Carrière & Geld Media

Behind the scenes | Hoe verdien je geld met bloggen?

2 augustus 2017

hoe verdien je geld met bloggen
Ik weet dat het merendeel van mijn volgers zelf geen blog hebben, maar ik weet wel dat er een heleboel nieuwsgierige aagjes zijn want bovenstaande vraag is mij in de afgelopen jaren ontiegelijk vaak gesteld. Misschien komt deze nieuwsgierigheid omdat het nog altijd een relatief nieuw beroep is of misschien heb je een blog – of wil je er eentje beginnen – en ben je benieuwd of je er van zou kunnen leven. In onderstaand artikel ben ik open en eerlijk over dit onderwerp en geef ik antwoord op de volgende vragen; hoe verdien je geld met bloggen, hoeveel verdien je nou precies èn welk advies ik omtrent dit onderwerp zou geven aan anderen met een blog of met ambities om te gaan bloggen.

Het begin
Even wat achtergrondinformatie: ik begon Curvacious in april 2010 wat inmiddels alweer ruim 7 jaar geleden is. Aan het begin had ik mijn administratiekantoor en webwinkel er nog naast maar na enkele jaren heb ik ervoor kunnen kiezen om van het bloggen zelf mijn bedrijf te kunnen maken. De bezoekersaantallen waren er, mijn mediawaarde begon te groeien, steeds meer bedrijven en merken begonnen interesse te tonen en ik besloot er gewoonweg voor te gaan.

Het verdienmodel van mijn blog
Ik probeer van een samenwerking altijd een win-win-win situatie te maken. Win voor leuke content voor de lezers, win voor mooie aandacht voor een product, merk of bedrijf en win voor een passende vergoeding.

Bannering
Een heel klein deel van mijn inkomsten zijn de verdiensten aan de bannering op de website. De advertenties die je rechtsboven in de sidebar, bovenaan de website en onderaan de website ziet. Deze wisselen zich automatisch af met merken en onderwerpen die bij de website passen. Als het goed is tenminste! Mocht je iets zien wat duidelijk niet passend is dan hoor ik het graag samen met een printscreentje zodat ik ernaar kan laten kijken.

Affiliate
Ik verdien ook geld met affiliate-inkomsten. Dit zijn bepaalde linkjes naar bijvoorbeeld reisorganisaties, parfumerieën of iets dergelijks die ik in een artikel verwerk. Als een lezer via zo’n linkje wat boekt of aanschaft krijg ik een paar procent over die bestelling. Ik let er wel op dat ik zo’n linkje enkel toevoeg als het ook echt bij een artikel past èn vermeld het gebruik van een affiliatelink altijd onder het artikel zodat hier duidelijkheid over is naar de lezers toe.

Opdrachten via mediabureau(s)
Er zijn in Nederland voldoende mediabureaus die als tussenpersoon fungeren tussen jou als blogger en de adverterende bedrijven. Handig, want dit neemt heel wat onderhandelingswerk en -tijd uit handen. Bij het ene mediabureau krijg je automatisch opdrachten aangeboden (al mag en kan je weigeren als je er echt niet achter zou staan) en bij anderen kan je zelf pitchen op openstaande opdrachten.

Eén-op-één samenwerkingen
Naast de bannering, affiliate-inkomsten en opdrachten via mediabureaus zijn er ook nog veel opdrachten die ik zelf onderhandel samen met bedrijven, merken en PR bureaus. Meestal zijn dit voorstellen vanuit een bepaald merk waarvoor ik dan benaderd word waarvoor we dan ‘aan tafel gaan’ om een mooie samenwerking of campagne uit te werken zodat we er een mooie win-win-win situatie van kunnen maken.

Bij deze laatste twee opties ben ik onder het artikel àltijd duidelijk dat het een samenwerking betrof door middel van het balkje met de tekst ‘dit is een gesponsord artikel’. Wederom omdat ik transparantie naar de lezers heel belangrijk vind en omdat dit hoort volgens de Reclame Code Commissie.

Wat persoonlijk advies als je gaat bloggen (of al blogt) en er geld mee wil verdienen
1. Zorg dat je website en bijpassende social media kanalen qua look & feel en taal- en beeldgebruik kloppen, dat je weet met welke regels je rekening moet houden (reclame code, affiliatevermelding, disclaimer, copyright, nofollow/follow linkjes, #spon en dergelijke), dat je al een mooi archief hebt opgebouwd zodat je kan laten zien wat je te bieden hebt, wees beleefd en vriendelijk naar bedrijven èn andere bloggers, meet je aantallen via Google Analytics, heb regelmaat in je blogplanning, investeer ook onbetaald aandacht in merken en bedrijven die bij jouw blog passen en je ooit mee samen zou willen werken.. allemaal zaken om rekening mee te houden waardoor je professioneel overkomt.

