Carrière & Geld

Geldzaken | De beste tips om geld te besparen

31 mei 2017

tips om geld te besparen
Alhoewel ik best een luxebeestje ben en een enorme levensgenieter, kan ik er toch ook van genieten om vooral op vaste lasten flink te besparen. Het is tenslotte zonde als je elke maand teveel betaalt aan iets wat veel goedkoper had gekund, nietwaar? In dit artikel zet ik daarom de beste tips om geld te besparen bij elkaar waar iedereen mee aan de slag kan. Sommigen kosten je eventjes wat tijd, maar het kan je zoveel op je vaste lasten schelen dat het je de tijd zeker waard zal zijn. Let’s go!

Besparen in huis
Leer jezelf aan om wat zuiniger en meer besparend met dingen om te gaan. Kook je eten met het deksel op de pan, ontdooi producten in de koelkast zodat deze minder werk hoeft te doen, draai volle wasjes, was op een lagere temperatuur, gebruik de helft aan schoonmaakproducten dan wat er op de verpakking aangegeven staat (vaak is dit voldoende om was of vloeren alsnog schoon en fris te krijgen), maak – zeker in de zomer – gebruik van de wind en zon om je was te drogen in plaats van een droger, doe lampen uit in kamers waar je niet bent, zet elektrische apparaten na gebruik uit en laat ze niet op de stand-by stand staan, trek stekkers van laptops, elektrische tandenborstels en mobiele telefoons na opladen en/of gebruik uit het stopcontact, pak eens vaker de benenwagen of de fiets in plaats van alles met de auto te doen, sta minder lang onder de douche, neem een tussendoortje en wat te drinken vanuit huis mee als je een dagje op pad gaat, ..

OK, het is nu zomer dus dan ben je er vaak minder mee bezig maar het is wellicht wel de juiste tijd om eens rustig rond te snuffelen tussen verschillende energieleveranciers en vergelijk energie als tijdelijke topsport om er een voor jou zo best mogelijke deal uit te halen. Door over te stappen op een andere leverancier kan je elke maand een mooi bedrag besparen op je vaste lasten en vaak zijn er nog mooie cashbackacties of welkomstaanbiedingen met mooie cadeaus te vinden.

Neem ook zeker één keer per jaar al je vaste lasten door. Waar kan je op besparen? Kan je overstappen van verzekering qua zorg, auto, rechtsbijstand etc.? Kan je een abonnement van een tijdschrift wat je stiekem toch maar mwah-mwah vindt stopzetten? Kan je overstappen of een lager abonnement nemen van je provider en/of (mobiele) telefonie? Een tientje hier en een tientje daar maken samen een mooie besparing waar je elke maand profijt van hebt.

Boodschappen
Ook als het op eten aankomt kan je een heleboel geld besparen. Vooral door groter in te kopen en op aanbiedingen te letten. Zeker op vlees kan het zoveel schelen! Sla je slag bij een mooie aanbieding, verdeel het thuis in diepvrieszakjes met de hoeveelheid die je per keer gebruikt en vries dit zo in met de datum van aanschaf erop. Of kies er bewust voor om minder vaak vlees te eten, dit scheelt niet alleen in de portemonnee maar is ook nog eens beter voor het milieu.

Besparen op eten? Of neem de tijd voor wat uitzoekwerk en je hebt gratis eten! Ja, echt! Ik heb al eens een artikel geschreven met tips en tricks hoe je gratis boodschappen kan doen door middel van cashback acties. In eerder genoemd artikel laat ik je zien wat ik zo in een weekje met zulke acties op kon halen en het bleek verrassend veel èn bruikbaars te zijn.

Nog een tip als het om boodschappen gaat: maak een weekoverzicht met wat je gaat koken, maak aan de hand daarvan een boodschappenlijstje en ga zo in één keer alle boodschappen voor de komende week halen. Haal eventueel een tweede keer halverwege de week enkel nog verse producten als brood, fruit en groente bij. Het kan vooral zoveel schelen omdat je minder vaak de verleidingen in de winkel ziet en echt gericht op maaltijden je boodschappen gaat doen en het bespaart je zo ook nog eens tijd. Een tip in een tip: kook met seizoensgroente en zonder pakjes en zakjes: nog goedkoper en beter voor je ook!

En natuurlijk kan je ook besparen of geld verdienen door je huis eens flink op te ruimen. Wat kan je wegdoen, wat kan je weggeven en wat is nog zo van waarde dat je het kan verkopen? Zo heb je niet alleen een lekker opgeruimd huis, maar kan je ook je spaarrekening aanvullen.

Deel jouw bespaartips en/of blogs!
Hierboven staan natuurlijk al heel veel tips om geld te besparen op een rij, maar er zijn vast en zeker nog meer tips te delen. Mocht jij nog een goede tip ter aanvulling weten òf heb je eens een bespaar-blog geschreven, laat dit dan vooral achter onder dit artikel :)

Enjoy your day!

