Lifestyle Persoonlijk

Blij zijn met jezelf

5 september 2017

blij zijn met jezelf
Om blij te zijn met jezelf hoef je niet perfect te zijn. Dat is misschien wel de grootste les die er te leren is op dit gebied. Hoe meer je jezelf accepteert met de positieve èn negatieve eigenschappen die jou joù maken, hoe meer rust je zal hebben en hoe lekkerder je in je vel zal zitten. Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar van jezelf houden is zo belangrijk! Hoe doe je dat? Ik hoop dat onderstaande tips je op weg helpen en deel ook mijn persoonlijke proces op dit vlak met je.

Leer jezelf kennen
Breng wat meer tijd met jezelf door en ontdek wat je nu echt leuk vindt om te doen. Maak allerlei random uitstapjes, neem eens een andere route tijdens je wandeling, probeer alles wat je ooit leuk leek om te gaan doen, proef nieuwe dingen, lees eens een ander boek dan je normaal zou kiezen.. Hoe beter jij jezelf leert kennen, hoe beter je weet wat je leuk vindt maar vooral ook wat je niet leuk vindt. Waar krijg je kriebels van in je buik? Waarbij moest je ongegeneerd schaterlachen? Wie of wat liet je stralen?

En ja, het is misschien een beetje eng en het lijkt misschien wat vreemd: maar breng ook eens wat meer tijd met jezelf door. Gewoon in je eentje dingen ondernemen. Er is een groot verschil tussen alleen zijn en eenzaam zijn en ik denk dat het voor heel veel mensen goed zou zijn om eens vaker tijd met zichzelf door te brengen.

Wees lief voor jezelf
Vooral wij vrouwen kunnen zo ontzettend hard zijn voor onszelf terwijl we voor anderen altijd opbeurend en positief kunnen zijn. Behandel jezelf alsof jij je eigen beste vriendin bent. Vergeef jezelf, verzorg jezelf en complimenteer jezelf. Weet dat je het waard bent. Draag kleding waar je je mooi en lekker in voelt, draag je haar en make-up zoals je mooi vindt. Het klinkt zo oppervlakkig, maar juist met kleding, je kapsel en je make-up (of juist géén make-up) en door jezelf goed te verzorgen kan je een heel stuk beter in je vel komen te zitten. En hey, het is OK als je eens je dag of week niet hebt. Onzekerheden horen er nu eenmaal bij en niet elke dag hoeft helemaal happy-de-peppie te zijn :)

Kom voor jezelf op
Er komen regelmatig situaties voorbij waarin het lastig is om voor jezelf op te komen. Ook in zo’n situatie zou je bijvoorbeeld voor je beste vriendin wel opkomen, dus waarom niet voor jezelf? Zeg het als je het ergens niet mee eens bent, spreek jouw wensen en mening uit en durf te staan voor jouw gevoelens. Zeg eens wat vaker nee. Kortom: weet wat je waard bent.

Ontwikkel jezelf
Ben je allang afgestudeerd en heb je een vaste baan maar merk je dat er dingen blijven trekken aan je? Heb je een cursus die je graag zou willen doen, blijf je dromen van een andere baan, zou je graag iets specifieks willen leren of zou je het liefste voor jezelf willen beginnen? Waarom ga je er dan niet voor? Ontwikkel jezelf: ga op cursus, lees er boeken over, doe die ene workshop, ga opnieuw de schoolbanken in, ga kijken wat de reële mogelijkheden zijn om voor jezelf te beginnen.. Als het goed is moet je het nog een hele tijd met jezelf uithouden dus kan je die tijd maar beter zo leuk mogelijk maken. Denk niet teveel in ‘wat als’ zodat je later terug zal kijken met ‘had ik maar..’, maar probeer wat nieuws en ontdek nieuwe dingen. En blijkt het toch niks voor je te zijn? Dan heb je het in ieder geval geprobeerd en heb je het maar mooi wèl geprobeerd. Good for you!

Leer je minder goede eigenschappen te omarmen (òf ga ermee aan de slag)
Ben je een rommelkont, niet sportief of bijvoorbeeld geen keukenprinses bent? Als je hier nou ècht heel erg mee zit kan je er maar beter mee aan de slag gaan voor verbetering, want anders blijf je er innerlijke onrust van houden. Maar je kan het ook leren omarmen. Is het nou echt zo erg dat je huis niet altijd spik en span is? Dat je geen #fitgirl bent maar liever gewoon een stukje wandelt? Dat je ’s avonds een simpele spaghetti of aardappel-groente-vlees op tafel zet in plaats van al die Instagramwaardige chefgerechten die je de hele dag in de media voorbij ziet komen? Ik vind van niet. Dus laat het los en leer dat je niet perfect hoeft te zijn. Je bent goed zoals je bent.

