Mama & Kind Persoonlijk

Mom Talk | Onze dochter is bang voor de douche

13 april 2017

bang voor de douche
Ik weet niet eens waar ik moet beginnen als het om onze dochter Shae en badderen en/of douchen gaat. Dat het normaal is dat een vers baby’tje niks van een badje moet hebben en daarbij huilt snap ik wel, maar dat douchen nu – ruim drie jaar verder – nog steeds een groot drama is had ik niet kunnen bedenken. Onze dochter is echt doodsbang voor de douche.

Meerdere keren per week is het zo dat alle ramen gesloten worden want eerlijk is eerlijk: als ik de geluiden die ons kind produceert tijdens de douchemomenten uit een ander huis zou horen, had ik waarschijnlijk voor mìnder al de kinderbescherming gebeld. Dat klinkt heel erg overdreven, maar geloof me. Al vanaf het moment dat we uit gaan leggen dat het tijd is om even lekker te gaan douchen en de kleertjes worden uitgedaan gaat ze los. Schreeuwen, krijsen, kreten als “Neeee!” en “Het doet pijn, papa/mama!” zijn maar enkele voorbeelden van wat eruit komt en op dat moment heeft de kraan nog niet eens aan gestaan.

Als iemand die persoonlijke hygiëne belangrijk vindt en dit ook erg graag op een speelse manier op haar dochtertje over wil brengen vind ik het maar lastig. We hebben al zo ontzettend veel geprobeerd en op een gegeven moment zijn de opties (en eerlijk gezegd ook het geduld) wel zo’n beetje op. We kunnen geen heel nare badder- of douche-ervaring uit het verleden bedenken waaraan ze eventueel een ’trauma’ opgelopen zou kunnen hebben. En of het nu in een groot bad is, een babybadje of gewoon onder de douche, de superzachte-straal-stand of met washandjes en bakjes om te spoelen, of we er nu speeltjes bij halen, haar samen met poppie laten douchen, rozeprinsessenregenboogschuimspul of juist mega-clean-antiprikspul erbij gebruiken, liedjes erbij zingen.. Niks lijkt te helpen.

Ik weet het niet meer. Telkens weer heb ik de stille hoop dat ze er wel overheen zal groeien, maar nu ze alweer ruim de drie jaar is gepasseerd heb ik het een beetje opgegeven. Het lijkt me zo ontiegelijk fijn om eens rustig samen te kunnen douchen en lekker wat waterpret te hebben met m’n meisje en ik kan dan ook echt heel verdrietig worden van deze situatie :(

Herken je de situatie? Heb je tips of advies? Heb je hetzelfde meegemaakt en een oplossing gevonden?

Liefs van een radeloze mama

* De foto in dit artikel komt van Shutterstock.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van marieke
  Reply marieke 23 mei 2017 at 14:48

  Nog een paar tips;
  Maak een fotoboekje van het douchen. Maar van elke stap een foto, lamineer deze en maak twee gaatjes aan de zijkant waar je ringetjes doorheen doet. Dit boekje mag ze eerst overal kijken en ook meenemen in de badkamer en onder de douche. En steeds als iets klaar is slaat ze zelf de bladzijde om. En begin met voeten afspoelen, zeg steeds HEEL DUIDELIJK wat je gaat doen. En de haren wassen? Steeds bij de derde tel even de straal over haar hoofdje en dan weer samen tellen 1, 2, en 3 (douche straal eventjes. )
  Hier ben ik nu ook beland maar ik ben begonnen met een klein gietertje waarmee ik haar waste..

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 23 mei 2017 at 15:38

   Wat een slim idee, zo’n boekje maken! Hier gaat het langzaam aan al een heel stuk beter, maar denk dat dit zeker nog kan helpen. Dankjewel!

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 13 april 2017 at 21:23

  Oh wat ontzettend naar voor jullie allemaal. Advies heb ik niet voor je, maar gelukkig staan er al veel tips in de reacties. Ik hoop dat jullie snel een goede oplossing zullen vinden, wamt dat dit moeilijk en verdrietig is snap ik heel goed.

