haren waardoor de reinigende bestanddelen uit een shampoo (die vaak voor de irritatie zorgen) hier minder makkelijk bij kunnen.

Ik heb zelf heel wat afgewisseld met hoe en wat nu het beste werkt, maar het volgende stappenplan werkt voor mij het beste:

1. Maak je haar nat en spoel het goed door met voldoende water
2. Breng conditioner aan waarbij je je concentreert op de punten en lengtes van je haar, het laatste beetje masseer je in op je hoofdhuid
3. Laat dit even intrekken (tijd om te scheren of te exfoliëren)
4. Spoel de conditioner niet afzonderlijk uit (!) maar breng hierover shampoo aan en masseer dit in totdat er een crèmig schuim ontstaat
5. Spoel het geheel goed uit met voldoende water totdat al het schuim uit je haren is.

gevoelige hoofdhuid

Als het eenmaal uitgespoeld is voelen mijn haren hetzelfde aan als wanneer ik eerst shampoo en daarna conditioner gebruik, maar wanneer mijn haren opgedroogd zijn voelen en zien ze er duidelijk anders uit. Meer gehydrateerd, meer volume, zachter en glanzender en dat zonder dat het sneller vet wordt èn ik kan makkelijker af met twee keer wassen per week wat ook weer beter is voor m’n (gekleurde) haar en gevoelige hoofdhuid. Maar het grootste verschil met de reverse hair washing techniek merk ik dus vooral in mijn hoofdhuid. Deze houd ik zo lekker zacht en soepel zonder jeuk, trekkerig gevoel of schilfertjes. Yes!

Bovenstaande tip is trouwens niet alleen heel erg fijn voor mensen met een gevoelige hoofdhuid, maar werkt ook goed als je dunner haar hebt en/of haar wat sneller vet wordt. Daarnaast werkt deze methode ook nog eens beter als je een shampoo en conditioner zonder SL(E)S gebruikt. Ik gebruik zelf op dit moment de Organix OGX Biotin & Collagen producten die je in dit artikel ziet. Dit merk is bij onder andere Kruidvat, Trekpleister, DA en DIO te koop, de producten bevatten geen SL(E)S en parabenen, zijn niet op dieren getest en ruiken ook nog eens heeeeeeerlijk ♥

Lees ook:
shampoo zonder SLS en SLES
– 5 beauty ingrediënten die je beter kan vermijden

* Dit artikel bevat producten die door een merk of bedrijf zijn toegestuurd.

Reacties op dit artikel

 • Reply Favoriete douche producten van dit moment » DoorMariska 16 juli 2023 at 17:07

  […] conditioner heel erg fijn is. Sinds een paar dagen was ik mijn haar op een andere manier. Ik las de Reverse hair washing tip bij Curvacious en ben dat gaan proberen en werkt voor mij super fijn! De shampoo en conditioner zijn beide enorm […]

 • Reply Favoriete douche producten van dit moment → doormariska.nl 16 maart 2021 at 21:43

  […] conditioner heel erg fijn is. Sinds een paar dagen was ik mijn haar op een andere manier. Ik las de Reverse hair washing tip bij Curvacious en ben dat gaan proberen en werkt voor mij super fijn! De shampoo en conditioner zijn beide enorm […]

 • Avatar van Mariska
  Reply Mariska 11 april 2017 at 18:35

  Wat een super goede tip dit! Zelf heb ik fijn haar en was me hier niet echt van bewust. Ga het eens proberen :)

 • Avatar van Lisa
  Reply Lisa 11 april 2017 at 08:47

  Ik wil dit echt graag gaan proberen want ik heb zo vaak een jeukerige hoofdhuid maar dus nog even dat ik het echt goed snap ;) Je spoelt de condioner dus niet uit maar brengt daar bovenop de shampoo aan en dan spoel je het samen uit!? :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 11 april 2017 at 08:49

   Ja, dat klopt helemaal! Ik hoop dat jouw hoofdhuid er ook zo goed op reageert :)