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Bjorn
  Reply Bjorn 23 augustus 2017 at 12:26

  Heerlijk artikel, goede tips!
  Zelf heb ik een weekbudget gekozen, ik pin elke maandag 50 euro en daar moet ik de rest van de week mee doorkomen. Dit werkt echt perfect want ik laat mijn pinpas gewoon thuis en op maandag pinnen we weer even 50 euro. op = op

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 31 mei 2017 at 18:55

  Altijd handig zo’n artikel, weekboodschappen, folders napluizen, buitenbeentjes kopen, ik doe het net als jullie, allemaal. Wat ook bespa.rend kan werken, is iedere week de meterstanden opschrijven, zo hou je je energie en water verbruik volop in de gaten. Vaak kun je het ook invullen op de site van de energieleverancier die je hebt en zo kun je goed in de gaten houden of je binnen je maandbedrag blijft (zo sta je nooit voor verrassingen bij de jaarafrekening) én het zelfs naar beneden brengen, want dat word echt een sport kan ik je zeggen :-)

 • Avatar van Alex
  Reply Alex 31 mei 2017 at 14:53

  Een aantal leuke tips! Wij willen nu ook beginnen om gewoon een lijstje te maken met wat we willen gaan eten. Daardoor hoop ik dat het gezonder en vooral ook goedkoper wordt! Ik ben benieuwd of het gaat lukken..misschien dat ik daardoor gewoon veel minder spul ga kopen :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 31 mei 2017 at 15:50

   Met een weekmenu maken en daarop boodschappen doen werkt hier ook niet alleen goed om wat geld te besparen, maar ook gezonder te eten. Minder verleidingen omdat je minder vaak in de winkel bent en omdat je echt gericht met een lijst boodschappen gaat doen. Hoop dat het voor jullie ook zo zal werken :)

 • Avatar van Loes
  Reply Loes 31 mei 2017 at 10:58

  Goede tips! Mij helpt het om te besparen op boodschappen door een weekplanning te maken qua eten en dan dus weekboodschappen te doen. Dan koop je minder onzinnige dingen!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 31 mei 2017 at 15:50

   Jep! Die overgang naar weekboodschappen maakte hier ook een flink verschil :)

 • Avatar van Jessica J.
  Reply Jessica J. 31 mei 2017 at 10:24

  Boodschappen met een weekmenu moeten wij echt eens beginnen doen. Wij hebben de dure gewoonte om vrijwel dagelijks na het werk even langs de supermarkt te gaan… Ik let gelukkig wél op de aanbiedingen of ga naar een goedkope supermarkt, zoals de Aldi!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 31 mei 2017 at 15:51

   Die weekboodschappen kan ik je persoonlijk echt aanraden hoor, geeft ook nog eens veel meer rust!

 • Avatar van Lindsey Beljaars
  Reply Lindsey Beljaars 31 mei 2017 at 10:18

  Hele fijne tips!

 • Avatar van Rory Blokzijl
  Reply Rory Blokzijl 31 mei 2017 at 09:28

  Ik schreef er inderdaad een tijdje terug ook eentje: http://www.40envoorheteerstmoeder.nl/lifestyle/mijn-8-bespaartips-in-het-huishouden/
  Verder kijk ik – heel suf misschien – altijd naar de foldertjes. Haal ik vaak aan het einde van de dag vers fruit van de markt. Of een zak ‘mislukt’ fruit (zoals Angela al zegt) bij de supermarkt. En eigenlijk nog veel meer tips ;)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 31 mei 2017 at 15:51

   Dankjewel voor het delen van jouw tips en artikel!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 31 mei 2017 at 07:36

  Erg handige tips!
  Ook kan men besparen door bv. energie besparende kranen aan te schaffen.
  Boodschappen doe ik inderdaad aan de hand van wat er in de aanbieding is en dat bij diverse supermarkten te vergelijken.
  Naar aanleiding daarvan kook ik.
  Ik verdeel het in porties en vries het in.

  Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 31 mei 2017 at 15:51

   Dat in grotere porties koken werkt ook fijn he? Heb je altijd snel wat klaar zodat je ook nog eens minder uitgeeft aan afhaal/bezorg eten :)

 • Avatar van Angela
  Reply Angela 31 mei 2017 at 07:15

  Albert Heijn heeft ‘mislukte’ paprika’s. Dr zitten er vaak 8-10 in een zak voor €3. Ik haal een zak, snijd alle paprika in kleine stukjes en vries ze per stuk in. Een losse paprika kost vaak €0,79 tot €1. Nu is het 1 x wat meer werk, maar daarna heel lang gewoon een gesneden paprika uit de vriezer plukken, en je bespaart wen boel geld!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 31 mei 2017 at 15:52

   Goede aanvullende tip! Ik haal ook vaak zo’n zak ‘buitenbeentjes’ appels. Niks mis mee maar scheelt wel :)

 • Avatar van Jonna@burgertrutjesNL
  Reply Jonna@burgertrutjesNL 31 mei 2017 at 06:50

  Goede tips zeg!! Bespaartips zijn altijd meer dan welkom.
  Op onze site delen wij ook regelmatig bespaartips, zoals bijvoorbeeld deze tips om te besparen op de boodschappen: http://www.burgertrutjes.nl/besparen-op-je-boodschappen-tips-tricks/

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 31 mei 2017 at 15:52

   Goed artikel! Thanks voor het achterlaten van de link, hoop dat anderen er ook wat aan hebben!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.