In het kader van #worldveganday en de start van #worldveganmonth kop ik hem in met een heerlijk (no) killer chili sin carne recept. Chili con carne, zonder de carne (vlees) dus. Een voedzame, budgetproof en gezonde maaltijd die in no time op tafel staat en helemaal vegetarisch èn vegan is. En aan het eind gelijk een vraagje aan de vegetarische of veganistische lezers, want ik heb wat hulp nodig :)
Ik ga er geen heel betoog over houden of er bij mij persoonlijk een label aan hangen, maar ik eet de laatste jaren vanwege het milieu en het dierenleed steeds minder vlees. Ik weet zeker dat je de bite van vlees in dit gerecht niet zal missen vanwege de voedzaamheid van het geheel. Het maakt namelijk een vezelrijke, vetarme en eiwitrijke maaltijd waar alles in zit wat je nodig hebt.
Wat heb je nodig voor 4 personen
– een flinke scheut olijfolie
– peper en zout naar smaak
– 2 teentjes knoflook
– 2 middelgrote rode uien
– een flinke theelepel harissa
– een theelepel komijn
– een theelepel chilipoeder
– 1 eetlepel suiker
– het sap van een halve citroen
– een klein blikje mais, uitgelekt en afgespoeld
– een groot blik (ongeveer 500g) rode kidneybonen, uitgelekt en afgespoeld
– 400ml gezeefde tomaten of tomatenblokjes
– een groot blikje tomatenpuree
– een groene paprika
Hoe maak je dit chili sin carne recept
1. Snij de knoflook, ui en paprika fijn en fruit deze een paar minuutjes aan in de olijfolie
2. Voeg de harissa, peper, zout, komijn, chilipeper en suiker toe
3. Voeg de mais en kidneybonen aan het mengsel en bak een paar minuutjes mee
4. Voeg de tomatenblokjes, citroensap en tomatenpuree toe en laat het geheel een minuutje of 20 doorpruttelen.
Tip: maak dit gerecht in de ochtend al klaar of zelfs een dagje van tevoren, want wanneer alle smaakjes goed in elkaar door kunnen trekken wordt de chili sin carne eigenlijk alleen maar lekkerder. Heel lekker om te serveren met rijst of Doritos (de naturel en de sweet chili pepper zijn vegan) en als topping wat verse avocado.
Vraagje voor de vegans!
Ik probeer al een tijdje echt minder vlees en dierlijke producten tot me te nemen en merk dat het vooral nog heel erg ingrediëntenlijstjes uitpluizen is. Mocht jij nu een wat meer ervaren vegetariër of veganist zijn dan sta ik zeker open voor tips, tricks, producten, recepten, handige websites en dergelijke om meer wegwijs te worden hierin. Alle hulp is welkom :)
Liefs,
Desirée
Reacties op dit artikel
Ziet er heerlijk uit. Zo jammer dat ik door mijn prikkelbare darmen geen bonen kan eten… Sowieso maakt het dat heel moeilijk om vegan te eten. Zoveel groente en vervangers kan ik gewoon niet eten.
Wat eet je dan wel op Instagram. En veganwiki online heeft veel lijstjes met vegan producten. Zo handig al beginnend én ervaren vega(n)
Dit ziet er zo lekker uit en het is een recept die ik volgens mij wel kan maken (#rampindekeuken) :-)
Haha, ja hoor hij is inderdaad heel erg niet-keukenprinses-proof :)
Oeeeh, ik krijg hier meteen weer zin in!! Eet dit zelf het liefst wekelijks!
Liefs, van Lindy
Boter, Kaas & Eieren blog
Het ziet er zo heerlijk uit!
De groene meisjes, lisa goes vegan, vegan monkey heb ik als vega inspiratie bronnen.
Mjn tip is maak wat je lekker vindt en laat het dierlijke product gewoon weg. Wij eten veel saus gerechten, vegagehakt is onze topper want we zijn geen keukenhelden. Ik geef nu borstvoeding en eet wat melk producten bio kaas . Durfde het geheel vegan niet aan. Baby en manlief ook vega. Maak het jezelf iig niet te moeilijk!!
Thumbs up voor een lijf (en wereld) zonder leed!
Dankjewel voor de tips! Ik probeer het inderdaad niet te moeilijk te maken, maar moet er nog wel echt m’n weg in vinden merk ik :)
Dat lijkt me erg lekker ?
Ha ik wilde ook de website van suzannes wat eet je dan wel aanraden! Ik ben wannabe vegan ? dus eet sowieso geen vlees en vis. Thuis zo goed als vegan etend maar buitenshuis niet omdat ik niet altijd zin heb om alles uit te pluizen en de overstap vanzelf wel komt. Wie ik ook fijne tips vind geven is Lisa goes vegan. En je hebt ook huh is dit ook vegan? Daar kan je zien welke normale supermarktproducten er vegan zijn. Er is ontzettend veel mogelijk en eigenlijk mis ik niks. T culinaire leven wordt er eigenlijk alleen maar leuker op!
Dankjewel voor je enthousiasme en tips, fijn!!
Ziet er heerlijk uit! Wat goed dat je minder vlees/plantaardiger wil eten. Qua tips heb je misschien iets aan mijn website, daar heb ik op de pagina http://wateetjedanwel.nl/van-vega-naar-vegan/ handige artikelen verzameld, zoals producten in de supermarkt die gewoon vegan zijn. Succes!
Oeh, dankjewel voor de tip. Ik ga je linkje uitpluizen!
Oeh dit klinkt wel echt heerlijk!!
Ik ben eigenlijk geen enorme chili fan, maar wil dit zeker eens proberen! Het is zo’n lekker winters gerecht.
Als vegetarier ben ik gek op alle soorten bonen schotels , gelukkig maar want je kan er zo goed mee variëren
Zelf vind ik het lekker om er een beetje creme frais of Griekse yoghurt op te doen.
De mannen eten het hier met kip of gehakt en de damens met geraspte kaas (nou ja, dat eten de mannen trouwens ook haha)
Lekker recept hoor, goed idee die avocado erbij, dat ga ik onthouden
Heerlijk! Ga ik zeker eens proberen, want Chili Con Carne is mijn all-time favourite dish, maar ik ben steeds bewuster bezig met vlees eten dus dit recept is zeker welkom!
ooh die ziet er goed uit :D ben zelf echt gek op chili con carne varianten :3