2. Weet wat je waard bent en sta daarvoor. Op een gegeven moment heb je een ‘portfolio’ opgebouwd, trek je een mooi aantal unieke bezoekers en begint je mediawaarde toe te nemen. Zorg dat je een eerlijke prijs vraagt voor je werkzaamheden die marktconform is en durf daarvoor te staan. Er zijn ontiegelijk veel bedrijven die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en graag misbruik maken van bloggers en daar moet je boven (leren) staan. Een bepaald bod voor een linkje hier of daar klinkt misschien aantrekkelijk, maar bedenk je ook dat je er belastingen af moet halen, verzekeringen van moet betalen, wat opzij moet zetten voor je pensioen en vakantiegeld en dan zit je uiteindelijk te werken voor een paar euro. Nope.

3. Blijf trouw aan de rode draad van je blog. Ook ik heb in het verleden de fout gemaakt door samenwerkingen aan te nemen die achteraf gezien helemaal niet zo goed bij mijn blog of mijzelf bleken te passen. Dat merk je goed doordat deze artikelen minder gelezen worden en er onrust bij je lezers ontstaat over wat je nu te bieden hebt met jouw blog. Niet slim dus! Uiteindelijk helpen deze artikelen niet mee aan de branding van jouw merk, iets om rekening mee moet houden als je van bloggen je beroep wil maken. Heb je een blog over bijvoorbeeld reizen, houd het dan bij onderwerpen die hier enigszins bij aansluiten of in ieder geval echt een persoonlijk raakvlak hebben met jou als persoon. Want juist die persoonlijke bonding is één van de redenen waarom mensen jouw blog volgen.

“Allemaal leuk en aardig, maar hoeveel verdien jij nou met bloggen?”
Ja, die vraag krijg ik heel regelmatig. Niet zo netjes vind ik persoonlijk, maar aan de andere kant snap ik de nieuwsgierigheid wel omdat er voor bloggen natuurlijk geen tabelletjes met salarisschalen online te vinden zijn. Ik zal dus niet direct zeggen hoeveel ik er per maand verdien, ook omdat dat net zoals bij elk andere onderneming per maand wisselt, maar ik kan inmiddels wel zeggen dat ik per uur duidelijk meer verdien dan wanneer ik voor een baas zou werken :)

Last but not least
Ik vind het enorm leuk om anderen te helpen met de kennis die ik door de jaren heen heb opgedaan en hoe je bepaalde dingen aan zou kunnen pakken. Ik help al af en toe vrouwelijke ondernemers die onder andere bloggen of een blog zouden willen starten en sta altijd open voor vragen of een advies/brainstormsessie over dit onderwerp. Mocht je hier ook interesse in hebben dan mag je altijd contact met me opnemen.

Wat zou jij nog meer leuk of interessant vinden om te weten over behind the scenes bij een blogger/ondernemer?

Liefs,
Desirée

Ook leuk:
Behind the scenes | Wat doe je met alle producten die je toegestuurd krijgt?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Kirsten
  Reply Kirsten 25 oktober 2018 at 11:55

  Interessant om jouw visie op het bloggen te lezen en hoe het bij jou de afgelopen jaren is gegaan. Bij actief bloggen komt inderdaad wel veel bij kijken wat betreft SEO etc. Meer dan gewoon even een hobby als je er echt iets mee wilt doen. Heel herkenbaar dit artikel. Inmiddels blog ik niet zo regelmatig meer als een paar jaar geleden, best jammer maar merk dat soms de inspiratie gewoon op is.. Doodzonde want het is zo leuk! Ik merk dat ik graag misschien toch iets wil doen met een webshop. Dat is volgens mij alleen ook niet zo gemakkelijk als het lijkt. Ooit wil ik wel graag vanuit huis werken, of iets combineren met andere parttime jobs. :) Bedankt voor je uitgebreide artikel ondanks dat het al even geleden is.. Wordt gewoon nog gelezen a la 2018 :)! X

 • Avatar van yvonne
  Reply yvonne 3 augustus 2017 at 18:37

  Ik blog zelf niet maar vind het interssant om te lezen!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 4 augustus 2017 at 08:37

   Leuk om te horen dat je zo’n artikel ook als niet-blogger leuk vindt om te lezen :)

 • Avatar van Fabulicious Home Life
  Reply Fabulicious Home Life 3 augustus 2017 at 12:25

  Lief dat je deze info met ons deelt! Het lijkt me heel gaaf om van mijn blog mijn werk te maken! Super knap dat je er voor bent gegaan!

