Huis & interieur

Home | Kärcher Floor Cleaner

30 oktober 2017

kärcher floor cleaner fc5 review ervaring
Zoals je ondertussen wel weet ben ik gek op gadgets en dan ook echt op het breedste vlak. Van toffe smartphones en beautyhulpjes tot aan luchtzuiveraars en fancy stofzuigers die allemaal net even anders dan anders zijn. Het leukste hieraan vind ik toch wel het testen. Doen de producten wat ze beloven, wat maakt ze nu echt zo anders, is het echt een toevoeging of een product wat je na een aantal keer gebruik in de hoek zet.. Toen ik de reclame van de Kärcher Floor Cleaner FC5 voorbij zag komen was ik direct nieuwsgierig. Een apparaat waarmee je in één beweging kan stofzuigen en dweilen? Ik heb hem uitgeprobeerd en deel mijn mening graag met je in deze review!

kärcher floor cleaner fc5 review ervaring
Onze vloer

Wij hebben in huis een laminaatvloer, afgewisseld met grijs tegelwerk in de sanitairruimtes. Dat die tegels wel wat vocht kunnen hebben moge duidelijk zijn, maar voor het laminaat ben ik toch altijd heel voorzichtig. Ondanks dat het een goede kwaliteit vloer is haal ik met dweilen toch altijd de rampscenario’s van krullende randjes en een golvende vloer in mijn hoofd.

Het hele dweilgebeuren vind ik ook best een tijdrovend klusje. Eerst goed stofzuigen omdat je anders steeds de vuiltjes van links naar rechts blijft vegen, daarna een emmer met sop vullen, steeds die mop erin nat maken, uitwringen en over de vloer halen (waarbij altijd teveel geknoeid wordt en ik kramp in mijn handen krijg van de kracht wat het kost) en daarna nog best een tijdje wachten tot de vloer droog is. En omdat er dan met het dweilen weer pluisjes of vieze deeltjes losgekomen zijn kon ik daarna vaak nog even een rondje stofzuigen om dat weer weg te halen. Ok, misschien een beetje overdreven maar als ik eenmaal bezig ben wil ik wel dat het goed gebeurt dus het hele klusje kost me normaal voor de benedenverdieping zo ruim een uur. Als dat niet alleen sneller maar vooral ook gemakkelijker kan zou me dat zeker wat waard zijn, want ik vind dweilen echt het minst leuke klusje om te doen in huis..

Het apparaat
Toen kwam de Kärcher Floor Cleaner FC5 binnen; een stofzuiger en dweil in één die voor elke vloer geschikt zou zijn, veel minder water verbruikt en daarmee dus ook zorgt dat de vloer na het dweilen sneller droog is. De specificaties kort op een rij:

– het apparaat heeft een lang snoer waardoor je niet van stopcontact tot stopcontact aan het werken bent
– er zit een waterreservoir in voor schoon water met reinigingsmiddel
– er zit aan de achterkant een opvangbakje voor vuildeeltjes en vies water
– de twee microvezelrollers zijn eenvoudig te verwijderen en af te spoelen
– door de plaatsing van deze rollers kan je netjes tot aan de plinten en in hoeken komen
– door het aandrijfconcept kost het gebruik weinig kracht
– het apparaat is geschikt voor laminaat, tegels, parket, houten vloeren, natuursteen en marmer vloeren en PVC-vloeren.

kärcher floor cleaner fc5 review ervaring kärcher floor cleaner fc5 review ervaring
Mijn ervaring
Met een dochter van bijna 4 die echt een enorme kruimelkont is en altijd zand en ander buitenspul in haar zakken stopt en 2 langharige poezebeesten vind ik het belangrijk om regelmatig te stofzuigen en te dweilen. Ik hou nu eenmaal van een schoon en opgeruimd huis. Maar (!) ik ben zeker niet iemand die daar veel tijd aan kwijt wil zijn en ben dan ook altijd op zoek naar handige maniertjes, life hacks of producten die die klusjes gemakkelijker kunnen maken. Nou, gemakkelijker is het zeker geworden met de Kärcher Floor Cleaner FC5.

