Persoonlijk

Personal | Officiële resultaten & eetschema

18 mei 2017

gastric sleeve blog update 1 - Personal | Officiële resultaten & eetschema
Gisteren was het zeven weken geleden dat ik onder het mes ging voor de gastric sleeve operatie, een variant van een maagverkleining. Een grote stap die lichamelijk en mentaal redelijk wat met zich meebrengt. Ik vertelde de vorige keer al over de ups & downs en daar is eigenlijk nog niet veel in veranderd. Maar ik blijf positief, blijf mijn best doen en nadat we maandagavond onze eerste officiële resultaten te horen kregen wist ik gelijk dat ik dit niet voor niks heb gedaan. Ja, ik ben al met al best trots op mijzelf ♥

gastric sleeve blog update 2 - Personal | Officiële resultaten & eetschema
De eerste officiële resultaten

Ik kan er flink omheen draaien, maar ik wil het eigenlijk van de daken schreeuwen. Ruim zes weken na de operatie ben ik namelijk al 21,5% van mijn overgewicht kwijt. Whoa! En dat heb ik kunnen doen zònder ook maar enig verlies van spiermassa. Hier ben ik vooral heel erg blij mee, omdat het normaal is dat je flink wat inlevert op spiermassa als je zo snel afvalt. Gelukkig weet ik het nog allemaal te behouden en dat helpt zeker bij het sporten mee. Ik mag nu lichamelijk namelijk weer alles doen, dus ik ben de boel lekker aan het oppakken. Wandelen en krachttraining om te beginnen en ik ben al aan het uitzoeken wat me leuk lijkt om te gaan doen als ik eenmaal wat aangesterkt ben weer. Mocht je leuke tips of ideetjes hebben qua toffe sport, dan hoor ik het graag!

gastric sleeve blog update 3 - Personal | Officiële resultaten & eetschema

Mijn eetschema op dit moment
Ik krijg regelmatig de vraag hoe mijn eetschema er nu uit ziet zo’n zeven weken na de operatie en wat ik zo allemaal kan eten. Ik vind het een beetje lastig om hier nu antwoord op te geven, aangezien ik persoonlijk last heb van redelijke opstartproblemen waardoor ik nog niet voldoende binnen krijg. Het aantal keer op een dag eten wat aanbevolen is lukt wel, maar ik zit qua hoeveelheden echt nog wat laag. Vooral echt vast eten en avondeten gaat met flink wat slokdarm/slikpijn (hoe langzaam ik ook eet, hoe klein de hapjes ook zijn of hoe goed ik ook kauw) het valt als een baksteen en er komt redelijk wat (sorry voor het onsmakelijke detail) slijmvorming bij kijken. Ik blijf het wèl elke keer proberen en merk dat het steeds beter gaat. Ik kreeg de tip om nu een tweede maagbeschermer te nemen een half uur/uurtje voor het avondeten en ben daar dus ook nog wat mee aan het oefenen.

Bedenk bij onderstaand schema dat ik nu een maaginhoud heb van – ongeveer – een klein kopje en dat tussen eet- en drinkmomenten telkens een half uur in moet zitten. Zoals je kan begrijpen is het een heel gepuzzel, maar het gaat steeds beter!

Ontbijt
– een glas yoghurtdrink
– maagbeschermer en calcium/vitamine D kauwtablet
– kommetje Brintapap of yoghurt met muesli/granola

Tussendoor
– een halve eiwitreep of een volkoren cracker met beleg of fruit

Lunch
– kommetje Brintapap of yoghurt met muesli/granola of een omeletje van 1 ei met groente
– calcium/vitamine D kauwtablet

Tussendoor
– een halve eiwitreep of een volkoren cracker met beleg of fruit of een handje ongezouten noten en een paar blokjes kaas

Avondeten
– wat de pot schaft, maar wel focus op het opeten van vlees/vis/vervanger en groente
– multivitamine kauwtablet + ijzertablet

Tussendoor
– een melkproduct zoals yoghurt, kwark of iets dergelijks.

Qua drinken neem ik de hele dag door slappe aanleng, thee, ice tea green, een melkdrank of koffie. Ik mis het normale water drinken wel heel erg, maar dit valt gewoonweg echt niet meer goed sinds de operatie. Dit komt vaker voor maar ik baal er wel van. Ik kreeg de tip om een waterkan met ingebouwd filter te proberen, dus dat ga ik zeker doen.