 • Avatar van Pm
  Reply Pm 13 april 2017 at 18:47

  Mijn dochter heeft is ook bijna 3 en vond douchen vreselijk, als ik alleen al de douchekop pakte startte het gekrijs. Badje vind ze gelukkig prima. Nadat ik een anti-slip mat heb gekocht voor onder de douche en haar samen met mij in de douche voorzichtig heb laten wennen aan het sproeiende water uit de douchekop (hele zachte straal, ondersteboven is het een fonteintje ;) ) en eerst alleen de voetjes besproeien (daarna langzaam naar boven werken, kost wel een paar douchesessies), vindt mijn dochter het gelukkig niet meer eng. Samen douchen vindt ze sowieso leuk, want dan mag ze ook mijn haren wassen en uitspoelen. Het liefst gaat ze in bad, maar gelukkig geen gekrijs meer onder de douche. Andere kindjes zien douchen in bijvoorbeeld het zwembad deed haar ook douchen. Ik hoop dat je iets aan de tips hebt!

 • Avatar van Sarina
  Reply Sarina 13 april 2017 at 18:26

  Heftig zeg! Vooral omdat je al zoveel geprobeerd hebt.

  Misschien helpt een kindertolk?
  Ik kan mij voorstellen dat je echt wanhopig word. Ik heb zelf veel aan matau.nl gehad. Ze heeft mij geholpen bij mijn angst.

 • Avatar van Sharona
  Reply Sharona 13 april 2017 at 18:22

  Ik heb hier zelf nooit last van gehad, en heb ook (nog) geen kinderen die hetzelfde hebben. Vind het dus lastig je advies te geven, maar wil je wel zeggen dat ik het heel vervelend vind voor jullie drie!
  Ik zie in de comments ook al veel goede tips. Ik hoop dat jullie daar wat aan hebben. Totdat je weet wat er onderliggend is aan die angst/paniek van Shae, is het denk ik lastig van te voren te zeggen: dat gaat helpen. Is het de temperatuur, het gevoel van water over je hoofd en misschien niet kunnen ademen..? Ik kan me voorstellen dat je radeloos bent op sommige momenten. Houd je ons op de hoogte over hoe het verder zal gaan?

 • Avatar van Nicole
  Reply Nicole 13 april 2017 at 16:36

  Wat goed dat je dit deelt. Ik ben zelf heel lang bang geweest om te douchen om geen enkele reden en ik ben er pas heel laat vanaf gekomen door in therapie te gaan. Wat mij heel erg heeft geholpen is de angst aangaan, helpende gedachten. Het was een soort exposure therapie. Natuurlijk is jouw kleine daar nog veel te jong voor, maar misschien helpt het haar om tijdens het douchen heel duidelijk te laten merken dat er eigenlijk niks is om bang voor te zijn. Op een hele rustige en geleidelijke manier.

 • Avatar van Natasja
  Reply Natasja 13 april 2017 at 16:36

  Probeer eens zo’n klein krukje, zo’n opstapje. Hier heeft ons zoontje ook altijd drama gehad met douchen, van baby af aan al, net als het badje. Wanneer hij op zo’n opstapkrukje zat onder de douche ging het beter. Dan kon hij niet omvallen zeg maar. Hij vond t toch wel erg spannend om washand voor zijn ogen te hebben, hoofd achterover, water op hoofd, dan ging hij wankelen. wat huilen was natuurlijk.
  Washandje voor de ogen met het haren wassen. Aan het krukje had hij dan steun, dan bleef hij zitten. Dan werd het ook geen punt van weglopen ofzo, op de kruk zat hij. Langzaam aan wordt het echt beter. Heus. Hoofdje goed achterover met haren uitspoelen, droog washandje voor de ogen.
  Sticker systeem werkt hier ook heel goed. Voor als iets niet wil op de gewone manier, boos worden helpt niet. Belonen wel. Na 1 keer goed douchen, sticker plakken. En bij 5 of 10 stickers mag zij iets? Dit kan een klein cadeautje zijn, avondeten uitzoeken, filmpje kijken samen, later opblijven. Dan zal ik niet gelijk hele douchebeurt vragen dat het goed gaat. Maar wellicht in eerste instantie alles behalve het haren wassen? Dan uitbreiden. Laat haar vertrouwen krijgen in zichzelf.

  Samen washandje kopen, knalroze of welke kleur ze ook wil. Dit washandje is dan magisch, het helpt haar. Speciaal magisch poppetje dat mee mag onder de douche? Waar ze in mag knijpen als ze t lastig vindt?
  En hoe moeilijk het ook is…. zelf rustig blijven… Makkelijk gezegd he? Heb ook wel eens te hard gemopperd, van nu is het uit met het geschreeuw en gegil…. Maar het werkt echt averechts… Hier althans.
  MIsschien dat het helpt om haar favoriete cdtje aan te zetten? Weet niet of je een cdspeler hebt die je in de buurt van de douche kunt zetten? Op de gang? Een feestje proberen ervan te maken. Heel veel succes… het wordt heus beter. Ze is niet de enigste.

