Je gebruikt het waarschijnlijk met enige regelmaat, hebt wellicht geen idee wat het is en wat voor impact dit heeft op het milieu. Vandaag even een iets ander artikel dan normaal, maar ik vind het belangrijk om hier wat meer bewustzijn voor te creëren. Microbeads zijn minuscule plasticdeeltjes die in onder andere beautyproducten verwerkt zitten en je zo door het putje heen de natuur in spoelt..
Als je een paar minuten de tijd hebt en Engels kan verstaan, bekijk dan zeker het indrukwekkende filmpje wat Lush over dit onderwerp maakte.
Wat zijn microbeads?
Microbeads is een verzamelnaam voor microscopisch kleine stukjes plastic. Deze (on)zichtbare deeltjes van microplastic vind je vooral in verzorgingsproducten zoals scrubs, wasgels en tandpasta en het is bizar hoeveel deeltjes er na een korte douchebeurt met een scrub al in de oceaan terecht komen. Zelfs het waterzuiveringssysteem krijgt deze deeltjes amper uit het water gefilterd waardoor er na één gemiddelde douchebeurt met tandenpoets- en scrubsessie al zo’n 100.000 deeltjes het milieu in verdwijnen. Iets wat in totaal dus zorgt voor triljoenen kleine stukjes plastic in onze oceanen en meren. Naast de deeltjes uit verzorgingsproducten komen deze ook in het milieu terecht door bijvoorbeeld het wassen van kleding gemaakt van acryl, polyester en nylon.
Plastic Soup
Je kan je voorstellen dat deze microbeads het zeeleven aantasten, in de voedselketen terecht komen en bijdraagt aan de #plasticsoup: een enorme hoeveelheid plastic die in de oceaan beland. Het duurt honderden jaren voordat plastic volledig is afgebroken en het UV-licht breekt plastic af tot microschopische deeltjes wat zorgt voor de plastic soep in de oceanen. Je kan je voorstellen dat dit desastreuze gevolgen heeft voor het milieu. Het leven in en boven de zee (zeedieren, planten & vogels) raken verstopt en vergiftigd door deze plastic deeltjes..
Wat kan je er zelf aan doen?
Het is wachten op een algeheel verbod op het gebruik van microbeads in producten, maar tot die tijd kan je zelf ook een handje helpen. Heel soms kan je de microbeads al zien zitten in een product, dan gaat het bijvoorbeeld om een bodyscrub met perfecte ronde of precies even grootte scrubdeeltjes. Maar vaak kan je ze ook helemaal niet zien zitten. Even de ingrediëntenlijstjes doorspitten dus! Vermijd ingrediënten in je verzorgingsproducten zoals die in onderstaand lijstje:
– polyethyleen (PE)
– polypropeen (PP)
– nylon (PA)
– teflon (PTFE)
– plexiglas (PMMA)
– polyethyleentereftalaat (PET).
Welke producten en merken dan wel?
Kies voor producten waarin natuurlijke ingrediënten als scrubmiddel verwerkt zitten zoals gemalen pitten en/of noten en zaden, suiker of zout. Ook zijn er bepaalde keurmerken waarbij het gebruik van microbeads verboden is en je dus zeker goed zit met producten en/of merken die dit label dragen. Denk hierbij aan Natrue en Ecolabel. Vaak zijn het ook de meer natuurlijke merken die bij gezondheidswinkels verkrijgbaar zijn waarbij je goed zit. Denk hierbij aan merken als Weleda, Urtekram, eco.kid, esse, Loverock, Alverde, Balea (huismerk bekende Duitse drogisterij), De Tuinen/Holland & Barrett, Burt’s Bees, veel Hema, Kruidvat en Etos producten en bij Lush.
Had jij enig idee van microbeads? Let jij hierop bij aanschaf van je beautyproducten?
Liefs,
Desirée
Reacties op dit artikel
Oh, hier wist ik helemaal niets van! Goed dat je dit zo onder de aandacht brengt
Wat goed dat je hier aandacht aan besteed! Ik probeer er zelf zo veel mogelijk op te letten, maar wanneer je de producten bij De Tuinen, The Bodyshop en Etos koopt zit je vaak redelijk safe. Ook maak ik eigenlijk altijd zelf mijn scrub, heerlijk!
Super goed dat je hier een artikel over schrijft. Ik was mij hier al bewust van en vermijd de microbeads absoluut. Toch top dat hier zo extra aandacht aan wordt gegeven!
Oh daar was ik mij nog niet echt bewust van ik ga de ingredienten is doorspitten
Wat een prachtig filmpje! Afgelopen zomer heb ik een houten badborstel gekocht waarmee ik geregeld mijn huid scrub in plaats van dat ik hier een scrub voor gebruik gebruik. Ik wist niet dat het ook in tandpasta zat. Bedankt voor de tip! Ik ga er niet expliciet opletten, maar houd het bij bepaalde producten wel in mijn achterhoofd. Zo koop ik bijvoorbeeld geen facewash meer (met microbeads erin). Ga jij er bewuster op letten, Desirée? Daar ben ik eigenlijk wel nieuwsgierig naar.
Jazeker! Ik let er al langere tijd bewust op :)
Bedankt voor je antwoord. Wat ontzettend goed en knap van je!
Erg interessant weer om te lezen, gelukkig gebruik ik bijna altijd ‘schone’ producten. Beter voor mijn huid en voor het milieu
Goed dat je hierover schrijft.
Zelf let ik er altijd op, geen fijn idee nml.
Zeer goed artikel met handige informatie voor iedereen die dit niet weet.
Ik wist dit al omdat ik bij de G&W winkel graag shop.
Xoxo
Bedankt voor dit artikel, Desirée! Hoe meer bewustwording, hoe beter! Ik let erop, ja. Ik hou ook erg van de scrubs van Rituals: vrij van microplastics, maar die zitten dan natuurlijk wel weer in een plastieken pot… Scrubee haal ik in huis als onze huidige scrubs op zijn!
wow, goed om te weten! :o