Persoonlijk

Persoonlijk | Ups & Downs

2 mei 2017

gastric sleeve blog
Het is nu alweer een maand geleden dat ik geopereerd ben. Een maand die voorbijgevlogen is en die vooral in het teken stond van mijzelf. Het aanpassen tijd nemen voor mijzelf, om te helen en weer aan te sterken was niet mijn sterkste kant en ik werd dan ook keihard teruggefloten. Ik had last van wat lichamelijke complicaties en ook mentaal gaat het met ups & downs. Vandaag een persoonlijke en uitgebreide update online over de eerste maand na de gastric sleeve operatie.

gastric sleeve blog
Eten & Drinken

Qua eten en drinken was ik naar mijn mening niet helemaal goed voorbereid op die eerste maand. Tijdens de groepssessies is er voornamelijk besproken dat het vooral kleine beetjes eten zal zijn aan het begin en dat mensen met een sleeve wat meer last konden hebben van opstartproblemen. Maar na eigen ervaring en na het doorlezen van lotgenotengroepen op internet ben ik erachter dat dit wel wat uitgebreider behandeld had mogen worden.

De eerste twee weken na de operatie mag je enkel vloeibaar en gepureerd eten hebben tot een dikte van yoghurt/kwark. Daarnaast moet je tussen eet- en drinkmomenten een half uurtje rust houden. Dit samen met flink wat misselijkheid vanwege de operatie die lang heeft aangehouden gecombineerd maakte het de eerste weken niet makkelijk. Ik begon alles op te schrijven wat ik at en dronk om te kijken of ik wel aan mijn minimale inname kwam en zag al snel dat het niet goed liep, hoe hard ik ook mijn best deed. Ik besloot de bariatrische afdeling in het ziekenhuis te bellen en om advies te vragen en kreeg hier een duidelijk lagere minimale inname voor de eerste weken tot maand door dan mij verteld was tijdens het voortraject. Dat scheelde zoveel dat de druk van m’n schouders af viel en ik veel minder stress ervaarde. Fijn!

Nu een maand later gaat het met eten en drinken duidelijk een stuk beter. Crackers, Brinta, havermout, vis, zachte groenten, granola, vla en yoghurt, verse smoothies, fruit en drinken gaat allemaal goed. Alleen met avondeten ervaar ik echt nog wel wat slokdarmpijn, vreemde geluiden en ‘ongemakkelijkheid’, hoe langzaam ik ook eet en hoe goed ik ook kauw. Maar het gaat met de week vooruit en ik probeer elke avond gewoon met de pot mee te eten, dus ik houd hoop dat dit goed gaat komen.

De enige valkuil is dat ik geen hongergevoel meer ervaar sinds de operatie (is heel normaal trouwens) en dat ik dus gemakkelijk eetmomenten over sla als ik een drukke dag heb. Vooruitplannen is dus echt nodig en als ik onderweg ben moet ik echt het één en ander aan eten en drinken meenemen.

Medicijnen & Supplementen
Na anderhalve week mochten de nietjes uit mijn hechtingen en na vier weken elke dag mijzelf spuiten tegen trombose heb ik de spuiten uit kunnen zwaaien. Yes! Wat nu nog overblijft is nog een maand of vijf de maagbeschermer en daarnaast voor de rest van mijn leven dagelijks de calcium + vitamine D kauwtabletten, de multivitamine en het ijzertabletje. De inname hiervan gaat helemaal goed en ik verwacht dan ook dat als mijn bloed over een paar maanden gecontroleerd wordt dat ik netjes zit qua waardes :) Ik hoop het in ieder geval!

