Persoonlijk

Personal | Officiële resultaten & eetschema

18 mei 2017

gastric sleeve operatie blog
Gisteren was het zeven weken geleden dat ik onder het mes ging voor de gastric sleeve operatie, een variant van een maagverkleining. Een grote stap die lichamelijk en mentaal redelijk wat met zich meebrengt. Ik vertelde de vorige keer al over de ups & downs en daar is eigenlijk nog niet veel in veranderd. Maar ik blijf positief, blijf mijn best doen en nadat we maandagavond onze eerste officiële resultaten te horen kregen wist ik gelijk dat ik dit niet voor niks heb gedaan. Ja, ik ben al met al best trots op mijzelf ♥

gastric sleeve operatie blog
De eerste officiële resultaten

Ik kan er flink omheen draaien, maar ik wil het eigenlijk van de daken schreeuwen. Ruim zes weken na de operatie ben ik namelijk al 21,5% van mijn overgewicht kwijt. Whoa! En dat heb ik kunnen doen zònder ook maar enig verlies van spiermassa. Hier ben ik vooral heel erg blij mee, omdat het normaal is dat je flink wat inlevert op spiermassa als je zo snel afvalt. Gelukkig weet ik het nog allemaal te behouden en dat helpt zeker bij het sporten mee. Ik mag nu lichamelijk namelijk weer alles doen, dus ik ben de boel lekker aan het oppakken. Wandelen en krachttraining om te beginnen en ik ben al aan het uitzoeken wat me leuk lijkt om te gaan doen als ik eenmaal wat aangesterkt ben weer. Mocht je leuke tips of ideetjes hebben qua toffe sport, dan hoor ik het graag!

gastric sleeve operatie blog

Mijn eetschema op dit moment
Ik krijg regelmatig de vraag hoe mijn eetschema er nu uit ziet zo’n zeven weken na de operatie en wat ik zo allemaal kan eten. Ik vind het een beetje lastig om hier nu antwoord op te geven, aangezien ik persoonlijk last heb van redelijke opstartproblemen waardoor ik nog niet voldoende binnen krijg. Het aantal keer op een dag eten wat aanbevolen is lukt wel, maar ik zit qua hoeveelheden echt nog wat laag. Vooral echt vast eten en avondeten gaat met flink wat slokdarm/slikpijn (hoe langzaam ik ook eet, hoe klein de hapjes ook zijn of hoe goed ik ook kauw) het valt als een baksteen en er komt redelijk wat (sorry voor het onsmakelijke detail) slijmvorming bij kijken. Ik blijf het wèl elke keer proberen en merk dat het steeds beter gaat. Ik kreeg de tip om nu een tweede maagbeschermer te nemen een half uur/uurtje voor het avondeten en ben daar dus ook nog wat mee aan het oefenen.

Bedenk bij onderstaand schema dat ik nu een maaginhoud heb van – ongeveer – een klein kopje en dat tussen eet- en drinkmomenten telkens een half uur in moet zitten. Zoals je kan begrijpen is het een heel gepuzzel, maar het gaat steeds beter!

Ontbijt
– een glas yoghurtdrink
– maagbeschermer en calcium/vitamine D kauwtablet
– kommetje Brintapap of yoghurt met muesli/granola

Tussendoor
– een halve eiwitreep of een volkoren cracker met beleg of fruit

Lunch
– kommetje Brintapap of yoghurt met muesli/granola of een omeletje van 1 ei met groente
– calcium/vitamine D kauwtablet

Tussendoor
– een halve eiwitreep of een volkoren cracker met beleg of fruit of een handje ongezouten noten en een paar blokjes kaas

Avondeten
– wat de pot schaft, maar wel focus op het opeten van vlees/vis/vervanger en groente
– multivitamine kauwtablet + ijzertablet

Tussendoor
– een melkproduct zoals yoghurt, kwark of iets dergelijks.

Qua drinken neem ik de hele dag door slappe aanleng, thee, ice tea green, een melkdrank of koffie. Ik mis het normale water drinken wel heel erg, maar dit valt gewoonweg echt niet meer goed sinds de operatie. Dit komt vaker voor maar ik baal er wel van. Ik kreeg de tip om een waterkan met ingebouwd filter te proberen, dus dat ga ik zeker doen.