 • Avatar van mieke | mieksmind
  Reply mieke | mieksmind 3 augustus 2017 at 10:01

  leuk en handig artikel! niet zo standaard zoals velen online zetten, hier heb je wat aan. ik zou willen dat ik vast bedrag uit mijn blog kan generen maar op dit moment lukt dat nog niet. wellicht keer samen brainstormen :) fijne dag

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 3 augustus 2017 at 10:24

   Wat een mooi compliment, tof om te horen en fijn dat je er wat aan hebt! Mocht je eens willen brainstormen dan mag je altijd mailen :)

 • Avatar van Rachel
  Reply Rachel 2 augustus 2017 at 23:54

  Wat fijn dat je al zoveel verdient met bloggen, ik blog nu vier jaar en ik verdien heel soms aan artikelen.. maar dat is heel weinig max 10 keer in het jaar denk ik? als het niet minder is.. plus aan banners voor bedrijven, meer niet!

 • Avatar van Carolien
  Reply Carolien 2 augustus 2017 at 20:23

  Erg leuk en interessant om te lezen! Ik vind het ook altijd erg apart dat wij bloggers onze inkomsten zouden moeten delen, dat doen mensen die in een normale loondienst zijn toch ook niet?! Ik hoop er ook mijn bedrijf van te maken, lijkt me echt heel gaaf. Maar voor nu vind ik het prima hoe het nu gaat, zolang ik er blij van wordt en het leuk vind om te doen blijf ik lekker bezig zoals ik nu bezig ben. Af en toe een samenwerking, al ben ik wel benieuwd of ik niet te weinig ervoor vraag, omdat bedrijven zo makkelijk toezeggen.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 3 augustus 2017 at 09:53

   Hi Carolien, inderdaad gewoon lekker doorgaan zoals je bezig bent als je er blij van wordt. Dat is heel wat waard! Mocht je een richtlijn willen omtrent je tarief, dan mag je altijd een mailtje sturen :)

 • Avatar van Annika
  Reply Annika 2 augustus 2017 at 18:27

  Hier heb ik zeker wat aan! Ik lees je blog altijd graag en dit soort tips zijn extra fijn!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 3 augustus 2017 at 09:53

   Wat enorm fijn om te horen dat je er wat aan hebt!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 2 augustus 2017 at 15:48

  Interessant artikel!
  Hiervan kan men zoveel leren.
  Jij schrijft fijne artikelen.
  Reviews, persoonlijke artikelen etc…..
  Jij bent een geweldig mens en ik volg jou blog erg graag.
  Ook ben je trouw aan je volgers….
  Jij bent een vrouw met power die weet wat ze wil.

  Ga zo door Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 augustus 2017 at 15:50

   Wow, wat een geweldige complimenten. Ik word er een beetje stil van.. Fijn dat je mijn blog zo graag volgt!

 • Avatar van Karin
  Reply Karin 2 augustus 2017 at 15:30

  Leuk om te lezen en een helder artikel. Ik ben erg benieuwd hoe een werkdag er voor jou uitziet. Een soort kijkje achter de schermen! Misschien vind je dat wel leuk om te delen, maar zo niet dan snap ik het ook ?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 augustus 2017 at 15:37

   Dankjewel! Leuk idee om eens een gemiddelde werkdag te delen, ik ga ermee aan de slag :)

 • Avatar van Maaike
  Reply Maaike 2 augustus 2017 at 14:43

  Mmm, klinkt wel interessant om een keer te praten over hoe ik verder kan met mijn blog. Nu alleen een beetje te druk met huis te koop zetten en dergelijke. Eerst maar eens weer wat ruimte om energie er in te kunnen steken. Verder sowieso een leuk artikel!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 augustus 2017 at 14:45

   Dankjewel voor het compliment! Mocht je na alle drukte eens willen brainstormen dan mag je me altijd een berichtje sturen :) Succes met de verkoop!

   • Avatar van Maaike
    Reply Maaike 2 augustus 2017 at 14:46

    Dank je! Zal ik doen! Ik denk wel dat het me kan helpen mijn blog professioneler te maken en dat zou ik erg graag willen.

 • Avatar van Lindsey Beljaars
  Reply Lindsey Beljaars 2 augustus 2017 at 14:12

  Wat een helder artikel! Goed geschreven

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 augustus 2017 at 14:38

   Dankjewel voor het compliment!

