Beauty

Eerste hulp bij haaruitval

25 juli 2017

haarverlies tips - Eerste hulp bij haaruitval
Haaruitval is iets waar je erg onzeker van kan worden maar wat helaas vaak voorkomt bij vrouwen. Soms is het ‘gewoon’ de tijd van het jaar waardoor je er meer last van hebt, maar het kan ook komen door erfelijkheid en/of ziekte, een lange periode van stress of bijvoorbeeld flinke gewichtsverandering in korte tijd. In dit artikel deel ik verschillende tips met je om haaruitval te kunnen voorkomen en hopelijk minder te kunnen maken.

Better safe than sorry!
Een verandering in de hormoonhuishouding, stress, ijzertekort, het gebruik van bepaalde medicijnen, een vitaminetekort.. Het zijn allemaal oorzaken waardoor je last kan krijgen van haaruitval. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je eerst de oorzaak aanpakt en ergere zaken uit laat sluiten. Mocht je twijfelen aan je gezondheid en heb je bijvoorbeeld in heel korte periode echt veel haarverlies dan zal ik zeker aanraden om een afspraak te maken met de huisarts om er eens naar te laten kijken.

Good to know: haaruitval van zo’n 100 haren per dag is heel normaal en heeft te maken met de cyclus waarin nieuwe haren zich ontwikkelen en groeien.

Don’t stress
Ik weet het: dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar stress is echt funest voor je lichaam. Heb je langere tijd last van stress dan zal je merken dat je huid minder mooi wordt en vaker last krijgt van onzuiverheden en dat je nagels en haar minder sterk zijn. Hierdoor kan je ook last krijgen van haaruitval dus probeer die stress aan te pakken. Ontspan, schrijf de stress van je af, bekijk of mediteren of yoga iets voor je is en/of ga sporten.

Wees lief voor je lijf
Natuurlijk helpt het als je op een satijnen kussensloop slaapt omdat er dan minder wrijving is, als je minder stylingproducten gebruikt, de stijltang en föhn links laat liggen en je hoofdhuid en haren zullen je ook dankbaar zijn als je milde producten zonder alcohol, synthetische geurstoffen en sulfaten gaat gebruiken, maar wees vooral ook lief voor je lijf van binnenuit. Hiermee kan je de meest langdurige veranderingen krijgen. Drink alcohol met mate, stop met roken, drink voldoende water, beweeg regelmatig en probeer zo gevarieerd en gezond mogelijk te eten en let daarbij goed op voldoende inname van eiwitten. Deze zijn namelijk onmisbaar voor veel processen in je lichaam en helpen bij de gezondheid en groei van je nagels en haren. Je zou eventueel een aanvullend voedingssupplement kunnen gaan slikken of laat je waardes uitmeten via de huisarts zodat je gerichter bij kan eten en of slikken.

Gelukkig zijn er dus een heleboel oplossingen tegen haaruitval, maar het is wel een kwestie van geduld. Verwacht dan ook geen wonderen binnen heel korte tijd, maar op de langere termijn kan je aan bovenstaande tips zeker wat hebben.

Mocht je nog een aanvullende tip hebben, deel deze dan met andere lezers  :)

Liefs,
Desirée

* Foto via Shutterstock.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Femke
  Reply Femke 24 januari 2018 at 14:15

  Mijn tip bij kort haar dan.niet teveel willen van je haar en laat de borstel maar liggen gebruik je vingers en handen om je haar goed te doen. Ik had trouwens grijs dun haar overgehouden na een lang ziekenhuis opnamen .geduld en goed eten is dan mijn tip na een half jaar kreeg weer blonde haren terug maar wel anders van kleur ervoor was is rossig blond nu ass blond .ook mooi ;)

 • Avatar van Monique
  Reply Monique 10 januari 2018 at 12:46

  Sinds mijn zwangerschap heb ik best veel last van inhammen. Die staan bij een man meestal niet goed, maar bij een dame – met daarvoor een volle haarbos – al helemaal niet. Maarrr, ik doe mijn best om lief te blijven voor mezelf en m’n lijf.

