Persoonlijk

Personal | De nadelen van een Gastric Sleeve operatie

19 november 2017

gastric sleeve nadelen
We zijn alweer een maand verder dan de laatste update over de operatie waarin ik in een video deelde hoe het op dat moment ging. Mocht je hem gemist hebben, bekijk hem dan hier. Ik heb echt ontiegelijk veel berichtjes gehad naar aanleiding van die video. Video’s met vragen, twijfels, aanmoedigingen, complimenten èn vooral veel vragen wat nou ècht de nadelen van een Gastric Sleeve operatie zijn. Zoals altijd ben ik niet te beroerd om daar eerlijk antwoord op te geven, dus hier gaan we!

Eten
Ja, dat je je hele eetpatroon om moet gooien na zo’n operatie lijkt me logisch en is ook echt iets waar ik me heel goed op voorbereid had. Maar dat het zo’n enorme impact zou hebben had ik denk ik niet in kunnen schatten en ben ik wellicht in de groep tijdens het traject te weinig op voorbereid. Alle mensen met een sleeve uit ons groepje (4 van de 10) ervaren dit namelijk hetzelfde. De opstartfase na de operatie is langer en heftiger dan bijvoorbeeld met een gastric bypass operatie en zelfs nu ruim een half jaar verder ervaren we allemaal in minder of meerdere maten nog wat eetproblemen.

Zo kan ik persoonlijk nog steeds geen brood of koolhydraatproducten verdragen. De soort brood, wraps, veel pastasoorten, aardappelen, rijst en dergelijke gaan gewoonweg niet goed. Het enige wat in die richting goed gaat is havermout, sommige granola’s/muesli’s en volkoren cracottes. Het kan dus soms wel een beetje een struggle zijn om aan voldoende voedingsstoffen te komen.

Wat ook niet goed gaat is vlees. Dit valt gewoonweg heel erg zwaar, komt terug, zorgt voor krampen.. Gelukkig wil ik zelf ook minder vlees eten en gaan vervangers en vis wel goed en is daar natuurlijk heel veel variatie in te vinden in de winkels dus dat is niet echt een probleem voor me.

Kleding
“Ja hallo, Dees, dit had je toch aan kunnen zien komen?” Jep. Maar dat het echt zo’n beetje letterlijk èlke maand tot twee maanden een nieuwe garderobe is had ik nou ook weer niet echt in kunnen schatten. Voor thuis vind ik een beetje slobberige kleding niet zo erg hoor, maar als ik zakelijke of privé-afspraken buiten de deur heb dan wil ik er toch ook een beetje fatsoenlijk en leuk bij lopen. Ik sta dus regelmatig ècht voor de kast met niks om aan te trekken. Onderbroeken zakken regelmatig onder m’n broek van m’n billen af, ik blijf een wisselende cupmaat hebben en het hele winkelen is een vreemde bezigheid tegenwoordig. Ik kan qua maat nu in zo’n beetje iedere winkel terecht, maar wil er nog niet echt teveel geld aan uitgeven omdat ik nog af blijf vallen en het dus maar één tot twee maanden echt goed kan dragen. Daarnaast – omdat ik nu dus veel meer keuze qua winkels heb èn heel andere lichaamsverhoudingen – merk ik dat ik heel erg rommel tussen verschillende stijlen.

Aan de ene kant dus heel erg leuk dat ik ook echt merk dat ik in kleinere maten pas en bij meer winkels terecht kan, aan de andere kant heel frustrerend omdat het een erg kostbaar geheel maakt zo bijna iedere maand weer.