 • Avatar van Loes
  Reply Loes 2 augustus 2017 at 12:03

  Leuk artikel, voor mij als blogger. ik blog nu sinds februari en verdien er geen geld mee, wat ik ook niet verwacht had. Ik vind het het belangrijkst dat ik er plezier in heb! Zoals jij ook al aangeeft: het is belangrijk trouw aan jezelf te blijven.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 augustus 2017 at 14:39

   Inderdaad, het plezier hebben en trouw blijven aan jezelf is zó belangrijk! Anders heb je toch echt de verkeerde drive om ermee te beginnen en houd je het nooit lang vol <3

 • Avatar van Jessica J.
  Reply Jessica J. 2 augustus 2017 at 11:03

  Dat vragen hoeveel iemand verdient, begrijp ik echt niet. Ik vraag toch ook niet of ik je loonbrief mag zien? Wat ik wél al gevraagd heb, is welke richtprijs een blogger met bepaalde variabelen hanteert voor een bepaald soort artikel. Kwestie van de bal zelf niet volledig mis te slaan. :-)
  Interessant artikel, dit!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 augustus 2017 at 14:39

   Echt he? Ik verbaas me er dus ook over dat mensen het bij zulke beroepen als blogger schijnbaar ineens normaal vinden om te vragen naar de inkomsten.. Mocht je trouwens een specifieke vraag hebben over wat een eerlijke prijs is om te hanteren dan mag je me altijd een mailtje sturen :)

 • Avatar van marleen
  Reply marleen 2 augustus 2017 at 11:02

  Tof artikel, cool dat je niet van die standaard tips hebt beschreven maar ook echt hoe het jou vergaan is (en ook eerlijk bent in dingen die je nu misschien anders zou doen). Dat persoonlijke is wel waarom ik wel een paar keer per week bij jou kom lezen!

  Wij zijn zelf pas een jaartje bezig met bloggen en het is echt nog geen serieuze inkomstenbron maar dat was ook niet de bedoeling :) We zijn nog lekker aan het experimenteren met schrijven en originaliteit en dat is gewoon leuk. Mocht het ooit onze baan worden? Zou gewoon best fantastisch zijn :-)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 augustus 2017 at 14:41

   Ik vind het echt een enorm compliment wat je zegt en ben heel blij dat je daarom trouw mijn site blijft bezoeken <3 Dat enthousiasme spat er bij jullie ook zeker vanaf en wie weet waar het toe mag leiden? ^^

 • Avatar van Gonny Aarts
  Reply Gonny Aarts 2 augustus 2017 at 10:31

  Wat leuk om te lezen Desirée. Het lijkt me super leuk om te bloggen… maar komt veel te veel bij kijken.
  Dus blijf ik jou lekker volgen ;)

  Fijne woensdag!
  X

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 augustus 2017 at 14:41

   Leuk dat je blijft volgen! En jep, het is zeker meer dan ‘een stukje tikken’ als het je beroep is :)

 • Avatar van Mariska
  Reply Mariska 2 augustus 2017 at 09:26

  Leuk dat je zo’n artikel plaatst en heb er, na zo’n jaar of 5, ook nog zeker iets aan! :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 augustus 2017 at 14:42

   Dat vind ik een groot compliment, dankjewel! Leuk dat je er als ervaren blogger ook nog wat van hebt kunnen opsteken :)

 • Avatar van Varenka W
  Reply Varenka W 2 augustus 2017 at 09:23

  leuk en intresant om te lezen, maar verbaas me over de vragen die je krijgt….
  What?! Waarom zou je aan iemand vragen wat deze verdiend ?
  Mijn zoon werkt ook in dit wereltje (zeg je dat zo?) dus krijg hier wel wat van mee…onderandere dat een uit de hand gelopen hobby ineens werken word als het plotseling heel snel blijkt te gaan.
  Super leuk natuurlijk, maar er zit echt veel tijd in.
  En ook al werk je dan eventjes niet, je hoofd staat volgens mij altijd in een bepaalde modus, en zit het in je achterhoofd of iets leuk of bruikbaar is voor je blog of instagramaccount. Van samenwerking tot mooie achtergrondjes.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 augustus 2017 at 14:43

   Haha ja, ‘in dit wereldje’ weet iedereen wat je ermee bedoelt ;) Leuk dat je zoon er ook mee bezig is! Er gaat inderdaad heel wat meer tijd in zitten dan veel mensen denken, echt zo’n 24/7 doorgaand proces zeg maar haha. X

 • Avatar van Marie-Jose
  Reply Marie-Jose 2 augustus 2017 at 09:16

  Leuk om te lezen en te zien hoe jouw blog gegroeid is in de jaren! Hopelijk komen we nog een keer tot een leuke samenwerking!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 augustus 2017 at 09:17

   Daar sta ik zeker voor open, je mag altijd mailen! :)

 • Avatar van Jodi - liefthuis
  Reply Jodi - liefthuis 2 augustus 2017 at 08:28

  Heel tof om te lezen. Heb je ontdekt door de kerst swap en volg je graag. Mijn blog loopt lekker, maar dit is toch zeker wel heel interessant. Groei is altijd mooi…misschien klop ik nog wel eens bij je aan voor advies.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 augustus 2017 at 08:29

   Leuk dat je me nog steeds volgt! En mocht je advies nodig hebben dan mag je me altijd een mailtje sturen :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.