 • Avatar van Sonja
  Reply Sonja 25 juli 2017 at 19:37

  Nu ik in de overgang zit,… een hel! Ben echt mijn bossie aan het verliezen. Ik slik zink, vitamine c en biotine. En anders toch maar de tondeuze erin.

 • Avatar van Tania
  Reply Tania 25 juli 2017 at 18:26

  Ik heb veel last van haaruitval. Zeker sinds mijn bevalling.

 • Avatar van Priscilla
  Reply Priscilla 25 juli 2017 at 13:36

  Ik ben denk ik de helft van mijn haar verloren na mijn ziekenhuisopname. Het groeit nu weer terug in sprietjes. Echt niet om aan te zien! Ik draag het het komende jaar dus nog maar in een zielig staartje want kort haar durf ik ook niet aan.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 25 juli 2017 at 14:51

   Wat enorm vervelend dat je er zo’n last van hebt.. Wel fijn dat het terug groeit. Ik duim mee op veel mooie haardagen weer!

 • Avatar van Gonny Aarts
  Reply Gonny Aarts 25 juli 2017 at 12:11

  Ga inderdaad naar je huisarts of een dermatologe. Die kan vaak de juiste behandeling adviseren

  Je vitamine B12 gehalte is belangrijk om te laten testen. Na een maagoperatie neem je die vaak veel minder op.

  Dagelijks Biotine capsules slikken draagt bij aan gezondere haren een nagels.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 25 juli 2017 at 14:52

   Inderdaad, als je er echt veel last van hebt dan zeker even langs de huisarts gaan om het uit te laten zoeken!

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 25 juli 2017 at 11:23

  Ik heb het inderdaad meer wanneer ik gestressed ben >. <

 • Avatar van Loes
  Reply Loes 25 juli 2017 at 10:23

  Ik heb hier ook in fases veel last van.. zo irritant! De haren liggen echt overal. Ik denk dat het bij mij vooral aan stress ligt en misschien dat meer water drinken ook wel zou helpen..

 • Avatar van Marieke
  Reply Marieke 25 juli 2017 at 09:09

  Een supplement met organisch silicium schijnt te kunnen helpen bij haar problemen. Bovendien maakt het ook je nagels sterker.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 25 juli 2017 at 09:10

   Dankjewel voor de aanvulling/tip!!

 • Avatar van Mariska
  Reply Mariska 25 juli 2017 at 08:45

  Ik had hele erge haaruitval tijdens de prikpil. Dat was ook wel een van de bijwerkingen, maar m’n haar werd echt vrij dun. Nu ben ik ongeveer een jaar gestopt en zo langzamerhand zag ik ook op stukjes weer haar terugkomen (ik heb van die soort inhammen bij m’n voorhoofd) en ik zie kleinere haartjes tussen m’n bos komen, dus dat betekent dat er weer meer groeien :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 25 juli 2017 at 08:48

   Ahhhhh, dat is fijn! Nog even en je hebt weer een volle(re) bos :)

 • Avatar van thebeautyblognl
  Reply thebeautyblognl 25 juli 2017 at 07:55

  Ik merk echt als ik veel stress heb dat ik veel meer haaruitval heb!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 25 juli 2017 at 07:14

  Ik heb soms wat last van haaruitval maar dan tijdelijk en als het wat langer wordt.

  Xoxo

 • Avatar van Jonna@Burgertrutjes
  Reply Jonna@Burgertrutjes 25 juli 2017 at 06:47

  Ik heb hier gelukkig nog nooit last van gehad maar het lijkt mij wel heel vervelend… ik merk wel dat stress invloed heeft op mijn haar. Het wordt dan een stuk sneller vet….

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.