Persoonlijk

Persoonlijk | Ups & Downs

2 mei 2017

persoonlijk gastric sleeve maand 1 - Persoonlijk | Ups & Downs
Het is nu alweer een maand geleden dat ik geopereerd ben. Een maand die voorbijgevlogen is en die vooral in het teken stond van mijzelf. Het aanpassen tijd nemen voor mijzelf, om te helen en weer aan te sterken was niet mijn sterkste kant en ik werd dan ook keihard teruggefloten. Ik had last van wat lichamelijke complicaties en ook mentaal gaat het met ups & downs. Vandaag een persoonlijke en uitgebreide update online over de eerste maand na de gastric sleeve operatie.

persoonlijk gastric sleeve maand 2 - Persoonlijk | Ups & Downs
Eten & Drinken

Qua eten en drinken was ik naar mijn mening niet helemaal goed voorbereid op die eerste maand. Tijdens de groepssessies is er voornamelijk besproken dat het vooral kleine beetjes eten zal zijn aan het begin en dat mensen met een sleeve wat meer last konden hebben van opstartproblemen. Maar na eigen ervaring en na het doorlezen van lotgenotengroepen op internet ben ik erachter dat dit wel wat uitgebreider behandeld had mogen worden.

De eerste twee weken na de operatie mag je enkel vloeibaar en gepureerd eten hebben tot een dikte van yoghurt/kwark. Daarnaast moet je tussen eet- en drinkmomenten een half uurtje rust houden. Dit samen met flink wat misselijkheid vanwege de operatie die lang heeft aangehouden gecombineerd maakte het de eerste weken niet makkelijk. Ik begon alles op te schrijven wat ik at en dronk om te kijken of ik wel aan mijn minimale inname kwam en zag al snel dat het niet goed liep, hoe hard ik ook mijn best deed. Ik besloot de bariatrische afdeling in het ziekenhuis te bellen en om advies te vragen en kreeg hier een duidelijk lagere minimale inname voor de eerste weken tot maand door dan mij verteld was tijdens het voortraject. Dat scheelde zoveel dat de druk van m’n schouders af viel en ik veel minder stress ervaarde. Fijn!

Nu een maand later gaat het met eten en drinken duidelijk een stuk beter. Crackers, Brinta, havermout, vis, zachte groenten, granola, vla en yoghurt, verse smoothies, fruit en drinken gaat allemaal goed. Alleen met avondeten ervaar ik echt nog wel wat slokdarmpijn, vreemde geluiden en ‘ongemakkelijkheid’, hoe langzaam ik ook eet en hoe goed ik ook kauw. Maar het gaat met de week vooruit en ik probeer elke avond gewoon met de pot mee te eten, dus ik houd hoop dat dit goed gaat komen.

De enige valkuil is dat ik geen hongergevoel meer ervaar sinds de operatie (is heel normaal trouwens) en dat ik dus gemakkelijk eetmomenten over sla als ik een drukke dag heb. Vooruitplannen is dus echt nodig en als ik onderweg ben moet ik echt het één en ander aan eten en drinken meenemen.

Medicijnen & Supplementen
Na anderhalve week mochten de nietjes uit mijn hechtingen en na vier weken elke dag mijzelf spuiten tegen trombose heb ik de spuiten uit kunnen zwaaien. Yes! Wat nu nog overblijft is nog een maand of vijf de maagbeschermer en daarnaast voor de rest van mijn leven dagelijks de calcium + vitamine D kauwtabletten, de multivitamine en het ijzertabletje. De inname hiervan gaat helemaal goed en ik verwacht dan ook dat als mijn bloed over een paar maanden gecontroleerd wordt dat ik netjes zit qua waardes :) Ik hoop het in ieder geval!

persoonlijk gastric sleeve maand 4 - Persoonlijk | Ups & Downs

Lichamelijk
Wennen is het grote woord van deze maand. Hoeveel kan ik lichamelijk aan? Van spierpijn tot aan koud zweet na minimale inspanning, trillen en zelfs een paar keer flauwvallen toe. Ik herkende mijn lijf niet meer! Ik vond het maar lastig om de benodigde rust te pakken en werd twee weken na de operatie keihard teruggefloten. Ik had last van flinke pijnscheuten links in mijn buik, belde de huisarts, werd na wat onderzoekjes direct doorverwezen naar de eerste hulp van het ziekenhuis en voor ik het wist bracht ik er meerdere dagen door. Van echo’s en lichamelijke onderzoeken tot aan bloed- en urinetesten, een infuus en morfinespuiten. Schrikken! Uit de onderzoeken bleek dat ik gelukkig geen naadlekkage of iets dergelijks aan mijn maag had overgehouden van de operatie en dat alles goed was met mijn nieren en galblaas. Verder waren ook al mijn waardes helemaal goed, dus wat het nu echt was werd helaas niet duidelijk. Maar twee dagen erna bukte ik, hoorde en voelde ik een vreemde/gekke/enge ‘plopknak’ in mijn buik en daarna was de pijn weg. Heel vreemd, maar net of er iets op de goede plek geschoten is op dat moment..