Je vult het waterreservoir met koud of handwarm water en een half dopje reinigingsmiddel, klikt deze in het apparaat, steekt de stekker in het stopcontact en je kan beginnen. Het stofzuigen en dweilen kost echt geen enkele moeite of kracht, je kan ook daadwerkelijk in zo’n beetje elk hoekje komen en na een paar keer testen voelt het steeds natuurlijker en kan ik er echt lekker mee aan de slag. Enkele dingen die me bij het gebruik opvallen:

– vul de meegeleverde houder niet met teveel water om de borstels voor het dweilen vochtig te maken, want dan blijft het apparaat wat pruttelen tijdens gebruik en zie je spetters op de vloer
– het is handig dat je de aan-/uitknop niet de hele tijd ingedrukt hoeft te houden wat kramp in de vinger/duim/hand voorkomt
– je kan het apparaat zowel met koud als handwarm water gebruiken, maar het resultaat wordt hier duidelijk beter als ik handwarm water gebruik
– zorg dat je het apparaat in de juiste hoek op de vloer zet, niet te schuin of te recht, voor het beste resultaat
– het apparaat kan je niet te plat gebruiken waardoor onder de bank dweilen eigenlijk niet te doen is
– de rollers zijn heel gemakkelijk na gebruik van het apparaat te schuiven en schoon te spoelen
– omdat het apparaat tegelijkertijd een zuigende werking heeft komen er ook vuildeeltjes op de rollers en in het apparaat waardoor je dit na gebruik wel even moet schoonmaken. Het is echt in een paar minuutjes gedaan, maar moet toch gebeuren. De rollers kan je trouwens zo met de hand onder de kraan redelijk goed schoon krijgen maar mogen ook in de wasmachine.
– als er echt grotere vuildeeltjes op de grond liggen zou ik toch even stofzuigen van tevoren, maar met gewoon wat zand, kruimels, dierenharen en dergelijke heeft het apparaat geen enkele moeite
– de vloer is na gebruik in zo’n 5 minuutjes ook wel echt droog en weer beloopbaar. Fijn!

Ik was vooraf bang dat het dweilen met dit apparaat alsnog een tijdrovend klusje zou blijven, maar het klaarmaken van het apparaat vóór gebruik en het schoonmaken ervan ná gebruik kost echt maar een paar minuutjes en het dweilklusje van de gehele benedenverdieping is nu in ongeveer een half uurtje gedaan. Dat scheelt me dus zeker de helft en vooral veel minder kracht/moeite dan voorheen. Het apparaat neemt ook niet meer ruimte in beslag dan een dweil + emmer en is dus gemakkelijk in een meterkast of berging weg te zetten.

Zoals je kan lezen ben ik op een paar kleine puntjes na echt heel erg tevreden met dit nieuwe apparaat in huis en ik merk dat ik nu ook wat vaker dweil omdat het duidelijk minder moeite en tijd kost. #blijehuisvrouw

De Kärcher Floor Cleaner FC5 is in geel en wit verkrijgbaar voor €249,-, maar zijn op dit moment in de aanbieding bij Bol.com voor €179,- (geel) of €190,- (wit).

Ik ben wel benieuwd.. wat is jouw minst favoriete klusje in huis?

Liefs,
Desirée

* Dit artikel bevat een product dat door een merk of bedrijf is toegestuurd en een affilate link.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Cdb
  Reply Cdb 14 december 2020 at 20:31

  Hallo! Ik ben benieuwd:ben je nu, een paar jaar later, nog steeds tevreden over dit toestel? Gebruik je het nog? Het lijkt mij heel handig!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 15 december 2020 at 12:27

   Hi! Leuk dat je hiernaar vraagt. Ik heb hem lange tijd met veel plezier gebruikt, maar merkte op den duur toch dat dit model voor onze vloer (laminaat) net even iets te nat dweilde en ik bang was onze vloer te beschadigen. Ik heb er een tijdje geleden iemand anders blij mee kunnen maken met een tegelvloer en die is er helemaal lyrisch over :)

