Persoonlijk

Personal | Gastric Sleeve Q&A

15 juni 2017

gastric sleeve blog
Ik krijg via de mail, comments en social media zoveel vragen over de operatie die ik ondergaan heb dat een Q&A (Questions & Answers) me erg leuk leek om te doen. Zoals je ondertussen wel weet ben ik heel open over de operatie en vind ik het heel fijn dat er vragen worden gesteld. Voor mensen die aan een soortgelijke operatie denken en twijfels of vragen hebben of mensen die gewoonweg interesse hebben kan er zo veel duidelijk worden gemaakt omtrent een maagverkleining en het leven erna. Vandaag een eerste Q&A online waarin ik 5 veelgestelde vragen beantwoord.

Als ik zo je eetschema zie, dan lijkt het nog best veel. Hoe groot zijn je porties?
De meeste vragen die ik krijg hebben te maken met het eten na de operatie en of ‘het te doen is’. Het is bekend dat er na een gastric sleeve operatie meer opstartproblemen zijn met eten en drinken en nee, het gaat bij mij ook nu zo’n twee maanden na de operatie zeker nog niet helemaal lekker. Ik heb wel mijn eetschema gedeeld en wàt ik zoal eet, maar had hier met opzet geen hoeveelheden bij gezet omdat deze nog niet zijn zoals het zou moeten. Dit heeft gewoonweg tijd nodig en wil ik het ook geven.

Maar, omdat er zoveel vragen naar komen en mensen heel benieuwd zijn naar de portiegroottes dan moet je denken aan een glaasje of kommetje met een inhoud van 100 tot hooguit 125ml. Deze hoeveelheid kan je als maximum aanhouden. Dus denk aan een bordje van 100ml melk met 3 opscheplepels Brinta als een maaltijd, een bakje fruit als tussendoortje, 2 volkoren cracottes met beleg als lunch en dergelijke. En bedenk dan ook dat je hier toch minstens een half uur over doet voor het op is, sneller gaat gewoonweg niet. Bij mij persoonlijk is vooral het warme (avond)eten nog een probleem, ik kom hierbij echt niet verder dan zo’n 50 gram eten. Ja, dat is pittig maar ik blijf het elke avond weer proberen en heel langzaam merk ik vooruitgang :)

Hoe gaat het met uit eten? Krijg of vraag je om korting in een restaurant?
De eerste keer dat ik na de operatie ging uit eten was samen met een andere blogger omdat we voor een event nog tijd over hadden en toch nog moesten eten allebei. Zij bestelde een pizza, ik bestelde een maaltijdsalade (en nee, dat is zeker geen straf want ik was daar voor de operatie ook al dol op) en we begonnen al kletsend te eten. Na ongeveer 8 hapjes zat ik echt nokjevol en leek het bord nog amper aangeraakt waarna er vaak de vraag kwam of alles wel naar wens was en of het wel smaakte? Ai.. Ik voelde me er best lullig onder, maar had echt genoten en bleef maar duidelijk maken dat het echt voldoende was geweest.

Lastig dus. Een beetje ongemakkelijk ook. Maar nee, ik vraag niet om korting en vind dat ook niet het belangrijkste. Het feit dat ik er even uit ben geweest, een gezellige tijd heb gehad met de tafelgenoot/tafelgenoten en heerlijk heb gegeten maakt het hele ‘uit eten’ niet anders dan voorheen. Ook doe ik over de hoeveelheid die ik kan eten net zo lang als een ander doet over zijn/haar eten, waardoor je toch de hele tijd sámen aan het eten bent. Ik heb dan ook nooit de gedachte tijdens het uit eten dat ik baal dat ik niet méér kan eten. Ik heb het geluk dat ik nu zo’n beetje alles weer kan eten – alleen in een kleinere hoeveelheid – en geniet dus net zoveel van 6 stukjes sushi dan van de hoeveelheid die je normaal op eet bij een all you can eat restaurant. Ik maak alleen wel selectievere keuzes, want met die kleine hoeveelheid die ik kàn eten wil ik wel echt lekkere en goede dingen eten :)

Wat is de reden dat je zoveel melkproducten tot je neemt?
Daar is eigenlijk maar één reden voor: de eiwitten die hier in zitten. Omdat je zo snel kilo’s gewicht verlies wil je wel dat dit zo min mogelijk verlies aan spiermassa is. Daarom zijn eiwitten dus erg belangrijk en die zitten voornamelijk in melkproducten, kaas, ei, vlees/vis/kip, peulvruchten en noten.