   • Avatar van Lisa
    Reply Lisa 11 april 2017 at 09:29

    Super dank jewel! Fijne dag :)

   • Avatar van Lisa
    Reply Lisa 12 april 2017 at 09:35

    Nog een vraagje, ik heb het net geprobeerd en het voelt goed maar nog steeds wel een jeukende hoofdhuid…ik moet ook zeggen dat ik nog niet zo lang conditioner gebruik (heb net als jij kort haar die ik verf) maar hoeveel conditioner gebruik jij? Ik doe altijd heel klein beetje in de puntjes en nu geprobeerd om laatste beetje op me hoofdhuid in te masseren. Shampoo schuimde niet echt daarna maar haar werd wel goed schoon! :) (ene keer schuimt de shampoo ook iets meer dan de andere keer) me haar was ook al wat meer “opgedroogd” door het intrekken en misschien dat het daarom ook minder schuimde!? Ik had ook het idee dat wat meer haarverlies had maar missschien ook omdat ik het 5 min had laten in trekken en ik de shampoo dus inmaseerde op niet klatsnathaar. Denk allemaal ook een beetje gaan uitproberen wat goed werkt!? :)

    • Avatar van Desirée
     Reply Desirée 12 april 2017 at 14:29

     Het is inderdaad ook weer per shampoo en conditioner verschillend, maar zorgen dat je haar echt goed nat is en wellicht iets meer conditioner gebruiken werkt hier het beste :)

 • Avatar van Jessica J.
  Reply Jessica J. 10 april 2017 at 13:02

  Interessant! Ik heb ook snel last van jeuk en schilfertjes, dus dit ga ik maar eens een tijdje proberen!

 • Avatar van Annika
  Reply Annika 10 april 2017 at 11:29

  Ik ga dit een poosje proberen. Ik heb ook snel last van schilfertjes en jeuk op mijn hoofd.

 • Avatar van Wies | Nature of Happiness
  Reply Wies | Nature of Happiness 10 april 2017 at 11:11

  Klinken als fijne producten! Wel apart dat je de shampoo over de conditioner aan moet brengen, maar fijn dat het werkt :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 10 april 2017 at 11:19

   Het zijn gewoon een ‘normale’ shampoo en conditioner die je zoals elke andere kan gebruiken, maar ik gebruik deze producten op een andere manier omdat dit effectiever werkt voor mijn gevoelige hoofdhuid ;)

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 10 april 2017 at 08:19

  Handige tips!
  Ik heb ook een zeer gevoelige hoofdhuid.
  Dit merk is duur maar kijk een bij shop die producten verkopen voor mensen met een afro kapsel.
  De prijs is dan vaak veel lager…

  Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 10 april 2017 at 08:31

   Dankjewel voor het delen van deze tip!

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 10 april 2017 at 01:14

  Bedankt voor deze tip, had hier al eens wat over gelezen, maar helemaal duidelijk was het me niet. Nu wel, dit ga ik ook proberen, ik ben al een hele tijd aan het zoeken naar iets wat werkt voor mijn gevoelige hoofdhuid. Je maakt me ook nieuwsgierig naar deze shampoo en cremespoeling, weer iets voor op mijn lijstje….net als jij zit ik met mijn haar ook in zo’n vervelende tussenlengte ;-)

 • Avatar van Monica
  Reply Monica 9 april 2017 at 18:53

  Nooit aan gedacht om het om te draaien maar ik ga het proberen. Ik heb ook een hele gevoelige hoofdhuid met snel jeuk en dan weer schilfertjes. Thanks voor de tip!

 • Avatar van Marieke
  Reply Marieke 9 april 2017 at 13:17

  Wat een goede tip! Mijn haar is na een dag al weer vettig (heel fijn haar), misschien is dit een oplossing!

 • Avatar van yvonne
  Reply yvonne 9 april 2017 at 12:31

  Ik ga dit eens uitproberen. Ben benieuwd.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.