gastric sleeve blog

Lichamelijk
Wennen is het grote woord van deze maand. Hoeveel kan ik lichamelijk aan? Van spierpijn tot aan koud zweet na minimale inspanning, trillen en zelfs een paar keer flauwvallen toe. Ik herkende mijn lijf niet meer! Ik vond het maar lastig om de benodigde rust te pakken en werd twee weken na de operatie keihard teruggefloten. Ik had last van flinke pijnscheuten links in mijn buik, belde de huisarts, werd na wat onderzoekjes direct doorverwezen naar de eerste hulp van het ziekenhuis en voor ik het wist bracht ik er meerdere dagen door. Van echo’s en lichamelijke onderzoeken tot aan bloed- en urinetesten, een infuus en morfinespuiten. Schrikken! Uit de onderzoeken bleek dat ik gelukkig geen naadlekkage of iets dergelijks aan mijn maag had overgehouden van de operatie en dat alles goed was met mijn nieren en galblaas. Verder waren ook al mijn waardes helemaal goed, dus wat het nu echt was werd helaas niet duidelijk. Maar twee dagen erna bukte ik, hoorde en voelde ik een vreemde/gekke/enge ‘plopknak’ in mijn buik en daarna was de pijn weg. Heel vreemd, maar net of er iets op de goede plek geschoten is op dat moment..

Gelukkig mag je zo’n vier tot zes weken na de operatie het sporten weer echt op gaan bouwen en op dat punt ben ik nu. Wandelen gaat al een tijdje goed en steeds iets verder en komende week ga ik ook de krachttraining weer langzaam oppakken. Eerst maar eens goed aansterken en dan kijken wat voor sport ik buiten de deur wil gaan doen. Ik heb er ontiegelijk veel zin in om aan de slag te gaan en te werken voor aan een fit lijf!

gastric sleeve blog

Geestelijk
Geestelijk gaat het met ups & downs. Ik had enorm last van concentratieproblemen als nasleep van de narcose en deze perfectionist had hier enorm veel moeite mee. Gelukkig wordt het duidelijk minder en word ik weer helder in mijn hoofd. Het is gewoon heel erg gek hoe enorm gefocust je op jezelf bent doordat je (ik) zelf degene bent die voor een operatie kiest met alles wat erbij komt kijken. Het is namelijk niet alleen ‘een operatie’ maar echt een heel traject van aan jezelf werken, oude demonen verslaan, veel opnieuw leren en wennen wat wel en niet kan, een deeltje eet-angst (kan ik dit wel eten, lust ik dat nog wel, hoe valt zus of zo, kan mijn maag ertegen), prioriteiten stellen, mijzelf voor de verandering even op nummer één zetten: best pittig is het wel, laat ik het maar eerlijk zeggen.

Maar als ik dan naar mijzelf kijk ik de spiegel, als ik op de weegschaal sta en het resultaat van die eerste maand zie, als ik merk hoe ik nu al makkelijker beweeg, als ik het zoveelste complimentje van iemand anders krijg.. Ik voel me met de dag beter en ja, ik ben heel erg blij met de keuze die ik gemaakt heb ♥

Mocht je bepaalde vragen hebben, dingen willen weten of nieuwsgierig zijn naar iets: houd je vooral niet in en stel je vragen onder dit artikel. Ik doe mijn best deze dan in een volgend artikel te beantwoorden :)

Lees ook mijn eerdere artikelen over deze ingreep:
–> De stap naar een maagverkleining (artikel 1)
–> Welk type operatie en de pre-operatieve screening (artikel 2)
–> De groepssessies en de operatiedatum (artikel 3)
–> Nog maar twee weken tot de operatie.. (artikel 4)
–> Een gastric sleeve, de operatie en de eerste dagen erna (artikel 5)

Reacties op dit artikel

 • Avatar van S
  Reply S 1 januari 2024 at 12:07

  Hoi hoi! Ik ben vooral benieuwd hoe het het eerste halfjaar ging met eten uitproberen. Ik hoop in april/maart aan de beurt te zijn, maar in oktober gaan we trouwen en in november naar Japan.
  Het draait niet allemaal om eten, maar ik vraag me wel af hoe ik dit voor me moet zien. Hoe deed jij dit?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 januari 2024 at 14:36

   Hi! Het was dat eerste half jaar echt heel erg veel ‘uitproberen’.. Een klein beetje van iets eten en aanvoelen hoe dat ging, zowel tijdens het eten als even daarna. Zeker de eerste paar maandjes soms heel frustrerend, maar dat kwam echt helemaal goed. Na een tijdje kan je – als het goed is – alles weer eten, alleen in een kleinere hoeveelheid. Heel veel succes alvast!!

