Mama & Kind Persoonlijk

Mom Talk | Nog even en dan wordt je vier

25 augustus 2017

bijna naar de basisschool
Lieve kleine meid met je mooie pijpenkrullen, je open blik, nieuwsgierigheid en heerlijke grapjes, wat vliegt de tijd.. Nog een paar maandjes en dan wordt je alweer vier jaar. Vier! Er gaat een hele nieuwe fase voor ons aanbreken, misschien wel de meest ingrijpende sinds de kraamtijd. Jij zal naar de basisschool gaan, ik zal je nog een beetje meer los moeten laten en het gaat ongetwijfeld wennen zijn aan een ander ritme, jij die elke dag van huis bent en je eerste speelafspraakjes zal hebben. Ik vind het enorm leuk om je ontwikkeling te volgen maar eerlijk is eerlijk: mama vind het ook heel spannend!

bijna naar de basisschool
Afgelopen maand had ik samen met enkele ‘collega’s’ en onze kindjes een lunch in Amsterdam met Edukans en haar ambassadeurs Sofie van den Enk en Bracha van Doesburgh. Zoals je ziet zitten veel van onze kindjes in dezelfde leeftijd en spelen we als ouders allemaal met dezelfde emoties, gevoelens en vragen. Er is zoveel nieuws wat er gaat komen zodra je kind naar de basisschool gaat! Daarom brengt Edukans het eenmalige magazine Vier! uit.

Vier! De survivalgids voor nieuwe basisschoolouders
Zoals je begrijpt speelt dit onderwerp in de fase waarin ons leven zich nu bevindt heel erg. Shae wordt in januari alweer vier jaar en zal dan naar de basisschool gaan. Natuurlijk hebben we al flink nagedacht over het type onderwijs en wat voor school we bij haar vinden passen, maar er komen in deze periode ontiegelijk veel vragen voorbij.

Onderwerpen als zindelijkheidstress, wat er allemaal mee kan en mag qua eten en drinken voor op school, hoe haar nieuwe dagindeling eruit zal gaan zien, wanneer ze vrije dagen en schoolvakanties zal hebben, wanneer de eerste speelafspraakjes zullen zijn en hoe dat dan zal lopen en wat ze aan schoolspulletjes nodig zal hebben. In Vier! komen een aantal van deze onderwerpen voorbij. Daarnaast staat het gratis blad vol met leuke interviews met bekende papa’s en mama’s, de verschillen tussen onderwijs hier en in andere landen, beantwoorden enkele experts vragen en natuurlijk gaan ook ambassadeurs Bracha en Sofie met de billen bloot over hun eigen onzekerheden en blunders. Het magazine is echt heel erg leuk èn informatief voor ouders van kinderen die voor het eerst naar de basisschool zullen gaan.

bijna naar de basisschool
Edukans
Wat een mooie dubbele betekenis heeft de titel van deze survivalgids gekregen. Vier! Natuurlijk omdat vier staat voor de leeftijd waarop kindjes in Nederland naar de basisschool gaan, maar ook omdat we mogen vieren dat ze deze kans krijgen: om een goed onderwijs te mogen volgen waardoor ze een mooie basis krijgen voor de rest van hun leven. Ze leren hier veel waardevolle lessen voor de rest van hun leven, niet alleen de leerstof, maar ook het voor jezelf opkomen, vriendschappen sluiten, grenzen aangeven en jezelf ontwikkelen en je talenten ontplooien.

Hoe mooi zal het zijn als ieder kind op deze wereld diezelfde kansen zou krijgen zo aan het begin van zijn of haar leven? Daarom werkt Edukans aan het best mogelijke onderwijs in ontwikkelingslanden. Voor kinderen èn voor jongeren die een beroep willen leren. Ik vind het persoonlijk een heel mooi doel.

Een paar cijfers van Edukans uit 2016 onder elkaar:
– 5.604 docenten werden bijgeschoold
– 196.399 kinderen kregen beter onderwijs
– 3.837 jongeren volgden een beroepsopleiding
– ruim 6.000 jongens en meisjes leerden over gelijke kansen voor mannen en vrouwen
– Edukans is onder andere actief in Suriname, Peru, Ghana, Malawi en India
– er werden 69.131 versierde en gevulde schoendozen uitgedeeld
– er werd €4.215.058,- geïnvesteerd waarvan 75% aan beter onderwijs. De overige 25% werd besteed aan voorlichting, werving en beheer- en administratiekosten.
– samen kwamen er meer dan 2.000 bedrijven, kerken en scholen in actie.

bijna naar de basisschool
Vraag gratis het magazine Vier! aan
Herken jij alle emoties en vragen die komen kijken bij een kind dat naar de basisschool gaat dan ga je het zeker leuk vinden om dit magazine te lezen.