https://curvacious.nl/blog/2017/09/blij-zijn-met-jezelf/
Eerlijk is eerlijk: het gaat ook hier met ups & downs want mijn perfectionisme houdt me nog regelmatig in bedwang. Samen met ‘loslaten’ echt mijn aandachtspunten.. Maar als ik nu naar mijzelf kijk dan was vooral het afgelopen jaar een belangrijk jaar waarin ik mijzelf steeds leuker leerde te vinden. Ik nam tijd voor mijzelf, durf te kiezen voor wat ik wil, weet wat ik waard ben, kan beter voor mijzelf opkomen, onderneem regelmatig dingen in m’n eentje, zorg goed voor mijzelf en ontwikkel mijzelf om daar te komen waar ik heen wil. Het is een heel proces, ik neem het stapje voor stapje en ben vooral heel benieuwd hoe ik bijvoorbeeld over een jaar hierin sta. Het afgelopen jaar was een pittig jaar (zeker samen met een verhuizing, een operatie met redelijke nasleep èn een dreumesmeisje wat in een threenager fase zit) maar mijzelf beter leren kennen en leren blij te zijn met mijzelf bezorgde me zelfkennis, een positievere mindset en meer innerlijke rust ♥

Ben jij blij met jezelf? Wat zijn voor jou de grootste valkuilen als het op dit punt aankomt?

Heb je nog bepaalde tips of gedachtes over dit onderwerp die je zou willen delen? Laat ze dan gerust achter in de reacties onder dit artikel :)

Liefs,
Desirée

* Eerste foto via Shutterstock.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van yvonne
  Reply yvonne 8 september 2017 at 23:16

  Wat goed beschreven. Ik heb er ook veel moeite mee gehad maar het lukt steeds beter.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 10 september 2017 at 15:00

   Wat enorm fijn dat je ook steeds lekkerder in je vel zit!

 • Avatar van Esther
  Reply Esther 5 september 2017 at 20:02

  Vooral het stukje over wel opkomen voor een vriendin, dus waarom ook niet voor jezelf komt wel even binnen. Stof tot nadenken! Mooi dat je dit zo deelt!

 • Avatar van Britt
  Reply Britt 5 september 2017 at 16:08

  Heel mooi artikel. Mag ik je trouwens ook complimenteren dat je er fantastisch uit ziet?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 5 september 2017 at 16:21

   Dankjewel voor je complimenten, zo lief! *bloos*

 • Avatar van Herma
  Reply Herma 5 september 2017 at 10:36

  Mooi artikel en heel herkenbaar!?

 • Avatar van Loes
  Reply Loes 5 september 2017 at 09:49

  Heel mooi inspirerend artikel. Ik denk dat iedereen wel moeite heeft met blij zijn met zichzelf, of in ieder geval van die fases moet doorstaan. Ik begin net een beetje uit de fase te komen dat ik nooit tevreden ben met mezelf, maar inmiddels begint dat wel te komen! Ik denk dat het ook te maken heeft met de leeftijd. Je tienerjaren zijn wat betreft zelfacceptatie nooit de makkelijkste denk ik..

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 5 september 2017 at 14:46

   Ik geloof inderdaad ook dat je leeftijd er veel van op invloed is. Mooi dat je nu in de fase komt dat je tevreden leert te zijn met jezelf <3

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 5 september 2017 at 09:18

  Dit is zo mooi geschreven!
  Ik was jaren geleden begonnen…. door ’s ochtends in de spiegel te kijken en tegen mezelf te zeggen ‘ik ben knap en wel goed’.
  Toen begon ik weer meer make-up op te doen en te genieten……
  Want er is zoveel moois.
  Dit had een jaar geduurd.
  Ik ben er bovenop gekomen.
  Prachtige foto’s van ;-)

  Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 5 september 2017 at 14:47

   Wow, wat mooi dat je dat hebt kunnen doen voor jezelf! Zo’n affirmatie in de ochtend is een heel sterke methode inderdaad, knap hoor!

 • Avatar van Christa
  Reply Christa 5 september 2017 at 08:57

  Na jarenlang gedacht te hebben dat ik het allemaal zelf moest kunnen, heb ik geleerd om hulp te ontvangen. Dit heeft m’n hele leven in het positieve tot ommekeer gebracht! Wat een leerpunt……

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 5 september 2017 at 14:48

   Ook dat, accepteren dat hulp vragen van buitenaf geen falen is, is zeker een mooie les. Mooi dat je dat hebt ingezien. X

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 5 september 2017 at 07:58

  ik ben zelf bezig met het nog meer leren nee te zeggen :) en het gaat pretty goed eigenlijk!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 5 september 2017 at 07:59

   Wat enorm goed van je! Soms blijft het lastig, maar als ik juist in zo’n situatie nee kan zeggen ben ik heel trots op mijzelf ^^

 • Avatar van Tamara
  Reply Tamara 5 september 2017 at 07:49

  ❤️

 • Avatar van Fleur
  Reply Fleur 5 september 2017 at 07:25

  Wat een mooi geschreven artikel! Heel inspirerend! Een maand geleden ben ik van baan gewisseld. Echt een omslag. Eerst werkte ik in het onderwijs. Maar ik was niet echt helemaal gelukkig merkte ik. Nu werk ik in een winkel waar we ondermeer beauty producten verkopen. Dat is natuurlijk helemaal mijn straatje. Nu ga ik met meer plezier naar mijn werk! Ook heb ik nog toekomst plannen zoals opleidingen endergelijke. Genoeg om me de komende jaren mee bezig te houden en me te ontwikkelen.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 5 september 2017 at 08:01

   Dankjewel voor je compliment! Ik vind het juist weer enorm inspirerend om te lezen dat je zo voor jezelf gekozen hebt, van baan gewisseld bent en aan je toekomst werkt ❤️

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.