 • Avatar van Sylvie
  Reply Sylvie 25 juli 2023 at 14:20

  Hoe lang kon je je werk niet hervatten ? Ik ben vertegenwoordiger en zou dit ook graag laten doen … kan ik na een week terug werken ?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 27 juli 2023 at 09:36

   Hi Sylvie, dat is echt heel erg lastig te zeggen aangezien het per situatie en persoonlijke omstandigheden verschilt, en natuurlijk aan het type werk. Zittend werk vanachter een PC kon ik al best snel weer oppakken, hier en daar een aantal uur achter elkaar, maar fysiek werk of veel onderweg zijn vond ik de eerste weken echt een behoorlijke aanslag en is dus wel af te raden in de eerste periode na de operatie. Succes met het maken van de keuze!

 • Avatar van Nathalie
  Reply Nathalie 24 mei 2017 at 17:14

  Duidelijk al veeeel te lang niet op je site gekeken. Wat een nieuws! Vind het bijzonder knap dat je het hebt gedaan en hoe open je erover vertelt. Ik vond je altijd al een mooie meid, hoop dat je nog meer gaat stralen als alles achter de rug is.

 • Avatar van Annelien
  Reply Annelien 3 mei 2017 at 19:13

  Wat fijn dat je de eerste maand doorgekomen bent en je weer jezelf gaat voelen! Ik had inderdaad ook een zware periode die eerste maand: wat kan wel en wat kan niet, mijn haar was extreem futloos, kon mij nergens op concentreren en vergat van alles. Vooral het typen van lange woorden was een uitdaging. Máár: alles voor een groter doel! Bij mij is her traject een week geleden afgesloten en is alles nu goed. Ik hoop dat de komende periode een tijd gaat zijn van opbouw, energie en het behalen van je doel! Qua operatie ongemakken heb je het ergste er nu op zitten :)

 • Avatar van Stephanie
  Reply Stephanie 3 mei 2017 at 01:03

  Wauw wat intens maar wat moedig en goed ga je om met jou ups and downs.
  Ik ben zelf op 3 april met het traject begonnen in het OLVG west dus allemaal nieuw nog. Maar het lezen van jou ervaringen helpt mij er zeker doorheen. Ik kijk uit naar jou volgende update. Xxxx

 • Avatar van Mariska
  Reply Mariska 2 mei 2017 at 21:53

  Het lijkt me inderdaad heel erg lastig, maar het is ook vechten voor wat je graag wilt. Hoe moeilijk de weg ook al zijn met een kleine en je eigen bedrijf. Je bent een Leeuw, dus een heel sterk persoon! :)

 • Avatar van Angelica
  Reply Angelica 2 mei 2017 at 19:26

  Wat enorm heftig allemaal maar vind het zo ontzettend knap hoe je jezelf er door heen sleept! Heel veel respect<3

 • Avatar van Anja
  Reply Anja 2 mei 2017 at 18:52

  Ik blijf groot respect voor je hebben. Ik zie alleen maar doorzettingsvermogen in je blogs: hoe moeilijk ook, je blijft volhouden. Hoop dat je snel probleemloos en zonder veel moeite weer kunt genieten van je diner.

 • Avatar van Femke
  Reply Femke 2 mei 2017 at 18:03

  Fijn om weer een update te lezen.. Ik vind het zo dapper dat je dit traject in bent gegaan en ik vind het fijn om te lezen dat het inmiddels redelijk goed met je gaat. Als je merkt dat dingen weer wat makkelijk gaan, eten steeds een beetje beter gaat en je complimentjes krijgt, dan is dat natuurlijk wel heel fijn en mooi!

