Beauty

Wat zijn pigmentvlekken en hoe kom je er vanaf?

28 augustus 2017

pigmentvlekken
Pigmentvlekken zijn voor veel vrouwen een doorn in het oog en er zijn steeds meer specifieke producten voor dit huidprobleem verkrijgbaar. We zoeken meer en meer naar manieren om de ontsierende pigmentvlekjes te voorkomen of de aanwezige bruine vlekjes te verminderen. Zeker in de zomermaanden komen deze vlekjes al snel op en er is lastig vanaf te komen. Maar wat zijn pigmentvlekken nu precies en hoe kom je er vanaf?

Hyperpigmentatie
De officiële benaming voor pigmentvlekken is hyperpigmentatie en meer dan 90% van de bevolking krijgt er in meer of mindere mate mee te maken. Door veroudering, hormonale schommelingen en UV-schade worden de pigmentcellen in de onderste laag van de huid gestimuleerd om pigment (kleur) aan te maken wat ervoor kan zorgen dat er ophopingen ontstaan die naar de bovenliggende huidcellen verschuiven en zo als bruine vlekjes op de huid zichtbaar worden.

Eigenlijk is deze hyperpigmentatie een natuurlijk beschermingsmechanisme van de huid om deze zo te beschermen. Ze dienen namelijk als een soort parasolletje om het DNA te beschermen. Dat zonnige bruine tintje van de zonnebank of de zon is dus eigenlijk een beschermingsreactie vanuit het lichaam. Stimuleer je de pigmentvellen te vaak op deze manier dan raakt het pigmentatieproces verstoord en krijg je ophopingen van pigment. Hierdoor ontstaan licht- tot donkerbruine vlekken zoals sproeten, moedervlekken, ouderdomsvlekken en pigmentvlekken.

Oorzaken van hyperpigmentatie
– overmatige blootstelling aan UV-straling
– erfelijkheid
– ontstekingsreacties zoals wondjes, acne en littekens
– hormonale invloeden zoals zwangerschap (waardoor je in de zon het zogenoemde ‘zwangerschapsmasker’ kan krijgen) en de anticonceptiepil
– stress en medicatie.

Hoe voorkom je hyperpigmentatie?
– Peel of exfolieer je huid regelmatig met een mild product thuis of onderga af en toe een professionele exfoliatie of peeling. Dit stimuleert de celvernieuwing waardoor donkere vlekken minder zichtbaar worden
– krab niet aan puistjes, de littekens die hierdoor ontstaan kunnen in de zon sneller verkleuren tot pigmentvlekken
– probeer over te stappen op meer ‘schone’ en natuurlijke producten die hoogwaardige ingrediënten bevatten
– probeer ingrediënten als lanoline, minerale olie, ‘harde’ alcohol en synthetische geur- en kleurstoffen te vermijden aangezien deze een verstoppende werking hebben die huidreacties kunnen veroorzaken
– als je zwanger bent kan je het beste uit de zon te blijven, zoek schaduwrijke plekken op als je buiten bent
– vermijd de zonnebank, de straling hiervan is net zo schadelijk als die van zonlicht
– smeer je in de zon regelmatig in met een product met SPF. Punt.

Lees ook zeker onderstaande artikelen, want de producten die hierin vermeld worden zijn ook erg goed om in te zetten ter voorkoming van of vermindering van pigmentvlekken:

Microneedling
Peelen en exfoliëren
Beauty ingrediënt Vitamine A

Mocht je heel erg last hebben van pigmentvlekken dan zou je ook kunnen oriënteren op de laserbehandelingen die hiervoor bij goede salons gegeven worden. Dit doe je vaak in een kuurvorm van een x aantal keer en schijnt heel mooie resultaten op te kunnen leveren.

pigmentvlekken pigmentvlekken
Op dit moment heb ik zelf te weinig last van pigmentvlekken om hem zelf te kunnen testen, maar de werkzame ingrediënten in dit Zwitsers product èn de lovende reviews die te vinden zijn op internet maken het zeker een interessant product wat het proberen waard zou moeten zijn :)

Makari Extreme Active Intense toning cream 50g, €28,95
Deze crème bevat oplichtende plantenextracten die de aanmaak van pigment verminderen en hyperpigmentatie zoals pigmentvlekken, sproetjes, ouderdomsvlekken en littekentjes aanpakt. Naast verschillende plantenextracten zit er ook onder andere arganolie, wortelolie, vitamine E, vitamine C en Vitamine A in.