 • Avatar van Ingr
  Reply Ingr 13 december 2018 at 00:42

  Ik heb een langharige kat en die pluizige zachte plukken haar worden nu natte propjes en zijn minder makkelijk op te stofzuigen. Enig idee of ik iets niet goed doe? Ik heb hem pas dus moet hem nog leren kennen. En pakken jullie voor de bank en zo de gewone stofzuiger?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 13 december 2018 at 08:41

   Hi! Hier pak ik voor de bank, vloerkleed etc. en tussen de dweilbeurten door inderdaad de normale stofzuiger erbij. Wij hebben trouwens zelf ook twee langharige poezen en geen problemen met de haartjes eigenlijk..

 • Avatar van Alexander
  Reply Alexander 18 december 2017 at 14:24

  Beste,

  Ik heb die nu getest op een marmer vloer en ik zie veel krassen? Het kan natuurlijk paranoia zijn, aangezien de marmer al redelijk bekrast was. Maar is die eigenlijk 100% aantoonbaar geschikt voor natuursteen? Want heb een dure witte marmer liggen en nog duurdere belgische arduin in de badkamer. Zou niet willen dat ik die stenen naar de verdomenis help vol krassen. Ik heb zo het gevoel dat er veel meer krassen bijzijn in de vloer. Vloer was goed proper (bedoel dan zand of kruimels enz….) Maar toch stel ik me vragen bij de rolletjes die aan hoog tempo draaien. Moet maar 1 klein grof zandkorreltje of steentje aankleven en dat dit dan aan hoge snelheid over die gepolierde vloer rolt dat je dan met krassen zit? Aan de andere kant zuigt hij natuurlijk. Weet niet wat ik moet denken? Nog een vraagje. De vuilwatertank staat max onderaan? Dat wil zeggen dat na 5 minuutjes de tank al volzit? Terwijl die tank veel groter is?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 18 december 2017 at 14:26

   Ik denk dat je met je vragen beter bij Kärcher zelf terecht kan. Ik ben niet van het merk en kan er niet de juiste antwoorden op geven. Succes!

 • Avatar van Ann
  Reply Ann 31 oktober 2017 at 12:06

  Goh keek er toevallig vanmorgen naar. Hij is trouwens bij Wehkamp nu ook 179.00. Klein vraagje kan hem ook als alleen stofzuiger gebruiken of moet t altijd met water?

 • Avatar van Tamara V
  Reply Tamara V 31 oktober 2017 at 10:47

  Ik heb jammergenoeg geen dochter van bijna 4 die ik de schuld kan geven van al het kruimelwerk op de vloer. Maar als ik in de spiegel kijk dan zie ik de “schuldige” .En niet zo’n beetje ook.Ik kan overal zo’n ongelofelijke braspartij van maken dat het maar goed is dat er overal laminaat ligt en dat ik het zelf op moet ruimen.
  Waar ik echt een hekel aan heb dat is de afzuigkap schoonmaken,dat vind ik zo’n vervelend klusje dat ik het liefst zolang mogelijk uitstel.Dan heb je alleen nog maar meer werk maar ja, het zij zo.

 • Avatar van Lindsey Beljaars
  Reply Lindsey Beljaars 30 oktober 2017 at 21:32

  Dit klinkt me toch top!! Dit moet ik hebben, whaha!!

 • Avatar van Manon
  Reply Manon 30 oktober 2017 at 16:40

  Wat handig is dit zeg, heb het al weleens op tv gezien bij een reclame.

 • Avatar van Josine
  Reply Josine 30 oktober 2017 at 16:38

  Zulke gadgets vind ik ook leuk hoor! Ben stiekem wel een huisvrouw in de dop. Maar dit is toch wel echt ideaal!!

 • Avatar van Annika
  Reply Annika 30 oktober 2017 at 12:24

  Ik denk niet dat het iets voor ons met een hond (binnenkort twee) en twee katten. Ik gebruik een stofzuiger die speciaal voor gebruik bij huisdieren is en een stoomreiniger als dweil. Het leek me wel ideaal, zo’n 2 in 1.