Overtollig vel
En dan misschien het meest persoonlijke nadeel aan de operatie: het overtollige en loshangende vel. Wetende dat ik ook nog wat kilootjes te gaan heb en het dus nog meer zal gaan worden dan het nu is, maakt me best verdrietig en onzeker. Met kleding aan vind ik het allemaal best OK en is er weinig van te merken, maar zodra de kleding uit gaat begin ik er toch meer en meer moeite mee te hebben.. Pfff, ja.. De tranen schieten me spontaan weer in m’n ogen. Natuurlijk wìst ik dondersgoed dat dit eraan zat te komen en dat het erbij hoort en ik weet ook dat als ik in de toekomst een jaar op een stabiel gewicht zit er van alles aan gedaan kan worden, maar voor nu vind ik het iets heel confronterends. Vooral mijn onderbuik, de bovenarmen en de binnenkant van m’n bovenbenen. *slik*

Koud
Nooit had ik gedacht dat ik het sinds de operatie zo koud kon hebben. Het is compleet logisch hoor, want als je zo vlot zoveel gewicht verliest is je lichaam hard aan het werk en is de temperatuurregeling even van slag. Maar dat ik in de zomer met een kleedje op de bank zat te klappertanden? En nu vaak in de avond niet in slaap kan vallen van het rillen? Die had ik nooit verwacht. Ik heb nu een elektrische deken bij het voeteneind dis het bed opwarmt voor ik erin ga, maar moet nog even op zoek naar wat thermo onderkleding. Zo’n legging en hemd lijkt me wel wat om in te slapen of straks als het buiten nog kouder wordt onder m’n kleding te gaan dragen.. Mocht iemand verder nog tips hebben??

gastric sleeve nadelen
Hoe gaat het gaat, 7 maanden na de operatie
Ik had een paar weken geleden weer een officiële check waarin ik de uitslagen van het bloedonderzoek kreeg, een fit-test en een lichamelijk onderzoek en qua alle statistieken mag ik heel erg trots zijn. Ik heb geen noemenswaardige vitaminetekorten, ben op een lichtere bloeddruk na lichamelijk ook helemaal in orde, de sporttest ging goed en qua resultaat zit ik nu op het gewichtsverlies wat vaak na een jaar als gemiddelde wordt behaald. Trots!

Het resultaat? Ik sta nu op -65 kilo in totaal, waarvan -40 kilo sinds de operatie. Bi-zar. Zou ik de operatie alsnog hebben ondergaan ondanks de nadelen? Volmondig ja.

Voor nieuwe vragen sta ik altijd weer open, wellicht beantwoord ik ze een volgende keer weer in videovorm :)

Een heel fijne zondag gewenst!

Liefs,
Desirée

Lees ook mijn eerdere artikelen over deze ingreep:
–> De stap naar een maagverkleining (artikel 1)
–> Welk type operatie en de pre-operatieve screening (artikel 2)
–> De groepssessies en de operatiedatum (artikel 3)
–> Nog maar twee weken tot de operatie.. (artikel 4)
–> Een gastric sleeve, de operatie en de eerste dagen erna (artikel 5)
–> Ups & Downs (artikel 6)
–> Eerste officiële resultaten & eetschema (artikel 7)
–> Gastric Sleeve Q&A (artikel 8)
–> 6 maanden na de operatie video (update 9)

Reacties op dit artikel

 • Avatar van marjan meeboer
  Reply marjan meeboer 25 oktober 2020 at 19:22

  Hallo Desiree ,

  complimenten hoe je het doet met vallen en opstaan en een roerig jaar achter de rug… fijn dat ik er veel uit kan halen voor mijn vriend.
  Helaas moet hij nog erg veel overgeven vooral na het avond eten,
  Brood / vlees/champignons en rijst gaat echt niet.
  Soms is het gewoon teveel en heeft hij enorm veel spijt van de operatie .Hij is nu 52 kg kwijt in 9 mnd.
  Al zijn bloedwaarde en testen zijn super goed maar het avond eten wil gewoon niet lukken ,heb jij misschien tips .
  Aan de dokter of obesitas deskundige krijgen we alleen te horen hou vol en het is bij iedereen anders.

  vr gr Marjan

 • Avatar van Manon
  Reply Manon 6 juni 2020 at 20:23

  Hey, hoe gaat het nu met je? Ik zou 1 jaar geleden een gastric sleeve krijgen maar ik twijfelde zo erg dat ik deze heb afgezegd. Nu 1 jaar later sta ik nog steeds op hetzelfde gewicht en ben ik aan het overwegen om de operatie toch te laten doen. Ik ben alleen zo bang voor complicaties. Ik hoop nog 50 jaar te mogen leven en ik denk dan “50 jaar met tekorten leven kan toch niet gezond zijn?”. Ik wil ook absoluut geen bypass omdat deze vaak nog meer complicaties geven maar lees ook dat veel mensen last krijgen van maagzuur dat ze deze wel moeten laten omzetten in een bypass. Aangezien jij de sleeve nu al 3 jaar hebt ben ik benieuwd hoe het jou is af gegaan

