Eten & drinken

Food | Mijn favoriete havermout ontbijtje

18 oktober 2017

havermout ontbijt recept
Zeker nu de herfst begonnen is en het weer steeds een beetje kouder begint te worden, maak ik als ontbijt of lunch regelmatig havermoutpap. Niet alleen is havermout erg voedzaam, het is ook nog eens lekker budgetvriendelijk, gemakkelijk om te maken èn ik vind het gewoonweg heel erg lekker. Wel geef ik er zo mijn eigen twist aan, dus ik deel graag mijn lievelingsrecept met je + enkele tips om mee te kunnen variëren.

–> Havermout is ook goed voor je huid! Lees in dit artikel waarom en hoe je zelf heel eenvoudig een scrubmasker voor de gevoelige huid kan maken.

Voedingswaarde
Havermout is een glutenvrije volkorengraansoort en zit bomvol vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Het maakt hierdoor één van de meest voedzame producten die je kan gebruiken bij je ontbijt en je kan er veel kanten mee op. De meest bekende variant is toch wel als havermoutpap, maar je kan het ook verwerken in (bananen)pannekoekjes, homemade mueslirepen (ik maakte hier ooit een recept voor inclusief YouTube filmpje en ze blijven hier in huis erg geliefd) of bijvoorbeeld door een smoothie heen voor extra voedingswaarde en vezels.

Het hoge aandeel aan eiwitten, vezels en vitaminen en mineralen maakt het een voedzaam en goed verzadigend ontbijtje waarvan de energie geleidelijk aan afgegeven wordt en je bloedsuikerspiegel dus geen enorme pieken of dalen geeft waardoor je je snackbuien makkelijker binnen de perken kan houden. Daarnaast bevordert het ook nog eens een gezonde stoelgang. Win-win dus!

havermout pindakaas repen + filmpje
havermout cranberry repen

havermout ontbijt recept
Basisrecept, variaties & mijn favoriet
Qua basis voor een havermoutpap kan je de volgende verhoudingen aanhouden:

– 50 gram havervlokken
– 250 ml (plantaardige) melk.

Daarnaast kan je het aanvullen met kruiden en/of vers fruit en er zo je eigen twist aan geven. Denk aan gedroogd of vers fruit, kaneel, kokosrasp, speculaaskruiden, stukjes pure chocolade, pindakaas.. Wat je maar lekker vindt!

Het klaarmaken van een kom verse havermoutpap is heel eenvoudig. Verwarm de melk in een pannetje, voeg de havermout toe en breng het heel zachtjes aan de kook. Laat het vervolgens een paar minuutjes koken tot de dikte die je zelf lekker vindt. Als laatste voeg je de kruiden, fruit of andere toppings aan toe en klaar ben je. Echt maar een paar minuutjes werk :)

Mijn favoriete variant? Met een lepel verse appelcompote, wat kaneel en rozijntjes. Maar met plakjes banaan en een lepel pindakaas maakt een goede tweede. Zo lekker!

Ben jij fan van havermout? Met welke smaakmakers erdoor of welke variant is jouw favoriet?

Liefs,
Desirée

* Foto’s via Shutterstock.

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Mevrouw Marloes
    Reply Mevrouw Marloes 21 oktober 2017 at 21:41

    Havermout! Lekker, vooral voor in de koude maanden. Banaan en rozijnen lijken me erg lekker hierbij, voor de zoete twist.

  • Avatar van Edith-Sofia
    Reply Edith-Sofia 18 oktober 2017 at 12:40

    Ik ben zelf nooit zo weg van havermout, maar als ik deze foto’s bekijk ziet het er wel héél lekker uit!
    Edith-Sofia’s laatste artikel:Zilveren passpiegel crown – Usi Maison

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 18 oktober 2017 at 14:54

      Echt eens maken met wat fruit, pindakaas, kaneel of iets dergelijks erdoor. Ik denk dat je het heerlijk vindt ^^

  • Avatar van VWillemse
    Reply VWillemse 18 oktober 2017 at 11:56

    oh havermout zo lekker!
    Ik zou het de hele dag door kunnen eten haha.
    Met appel/kaneel en nootjes zijn mijn favoriet, maar ook gewoon puur met amandel/cashew of kokosmelk vind ik ’t al lekker. (desnoods met water)
    Soms neem ik de moeite om hele havermout vlokken eerst te roosteren, maar meestal word ik daar in te enthousiast en eet ik weer bakken vol havermout.
    Gezond of niet, maar dat is wel weer iets teveel van ’t goeie haha

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 18 oktober 2017 at 14:54

      Oeh, de vlokken roosteren.. Klinkt goed! Dat ga ik ook eens proberen, ben benieuwd :)

  • Avatar van Sarah
    Reply Sarah 18 oktober 2017 at 10:22

    Oehh klinkt lekker. Ik vind het ook heerlijk om te ontbijten met havermout en gooi er ook altijd noten en fruit doorheen. Om het af te maken ook altijd een lepeltje rauwe honing (ben een zoetekauw ;))

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 18 oktober 2017 at 14:55

      Oh yes, liefde voor honing hier ook!

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 18 oktober 2017 at 07:01

    Zo een goede start van de dag…..
    Heerlijk zo een gezond ontbijt.

    Xoxo

Antwoorden

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer in Eten & drinken
turkse linzensoep mercimek corbasi
Recept | Turkse linzensoep (Mercimek Corbasi)

Toen ik eind augustus in Turkije was om de regio Antalya te ontdekken hebben we enkele keren heerlijk authentiek Turks gegeten....

Sluiten