Eten & drinken Reizen & vrije tijd

Recept | Turkse linzensoep (Mercimek Corbasi)

25 september 2017

turkse linzensoep mercimek corbasi
Toen ik eind augustus in Turkije was om de regio Antalya te ontdekken hebben we enkele keren heerlijk authentiek Turks gegeten. Ik proefde daarbij ook Turkse linzensoep (Mercimek Corbasi) en moet er sindsdien vaak aan terug denken. Ik zocht wat recepten op, probeerde ze uit, paste wat aan en met onderstaand recept heb ik voor mij het beste die specifieke smaak van toen terug kunnen halen. Een heerlijke, gezonde en verwarmende soep die ook nog eens goed bij het herfstseizoen past. En natuurlijk laat ik je ook nog wat prachtige reisfoto’s zien!
turkije antalya turkije antalya turkije antalya turkije antalya turkije antalya turkije antalya turkije antalya turkije antalya turkije antalya
Bovenstaande foto’s maakte ik tijdens het tripje naar de regio Antalya. Echt een aanrader om eens naartoe te gaan en dan vooral niet een standaard all-inclusive resort te kiezen en ook niet alleen op het strand te gaan liggen bakken. De regio heeft zoveel moois te bieden! Huur een auto, rijd rond, bekijk mooie oudheden, wandel door de straatjes, ga eten waar het vooral goed druk is met locals en laat je verrassen. Misschien een tipje voor de herfstvakantie? Op de website van Destination Antalya kan je meer informatie over de regio en overige reisinformatie vinden.

Visum voor Turkije (toevoeging oktober 2018)
Let op! Als je naar Turkije op vakantie gaat, heb je als Nederlander of Belg een visum nodig. Vroeger kon je dit visum kopen op de luchthaven maar tegenwoordig moet je het visum voor Turkije vooraf online aanvragen. Zeker iets om even in gedachten te houden als je je vakantie boekt.

turkse linzensoep mercimek corbasi
Wat heb je nodig voor 4 flinke borden?
– 175 gram rode linzen
– 2 grote wortels
– 1 ui
– 3 teentjes knoflook
– 1 groentebouillonblokje
– 750ml water
– 1 eetlepel olijfolie
– 1 flinke eetlepel tomatenpuree
– 2 theelepels harissa (of milde sambal)
– 1 theelepel komijn
– peterselie
– citroen
– peper, paprikapoeder en zout naar smaak.

turkse linzensoep mercimek corbasi
Bereidingswijze
Tsjah, hier komt mijn keukenhandigheidje aan te pas want sinds ik deze in huis heb maak ik ontiegelijk veel soepjes. Ik heb namelijk een Philips Viva soepmaker (gekocht bij Bol.com) waar je heel eenvoudig heldere, gladde of gebonden soepen mee kan maken maar bijvoorbeeld ook jam of appelmoes. Gewoon alle ingrediënten erin doen, apparaat aanzetten op de instelling naar wens en hij piept als hij klaar is. Anders is het een kwestie van de ui aanfruiten in de olijfolie, de overige ingrediënten toevoegen, 20 minuutjes zacht laten koken en daarna pureren.

Ik maak alle groentes schoon en snijd ze in grove stukken, was de linzen en doe vervolgens alle ingrediënten – op de peterselie en citroen na – in de soepmachine en zet hem aan voor een gladde soep. Geen omkijken meer naar en na een kleine twintig minuten heb je een gladde, gebonden en heerlijk verwarmende, vullende en gezonde soep. Mocht je hem te dik vinden dan kan je altijd nog wat water toevoegen. Een citroenschijfje erover uitknijpen en wat gehakte peterselie en klaar ben je. Lekker om te eten met wat vers Turks brood met Cacik om te dippen. Genieten maar!

Waar ik voorheen niet zo’n fan was van linzensoep ben ik het nu heel erg gaan waarderen en vind ik deze Turkse linzensoep echt een verwennerij.

Ben jij ook zo’n soepjesmens? Wat is jouw favoriete soep?

Liefs,
Desirée

* Dit artikel bevat een affiliate link.

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Wilfried
    Reply Wilfried 30 april 2018 at 18:10

    Fruit je de uien en kruiden ook aan de soupmaker?
    Groet,
    Wilfried

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 30 april 2018 at 22:05

      Hallo Wilfried, ik fruit de uien en kruiden niet vooraf maar doe deze rechtstreeks in het apparaat met alle andere ingrediënten en zet hem dan aan. Maar mocht je het echt willen dan zou je dit alsnog eerst in een steelpannetje kunnen doen. Al gaat dan het hele idee en het gemak van zo’n soupmaker een beetje verloren :)

  • Avatar van Wilfried
    Reply Wilfried 30 april 2018 at 18:08

    Hallo,
    Hoe pak jij het aan met het aanfruiten van bv uien en knoflook in de olie?
    Doe je dat rechtstreeks in de soup maker en hoe regel je dan met het programma?
    Groet,
    Wilfried

  • Avatar van Loes | Gewoon iets met Loes
    Reply Loes | Gewoon iets met Loes 26 september 2017 at 10:58

    Oh, wat een heerlijke foto’s! En wat een leuk recept, ik heb nog nooit linzensoep gehad! Pompoensoep is mijn favoriet, maar deze ga ik ook een keer maken.

  • Avatar van Linda
    Reply Linda 25 september 2017 at 16:54

    Wat een prachtige foto’s. De soep lijkt me erg lekker, is ook echt een recept voor een vriendin dus die ga ik ook even doorsturen. :-)

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 25 september 2017 at 21:22

      Dankjewel voor het compliment! En leuk ook dat je het recept doorstuurt, ik hoop dat ze hem lekker zal vinden :)

  • Avatar van Britt
    Reply Britt 25 september 2017 at 16:47

    Ik krijg helemaal de zomerkriebels bij het zien van alle mooie foto’s! Plus, deze soep lijkt me zo lekker! Pas op het werk heb ik voor het eerst eens linzensoep op, maar dat was uit een pakje dus ik ben wel van plan om het snel een keertje te gaan maken!

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 25 september 2017 at 21:22

      Echt he, als ik de foto’s zie wil ik ook terug! En ja, zeker eens de soep gaan maken. Laat je het weten als je hem hebt gemaakt?

  • Avatar van Manon
    Reply Manon 25 september 2017 at 16:22

    Wat een leuke en mooie foto’s! Ik heb nog nooit linzensoep op, maar het ziet er wel lekker uit

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 25 september 2017 at 21:23

      Dankjewel, leuk om te horen!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.