Mocht je vragen hebben over dit hele proces of mijn persoonlijke ervaring met iets van dit traject omtrent (uit) eten, drinken, sporten, specifieke situaties.. vraag er dan gerust naar onder dit artikel. Ik beantwoord je vragen graag een volgende keer :)

Liefs,
Desirée

Lees ook mijn eerdere artikelen over deze ingreep:
–> De stap naar een maagverkleining (artikel 1)
–> Welk type operatie en de pre-operatieve screening (artikel 2)
–> De groepssessies en de operatiedatum (artikel 3)
–> Nog maar twee weken tot de operatie.. (artikel 4)
–> Een gastric sleeve, de operatie en de eerste dagen erna (artikel 5)
–> Ups & Downs (artikel 6)

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Monique Bomer
  Reply Monique Bomer 15 november 2019 at 16:58

  Hai Desiree, dank je voor je mooie blog over gastric sleeve…ik heb er veel aan.
  Ik ben zelf bijna 2 weken geleden geopereerd en ik ga goed.
  In je blog heb je het over dat je een vervanger hebt gevonden voor je calcium en d3 wat je maar 1 keer per dag hoeft te slikken ipv 3 keer per dag…mag ik vragen wat die vervanger is?

  Keep up your good work!

  Monique

 • Avatar van Candan
  Reply Candan 29 december 2018 at 10:42

  Hey! Ik las je blog en wat goed van je. Ik ben nu 5 weken geleden geopereerd en het viel wel erg tegen. Heb echt een slechte start gehad. Moest 4 dagen in het ziekenhuis blijven. Baalde er wel van en ook wat je vertelde over water drinken dat lukt mij ook niet meer. Daar baal ik ook enorm van. Ik ben nog steeds heel misselijk als ik iets drink. Gelukkig gaat het wel snel weer over. Maar goed dat gaat hopelijk over paar maanden weer beter. Zou jij nog tips voor mij hebben met drinken? ik hoor het van je. Groetjes.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 31 december 2018 at 07:18

   Dankjewel voor je reactie. Balen dat je zo’n slechte start gehad hebt! Wat drinken betreft heeft het hier echt flink tijd nodig gehad, dus kan alleen de tip geven: geef het die tijd.. Komt vanzelf goed! Slokje voor slokje :)

 • Avatar van Manuela
  Reply Manuela 17 november 2018 at 13:45

  Hallo, ik ben 2 weken geleden geholpen en moet binnenkort ook aan de multivitamines. Ik zie dat jij ze gewoon bij je zuivelproducten neemt en 2 x? Mij is verteld dat het pas 2 uur mag na je de zuivel hebt gehad? En 1 tablet?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 17 november 2018 at 20:13

   Nee, in het schema in dit artikel slik ik de multivitamine maar één keer per dag en dan bij het avondeten. Het calcium/vitamine D kauwtablet nam ik toen nog 2 x per dag bij het ontbijt en lunch. Ondertussen heb ik een slikvariant voor calcium/vitamine D gevonden die ik maar één keer per dag hoef te nemen en ben ik overgestapt op de slikvariant van de multivitamine :)

 • Avatar van Sandra
  Reply Sandra 12 oktober 2018 at 11:08

  Waarom krijg ik geen reactie op mijn vraag??..

 • Avatar van Sandra
  Reply Sandra 9 oktober 2018 at 18:49

  Hoi Desiree

  Ik ben 2 weken geleden geopereerd, heb ook een sleeve nu.
  De eerste week ben ik 10 kilo afgevallen, nu sta ik alweer een week stil, en tot mijn stomme verbazing was ik vanmorgen 1 kilo aangekomen!?
  Ik snap hier niks van, en zit er helemaal doorheen nu.
  Als je kijk wat ik mag en kan eten, moet ik afvallen.
  Heb jij zelf dit ook ervaren of weet je misschien wat ik kan of moet doen.
  Voor mijn gevoel heb ik alles voor niks gedaan.
  Ben erg teleur gesteld.
  Hoop op tips!!!

  En weet je misschien ook iets om mijn ontlasting op gang te laten komen.

  Groetjes sandra

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 12 oktober 2018 at 11:59

   Hi Sandra, excuses voor mijn late reactie.. Geef het even de tijd, je lichaam moet enorm wennen en schakelen na zo’n operatie en de aanpassingen. Heb er vertrouwen in! Goed op je eiwitten en vezels letten helpt enorm. Wat betreft je ontlasting helpen vezels hier vooral goed tegen, maar als je echt last van verstopping hebt zou ik even overleggen met de (huis)arts of je er iets voor kan krijgen. Succes!