Heb je überhaupt nog trek in eten?
Het komt inderdaad heel erg vaak voor dat je na een maagverkleining geen trek meer ervaart en ik heb dit inderdaad ook. Dat komt omdat het deel van de maag waarin het hormoon zit wat een vol of leeg gevoel doorgeeft aan de hersenen met de operatie is verwijderd. Daarom zijn die 6 maaltijden per dag zo belangrijk en moet je echt klokken of met bijvoorbeeld hulp van een timer-app op de telefoon aan je eetmomenten denken. Ik ervaar dus ook echt geen trek meer, maar krijg bij het overslaan van een eetmoment wel een soort knaagje en erg vreemde geluiden uit m’n buik. Toch een soort van herinnering dat ik toch echt wat moet gaan eten, maar vaak merk ik het tegen die tijd ook wel aan een wat draaierig gevoel bijvoorbeeld.

Waarom neem je zoveel extra vitamines?
Omdat de maag nu zo verkleind is is het lastig om voldoende voedingsstoffen door middel van eten binnen te krijgen. 6 keer per dag een 100-150ml/gram product waar àlles qua bouwstoffen, vitamines, mineralen, vezels, eiwitten en dergelijke in moet zitten is een hele opgave. De extra calcium + vitamine D tabletten en de hooggedosseerde multivitamines zijn speciaal samengesteld voor mensen met dit type maagverkleining en geeft toch een fijne zekerheid dat je de minimale waardes sowieso binnen krijgt.

Mocht jij nu ook een vraag hebben omtrent een maagverkleing, gastric sleeve, beweging, psychologische aspecten, eten, drinken, de huid, de snelheid van het afvallen, het voor- of natraject.. Stel je vragen dan gerust onder dit artikel.

Liefs,
Desirée

Lees ook mijn eerdere artikelen over deze ingreep:
–> De stap naar een maagverkleining (artikel 1)
–> Welk type operatie en de pre-operatieve screening (artikel 2)
–> De groepssessies en de operatiedatum (artikel 3)
–> Nog maar twee weken tot de operatie.. (artikel 4)
–> Een gastric sleeve, de operatie en de eerste dagen erna (artikel 5)
–> Ups & Downs (artikel 6)
–> Eerste officiële resultaten & eetschema (artikel 7)

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Elise
  Reply Elise 8 april 2021 at 14:14

  Hoi! hoe zat het met je energie? Was je meer moe in de maanden na de operatie? Kun je af en toe nog een glas wijn drinken?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 april 2021 at 14:27

   Hi Elise, ik was zeker de eerste maanden echt wel even een stuk sneller vermoeid. Logisch ook, want je lijf moet echt wennen aan alle veranderingen! Maar met het dagelijks nemen van de vitamines en voldoende inname van fruit en vezels en voldoende beweging kwam dit al snel weer goed. Want als de kilo’s eraf gaan merk je dat je lijf daardoor juist weer méér energie krijgt :) En yes, af en toe een drankje (of twee) kan zeker maar je bent dan zeker sneller aangeschoten.

 • Avatar van Sener
  Reply Sener 5 juli 2020 at 12:58

  1 week geleden ben ik geopereerd geweest sleeve het is nu 10 dagen eerste 6 dagen
  Ben ik 6 kilo’s kwijt het is 4 dagen en ik kan niet meer afvallen..

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 7 juli 2020 at 09:43

   Hi Sener, dankjewel voor je reactie en allereerst: op naar een spoedig herstel! Je lichaam is echt nog even in shock van de operatie en de veranderingen, geef het even de tijd en je zal zien dat het gewichtsverlies vanzelf weer op gang komt. Goed je vezels, eiwitten en vitamines blijven nemen. Succes!