Deze crème heeft een heel frisse en zachte textuur, een beetje zoals een gelcrème, en trekt heel snel in. Je kan hem over je gehele gezicht gebruiken of enkel op de plekjes inmasseren waar je vlekjes hebt zoals plaatselijk op je gezicht, je decolleté of bijvoorbeeld bovenop de handen waar op oudere leeftijd vaak vlekjes ontstaan.

pigmentvlekken
Let op! Heb je een pigmentvlek die verandert, bloedt, jeukt, niet gelijkmatig van kleur is of andere klachten geeft laat je huid dan door de huisarts of dermatoloog nakijken. Better safe than sorry!

Zoals eerder gezegd zijn er tegenwoordig erg veel verschillende producten van verschillende merken verkrijgbaar die je huid helpen te herstellen en donkere vlekken en hyperpigmentatie kunnen verminderen. Belangrijk hierbij is dat je de producten trouw gebruikt en de tijd geeft om hun werk te doen. Pigmentvlekken zijn niet overnight ontstaan en verdwijnen dan ook helaas niet binnen no time..

Ik hoop dat je met de bovenstaande informatie en tips op tijd erbij kan zijn om verkleuringen en pigmentvlekken aan te kunnen pakken :)

Liefs,
Desirée

Dit artikel bevat een product dat door een merk of bedrijf is toegestuurd en een gesponsorde link. Illustratie via Shutterstock.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van nikki
  Reply nikki 31 augustus 2017 at 09:47

  Top artikel! Ik ben wel benieuwd of microneedling (waar je het eerder over had) ook positief kan zijn bij het tegengaan van pigmentvlekken.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 31 augustus 2017 at 14:31

   Hi Nikki, microneedling is juist heel goed in te zetten bij pigmentvlekken!

 • Avatar van Sonja
  Reply Sonja 28 augustus 2017 at 17:17

  Fijn artikel! Ik ben een gelukkig mens dat ik er met mijn 49 nog maar 3 in mijn gezicht heb. Ik blijf dan ook uit de zon.
  Mijn oma heeft er heel veel, ze heeft dan ook wat meer ‘buitenlands’ bloed. Maar weet je, ik vind het niet eens erg. Ben trots op mijn huid dat het laat zien dat ze ouder wordt.

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 28 augustus 2017 at 11:19

  ik moet zeggen dat ik zelf wel probeer zo min mogelijk in de zon te komen, ben ook gewoon geen zonnend mens XD dus hoop dat ik lang pigmentvlekloos blijf!

 • Avatar van jonna@burgertrutjes
  Reply jonna@burgertrutjes 28 augustus 2017 at 10:27

  Wat een uitgebreid en informatief artikel weer :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 28 augustus 2017 at 10:51

   Dat vind ik een groot compliment, dankjewel!

 • Avatar van Yvonne
  Reply Yvonne 28 augustus 2017 at 08:22

  Zonnebrand smeren is en blijft belangrijk ja. Ben benieuwd of deze crème wat voor mij zou kunnen doen.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 28 augustus 2017 at 07:34

  Dit is een zeer interessant artikel.
  Ik wist niet dat er ook een speciale créme voor is.

  Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 28 augustus 2017 at 09:39

   Er zijn heel veel verschillende producten speciaal voor pigmentvlekken verkrijgbaar, heel fijn als je er last van hebt natuurlijk!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.