 • Avatar van Francisca
  Reply Francisca 12 november 2017 at 19:27

  Hey!!! Ik ben geopereerd op 7 augustus en idd het eten is een enorm gepuzzel. Ik heb sinds een week echt moeite met vast voedsel. Of dit nou komt omdat ik ook de griep heb of een andere reden geen idee. Nu maar eerst eens terug naar het basis eten en kijken of we het opnieuw op kunnen bouwen. Ben ondanks alles nog steeds super happy met mijn sleeve. Ben inmiddels 41.9 kilo kwijt.
  Wilde de zeggen dat je het super doet en me helemaal kan vinden in de strubbelingen.
  Liefs Francisca

 • Avatar van Charlaine
  Reply Charlaine 10 november 2017 at 00:57

  Hi desiree, morgen heb ik mijn eerste intake bij dr dillenmans in Brugge ,ik heb nu een bmi van 38. Ik had toch nog wel twijfels mede omdat ik ook lipoedeem heb. Maar juist daarom mag en wil ik niet meer aankomen. Ik ben 35 en kan me heel erg vinden in jou denkwijze als jou ,niet afvallen om mooier te zijn maar gezonder en fitter. Ik zie een sprankeling in je ogen als je over jou proces verteld .en dat geeft mijn dat laatste zetje om door te zetten, ik hoop dat ik morgen goed gekeurd wordt, en wat heb je een stralende lach.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 10 november 2017 at 09:57

   Dankjewel voor je lieve reactie. Wat spannend! Heel erg veel succes vandaag, toi toi toi!

 • Avatar van Anita
  Reply Anita 5 juli 2017 at 09:47

  Hoi Desirée,

  Wat mooi dat je dit schrijft het is zo herkenbaar. Ik ben nu 8 weken geleden geopereerd maar tjonge jonge wat een strijd. Vooral het eten want wat kan ik wel verdragen en wat niet, niet al het eten valt goed met name het warm eten . Water uit de kraan kan ik ook niet verdragen, gek toch? Ik gebruik water PH 9 en dit kan ik wel verdragen. Verder ben ik nu bezig om fit en energiek te worden voor mijn vakantie.

 • Avatar van Margo
  Reply Margo 2 juni 2017 at 15:30

  Mooi om te lezen. Ben nu ook zeven weken geleden geopereerd en wat je schrijft is herkenbaar. Inmiddels kan ik weer gewoon kraanwater drinken, maar dat is pas sinds een week of twee. Toch maar blijven proberen. Wat betreft het avondeten. Dat blijft bij mij ook een dingetje. Inderdaad blijven proberen.
  Wel een geweldig resultaat. Ik was 23.5% van mijn overgewicht kwijt. Toppers zijn we!!!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 4 juni 2017 at 08:33

   Wow, wat ga je goed zeg! We gaan redelijk gelijk op merk ik, leuk om te horen/lezen :)

 • Avatar van Corrie
  Reply Corrie 28 mei 2017 at 23:18

  Wat is de reden dat je zoveel melkproducten moet nemen? Heeft dit met het verteren te maken?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 29 mei 2017 at 10:10

   Hi Corrie, de reden hiervan is dat een hogere inname van eiwitten heel belangrijk is om afbraak van spiermassa zoveel mogelijk te voorkomen.

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 21 mei 2017 at 23:04

  Wow! Wat super goed en wat knap dat je het volhoud allemaal en al zoveel resultaat hebt behaald. Ik heb onwijs veel bewondering voor je.!
  (Sorry voor mijn late reactie, ben met spoed opgenomen in het ziekenhuis en geopereerd. Ik kom snel bij-lezen als ik me weer beter voel)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 mei 2017 at 09:02

   Ai, ik hoop dat je snel weer opknapt. Beterschap!

 • Avatar van Karen
  Reply Karen 19 mei 2017 at 10:12

  En terecht dat je trots bent, ik ben ook trots op jou! Het valt me trouwens nog best mee wat je mag eten? Best ‘veel’ nog!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 19 mei 2017 at 10:18

   In feite mag ik alles eten, het zijn alleen de porties die zoveel anders zijn.. Dankjewel voor je lieve woorden <3

 • Avatar van Evelyne
  Reply Evelyne 18 mei 2017 at 22:08

  Pilates van blogilates, ik vind het heerlijk!!

 • Avatar van Annika - Mrs. Marvelous
  Reply Annika - Mrs. Marvelous 18 mei 2017 at 21:51

  Ik vind yoga leuk om te doen, ik doe het zelfs weleens met de kinderen, maar dan is het voor mij wat minder intensief en hebben we vooral lol.