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 7 juni 2020 at 19:13

   Hi Manon, dankjewel voor je bericht. Hier gaat alles heel erg goed! Ik weet op gewicht te blijven, denk er eigenlijk niet eens meer bij na, voel me goed en met de controle had ik alle bloedwaardes (vitamines, eiwitten etc.) heel erg netjes zitten. Het is dus zeker mogelijk zonder langdurige complicaties of het gevoel in te moeten leveren op levensplezier. Juist niet, want ik heb er zoveel energie voor teruggekregen! Succes met het maken van jouw keuze en als je vragen hebt mag je me altijd een berichtje of mailtje sturen :)

 • Avatar van Mariella Dewitte
  Reply Mariella Dewitte 23 mei 2019 at 07:06

  hoi , ik ben sinds 30-08-2019 geholpen met sleeve eerst gingen de kilootjes er vlotjes af nu sta ik al ruim 4 maanden quasi stil op 73 kg????? ik kom van 115 kg en meet 1.65 m ik heb totaal geen idee wat de stilstand veroorzaakt maar heb nieuwe consultatie met chirurg ben benieuwd ook veel last van maagzuur. iemand die dit erkend?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 23 mei 2019 at 14:08

   Hi Mariella, wat ben je al ver gekomen. Mooi resultaat! Ik kan me voorstellen dat je graag nog wat kwijt zou willen raken en wellicht kan je het met aanscherping van meer eiwitten tot je nemen en meer beweging zoals krachttraining weer een boost geven? Hier geen last van maagzuur.. Vervelend! Ik hoop dat de chirurg je hier meer uitsluiting over kan geven. Succes!

 • Avatar van joanna steeman
  Reply joanna steeman 28 januari 2019 at 10:48

  ik heb 22 november 2018 een sleeve gekregen. Ik ben nu zo’ n 10 weken later 30.6 kg kwijt. Alleen merk ik dat ik nu nog maar tussen de 500 gr en 1 kg pw verlies. Ik baal hier enorm van en eigenlijk weet ik wel dat het nog best wat is maar ben zo bang om stil te komen staan (heb nog lange weg te gaan ). Heb jij of anderen dit ook zo gehad en als down ervaart?

 • Avatar van kurt vandecasteele
  Reply kurt vandecasteele 12 januari 2019 at 11:41

  hallo, mijn naam is Kurt en ik ben gister op bezoek geweest bij de arts die dergelijke ingrepen doet en hij laat de keuze aan mij een sleeve of een gastric bypass, als ik het artikel lees over elke maand nieuwe kleren kopen, daar pas ik voor, wel wil ik kilo’s kwijt voor het welzijn van mijn hart, knie, heup en enkels, ik weeg nu 168 kilo en ben 1m85 groot en heel zwaar van beender gestel, ze houden me voor buitenwipper in een nachtclub.

 • Avatar van carina
  Reply carina 22 januari 2018 at 17:52

  hallo
  ik heb in 2011 een sleeve laten doen ben 74 kilo afgevallen maar ben onder tussen op een 1,5 jaar 20 kilo bijgekomen omdat ik in de overgang zit ben aan proberen om die kilo’s er terug af te krijgen, maar het is heel moeilijk ,het lukt bijna niet ik eet heel weinig drink geen alcohol suikers neem ik ook weinig meer niet als wel ,begrijp het niet zo goed de dokter zegt dat het door de hormonen komt en de overgang ,maar daar kan ik geen vrede mee nemen ,zijn er nog mensen met dat probleem,wa doet u er dan aan tips zijn welkom

 • Avatar van Meyke
  Reply Meyke 26 december 2017 at 16:25

  Na jaren kwam ik ineens weer even op je blog. Wat leuk dat je er nog bent, zo online. En wat een weg ben je gegaan! Een tip voor warmte: wol en wol/zijde! Ademend en niet prikkend. Ik draag zelf een shirt en legging van Engel, maar ik hoor ook veel goeds over Dilling.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 27 december 2017 at 11:47

   Wat enorm leuk om te horen dat je weer langskomt en er blij mee bent. Dankjewel voor je tips ook, ik ga er eens naar kijken!

