Eten & drinken

Een (no) killer chili sin carne recept

1 november 2017

chili sin carne recept
In het kader van #worldveganday en de start van #worldveganmonth kop ik hem in met een heerlijk (no) killer chili sin carne recept. Chili con carne, zonder de carne (vlees) dus. Een voedzame, budgetproof en gezonde maaltijd die in no time op tafel staat en helemaal vegetarisch èn vegan is. En aan het eind gelijk een vraagje aan de vegetarische of veganistische lezers, want ik heb wat hulp nodig :)

Ik ga er geen heel betoog over houden of er bij mij persoonlijk een label aan hangen, maar ik eet de laatste jaren vanwege het milieu en het dierenleed steeds minder vlees. Ik weet zeker dat je de bite van vlees in dit gerecht niet zal missen vanwege de voedzaamheid van het geheel. Het maakt namelijk een vezelrijke, vetarme en eiwitrijke maaltijd waar alles in zit wat je nodig hebt.

chili sin carne recept
Wat heb je nodig voor 4 personen

– een flinke scheut olijfolie
– peper en zout naar smaak
– 2 teentjes knoflook
– 2 middelgrote rode uien
– een flinke theelepel harissa
– een theelepel komijn
– een theelepel chilipoeder
– 1 eetlepel suiker
– het sap van een halve citroen
– een klein blikje mais, uitgelekt en afgespoeld
– een groot blik (ongeveer 500g) rode kidneybonen, uitgelekt en afgespoeld
– 400ml gezeefde tomaten of tomatenblokjes
– een groot blikje tomatenpuree
– een groene paprika

Hoe maak je dit chili sin carne recept

1. Snij de knoflook, ui en paprika fijn en fruit deze een paar minuutjes aan in de olijfolie
2. Voeg de harissa, peper, zout, komijn, chilipeper en suiker toe
3. Voeg de mais en kidneybonen aan het mengsel en bak een paar minuutjes mee
4. Voeg de tomatenblokjes, citroensap en tomatenpuree toe en laat het geheel een minuutje of 20 doorpruttelen.

chili sin carne recept
Tip: maak dit gerecht in de ochtend al klaar of zelfs een dagje van tevoren, want wanneer alle smaakjes goed in elkaar door kunnen trekken wordt de chili sin carne eigenlijk alleen maar lekkerder. Heel lekker om te serveren met rijst of Doritos (de naturel en de sweet chili pepper zijn vegan) en als topping wat verse avocado.

Vraagje voor de vegans!
Ik probeer al een tijdje echt minder vlees en dierlijke producten tot me te nemen en merk dat het vooral nog heel erg ingrediëntenlijstjes uitpluizen is. Mocht jij nu een wat meer ervaren vegetariër of veganist zijn dan sta ik zeker open voor tips, tricks, producten, recepten, handige websites en dergelijke om meer wegwijs te worden hierin. Alle hulp is welkom :)

Liefs,
Desirée

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Marleen
    Reply Marleen 10 februari 2018 at 14:13

    Ziet er heerlijk uit. Zo jammer dat ik door mijn prikkelbare darmen geen bonen kan eten… Sowieso maakt het dat heel moeilijk om vegan te eten. Zoveel groente en vervangers kan ik gewoon niet eten.

  • Avatar van Aïde
    Reply Aïde 11 november 2017 at 22:39

    Wat eet je dan wel op Instagram. En veganwiki online heeft veel lijstjes met vegan producten. Zo handig al beginnend én ervaren vega(n)

  • Avatar van Bianca
    Reply Bianca 7 november 2017 at 13:08

    Dit ziet er zo lekker uit en het is een recept die ik volgens mij wel kan maken (#rampindekeuken) :-)

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 8 november 2017 at 10:39

      Haha, ja hoor hij is inderdaad heel erg niet-keukenprinses-proof :)

  • Avatar van Lindy | Boter, Kaas & Eieren blog
    Reply Lindy | Boter, Kaas & Eieren blog 2 november 2017 at 21:53

    Oeeeh, ik krijg hier meteen weer zin in!! Eet dit zelf het liefst wekelijks!