Mocht je vragen hebben over dit hele proces of mijn persoonlijke ervaring met iets van dit traject omtrent (uit) eten, drinken, sporten, specifieke situaties.. vraag er dan gerust naar onder dit artikel. Ik beantwoord je vragen graag een volgende keer :)

Liefs,
Desirée

Lees ook mijn eerdere artikelen over deze ingreep:
–> De stap naar een maagverkleining (artikel 1)
–> Welk type operatie en de pre-operatieve screening (artikel 2)
–> De groepssessies en de operatiedatum (artikel 3)
–> Nog maar twee weken tot de operatie.. (artikel 4)
–> Een gastric sleeve, de operatie en de eerste dagen erna (artikel 5)
–> Ups & Downs (artikel 6)

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Monique Bomer
  Reply Monique Bomer 15 november 2019 at 16:58

  Hai Desiree, dank je voor je mooie blog over gastric sleeve…ik heb er veel aan.
  Ik ben zelf bijna 2 weken geleden geopereerd en ik ga goed.
  In je blog heb je het over dat je een vervanger hebt gevonden voor je calcium en d3 wat je maar 1 keer per dag hoeft te slikken ipv 3 keer per dag…mag ik vragen wat die vervanger is?

  Keep up your good work!

  Monique

 • Avatar van Candan
  Reply Candan 29 december 2018 at 10:42

  Hey! Ik las je blog en wat goed van je. Ik ben nu 5 weken geleden geopereerd en het viel wel erg tegen. Heb echt een slechte start gehad. Moest 4 dagen in het ziekenhuis blijven. Baalde er wel van en ook wat je vertelde over water drinken dat lukt mij ook niet meer. Daar baal ik ook enorm van. Ik ben nog steeds heel misselijk als ik iets drink. Gelukkig gaat het wel snel weer over. Maar goed dat gaat hopelijk over paar maanden weer beter. Zou jij nog tips voor mij hebben met drinken? ik hoor het van je. Groetjes.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 31 december 2018 at 07:18

   Dankjewel voor je reactie. Balen dat je zo’n slechte start gehad hebt! Wat drinken betreft heeft het hier echt flink tijd nodig gehad, dus kan alleen de tip geven: geef het die tijd.. Komt vanzelf goed! Slokje voor slokje :)

 • Avatar van Manuela
  Reply Manuela 17 november 2018 at 13:45

  Hallo, ik ben 2 weken geleden geholpen en moet binnenkort ook aan de multivitamines. Ik zie dat jij ze gewoon bij je zuivelproducten neemt en 2 x? Mij is verteld dat het pas 2 uur mag na je de zuivel hebt gehad? En 1 tablet?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 17 november 2018 at 20:13

   Nee, in het schema in dit artikel slik ik de multivitamine maar één keer per dag en dan bij het avondeten. Het calcium/vitamine D kauwtablet nam ik toen nog 2 x per dag bij het ontbijt en lunch. Ondertussen heb ik een slikvariant voor calcium/vitamine D gevonden die ik maar één keer per dag hoef te nemen en ben ik overgestapt op de slikvariant van de multivitamine :)

 • Avatar van Sandra
  Reply Sandra 12 oktober 2018 at 11:08

  Waarom krijg ik geen reactie op mijn vraag??..

 • Avatar van Sandra
  Reply Sandra 9 oktober 2018 at 18:49

  Hoi Desiree

  Ik ben 2 weken geleden geopereerd, heb ook een sleeve nu.
  De eerste week ben ik 10 kilo afgevallen, nu sta ik alweer een week stil, en tot mijn stomme verbazing was ik vanmorgen 1 kilo aangekomen!?
  Ik snap hier niks van, en zit er helemaal doorheen nu.
  Als je kijk wat ik mag en kan eten, moet ik afvallen.
  Heb jij zelf dit ook ervaren of weet je misschien wat ik kan of moet doen.
  Voor mijn gevoel heb ik alles voor niks gedaan.
  Ben erg teleur gesteld.
  Hoop op tips!!!

  En weet je misschien ook iets om mijn ontlasting op gang te laten komen.

  Groetjes sandra

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 12 oktober 2018 at 11:59

   Hi Sandra, excuses voor mijn late reactie.. Geef het even de tijd, je lichaam moet enorm wennen en schakelen na zo’n operatie en de aanpassingen. Heb er vertrouwen in! Goed op je eiwitten en vezels letten helpt enorm. Wat betreft je ontlasting helpen vezels hier vooral goed tegen, maar als je echt last van verstopping hebt zou ik even overleggen met de (huis)arts of je er iets voor kan krijgen. Succes!