  • Avatar van John
   Reply John 20 januari 2018 at 08:56

   Ontzettend knap, -65 kg. Ik heb ook een sleeve gehad en blijf als man op -45kg zitten. Dat is wel conform de verwachtingen overigens van 70% vh overgewicht.

   De kou herken ik heel goed. Eerst had ik het altijd warm en dat was ook de trigger om het medische circuit in te gaan. Ik kon mijn warmte niet goed kwijt. Tegenwoordig barst ik overdag van de kou. In de auto direct stoelverwarming aan en binnen een behoorlijke temperatuur. Verder valt het wel mee. Ik ben ook redelijk langzaam afgevallen (nu 13 mnd geleden) zodat het huidoverschot meevalt. Laat ik het zo zeggen, je ziet het als ik in een zwembroek loop maar verder valt het niet of nauwelijks op. Geen hangende bovenarmen en zo. Ik ben dan ook niet extreem afgevallen, althans niet echt slank. Maar overall, heel erg tevreden. Wel denk ik dat het ook een kwestie van geluk hebben is.
   Kortom, ik kan het iedereen aanraden… ondanks de kou

 • Avatar van Nadia Lahpor-Hesse
  Reply Nadia Lahpor-Hesse 24 december 2017 at 19:24

  Wat vreselijk herkenbaar! Ik heb in 2012 een sleeve gekregen, 85 kilo afgevallen maar door allerlei dingen nu helaas wat aangekomen…. Maar daar ga ik komend jaar weer mee aan de slag! Als ik de kilo’sber weer af heb wil ik graag een buikwandcorrectie, maar eens kijken in hoeverre het vergoed wordt en of ik aanmerkong kom… voel me nu net een hangbuik zwijntje ? Maar je bent goed bezig ?

 • Avatar van Sanne
  Reply Sanne 24 november 2017 at 12:48

  Toen ik enorm in de afval flow zat heb ik heel veel kleding op de rommelmarkt gekocht! Ik heb echt heel veel mooie items gekocht voor een prikkie! Je kunt op de rommelmarkt enorm veel dingen kopen die nog nooit gedragen zijn en ik krijg altijd onwijs veel complimenten!

 • Avatar van Britt
  Reply Britt 19 november 2017 at 21:12

  Goed artikel, vooral om te laten zien dat het niet allemaal rozengeur is. Toch, goed om te lezen dat je ondanks de nadelen die er helaas ook bijhoren, toch nog volledig achter je keuze staat!

 • Avatar van Marjolein
  Reply Marjolein 19 november 2017 at 19:53

  Goed dat je dit deelt! En fijn dat je ondanks alles nog steeds achter je keuze staat. Lijkt me wel lastig dat je lichaam in zo’n hoog tempo verandert. Ik heb trouwens zo’n enorm synthetisch dekentje van de Primark dat ik nu het kouder wordt vaak onder mijn gewone dekbed leg. En dan lekker oprollen als een burrito. Misschien dat je dat ook wel lekker warm vindt!

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 19 november 2017 at 19:52

  Wat knap en wat fijn dat je al zoveel bent afgevallen, het is een zware reis die je bent begonnen en ik kan me voorstellen dat het niet gemakkelijk is met alle veranderingen die je doormaakt Ik heb bewondering voor de eerlijke manier waarop je alles vertelt en uitlegt en dat je het niet mooier maakt dan het is, zoals velen wel doen. Ik wens je heel veel succes met alles.

 • Avatar van Jessica J.
  Reply Jessica J. 19 november 2017 at 19:47

  Heel erg goed dat je ook deze kant belicht! Wat ben je al ongelooflijk veel afgevallen, wauw! Wat een doorzettingsvermogen. Het lijkt me erg moeilijk, vooral als je zo veel voedingsmiddelen niet verdraagt.