 • Avatar van Saskia
  Reply Saskia 13 april 2017 at 15:31

  Mijn zoontje ( nu 8 jaar) wilde nooit in bad of onder de douche. Ik heb bij hem toen een zwembroek aangetrokken en een duikbril gekocht. Iedereen verklaarde mij voor gek, maar voor ons werkte het. Geen gehuil en geschreeuw meer. Na een tijdje ging de zwembroek tijdens het badderen of douchen uit en na een tijdje helemaal niet meer aan.
  Nu een aantal jaar later moet ik er een timer bij houden want anders blijft hij te lang onder de douche :-)

 • Avatar van Sarah M
  Reply Sarah M 13 april 2017 at 14:45

  Oh wat vervelend en ongetwijfeld frustrerend voor jullie alledrie! Norah heeft voorlopig geen problemen met bad of douche, dus ik heb helaas geen tips voor je waarvan ik weet dat ze werken.. Zwemt ze wel graag of dat ook niet? Ik merkte toen Norah laatst met het zoontje van mn vriendin in bad zat dat ze dat enorm leuk vond, misschien eens met een nichtje/neefje een badje nemen? Als ze ziet dat die het wel leuk vindt gaat het voor haar misschien ook veranderen? Heb je haar al eens gevraagd hoe zij zich wil wassen? Ik weet niet of ze het concept ‘je moet jezelf regelmatig wassen’ al begrijpt,want misschien zegt ze dan gewoon ‘niet!’ dat kan ook :p goh.. ik hoop voor jou en Shae dat ze erover geraakt. ik lees in de andere comments meermaals over kindjes die liever met kouder water badderen, wie weet is het zoiets! heel veel succes!!

 • Avatar van Gerdi
  Reply Gerdi 13 april 2017 at 14:09

  Wat vervelend dat het zo’n strijd is ieder keer om haar onder de douche te doen. Mijn dochter heeft ook een periode gehad dat douchen een vreselijke strijd was. We vulden toen van te voren het badje, lieten haar daar lekker in spelen en wasden haar haren aan het eind.

 • Avatar van Yvonne
  Reply Yvonne 13 april 2017 at 14:08

  Lastig zeg…. hoe vind ze zwemmen? En heeft ze het nooit leuk gevonden of is het iets van de laatste tijd? Ik lees hierboven al veel tips. Wie weet helpen een klaargezet ( bijna koud) badje en zo’n douche kap en tellen? Misschien heeft ze wel een hele gevoelige huid of oorpijn…. Hou je ons op de hoogte?

 • Avatar van Minke
  Reply Minke 13 april 2017 at 12:47

  Ik denk dat ik pas op de middelbare school langzaam aan ging douchen. Water dat op mijn hoofd kletterde; ik vond het verschrikkelijk, al van kleins af aan. Eroverheen gegroeid ben ik nooit echt, want ook als volwassen vrouw vind ik het niet prettig. Ik stel me er alleen niet meer zo aan.

  Ik was overigens ook als de dood voor de Tongelreep (zwembad in Eindhoven) waar waterspugende clowns (dubbel eng!) hingen en bakjes met water die onverwachts omkiepten.

 • Avatar van Sandy
  Reply Sandy 13 april 2017 at 12:40

  Die van ons was vroeger ook zo. Uiteindelijk hadden we hem dan in een van tevoren klaargemaakt badje, dan ging het wel. Hij vond het geluid eng, de straal eng en hij riep dat het pijn deed. Bleek dat hij gewoon (voor ons gevoel) zowat koud wil badderen. Hij is sowieso mega gevoelig voor allerlei prikkels (gaat binnenkort ook getest worden op ass en adhd) en geluiden. We hebben hem nu zover dat hij wel doucht , alleen het harenwassen blijft echt een ramp. Mettertijd is hij er vanzelf wel wat aan gaan wennen…..Sterkte!

 • Avatar van Romy
  Reply Romy 13 april 2017 at 11:57

  Wat zielig voor haar en wat vervelend voor jullie. Mijn dochter is gek op douchen en badderen, maar heeft dan weer andere angsten. Ik probeer haar zoveel mogelijk te vragen hoe ze iets dan wel wil en daar een middenweg in te zoeken. Misschien inderdaad tijdelijk een washandje gebruiken? Of een spelletje maken van het douchen? Hier telden we tot 5 bij het haren wassen en dat was van de ene op de andere dag geen probleem meer. Of boekjes lezen waar het onderwerp ter sprake komt?