 • Avatar van MissyHop
  Reply MissyHop 16 juli 2019 at 18:07

  Okidoki, duidelijk!

 • Avatar van MissyHop
  Reply MissyHop 14 juli 2019 at 16:25

  Hoi hoi, graag zou ik willen weten waarom je 20 minuten voor en na de maaltijd niet mag drinken. Bij Bypass snap ik het, geen maagklepje meer. Maar bij sleeve heb je nog wel maagklepje.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 15 juli 2019 at 22:27

   Hi! Interessante vraag. Dat is zodat je op dat moment je maag kan vullen met voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft en hem niet vult met vocht waardoor je minder kan eten. Je hebt de brandstoffen en voeding namelijk wel nodig en kan dus beter niet eten en drinken met elkaar combineren :)

 • Avatar van Inge
  Reply Inge 1 juli 2017 at 15:11

  Hoi Desiree
  Ik heb gisteren mijn akkoord van de internist gekregen, nadat de psycholoog en diëtist vorige week hun akkoord hebben gegeven. Binnenkort naar de chirurg voor de laatste afstemming en dan op naar de operatie. Ik ben erg blij met al jouw updates en ben erg benieuwd hoe het bij mij zal gaan. Heb je nog tips voor bakjes voor in de vriezer en handige spullen om in huis te hebben?

 • Avatar van Mieke
  Reply Mieke 15 juni 2017 at 15:30

  Super interessant artikel, heel tof dat je dit deelt! Ik loop al enige tijd met de gedachte aan een dergelijke operatie rond omdat het me gewoon nooit lukte om af te vallen.
  Nu ben ik ondertussen 16 weken zwanger en is een dergelijke operatie dus niet aan de orde. Meteen bij het begin van mijn zwangerschap werd me al gezegd dat ik zeker niet te veel mag bijkomen en eerlijk gezegd had ik daar ook wat schrik voor. Gelukkig verloopt alles goed en ben ik ‘vanzelf’ al ongeveer 9 kg lichter. Ik moet medicatie voor mijn schildklier nemen nu en ik vermoed dat dit een belangrijke factor hierin is. Ik had al langer het idee dat mijn schildklier te traag werkte, maar als je dik bent, dan zit volgens dokters alles in je hoofd.. Ach ja, nu gaat het goed: ik eet gezond, met het kindje is alles in orde en die kilo’s die ik nu verlies, kon ik toch goed missen ?

  Ik blijf je resultaten en bevindingen volgen. Na de zwangerschap komt het er misschien toch van en dan ben ik al behoorlijk geïnformeerd!

  Veel succes nog!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 17 juni 2017 at 11:46

   Nu eerst lekker genieten van je zwangerschap en zo te horen komt het met ‘niet teveel aankomen’ ook wel goed. Daarna ook eerst je lijf de kans geven zich te herstellen van de zwangerschap en bevalling hoor :)

 • Avatar van Loes
  Reply Loes 15 juni 2017 at 10:19

  Goed dat je hier zo open je ervaringen over deelt! Het lijkt me een hele aanpassing en behoorlijk wennen. Hopelijk gaat het de komende tijd alleen maar beter!

 • Avatar van Jessica J.
  Reply Jessica J. 15 juni 2017 at 10:15

  Wat moet die overgang moeilijk zijn! Ik kan me voorstellen dat je het een beetje ongemakkelijk vindt op restaurant. Mij zou vooral de voedselverspilling dwarszitten, denk ik. Kan je op restaurant geen doggy bag vragen? (Vat dit alsjeblieft niet op als verplichting of verwijt, want dat is absoluut mijn bedoeling niet.)
  Ik vind het geweldig dat je hier zo open over bent!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 17 juni 2017 at 11:48

   Ik hou ook niet van verspilling en vraag nu dus met uit eten een kleinere portie of een voorgerecht als hoofdgerecht. En als er echt geen mogelijkheden zijn dan kan ik vaak wat ik over heb doorschuiven naar manlief die altijd ruimte over lijkt te hebben voor wat happen meer ;)

 • Avatar van Theresia
  Reply Theresia 15 juni 2017 at 09:45

  Super dat je er zo open over bent! Interessant om te lezen. Ik heb er wel eens over nagedacht, maar de stap is voor mij (nog??) te groot.