  Ik vind dat je het super doet en ik heb bewondering voor de keus die je hebt gemaakt, ik weet niet of ik het zou durven.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 18 mei 2017 at 19:32

  Het is goed hoe het weer rustig opbouwt!
  Fijne update.

  Xoxo

 • Avatar van Annette
  Reply Annette 18 mei 2017 at 19:23

  Goed hoor Desiree echt een prachtig resultaat nu al!

 • Avatar van Iraida
  Reply Iraida 18 mei 2017 at 16:45

  Wat een mooi resultaat. gefeliciteerd! Kickboksen is een toffe sport, en goed voor je hele lichaam. Succes verder.

 • Avatar van bonny
  Reply bonny 18 mei 2017 at 14:16

  ik heb dit traject meer als vijf jaar geleden gedaan, ooit wordt het alsof je nooit geopereerd bent ;)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 18 mei 2017 at 14:19

   Haha, ik ben heel benieuwd wanneer dat moment komt!

 • Avatar van Yasmin
  Reply Yasmin 18 mei 2017 at 12:46

  Woohoo super knap!! Terecht dat je trots bent op jezelf. Wat betreft sport, vind je iets met muziek leuk? Steps of aerobics? Klinkt erg jaren 90 I know. Maar ik weet van mezelf dat met muziek/dans ik sporten altijd vond.

 • Avatar van Tamara
  Reply Tamara 18 mei 2017 at 12:11

  Fijn stuk geschreven, informatief, zeker omdat ik ook ben begonnen met dit traject. Ik vind dat je goed bezig bent! Ik doe sinds kort aan salsa dansen. Dat vind ik zo leuk dat het niet als sporten voelt! En boksen en zwemmen lijken me ook leuk om te gaan doen. Lekker in de ochtend een paar banen trekken. Ik las net over hoelahoepen! Lijkt me ook leuk. kan je samen met je dochter doen :D oh en trampoline springen dan? Lijkt mij wel leuk, een keer iemand over gehoord die “zat op” trampoline.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 18 mei 2017 at 12:45

   Jaa, dansen blijft leuk he?! Ik heb een zwak voor Zumba en hoop dat ook weer op te kunnen pakken als ik weer wat aangesterkt ben :)

 • Avatar van Juliette
  Reply Juliette 18 mei 2017 at 12:04

  Jeetje wat goed zeg!
  Toch moeilijk lijkt het me om die knop om te gooien…

  heb je trouwens nog überhaupt wel trek in eten? Iets wat ik vaker gehad heb is dat mensen met een maagverkleining ook vaak vergeten om te eten omdat ze nooit meer trek hebben. Zag ook in je schema dat je veel vitamine inneemt, het gebeurd zeker heel snel dat je een te kort binnen krijgt anders?

  Ik hoop dat je snel minder slokdarm/slik pijn hebt met eten, dat maakt het allemaal niet makkelijker…
  Liefs!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 18 mei 2017 at 12:46

   Haha, nee! Ik heb dus inderdaad ook echt geen trek meer.. Heel gevaarlijk omdat je zo al snel vergeet te eten en de hoeveelheden die ik in kan nemen zijn op dit moment al zo weinig. Daarom inderdaad ook de aangepaste en hooggedosseerde vitamines die ik in moet nemen. Dankjewel voor je lieve berichtje :)

  • Avatar van Tamara
   Reply Tamara 18 mei 2017 at 16:47

   Goed idee! Hoe lang hebben ze gezegd dat herstellen zou duren? J

   • Avatar van Tamara
    Reply Tamara 18 mei 2017 at 16:48

    Oh onder de verkeerde geantwoord .. oeps

 • Avatar van Lindy
  Reply Lindy 18 mei 2017 at 11:58

  Wauw chick, wat ben je ontzettend goed bezig!! Respect hoor, dat je het allemaal zo goed oppakt, zo goed bezig bent en zelfs alweer aan het sporten bent! Daar kan deze bolle bankhanger nog wat van leren ;)
  Ik vind het altijd zo stom om te zeggen…. maar ik ben echt trots op je!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 18 mei 2017 at 12:47

   Echt, ik krijg er gewoon tranen van in m’n ogen. Dankjewel <3

   • Avatar van Lindy
    Reply Lindy 18 mei 2017 at 13:26

    Kusje x

 • Avatar van Tina
  Reply Tina 18 mei 2017 at 11:53

  Heb je bronwater geprobeerd? Dat viel bij mij beter dan kraanwater, wat zachter ofzo!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 18 mei 2017 at 12:47

   Hi Tina, helaas valt bronwater (al verschillende merken geprobeerd) ook nog niet goed. Ik blijf het wel proberen want wellicht verandert dat nog, maar ga nu eerst maar eens die waterfilterkan proberen :)

 • Avatar van Mariska
  Reply Mariska 18 mei 2017 at 11:14

  Daar mag je zeker trots op zijn en het komt zeker goed, heeft tijd nodig :) de stap die je gezet hebt is in ieder geval al een grote!