 • Avatar van Francisca
  Reply Francisca 12 november 2017 at 19:27

  Hey!!! Ik ben geopereerd op 7 augustus en idd het eten is een enorm gepuzzel. Ik heb sinds een week echt moeite met vast voedsel. Of dit nou komt omdat ik ook de griep heb of een andere reden geen idee. Nu maar eerst eens terug naar het basis eten en kijken of we het opnieuw op kunnen bouwen. Ben ondanks alles nog steeds super happy met mijn sleeve. Ben inmiddels 41.9 kilo kwijt.
  Wilde de zeggen dat je het super doet en me helemaal kan vinden in de strubbelingen.
  Liefs Francisca

 • Avatar van Charlaine
  Reply Charlaine 10 november 2017 at 00:57

  Hi desiree, morgen heb ik mijn eerste intake bij dr dillenmans in Brugge ,ik heb nu een bmi van 38. Ik had toch nog wel twijfels mede omdat ik ook lipoedeem heb. Maar juist daarom mag en wil ik niet meer aankomen. Ik ben 35 en kan me heel erg vinden in jou denkwijze als jou ,niet afvallen om mooier te zijn maar gezonder en fitter. Ik zie een sprankeling in je ogen als je over jou proces verteld .en dat geeft mijn dat laatste zetje om door te zetten, ik hoop dat ik morgen goed gekeurd wordt, en wat heb je een stralende lach.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 10 november 2017 at 09:57

   Dankjewel voor je lieve reactie. Wat spannend! Heel erg veel succes vandaag, toi toi toi!

 • Avatar van Anita
  Reply Anita 5 juli 2017 at 09:47

  Hoi Desirée,

  Wat mooi dat je dit schrijft het is zo herkenbaar. Ik ben nu 8 weken geleden geopereerd maar tjonge jonge wat een strijd. Vooral het eten want wat kan ik wel verdragen en wat niet, niet al het eten valt goed met name het warm eten . Water uit de kraan kan ik ook niet verdragen, gek toch? Ik gebruik water PH 9 en dit kan ik wel verdragen. Verder ben ik nu bezig om fit en energiek te worden voor mijn vakantie.

 • Avatar van Margo
  Reply Margo 2 juni 2017 at 15:30

  Mooi om te lezen. Ben nu ook zeven weken geleden geopereerd en wat je schrijft is herkenbaar. Inmiddels kan ik weer gewoon kraanwater drinken, maar dat is pas sinds een week of twee. Toch maar blijven proberen. Wat betreft het avondeten. Dat blijft bij mij ook een dingetje. Inderdaad blijven proberen.
  Wel een geweldig resultaat. Ik was 23.5% van mijn overgewicht kwijt. Toppers zijn we!!!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 4 juni 2017 at 08:33

   Wow, wat ga je goed zeg! We gaan redelijk gelijk op merk ik, leuk om te horen/lezen :)

 • Avatar van Corrie
  Reply Corrie 28 mei 2017 at 23:18

  Wat is de reden dat je zoveel melkproducten moet nemen? Heeft dit met het verteren te maken?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 29 mei 2017 at 10:10

   Hi Corrie, de reden hiervan is dat een hogere inname van eiwitten heel belangrijk is om afbraak van spiermassa zoveel mogelijk te voorkomen.

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 21 mei 2017 at 23:04

  Wow! Wat super goed en wat knap dat je het volhoud allemaal en al zoveel resultaat hebt behaald. Ik heb onwijs veel bewondering voor je.!
  (Sorry voor mijn late reactie, ben met spoed opgenomen in het ziekenhuis en geopereerd. Ik kom snel bij-lezen als ik me weer beter voel)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 mei 2017 at 09:02

   Ai, ik hoop dat je snel weer opknapt. Beterschap!

 • Avatar van Karen
  Reply Karen 19 mei 2017 at 10:12

  En terecht dat je trots bent, ik ben ook trots op jou! Het valt me trouwens nog best mee wat je mag eten? Best ‘veel’ nog!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 19 mei 2017 at 10:18

   In feite mag ik alles eten, het zijn alleen de porties die zoveel anders zijn.. Dankjewel voor je lieve woorden <3

1 2

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in Persoonlijk
gastric sleeve blog
Persoonlijk | Ups & Downs

Het is nu alweer een maand geleden dat ik geopereerd ben. Een maand die voorbijgevlogen is en die vooral in...

Close