 • Avatar van Sonja
  Reply Sonja 2 mei 2017 at 17:48

  De weg er naar toe was al spannend, nu je zo ver bent is het lijkt mij best eng allemaal. Ik heb respect voor de keuze, ik weet niet wat ik zelf zou doen. Nadat je hersteld bent, blijft het volgens mij levenslang rekening houden met. Ik weet dat jij dat kunt… je bent een sterke vrouw. Benieuwd naar het resultaat over een tijdje…

 • Avatar van Monica
  Reply Monica 2 mei 2017 at 17:44

  Jeetje heftig hoor! Ik vind je wel echt een hele stoere chick. Ben zo benieuwd naar het resultaat over een paar maanden. Maar probeer wel gewoon je tijd te nemen en goed naar je lijf te luisteren. Alles op zijn tijd. Zx

 • Avatar van Karen
  Reply Karen 2 mei 2017 at 17:22

  Je bent al een Robin kwijt! Meis, zo’n bewondering voor jou. Ik ben blij dat het steeds beter gaat. En you look smashing. X

 • Avatar van Fleur
  Reply Fleur 2 mei 2017 at 15:30

  Heel veel sterkte met de laatste loodjes en gefeliciteerd met je prachtige resultaat!

 • Avatar van Annette
  Reply Annette 2 mei 2017 at 14:39

  Heftig hoor maar je hebt je kranig door de eerste maand geslagen. Ik wens je veel success met je verdure herstel en kijk uit naar een volgende update.

 • Avatar van Annika
  Reply Annika 2 mei 2017 at 13:10

  Ik ben blij dat het nu goed gaat, het is niet niks.

 • Avatar van Deborah Longayroux
  Reply Deborah Longayroux 2 mei 2017 at 13:09

  Goed om te lezen hoe jij het hebt ervaren. Ik mag morgen, ben als eerste aan de beurt dus vanavond mag ik me alvast melden. Qua hoeveelheden ga ik zeker onthouden. In min traject is als hulpmiddel ook nog een app benoemd, timeplanner en de app mealreminder.
  Heel veel succes verder

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 mei 2017 at 14:30

   Wat gigantisch spannend dat je morgen aan de beurt bent. Ik wil je heel veel succes en een spoedig herstel toewensen! Dankjewel voor de tips van de apps :)

 • Avatar van Deborah
  Reply Deborah 2 mei 2017 at 13:07

  Goed om te lezen hoe jij het hebt ervaren. Ik mag morgen, ben als eerste aan de beurt dus vanavond mag ik me alvast melden. Qua hoeveelheden ga ik zeker onthouden. In min traject is als hulpmiddel ook nog een app benoemd, timeplanner en de app mealreminder.
  Heel veel succes verder

 • Avatar van Loes
  Reply Loes 2 mei 2017 at 11:52

  Fijn om weer een update te lezen! Hoop dat je je snel weer helemaal goed voelt, maar nu vooral genieten van de goede momenten!

 • Avatar van JessieYlmif@yahoo.com
  Reply JessieYlmif@yahoo.com 2 mei 2017 at 11:01

  Wat raar dat ze niets konden vinden in het ziekenhuis, wat er nu mis was.
  Beterschap gewenst, wat ga je voor sporten proberen ?
  fijne dinsdag :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 mei 2017 at 14:31

   Ik denk dat ik het wandelen uit ga bouwen tot langere stukken en de krachttraining maar eerst weer eens op ga pakken. Als ik eenmaal wat fitter ben zie ik wel weer verder :)

 • Avatar van Tamara
  Reply Tamara 2 mei 2017 at 10:26

  Lekker bezig! Je doet het allemaal wel, ondanks de tegenslagen! En ik lees al 10 kilo!? Jeetje man, das zeker al een kledingmaat minder! Ik heb me ook aangemeld voor zo’n operatie, (ook bij zh rijnstate) maar ik heb een baby van 6 maanden. Vind jij het zwaar met je dochter om echt te kunnen herstellen?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 mei 2017 at 14:32

   Haha, ja het is inderdaad al 1/2 kledingmaten minder. Ik vind het herstellen met een kleine om me heen (en een eigen bedrijf) inderdaad een pittige ervaring, maar weet je: het is niet anders, ik probeer er het beste van te maken en moest dit van mijzelf voor mijzelf doen. Altijd is er altijd wel een reden om het uit te stellen en voor je het weet zijn er wèl complicaties door het overgewicht.. Succes met je traject. Spannend!!

   • Avatar van Tamara
    Reply Tamara 18 mei 2017 at 16:54

    Oh haha, lees nu pas dat je ook echt geantwoord had ? Oeps.. bedankt voor je toelichting! Je hebt inderdaad gelijk, je kan altijd iets vinden om het uit te stellen, maar gezondheid gaat voor!