 • Avatar van Esmee
  Reply Esmee 18 mei 2017 at 10:55

  Goed zeg dat je al 21,5% van je overgewicht kwijt bent. Topper! Wat me opviel is dat jij eigenlijk niet veel minder eet dan ik doe op een dag, hoewel ik wel af en toe nog een chipje neem of zo.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 18 mei 2017 at 11:05

   Hi Esmee, ik denk dat het grote verschil in de hoeveelheid ligt ;) Ik neem trouwens ook af en toe een beetje lekkers hoor, moet er gewoon bij kunnen horen!

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 18 mei 2017 at 10:16

  Wat goed dat je al zo ver bent!

 • Avatar van Sacha
  Reply Sacha 18 mei 2017 at 09:37

  Wat goed zeg, 21,5%. Topper!!

 • Avatar van Varenka W
  Reply Varenka W 18 mei 2017 at 09:32

  Wat knap dat je je spiermassa weet te behouden,.
  Op zich valt het me nog niet tegen wat je kunt eten.
  Fijn dat het zo goed gaat hoor

 • Avatar van Joyce van de Pas
  Reply Joyce van de Pas 18 mei 2017 at 09:28

  Wow, wat goed zeg, 21,5%!

 • Avatar van Joyce
  Reply Joyce 18 mei 2017 at 09:15

  Ik ben echt blij voor je dat de resultaten zo snel al zo goed zijn. En wat fijn dat je geen spiermassa kwijt bent. Hopelijk komen er gauw meer ups dan downs en kun je een leuke sport vinden.

 • Avatar van Liset - Beautydagboek
  Reply Liset - Beautydagboek 18 mei 2017 at 08:41

  Heel erg leuk dat je dit deelt. Ik ben blij om te horen dat het al zo goed met je gaat! Ruim 21% ben je al kwijt, hoe knap is dat? Lijkt me zelf best lastig om nu op een hele andere manier met je eten om te moeten gaan, maar ik kan me voorstellen dat het nu ook niet anders kan. Je lichaam moet natuurijk helemaal wennen aan de nieuwe maaginhoud. Zou je op den duur wel weer normaal kunnen eten (in de zin van: niet rekening hoeven houden met dat half uurtje tussen eten en drinken), of is dit iets wat altijd blijft?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 18 mei 2017 at 09:26

   Als het goed is zal de maag weer wat soepeler worden waardoor eten makkelijker zal gaan en ook iets meer dan nu het geval is. Maar het niet eten en drinken bij elkaar zal wel blijven, omdat op de eetmomenten ik het echt van de voeding moet hebben qua vitamines, eiwitten, mineralen etc. Als ik dan de maag vul met drinken (loze inhoud) in diezelfde tijd zit ik sneller vol maar heb ik minder voedingsstoffen om op te nemen. Ik hoop dat ik het zo een beetje uit heb kunnen leggen :)

 • Avatar van Roos
  Reply Roos 18 mei 2017 at 07:59

  Wauw Desiree, Super! Fijn om te horen dat het goed met je gaat. Wat wennen zo’n eet schema, vind het zo enorm knap dat je dit doet en deelt. Qua sporten, heb je wel eens aan roller skaten (ik heb nog hele ouderwetse skates van die zwarte met zo’n stop dop aan de voorkant, zo gaaf!) en hoela hoepen met een verzwaarde hoepel gedacht? Erg leuk om te doen. Ikzelf ben ook dol op Pilates om het te combineren. In groepslessen maar ook thuis met dvd’s. Heel veel succes verder met het vinden van een leuke sport, is toch persoonlijk hé wat je leuk vind.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 18 mei 2017 at 08:32

   Oeh, eigenlijk lijkt zowel ouderwets rolschaatsen als hoelahoepen mij wel leuk! Daar zou ik zelf niet snel opgekomen zijn ^^

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.