Beauty

Het verschil tussen natuurlijke, eco, vegan, biologische en proefdiervrije beautyproducten

22 september 2017

natuurlijke cosmetica
Natuurlijk en puur lijken wel de toverwoorden als het om beautyproducten gaat. Er is een hele movement gaande waarbij steeds meer mensen nadenken over gezondere en betere keuzes als het gaat om eten en ook de beautywereld probeert erin mee te gaan. De claims dat producten natuurlijk, puur, biologisch of vegan zijn zien we dan ook steeds vaker voorbijkomen al dan niet vergezeld met een of ander keurmerk. Maar wat is nu het verschil tussen de claims en waar staan ze ècht voor? Ik probeer dat in dit artikel wat duidelijker te maken voor je.

–> Lees ook: de 5 beauty ingrediënten die je beter kan vermijden.

100% Natuurlijk
Eigenlijk is een claim als deze heel duidelijk want het betekent dat àlle gebruikte ingrediënten in een product van natuurlijke oorsprong zijn. Let wel op want merken zetten graag nogal groot op de voorkant een tekst als ‘met natuurlijke ingrediënten’ maar dat zegt dus helemaal niet dat àlle ingrediënten natuurlijk zijn. Daarnaast betekent ‘natuurlijk’ ook niet per definitie dat het beter of veiliger is voor de huid. Ook in natuurlijke ingrediënten kunnen irriterende stofjes zitten..

Veganistisch of Vegetarisch
In vegan beautyproducten worden helemaal geen ingrediënten van zowel levende als dode dieren gebruikt. In vegetarische producten kan nog wel gebruik worden gemaakt van een bijproduct van dieren zoals bijvoorbeeld melk, honing of zijde. Vegetarische producten staan dus niet gelijk aan diervriendelijke producten, bij vegan producten kan je er wel zeker van zijn dat een product 100% vrij is van dierenleed.

Ecologisch
Bij ecologische beautyproducten wordt er tijdens het volledige proces rekening gehouden met het ecosysteem waarin we leven en wordt er alles aan gedaan om schade daaraan te voorkomen.

Biologisch of Organic
In biologische of organic beautyproducten is gebruik gemaakt van ingrediënten die zijn geproduceerd zonder synthetische bestrijdingsmiddelen. Deze termen worden op verpakkingen veel afgewisseld met elkaar maar Organic is dus gewoonweg de Engelse benaming voor Biologisch.

Dierproefvrij?
Dierproefvrij betekent dat een product niet op dieren is getest. Bedenk je wel dat als je op zoek bent naar dierproefvrije beautyproducten, dat het best kan zijn dat een bepaald merk niet op dieren test maar er wèl dierlijke ingrediënten in de producten kunnen zitten. Een dierproefvrij product hoeft dus niet te betekenen dat het product helemaal vrij van dierenleed is..

Kortom: ben je geïnteresseerd in wat je op je huid smeert en wil je je badkamerkastje onder handen nemen, dan is ingrediëntenlijstjes lezen aan te raden. Je kan net als bij voedsel namelijk niet afgaan op de voorkant van een verpakking. Het product omdraaien en die kleine lettertjes lezen dus! Hoe vaker je het doet hoe makkelijker het wordt en hoe sneller je een ‘goed’ van een ‘slecht’ product kan onderscheiden.

–> Lees ook: Hoe groen is jouw badkamerkastje?

Let jij op bepaalde ingrediënten en labels op beautyproducten?

Liefs,
Desirée

* Afbeelding via Shutterstock.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Jessica J.
  Reply Jessica J. 26 september 2017 at 13:17

  Duidelijk artikel, alleen kunnen vegan producten weldegelijk op dieren getest zijn, dus dan zijn ze toch niet vrij van dierenleed. :-)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 26 september 2017 at 13:20

   Qua ingrediënten zijn ze dan wel vrij van dierenleed, maar het product kan inderdaad alsnog op dieren worden getest. Goede aanvulling/verduidelijking!

 • Avatar van Nicole
  Reply Nicole 24 september 2017 at 19:35

  Wat een duidelijk artikel. Ik vind de termen altijd zo verwarrend, ik heb nooit echt geweten wat nou precies wat betekende.

 • Avatar van Esmeralda
  Reply Esmeralda 24 september 2017 at 09:35

  Zoals ik laatst al zei ben ik op zoek naar een goede skincare en heb toen volgens het meisje van Douglas een natuurlijk produkt gekocht (Origins)
  Nou dat heb ik geweten, droge plekken, bultjes, rood en branden.

  Zo moeilijk om goede dingen te vinden

 • Avatar van yvonne
  Reply yvonne 23 september 2017 at 17:50

  Goed uitgelegd. Ik vind het eigenlijk best gek dat termen zo misleidend zijn en dat dat ook gewoon mag…

 • Avatar van Mariska
  Reply Mariska 23 september 2017 at 13:10

  Goed en verhelderend artikel! Zelf wist ik nooit goed het verschil tussen veganistische en vegetarische producten :)

 • Avatar van Manon
  Reply Manon 22 september 2017 at 16:53

  Ik gebruik nu alles dierproefvrij, maar ik wil dus ook nog een keer VEGAN en vegatarisch gaan, maar daar ga ik me nog heel goed in verdiepen

 • Avatar van jonna@burgertrutjes
  Reply jonna@burgertrutjes 22 september 2017 at 08:31

  Wat een duidelijke uitleg tussen de verschillen. Zelf let ik steeds meer op de ingredienten in beautyproducten. Zo vermijd ik shampoo met parabenen en andere troep en het liefst gebruik ik pure olie als huidverzorging.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 22 september 2017 at 06:43

  Zeer interessant artikel.
  Zo leerzaam.

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.