 • Avatar van Monique
  Reply Monique 13 april 2017 at 11:09

  Poeh, wat een lastige situatie! Lise vindt badderen prima, zolang haar haren maar niet gewassen hoeven te worden. Dat moet natuurlijk wel en het is toch elke keer weer een uitdaging om het voor elkaar te krijgen. Maar zo te lezen is het bij jullie nog wel een graadje erger. Vindt ze buitenspelen in een zwembadje in de zomer wel leuk? Ik zou proberen na te gaan of ze echt vrees heeft voor water of dat het te maken heeft met het bad- en doucheritueel. Echt concrete tips heb ik helaas niet… Veel succes, ik hoop dat het stapje voor stapje beter gaat!

 • Avatar van Varenka W
  Reply Varenka W 13 april 2017 at 10:49

  Oeh lastig dat hele douche en badder gebeuren.
  De jongste van de drie was hier ook echt niet van gediend, nu inmiddels 16 word hij nog echt niet blij van een douche beurt , godzei dank wint zijn ijdelheid en gezonde verstand haha.
  Maar goed , je groeit hier dus niet zomaar overheen.
  Hij mocht zelf zijn douche schuim uitzoeken, de kraan op de juiste temperatuur zetten en wat enorm hielp was tellen.
  Steeds maar 10 tellen onder de douche. Omdat hij telde kon hij niet gillen en hij kreeg vertrouwen in dat het nooit langer dan 10 tellen duurde.
  Dus na 10 tellen een complimentje en hop weer 10 tellen, net zolang tot het sop weg was.
  Die 10 tellen werden er 15 ect.
  Het gekke is dat hij wel gek op zwemmen is, dus ookal zei hij dat douchen pijn deed, water kon hij dus duidelijk wel hebben.
  Achteraf bleek dat zijn huid heel moeilijk met temperatuur schommelingen om kan gaan, dat geeft nog steeds een probleem…alles is al snel te warm, dus het is moeilijk verwoorden voor z’on kleine uk, maar mijn ervaring is dat er wel degelijk iets is, alleen kunnen ze het niet verwoorden.
  Succes en hoop dat je wat aan het tellen hebt.

 • Avatar van MT
  Reply MT 13 april 2017 at 10:37

  hoi we hebben ook aardig wat angsten moeten verwerken.
  stapje voor stapje haar meer controle geven kan je misschien helpen.
  En heel misschien hygiene iets minder belangrijk maken. niet leuk maar kan best helpen.

  Het wassen apart doen en haar zelf de douche in stapjes apart laten ontdekken, zonder dat zij eronder moet.

  hygiene kun je zo goed mogelijk apart oplossen, met een washandje, een bad en evt kommetjes water over het hoofdje voor haarwassen. Een washandje kan ze tegen haar ogen drukken tegen de shampoo.

  dan is de druk daar wat van af en kan ze gaan spelen…
  bij de bouwmarkt een douchekop aanschaffen en haar ermee laten spelen. ook buiten de badkamer… Als ze dat leuk vindt, kun je het uitbreiden door er bv. een slangetje aan vast te maken en aan het andere uiteinde een trechter. Daar kan ze zelf water ingieten en zien hoe het er bij de douchekop uitkomt. Lekker mee de tuin in de zomer…enzovoort…succes.

 • Avatar van Mirjam
  Reply Mirjam 13 april 2017 at 10:37

  Hier onze dochter van toen 2 een hele winter niet in douche of bad gehad. Ze krijste alles aan elkaar. Gewoon met een washand gewassen. Tot we de oplossing hadden..ze vond het water (zelfs lauw) te warm! Ze wil alleen in bijna koud water in bad. Tegewoordig begin ik met bijna koud water en maak ik het langzaam aan steeds iets warmer.

 • Avatar van Maike
  Reply Maike 13 april 2017 at 10:33

  Ben je bekend met het feit dat kinderen ons ons eigen onderbewuste spiegelen? Kinderen maken contact met onze hele essentie en als wij iets mogen helen, laten zij ons dat zien. Omdat ze dit in woorden niet over kunnen brengen, doen onze kindjes dit door middel van gedrag en zelfs ziektebeelden. We zijn geneigd om een oplossing te bedenken voor het probleem wat wij zien, zoals een douche kap, maar zoals je zelf al hebt ondervonden helpt dat niet, omdat er iets onderliggends is. Ik de douche ben je naakt en kwetsbaar, je reinigt je lijf. De douche spoelt alles af wat niet meer bij jou hoort. Waar houd jij aan vast, wat wil je nog niet loslaten? Ik denk, nee ik weet 200% zeker, dat als jij (of je partner) hier echt naar kijken je de oplossing hebt voor je probleem. Ik kan je op weg helpen, laat maar weten als ik mee kan kijken. Liefs!