 • Avatar van Jessica J.
  Reply Jessica J. 2 mei 2017 at 10:22

  Goed geschreven. Fijn om te lezen dat het beter met je gaat. De motivatie spat van het scherm! :-) Die ‘plopknap’ lijkt me vreemd om te ervaren, maar goed dat de pijn weg is!

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 2 mei 2017 at 10:06

  Wat goed dat je al zoveel bent afgevallen! Mijn petje af. Dat was even scrhikken zeg dat je een paar dagen in het ziekenhuis terecht kwam met zoveel pijn, gelukkig is dat over. Het is echt een hele nieuwe manier van leven die je moet leren en ik snap heel goed dat het erg wennen is, alles is anders nu. Fijn te lezen dat het nu steeds een beetje beter gaat en je steeds beter weet, wat en wanneer je moet eten en het is fijn dat je nu ook het sporten weer mag oppakken. Heel succes met alles.

 • Avatar van Lindsey Beljaars
  Reply Lindsey Beljaars 2 mei 2017 at 10:04

  Wat mooi geschreven! Je bent sterk! X

 • Avatar van Sarah M
  Reply Sarah M 2 mei 2017 at 09:40

  Pff heftig zeg! Gelukkig gaat het nu na een maand wel de goeie kant op en ben je wel blij met je beslissing! good luck, sweety!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 mei 2017 at 14:33

   Dankjewel lieverd! Natuurlijk zijn er momenten dat ik twijfel of ik het wel had moeten doen, maar het is gewoon rot om opnieuw op te starten.. Maar ik kom er wel <3

 • Avatar van Yvonne
  Reply Yvonne 2 mei 2017 at 09:33

  Wat fijn om te lezen deze update. Je bent eerlijk, het gaat met ups en downs. Hopen dat het opbouwen van het sporten niet al teveel lichamelijke klachten gaat geven.

 • Avatar van Evelyne
  Reply Evelyne 2 mei 2017 at 09:27

  Ik vind het zo dapper dat je dit met ons deelt! Hoe moeilijk het soms voor je moet zijn, ik ben supertrots op je

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 mei 2017 at 14:34

   Wat enorm lief, dankjewel :)

 • Avatar van Yasmin
  Reply Yasmin 2 mei 2017 at 09:18

  Ooo dees al 10 kilo! Super goed en knap. Je bent een typische Survivor. Je laat niets in jouw weg liggen en gaat door. Respect! Daar heb ik veel bewondering voor <3

 • Avatar van Christa
  Reply Christa 2 mei 2017 at 09:07

  Wow wat heb jij pittige weken achter de rug, nu hopelijk weer iets soepeler vooruit!! Ik ben een tijd geleden ook veel gewicht verloren en ben sinds kort aan Fit20 begonnen, misschien is dit ook wel iets jou? Het is twintig minuten per week met een personal trainer en er wordt op zo’n manier getraind dat het nauwelijks je gewrichten belast, echt heel interessant!! Succes de komende tijd!!!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 mei 2017 at 14:34

   Dat klinkt zeker als een interessant iets om erbij te doen, ik ga het eens uitzoeken :)

 • Avatar van Sheila
  Reply Sheila 2 mei 2017 at 08:13

  Over de “plopknak”. Dat herken ik, maar dan na mijn tweede keizersnee. Bleek bij mij zo simpel als een knoopje in onderhuids hechtingdraad. Zat blijkbaar te strak en toen “plopknak” na een onverhoede beweging en geen last meer! Losgeschoten waarschijnlijk. Misschien was het bij jou ook zoiets! Ik wens je oprecht een goed herstel! Liefs, Sheila

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 mei 2017 at 08:24

   Dat klinkt als een uitleg die zou kunnen inderdaad! Dankjewel :)

 • Avatar van Anne-Marie
  Reply Anne-Marie 2 mei 2017 at 08:13

  Mooi geschreven. Ik herken een hoop! Gelukkig heelt de tijd letterlijk en figuurlijk alle wonden.