  Wij hebben zelf een lunchroom dus misschien kan ik je de andere kant vertellen over “het laten staan” ;-)
  Je hoeft je er echt niet bezwaard over te voelen, als je aangeeft dat je gewoon niet veel op kan trekken ze zich het echt niet aan. Tenminste, dat is hoe wij er mee omgaan. Wel zou ik als ik jou was (als je dat wilt natuurlijk!) vooraf aangeven dat je weinig kunt eten. Als mensen bij ons een gerecht bestellen en ze geven dit vooraf aan houden wij er rekening mee. Zoals een langere tijd tussen het serveren van het drinken en het eten en een aangepaste portie. Wel indien gewenst natuurlijk. In overleg kan altijd bijna alles.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 17 juni 2017 at 11:48

   Wat leuk om eens vanuit de horeca-kant wat te horen hierover. Gelukkig is er vaak van alles mogelijk en fijn dat dat niet als negatief wordt ervaren :)

 • Avatar van Lindy
  Reply Lindy 15 juni 2017 at 09:14

  Wat een aanpassingen zeg… Ik heb echt nog steeds heel veel respect voor je babe! Doe je toch maar mooi. Stoer!

 • Avatar van Varenka W
  Reply Varenka W 15 juni 2017 at 08:57

  Heel intresant om te lezen en fijn dat het nu weer wat beter gaat.
  Ik vraag me af hoe het lukt om energie te krijgen, ik bedoel ik heb soms echt een paar stevige boterhammen nodig om weer vooruit te komen.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 17 juni 2017 at 11:50

   Ik was hier ook erg bang voor, zeker met warm zomerweer en actieve dagen maar tot nu toe heb ik echt weinig last hiervan. Afkloppen natuurlijk, maar hoop dat het zo blijft!

 • Avatar van Karen
  Reply Karen 15 juni 2017 at 08:10

  Wat interessant om te lezen Dees. Goed voor mensen die de operatie nog moeten ondergaan ook. Steun in de rug! Trots op jou. X

 • Avatar van Monique van t sant
  Reply Monique van t sant 15 juni 2017 at 07:47

  Hoi desiree, misschien een tip voor het eten in een restaurant. Ik neem vaak een lekker voorgerecht. Nu ik 5 jaar na mijn gastic bypass operatie ben neem ik soms 2 voorgerechten of 1 hoofdgerecht. En dat is soms ook teveel. En ik zeg nu ook in het restaurant dat ik niet veel kan eten als dat nodig is. Het is nog nooit een probleem geweest of heeft nooit in vreemde gezichten of rare opmerking geresulteerd. Veel succes met alles en heeft tijd nodig.

 • Avatar van Jonna@burgertrutjesNL
  Reply Jonna@burgertrutjesNL 15 juni 2017 at 06:56

  Wat fijn om te lezen dat je zo open bent over de operatie die je hebt ondergaan. En dat je jouw ervaringen deelt.

 • Avatar van Josan
  Reply Josan 15 juni 2017 at 06:44

  Wel fijn dat het al iets beter gaat, maar het klinkt nog als een lange weg. Iets wat je niet zomaar even doet. Om eerlijk te zijn, was ik mij hier nooit zo bewust van. In sommige restaurants kan je een doggy bag mee krijgen. Mocht je dat in de toekomst willen. Ik heb vaak ook meer dan voldoende aan een kindermenu en ja dan krijg je die vraag…

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 15 juni 2017 at 06:35

  Fijn artikel!
  Omdat we hierdoor meer komen te weten hoe het allemaal in zijn werk gaat en hoe het nu met je gaat.

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.