Klik hier om het gratis magazine aan te vragen.

bijna naar de basisschool
Lieve kleine meid, nog een paar maandjes en dan mag je een aantal keren gaan wennen op je nieuwe basisschool. En als je dan eind januari 4 jaar bent zal dit de plek zijn waar je elke dag hopelijk veel mag leren, vriendjes en vriendinnetjes mag maken en erachter zal gaan komen waar jouw talenten liggen. Maar vooral hoop ik dat je het er naar je zin zal hebben en je er heel veel plezier mag gaan beleven ♥

Ben jij mama van een kind wat net naar school gaat of binnenkort aan de beurt is? Herken je jezelf in dit artikel?

Liefs,
Desirée

Reacties op dit artikel

 • Avatar van yvonne
  Reply yvonne 27 augustus 2017 at 22:47

  Wat een leuke foto’s van Shae! He lijkt mij ook een moeilijke stap hoor naar de basisschool.. Ze worden zo snel groot….

 • Avatar van Sandy
  Reply Sandy 27 augustus 2017 at 15:23

  Zo herkenbaar dit! Ruben is nu 6 en gaat morgen naar groep 3 (slik, ook weer een heel nieuwe fase!) maar ik vond het super spannend allemaal. We wisten toen al wel dat Ruben wat anders was dan andere kindjes en hij had bijna geen ervaring gehad met kinderopvang o.i.d. Dus het ging voor hem echt een enorm grote verandering zijn, maar het is uiteindelijk wel goedgekomen ;-)

 • Avatar van Anita te Gussinklo
  Reply Anita te Gussinklo 25 augustus 2017 at 23:44

  Wat een spannende tijd voor Shae, en wat gaat de tijd toch hard.

 • Avatar van Annika
  Reply Annika 25 augustus 2017 at 14:04

  Mijn oudste gaat alweer naar groep 3 volgende week, ook weer spannend, hij gaat leren lezen! De jongste is 2,5 en die mag nog lekker bij mij blijven, en af en toe een dagje gastouder. Ik vond groep 1 wel spannend, maar dat werd een beetje overschaduwd door de geboorte van de jongste, ik beviel in de week dat de oudste mocht gaan wennen. Bij de jongste ga ik er straks echt van genieten, mijn kleintjes worden groot!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 25 augustus 2017 at 10:14

  Prachtig geschreven!
  Wat gaat de tijd toch snel en gaat er een hele grote wereld voor jullie lieve meisje open….
  Er is bijna weer een nieuwe periode aangebroken…

  Xoxo

 • Avatar van Varenka Willemse
  Reply Varenka Willemse 25 augustus 2017 at 09:46

  oh pfoei wat wat een gedoe he eat los laten.
  Je gunt het ze zo haha maar ondertussen is het flink wennen dat ze steeds meer zelf hun gang gaan.
  Toen ze alle drie nog klein waren vond ik dat juist fijn, dan kon ik zelf ook even wat dingen doen die anders maar bleven liggen.
  Maar nu nr twee ook uit huis is, word het toch wel verrekte stil ineens.
  Ik keek altijd uit naar de avond maaltijd, want meer zag je ze allang niet meer, maar nu is het s’avonds een appje met “hoe was je dag?”
  Iedereen zegt dat mn man en ik nu eindelijk weer tijd voor elkaar gaan hebben, maar werk gaat wel gewoon door.
  Ik mis vooral de grappen en grollen , de random opmerkingen, snelle knuffeltjes en zelfs de haren in het putje, rondslingerende sokken…..haha het empty nest syndroom is hier in volle gang.

 • Avatar van Sarah M
  Reply Sarah M 25 augustus 2017 at 08:49

  In NL werkt het anders dan in BE heb ik de indruk. In Belgie gaan kindjes vanaf 2,5j naar een kleuterschooltje, meestal is dat 3 a 4 jaar, waarin ze eigenlijk vooral spelen, knutselen e.d. en dan als ze 6 zijn gaan ze naar de basisschool/lager onderwijs waar ze dan beginnen met leren lezen, leren tellen, enz.. maar ik zag bij Shirley ook dat Skyler bijvoorbeeld nu pas naar een schooltje begint te gaan en nu bij Shae ook, dus blijkbaar werkt dat bij jullie heel anders :D Norah zal dus volgens Belgisch systeem september 2018 naar de kleuterklas beginnen gaan :) ik vind het nu al spannend :D

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 25 augustus 2017 at 09:42

   Ja, het werkt hier inderdaad een beetje anders. In Nederland gaan kindjes vanaf 4 jaar naar de basisschool waar ze vanaf dan al gelijk zullen beginnen met tellen, schrijven etc. Daarvóór ben je als ouder geheel vrij om je kindje naar een gastouder, kinderopvang en/of vanaf 2/2,5 jaar naar de peuterspeelzaal te laten gaan waar ze leren samen spelen etc.

   Shae is vanaf 1,5 jaar voor 1/2 dagen per week naar een gastouder geweest en vanaf 2,5 jaar voor 2 x een halve dag en 1 x een hele dag naar de kinderopvang gegaan om zo alvast te leren samen spelen, samen eten, op je beurt te wachten, luisteren naar andere volwassenen, spelenderwijs alvast het één en ander te leren etc. Dit als voorbereiding op de basisschool waar ze dan vanaf dat ze 4 jaar is naartoe gaat.

   Zeker een heel spannende periode he?! ^^

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.