 • Avatar van Sonja
  Reply Sonja 13 april 2017 at 10:12

  Onze Yuri ook. We hebben hem tot zijn 4e jaar met Paul laten douchen. Samen met papa vond hij het niet erg.
  De wc beneden zat ooit 1 spin en sinsdien gaat hij ook nooit meer daar naar toe, hij word 16 kun je nagaan.
  Haren wassen was hier ook een ramp, maar met een plastic cap (weet bij god niet meer waar ik die vandaan heb) ging het stukken beter. Ik ga kijken of ik die nog heb en zal je link sturen.

 • Avatar van Karen
  Reply Karen 13 april 2017 at 10:09

  En een badje in de douche zetten? Man.. wat lastig!

 • Avatar van Georgia
  Reply Georgia 13 april 2017 at 09:09

  Hier ook hetzelfde met beide kinderen. Bij de oudste was het inderdaad van de een op de andere dag over. Wel met washandje over de ogen bij haren wassen.
  De jongste doucht nu wel braaf na het zwemmen, maar voor het zwemmen en thuis absoluut niet. Dus die gaat nog steeds telkens in bad.
  Probeer in ieder geval niet teveel druk erop te leggen, want dat brengt ook stress mee. En voor de rest dan maar een kattenwasje in een teiltje of aan de wasbak. Komt goed!

 • Avatar van Shirley
  Reply Shirley 13 april 2017 at 08:52

  Hier is het lange tijd een probleem geweest, zowel bad als douche. Totdat Skyler opeens met zijn nichtje in bad mocht en zag dat zij er veel plezier in had. Badderen gaat dus nu wel, totdat zijn hoofd nat moet. Dat is ook krijsen. Hetzelfde met douchen. Ook echt een groot probleem omdat ‘ie de sproeier echt doodeng vindt. Nu gelukkig twee keer met succes gedoucht door de sproeier eraf te halen en hem papa’s haren te laten wassen… Je doet er alles aan he, maar het blijft vervelend. Misschien sowieso even de druk eraf halen en niet zo vaak gaan? Dat heeft hier ook wel geholpen…

 • Avatar van Patricia
  Reply Patricia 13 april 2017 at 07:45

  Oh wat vervelend! Ik had als kind ook een hekel aan douchen. Na het douchen kreeg ik altijd verschrikkelijke jeuk. Zo erg, dat ik m’n huid kapot krabde. Het maakte niet uit of m’n moeder wel of geen douchegel, shampoo of wat dan ook gebruikte. Ik kreeg altijd jeuk. Zwemles was verschrikkelijk want na het zwemmen, moest ik douchen en afdrogen en dan kreeg ik weer jeuk. Ik heb het nu nog steeds maar kan er nu beter mee omgaan. Onder de douche mezelf insmeren met babyolie, dan afdrogen en meteen een katoenen pyjama aan. Met lange mouwen. Als ik dan jeuk heb, dan krab ik op m’n pyjama en gaat m’n huid niet kapot. Ik vind het zo vervelend voor jullie en Shae. Hoe gaat zwemmen met haar? Hopelijk heeft iemand een oplossing.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 13 april 2017 at 07:40

  Ik herken het net zoals in het verhaal als de dame van de eerste reactie.
  Ook mijn kind had toen jaren last van ooronsteking en ook gilde ze het uit tijdens de zwemlessen.
  Echt erg.
  Dopjes hielpen niet die ik speciaal had laten maken.
  Ik snap het dat jij je geen raadt weet.
  Wel zou ik haar oren laten nakijken en vragen om naar een kno art te gaan.
  Heel veel succes en sterkte…

  Xoxo

 • Avatar van Bianca Ronday
  Reply Bianca Ronday 13 april 2017 at 06:50

  Helaas herken ik de situatie niet. Ik weet me vaag te herinneren dat mijn jongste zusje er als kind last van had. Ineens werd die toen een keer zelf onder de douche gevonden. Achteraf denkt mijn moeder bij haar dat het kwam door een chronische oorontsteking. Als er dan tijdens het douchen steeds shampoo en water in het oor loopt, ja, dan wordt je wel hysterisch.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.