    Liefs, van Lindy
    Boter, Kaas & Eieren blog

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 2 november 2017 at 10:47

    Het ziet er zo heerlijk uit!

  • Avatar van Carina
    Reply Carina 1 november 2017 at 21:50

    De groene meisjes, lisa goes vegan, vegan monkey heb ik als vega inspiratie bronnen.

    Mjn tip is maak wat je lekker vindt en laat het dierlijke product gewoon weg. Wij eten veel saus gerechten, vegagehakt is onze topper want we zijn geen keukenhelden. Ik geef nu borstvoeding en eet wat melk producten bio kaas . Durfde het geheel vegan niet aan. Baby en manlief ook vega. Maak het jezelf iig niet te moeilijk!!

    Thumbs up voor een lijf (en wereld) zonder leed!

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 2 november 2017 at 11:12

      Dankjewel voor de tips! Ik probeer het inderdaad niet te moeilijk te maken, maar moet er nog wel echt m’n weg in vinden merk ik :)

  • Avatar van Linda
    Reply Linda 1 november 2017 at 19:51

    Dat lijkt me erg lekker ?

  • Avatar van Tamara de Jonge
    Reply Tamara de Jonge 1 november 2017 at 12:41

    Ha ik wilde ook de website van suzannes wat eet je dan wel aanraden! Ik ben wannabe vegan ? dus eet sowieso geen vlees en vis. Thuis zo goed als vegan etend maar buitenshuis niet omdat ik niet altijd zin heb om alles uit te pluizen en de overstap vanzelf wel komt. Wie ik ook fijne tips vind geven is Lisa goes vegan. En je hebt ook huh is dit ook vegan? Daar kan je zien welke normale supermarktproducten er vegan zijn. Er is ontzettend veel mogelijk en eigenlijk mis ik niks. T culinaire leven wordt er eigenlijk alleen maar leuker op!

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 1 november 2017 at 12:43

      Dankjewel voor je enthousiasme en tips, fijn!!

  • Avatar van Suzanne
    Reply Suzanne 1 november 2017 at 11:52

    Ziet er heerlijk uit! Wat goed dat je minder vlees/plantaardiger wil eten. Qua tips heb je misschien iets aan mijn website, daar heb ik op de pagina http://wateetjedanwel.nl/van-vega-naar-vegan/ handige artikelen verzameld, zoals producten in de supermarkt die gewoon vegan zijn. Succes!

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 1 november 2017 at 11:54

      Oeh, dankjewel voor de tip. Ik ga je linkje uitpluizen!

  • Avatar van Lindsey Beljaars
    Reply Lindsey Beljaars 1 november 2017 at 11:15

    Oeh dit klinkt wel echt heerlijk!!

  • Avatar van Loes
    Reply Loes 1 november 2017 at 10:54

    Ik ben eigenlijk geen enorme chili fan, maar wil dit zeker eens proberen! Het is zo’n lekker winters gerecht.

  • Avatar van VWillemse
    Reply VWillemse 1 november 2017 at 10:51

    Als vegetarier ben ik gek op alle soorten bonen schotels , gelukkig maar want je kan er zo goed mee variëren
    Zelf vind ik het lekker om er een beetje creme frais of Griekse yoghurt op te doen.
    De mannen eten het hier met kip of gehakt en de damens met geraspte kaas (nou ja, dat eten de mannen trouwens ook haha)
    Lekker recept hoor, goed idee die avocado erbij, dat ga ik onthouden

  • Avatar van Britt
    Reply Britt 1 november 2017 at 10:45

    Heerlijk! Ga ik zeker eens proberen, want Chili Con Carne is mijn all-time favourite dish, maar ik ben steeds bewuster bezig met vlees eten dus dit recept is zeker welkom!

  • Avatar van femketje
    Reply femketje 1 november 2017 at 08:22

    ooh die ziet er goed uit :D ben zelf echt gek op chili con carne varianten :3

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.