 • Avatar van Elise van Dongen
  Reply Elise van Dongen 30 oktober 2017 at 11:38

  Even een andere vraag; wat voor kastje/opruimkast zie ik op de foto? ;)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 30 oktober 2017 at 11:43

   Dat zijn twee IKEA Stuva opbergbanken die we aan elkaar vast gemaakt hebben met een massief eiken plank erbovenop. Of, als je het hogere ding bedoelt, dat is de IKEA Hemnes secretaire :)

   • Avatar van Elise van Dongen
    Reply Elise van Dongen 30 oktober 2017 at 12:53

    Thnx ;) en zo’n massief eiken plank, waar haal je die bijv? ;)

    • Avatar van Desirée
     Reply Desirée 30 oktober 2017 at 13:07

     Wij hebben die bij Praxis gehaald en daar gelijk op maat laten zagen ;)

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 30 oktober 2017 at 11:17

  deze lijkt me echt super handig :D heb al een soort gelijk maar draadloze stofuizger maar dweilen is zo’n rot klus!

 • Avatar van Christel
  Reply Christel 30 oktober 2017 at 11:02

  Strijken pffff niet leuk ;-(

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 30 oktober 2017 at 10:27

  Dit is mooi en erg handig!
  Ik ga er zekernaar kijken…..

 • Avatar van Elise van Dongen
  Reply Elise van Dongen 30 oktober 2017 at 10:20

  Gebruik je dit ook voor de kleine schoonmaakmomenten?
  Zl is ook een knoeierd en moet iig elke keer na de maaltijd stofzuigen, haal je deze dan ook makkelijk uit de kast?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 30 oktober 2017 at 11:13

   Ja, ik pak hem er zeker sneller bij dan een normale dweil. Als ik echt een kleintje wat met avondeten veel knoeit in huis zou hebben zou dit ding juist ideaal zijn denk ik zo, niet alleen de restjes van de vloer maar ook de vloer gelijk weer schoon!

 • Avatar van Marieke
  Reply Marieke 30 oktober 2017 at 10:14

  Oo die review komt als geroepen! Ik heb gisteren nog zitten Googlen naar ervaringen. We hebben namelijk net een huis gekocht, en gaan over een maandje verhuizen (als alles goed gaat, er gaat wel veel mis ineens…). In elk geval komt er uiteindelijk een gietvloer in. En die moet natuurlijk wel een beetje schoongehouden worden. Dweilen is echt een vreselijke klus, dus dit apparaat (of een soortgelijke, er zijn natuurlijk meer merken die dit hebben) lijkt me heerlijk. Klinkt als een fijn apparaat ook, alleen dat je niet onder kasten/de bank kunt komen lijkt me wel vervelend. Dan zit je toch weer aan een gewone stofzuiger vast, die je ook weer moet pakken elke keer. In andere reviews las ik dat dit apparaat heel zwaar is. Heb jij dat anders ervaren?
  Liefs, Marieke

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 30 oktober 2017 at 11:15

   Wat spannend, zo’n verhuizing! Jep, voor onder kasten en banken vind ik het jammer dat je deze er niet voor kan gebruiken maar dan pak ik dat mee met de grote stofzuigbeurten of met een stofdoekjesronde. Ik vind het apparaat trouwens niet opvallend zwaar eigenlijk, je tilt het gewicht ook niet tijdens het gebruik omdat hij een soort van over-de-vloer-zweeft en alleen een leidende hand nodig heeft zeg maar :)

   • Avatar van Marieke Dorrestijn
    Reply Marieke Dorrestijn 1 december 2017 at 21:32

    Toch nog even een update, na je enthousiaste review op black friday dit apparaat gekocht. Wat een ontzéttend fijn apparaat! Helemaal blij mee!!

    • Avatar van Desirée
     Reply Desirée 1 december 2017 at 21:49

     Wat tof! Leuk om te horen :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.