Gelukkig mag je zo’n vier tot zes weken na de operatie het sporten weer echt op gaan bouwen en op dat punt ben ik nu. Wandelen gaat al een tijdje goed en steeds iets verder en komende week ga ik ook de krachttraining weer langzaam oppakken. Eerst maar eens goed aansterken en dan kijken wat voor sport ik buiten de deur wil gaan doen. Ik heb er ontiegelijk veel zin in om aan de slag te gaan en te werken voor aan een fit lijf!

persoonlijk gastric sleeve maand 3 - Persoonlijk | Ups & Downs

Geestelijk
Geestelijk gaat het met ups & downs. Ik had enorm last van concentratieproblemen als nasleep van de narcose en deze perfectionist had hier enorm veel moeite mee. Gelukkig wordt het duidelijk minder en word ik weer helder in mijn hoofd. Het is gewoon heel erg gek hoe enorm gefocust je op jezelf bent doordat je (ik) zelf degene bent die voor een operatie kiest met alles wat erbij komt kijken. Het is namelijk niet alleen ‘een operatie’ maar echt een heel traject van aan jezelf werken, oude demonen verslaan, veel opnieuw leren en wennen wat wel en niet kan, een deeltje eet-angst (kan ik dit wel eten, lust ik dat nog wel, hoe valt zus of zo, kan mijn maag ertegen), prioriteiten stellen, mijzelf voor de verandering even op nummer één zetten: best pittig is het wel, laat ik het maar eerlijk zeggen.

Maar als ik dan naar mijzelf kijk ik de spiegel, als ik op de weegschaal sta en het resultaat van die eerste maand zie, als ik merk hoe ik nu al makkelijker beweeg, als ik het zoveelste complimentje van iemand anders krijg.. Ik voel me met de dag beter en ja, ik ben heel erg blij met de keuze die ik gemaakt heb ♥

Mocht je bepaalde vragen hebben, dingen willen weten of nieuwsgierig zijn naar iets: houd je vooral niet in en stel je vragen onder dit artikel. Ik doe mijn best deze dan in een volgend artikel te beantwoorden :)

Lees ook mijn eerdere artikelen over deze ingreep:
–> De stap naar een maagverkleining (artikel 1)
–> Welk type operatie en de pre-operatieve screening (artikel 2)
–> De groepssessies en de operatiedatum (artikel 3)
–> Nog maar twee weken tot de operatie.. (artikel 4)
–> Een gastric sleeve, de operatie en de eerste dagen erna (artikel 5)

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Nathalie
  Reply Nathalie 24 mei 2017 at 17:14

  Duidelijk al veeeel te lang niet op je site gekeken. Wat een nieuws! Vind het bijzonder knap dat je het hebt gedaan en hoe open je erover vertelt. Ik vond je altijd al een mooie meid, hoop dat je nog meer gaat stralen als alles achter de rug is.

 • Avatar van Annelien
  Reply Annelien 3 mei 2017 at 19:13

  Wat fijn dat je de eerste maand doorgekomen bent en je weer jezelf gaat voelen! Ik had inderdaad ook een zware periode die eerste maand: wat kan wel en wat kan niet, mijn haar was extreem futloos, kon mij nergens op concentreren en vergat van alles. Vooral het typen van lange woorden was een uitdaging. Máár: alles voor een groter doel! Bij mij is her traject een week geleden afgesloten en is alles nu goed. Ik hoop dat de komende periode een tijd gaat zijn van opbouw, energie en het behalen van je doel! Qua operatie ongemakken heb je het ergste er nu op zitten :)

 • Avatar van Stephanie
  Reply Stephanie 3 mei 2017 at 01:03

  Wauw wat intens maar wat moedig en goed ga je om met jou ups and downs.
  Ik ben zelf op 3 april met het traject begonnen in het OLVG west dus allemaal nieuw nog. Maar het lezen van jou ervaringen helpt mij er zeker doorheen. Ik kijk uit naar jou volgende update. Xxxx