 • Avatar van Anne-Marie
  Reply Anne-Marie 19 november 2017 at 18:38

  Dat koud hebben dat blijft helaas. We moeten het toch zonder dat vetlaagje doen. Had jij geen last van haaruitval? Ik wel helaas. Gelukkig is dat na ruim een jaar gelukkig gestopt en begint nu heel langzaam weer terug te komen.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 20 november 2017 at 09:07

   De haaruitval is heel even wat erger geweest maar lijkt nu weer gewoon zoals voor de operatie. *afkloppen*

 • Avatar van Romy
  Reply Romy 19 november 2017 at 18:37

  Diep respect voor jouw prestatie én voor dit openhartige artikel! Ik vind het heel knap hoe je zoveel gewicht hebt weten te verliezen, maar kan me ook goed voorstellen dat je met het overtollige vel zit en dat zo’n operatie er best wel inhakt. Heel mooi dat je hier zo eerlijk over durft te zijn!

 • Avatar van Sonja
  Reply Sonja 19 november 2017 at 15:17

  Het lijkt zo mooi, maar het is pittig. Ik heb zelfs los vel bij mijn borsten en ik ben nu weer wat zwaarder en blij dat die weer voller zijn.
  Het niet alles kunnen eten is ook frustrerend. En vooral de ongemakken als je het wel doet. Ik ren ook regelmatig naar de wc als ik toch maar weer frietjes gegeten heb.

 • Avatar van Mariska
  Reply Mariska 19 november 2017 at 12:55

  Het lijkt me wel heel naar dat je alsnog veel niet kunt verdragen. Brood en dat soort dingen zijn toch vaak wel weer een keer lekker om te eten. Hopelijk wordt dat beter.

 • Avatar van Annette
  Reply Annette 19 november 2017 at 12:47

  Wat goed dat je ook deze kant belicht. Kan me voorstellen dat kleding kopen een struggle is en ook je overtollig vel. Ik zie wel eens zoiets op tv en vind het zo naar, ben je zo hard aan het werk geweest met je gewicht heb je al dat vel ‘over’.

 • Avatar van Saskia
  Reply Saskia 19 november 2017 at 12:34

  Jij bent echt een van de weinige bloggers die echt eerlijk is. Vele zijn net een wandelende reclame bord, ga zo door Desiree.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 20 november 2017 at 09:08

   Wow, dankjewel voor deze woorden. Doen me goed!

 • Avatar van Mariëtte
  Reply Mariëtte 19 november 2017 at 11:45

  Wat een eerlijk artikel!
  Weet je trouwens dat je, wanneer je bonnetjes van je kleding bewaard, een deel kunt terug krijgen via de belasting?

  Die wisselende cupmaat heb ik trouwens, na 2 jaar, nog steeds. Ik heb nog steeds verschillende bh maten. Ik vind dat opzich niet zo erg, behalve dat ik al een paar keer de opmerking heb gekregen dat ik soms opvulling/kipfilets in mijn bh zou dragen. Ze weten niet beter haha.

  Je valt wel echt razendsnel af hè?! Super fijn!
  Ben je er in je hoofd al een beetje meer aan gewend?

  Je ziet er onwijs goed uit in ieder geval!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 20 november 2017 at 09:09

   Ik moet dat van de Belastingdienst echt nog even goed uitzoeken, zou wel flink schelen als ik sommige verhalen mag geloven. Gelukkig begin ik in m’n hoofd ook al wat meer te wennen aan de nieuwe ik :) Dankjewel voor je compliment!

 • Avatar van Alex
  Reply Alex 19 november 2017 at 11:43

  Ik heb zo veel respect dat je dit hebt gedaan en dan ook nog eens online deelt. En je mag natuurlijk terecht helemaal trots op je zijn! :)

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 19 november 2017 at 11:29

  Zo zeg ik heb zoveel respect voor jou….
  Heel goed gedaan.
  Ik snap het goed dat het lastig is om telkens weer van kledingmaat te moeten wisselen omdat jij nog steeds af aan het vallen bent.

  Xoxo

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 19 november 2017 at 10:55

  wauw! ik zeg petje af :)
  lijkt me alleen wel heel lastig met alles wat je niet goed kunt eten :(

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.