Mama & Kind Persoonlijk

Mom Talk | Onze dochter is bang voor de douche

13 april 2017

bang voor de douche - Mom Talk | Onze dochter is bang voor de douche
Ik weet niet eens waar ik moet beginnen als het om onze dochter Shae en badderen en/of douchen gaat. Dat het normaal is dat een vers baby’tje niks van een badje moet hebben en daarbij huilt snap ik wel, maar dat douchen nu – ruim drie jaar verder – nog steeds een groot drama is had ik niet kunnen bedenken. Onze dochter is echt doodsbang voor de douche.

Meerdere keren per week is het zo dat alle ramen gesloten worden want eerlijk is eerlijk: als ik de geluiden die ons kind produceert tijdens de douchemomenten uit een ander huis zou horen, had ik waarschijnlijk voor mìnder al de kinderbescherming gebeld. Dat klinkt heel erg overdreven, maar geloof me. Al vanaf het moment dat we uit gaan leggen dat het tijd is om even lekker te gaan douchen en de kleertjes worden uitgedaan gaat ze los. Schreeuwen, krijsen, kreten als “Neeee!” en “Het doet pijn, papa/mama!” zijn maar enkele voorbeelden van wat eruit komt en op dat moment heeft de kraan nog niet eens aan gestaan.

Als iemand die persoonlijke hygiëne belangrijk vindt en dit ook erg graag op een speelse manier op haar dochtertje over wil brengen vind ik het maar lastig. We hebben al zo ontzettend veel geprobeerd en op een gegeven moment zijn de opties (en eerlijk gezegd ook het geduld) wel zo’n beetje op. We kunnen geen heel nare badder- of douche-ervaring uit het verleden bedenken waaraan ze eventueel een ‘trauma’ opgelopen zou kunnen hebben. En of het nu in een groot bad is, een babybadje of gewoon onder de douche, de superzachte-straal-stand of met washandjes en bakjes om te spoelen, of we er nu speeltjes bij halen, haar samen met poppie laten douchen, rozeprinsessenregenboogschuimspul of juist mega-clean-antiprikspul erbij gebruiken, liedjes erbij zingen.. Niks lijkt te helpen.

Ik weet het niet meer. Telkens weer heb ik de stille hoop dat ze er wel overheen zal groeien, maar nu ze alweer ruim de drie jaar is gepasseerd heb ik het een beetje opgegeven. Het lijkt me zo ontiegelijk fijn om eens rustig samen te kunnen douchen en lekker wat waterpret te hebben met m’n meisje en ik kan dan ook echt heel verdrietig worden van deze situatie :(

Herken je de situatie? Heb je tips of advies? Heb je hetzelfde meegemaakt en een oplossing gevonden?

Liefs van een radeloze mama

* De foto in dit artikel komt van Shutterstock.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van marieke
  Reply marieke 23 mei 2017 at 14:48

  Nog een paar tips;
  Maak een fotoboekje van het douchen. Maar van elke stap een foto, lamineer deze en maak twee gaatjes aan de zijkant waar je ringetjes doorheen doet. Dit boekje mag ze eerst overal kijken en ook meenemen in de badkamer en onder de douche. En steeds als iets klaar is slaat ze zelf de bladzijde om. En begin met voeten afspoelen, zeg steeds HEEL DUIDELIJK wat je gaat doen. En de haren wassen? Steeds bij de derde tel even de straal over haar hoofdje en dan weer samen tellen 1, 2, en 3 (douche straal eventjes. )
  Hier ben ik nu ook beland maar ik ben begonnen met een klein gietertje waarmee ik haar waste..

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 23 mei 2017 at 15:38

   Wat een slim idee, zo’n boekje maken! Hier gaat het langzaam aan al een heel stuk beter, maar denk dat dit zeker nog kan helpen. Dankjewel!

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 13 april 2017 at 21:23

  Oh wat ontzettend naar voor jullie allemaal. Advies heb ik niet voor je, maar gelukkig staan er al veel tips in de reacties. Ik hoop dat jullie snel een goede oplossing zullen vinden, wamt dat dit moeilijk en verdrietig is snap ik heel goed.

 • Avatar van Pm
  Reply Pm 13 april 2017 at 18:47

  Mijn dochter heeft is ook bijna 3 en vond douchen vreselijk, als ik alleen al de douchekop pakte startte het gekrijs. Badje vind ze gelukkig prima. Nadat ik een anti-slip mat heb gekocht voor onder de douche en haar samen met mij in de douche voorzichtig heb laten wennen aan het sproeiende water uit de douchekop (hele zachte straal, ondersteboven is het een fonteintje ;) ) en eerst alleen de voetjes besproeien (daarna langzaam naar boven werken, kost wel een paar douchesessies), vindt mijn dochter het gelukkig niet meer eng. Samen douchen vindt ze sowieso leuk, want dan mag ze ook mijn haren wassen en uitspoelen. Het liefst gaat ze in bad, maar gelukkig geen gekrijs meer onder de douche. Andere kindjes zien douchen in bijvoorbeeld het zwembad deed haar ook douchen. Ik hoop dat je iets aan de tips hebt!

 • Avatar van Sarina
  Reply Sarina 13 april 2017 at 18:26

  Heftig zeg! Vooral omdat je al zoveel geprobeerd hebt.

  Misschien helpt een kindertolk?
  Ik kan mij voorstellen dat je echt wanhopig word. Ik heb zelf veel aan matau.nl gehad. Ze heeft mij geholpen bij mijn angst.

 • Avatar van Sharona
  Reply Sharona 13 april 2017 at 18:22

  Ik heb hier zelf nooit last van gehad, en heb ook (nog) geen kinderen die hetzelfde hebben. Vind het dus lastig je advies te geven, maar wil je wel zeggen dat ik het heel vervelend vind voor jullie drie!
  Ik zie in de comments ook al veel goede tips. Ik hoop dat jullie daar wat aan hebben. Totdat je weet wat er onderliggend is aan die angst/paniek van Shae, is het denk ik lastig van te voren te zeggen: dat gaat helpen. Is het de temperatuur, het gevoel van water over je hoofd en misschien niet kunnen ademen..? Ik kan me voorstellen dat je radeloos bent op sommige momenten. Houd je ons op de hoogte over hoe het verder zal gaan?

 • Avatar van Nicole
  Reply Nicole 13 april 2017 at 16:36

  Wat goed dat je dit deelt. Ik ben zelf heel lang bang geweest om te douchen om geen enkele reden en ik ben er pas heel laat vanaf gekomen door in therapie te gaan. Wat mij heel erg heeft geholpen is de angst aangaan, helpende gedachten. Het was een soort exposure therapie. Natuurlijk is jouw kleine daar nog veel te jong voor, maar misschien helpt het haar om tijdens het douchen heel duidelijk te laten merken dat er eigenlijk niks is om bang voor te zijn. Op een hele rustige en geleidelijke manier.

1 2

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer in Mama & Kind, Persoonlijk
VintyKids
Je eersteklas tweedehands kinderkleding kopen èn verkopen met VintyKids!

Ken jij VintyKids al? Dit is een platform waar je tweedehands kinderkleding kan kopen èn verkopen. Er staan op dit...

Sluiten