 • Avatar van Mariska
  Reply Mariska 2 mei 2017 at 21:53

  Het lijkt me inderdaad heel erg lastig, maar het is ook vechten voor wat je graag wilt. Hoe moeilijk de weg ook al zijn met een kleine en je eigen bedrijf. Je bent een Leeuw, dus een heel sterk persoon! :)

 • Avatar van Angelica
  Reply Angelica 2 mei 2017 at 19:26

  Wat enorm heftig allemaal maar vind het zo ontzettend knap hoe je jezelf er door heen sleept! Heel veel respect<3

 • Avatar van Anja
  Reply Anja 2 mei 2017 at 18:52

  Ik blijf groot respect voor je hebben. Ik zie alleen maar doorzettingsvermogen in je blogs: hoe moeilijk ook, je blijft volhouden. Hoop dat je snel probleemloos en zonder veel moeite weer kunt genieten van je diner.

 • Avatar van Femke
  Reply Femke 2 mei 2017 at 18:03

  Fijn om weer een update te lezen.. Ik vind het zo dapper dat je dit traject in bent gegaan en ik vind het fijn om te lezen dat het inmiddels redelijk goed met je gaat. Als je merkt dat dingen weer wat makkelijk gaan, eten steeds een beetje beter gaat en je complimentjes krijgt, dan is dat natuurlijk wel heel fijn en mooi!

 • Avatar van Sonja
  Reply Sonja 2 mei 2017 at 17:48

  De weg er naar toe was al spannend, nu je zo ver bent is het lijkt mij best eng allemaal. Ik heb respect voor de keuze, ik weet niet wat ik zelf zou doen. Nadat je hersteld bent, blijft het volgens mij levenslang rekening houden met. Ik weet dat jij dat kunt… je bent een sterke vrouw. Benieuwd naar het resultaat over een tijdje…

 • Avatar van Monica
  Reply Monica 2 mei 2017 at 17:44

  Jeetje heftig hoor! Ik vind je wel echt een hele stoere chick. Ben zo benieuwd naar het resultaat over een paar maanden. Maar probeer wel gewoon je tijd te nemen en goed naar je lijf te luisteren. Alles op zijn tijd. Zx

 • Avatar van Karen
  Reply Karen 2 mei 2017 at 17:22

  Je bent al een Robin kwijt! Meis, zo’n bewondering voor jou. Ik ben blij dat het steeds beter gaat. En you look smashing. X

 • Avatar van Fleur
  Reply Fleur 2 mei 2017 at 15:30

  Heel veel sterkte met de laatste loodjes en gefeliciteerd met je prachtige resultaat!

 • Avatar van Annette
  Reply Annette 2 mei 2017 at 14:39

  Heftig hoor maar je hebt je kranig door de eerste maand geslagen. Ik wens je veel success met je verdure herstel en kijk uit naar een volgende update.

 • Avatar van Annika
  Reply Annika 2 mei 2017 at 13:10

  Ik ben blij dat het nu goed gaat, het is niet niks.

 • Avatar van Deborah Longayroux
  Reply Deborah Longayroux 2 mei 2017 at 13:09

  Goed om te lezen hoe jij het hebt ervaren. Ik mag morgen, ben als eerste aan de beurt dus vanavond mag ik me alvast melden. Qua hoeveelheden ga ik zeker onthouden. In min traject is als hulpmiddel ook nog een app benoemd, timeplanner en de app mealreminder.
  Heel veel succes verder

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 mei 2017 at 14:30

   Wat gigantisch spannend dat je morgen aan de beurt bent. Ik wil je heel veel succes en een spoedig herstel toewensen! Dankjewel voor de tips van de apps :)

 • Avatar van Deborah
  Reply Deborah 2 mei 2017 at 13:07

  Goed om te lezen hoe jij het hebt ervaren. Ik mag morgen, ben als eerste aan de beurt dus vanavond mag ik me alvast melden. Qua hoeveelheden ga ik zeker onthouden. In min traject is als hulpmiddel ook nog een app benoemd, timeplanner en de app mealreminder.
  Heel veel succes verder

 • Avatar van Loes
  Reply Loes 2 mei 2017 at 11:52

  Fijn om weer een update te lezen! Hoop dat je je snel weer helemaal goed voelt, maar nu vooral genieten van de goede momenten!

1 2

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer in Persoonlijk
bang voor de douche
Mom Talk | Onze dochter is bang voor de douche

Ik weet niet eens waar ik moet beginnen als het om onze dochter Shae en badderen en/of douchen gaat. Dat...

Sluiten