 • Avatar van Margo
  Reply Margo 2 mei 2017 at 08:01

  Klinkt alsof je een heftig maandje achter de rug hebt, maar wat fijn om te lezen dat het nu beter gaat. Ik ben stiekem wel heel benieuwd wat er nu al af is na de eerste maand, mag ik dat vragen? :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 mei 2017 at 08:25

   Jazeker, een hele dikke (ha!) 10 kilo is er nu af sinds de operatie :)

 • Avatar van Joyce
  Reply Joyce 2 mei 2017 at 07:50

  Fijn om dit te lezen Desiree. Ik ben momenteel nog steeds aan het wachten op een telefoontje na de intake. Wel ben ik al begonnen met een traject bij de dietiste, waar ik leer om niet meer te eten en te drinken tegelijkertijd, langzamer te eten en me niet meer te laten afleiden door schermen etc. Ik was nogal gewend om tijdens het werken gewoon te eten. Dat moet ik nu niet meer doen. Hopelijk tackel ik daarmee het wennen aan die veranderingen na de operatie.

  Jammer om te lezen dat de begeleiding daarin in het voortraject toch iets te wensen overlaat. Je zou toch verwachten dat hier veel tijd en aandacht aan besteedt wordt.

  Gelukkig ben je blij met de keuze die je hebt gemaakt. Ga zo door :-)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 mei 2017 at 14:36

   Wat zenuwslopend he, dat wachten na de intake.. Wij hebben in het voortraject wel geleerd hoe en hoeveel en wat we naderhand allemaal kunnen eten en drinken, maar dat is voor wat meer op de lange termijn. Over de hele opstartfase – zeker bij een sleeve – had ik echt heel graag meer informatie gehad. Veel succes met alvast wennen aan de nieuwe ‘eetregels’, ik ben daar ook ruim voor de operatie mee begonnen en vond dat toen ook erg fijn om zo al in dat nieuwe ritme te komen :)

 • Avatar van Mieke
  Reply Mieke 2 mei 2017 at 07:39

  Klinkt als een heftige maand! Goed dat het nu beter gaat en dat je zo positief blijft.
  Veel succes met je verdere herstel!

 • Avatar van Nicole
  Reply Nicole 2 mei 2017 at 07:35

  Wauw klinkt allemaal erg heftig. Daar sta je eigenlijk niet bij stil dat het echt je hele leven omgooit. Heel goed dat je hier zo uitgebreid over schrijft, denk dat andere mensen die in dezelfde situatie zitten of erover denken hier veel aan hebben!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 mei 2017 at 14:37

   Ik denk inderdaad dat er heel veel mensen geen idee hebben wat er allemaal bij komt kijken, zowel lichamelijk als mentaal..

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 2 mei 2017 at 06:57

  Zo goed van je dat jij dit gedaan had!
  Fijn dat je een artikel hebt geschreven hoe alles na de operatie verlopen was.
  Neem de tijd voor alles en doe het rustig aan.

  Xoxo

 • Avatar van Jonna@burgertrutjes
  Reply Jonna@burgertrutjes 2 mei 2017 at 06:55

  Wat goed om jouw ervaring te delen. En respect voor jouw persoonlijke verhaal. Volgens mij best heftig allemaal en duurt het toch wel even voordst je eraan gewend bent mentaal en fysiek. Succes met de laatste loodjes van het herstel en ik ben benieuwd welke buitensport het gaat worden

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 mei 2017 at 14:38

   Het is zeker niet niks inderdaad, maar probeer wel positief te blijven met de gedachte ‘alle begin is moeilijk’ en dat geeft weer kracht :)

 • Avatar van Anne
  Reply Anne 2 mei 2017 at 06:55

  Wauw, wat ontzettend moedig van je dat je het ook blijft delen. Lijkt me erg zwaar die nasleep. Zo te zien kan je goed om jezelf denken en heb je duidelijk in beeld waar je naartoe werkt. Dat werkt natuurlijk enorm motiverend. Veel succes!

 • Avatar van Bar
  Reply Bar 2 mei 2017 at 06:36

  Goedemorgen
  Ik wilde even kwijt dat ik het zo dapper van je vindt. Heel intens om mee te mogen lezen. Ga zo door. Kus

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.