Mama & Kind

Momtalk | Hoe verzorg je het gebit van je kind? (tips & tricks)

9 november 2017

kind tanden poetsen tips
Het tandenpoetsen bij kinderen kan iedere dag weer een drama zijn en dat terwijl het zo belangrijk is om de tandjes goed te verzorgen. Ik vertel je hier graag wat meer over en deel dè tip die hier in huis ervoor zorgde dat dochterlief niet kan wachten om haar tanden te gaan poetsen en het nu zelfs echt leuke momenten op de dag zijn geworden.

kind tanden poetsen tips
Even wat informatie over de mondverzorging bij een kind..

Het is voor iedereen belangrijk om twee keer per dag 2 minuten je tanden te poetsen. Zo hou je tanden en kiezen schoon van tandplak. Als je dit niet goed verwijdert kunnen er namelijk gaatjes (cariës) en/of tandvleesontsteking optreden. Het is daarom heel belangrijk om al vanaf de allereerste tandjes die doorkomen het tandenpoetsen mee te nemen in de dagelijkse routine.

Kindertandpasta bevat vaak fluoride en dit is weer goed voor de uitharding van het tandglazuur van pas doorgekomen tanden en kiezen. Kies daarom voor een tandpasta die geschikt is voor de leeftijd van je kind en gebruik niet meer dan een erwtje per keer.

Omdat een kind vaak nog niet echt goed alleen kan poetsen wordt er aangeraden om zeker tot de leeftijd van 10 jaar één keer per dag even goed na te poetsen. Ook leert je kind van het mondgevoel van dit napoetsen ook hoe ze bij zichzelf nog beter kunnen poetsen.

kind tanden poetsen tips
Tandenpoetsen is bij onze dochter Shae (3) nooit echt een drama geweest, maar echt een heel gezellig moment was het nu ook weer niet. Vaak begint het poetsen wel okee, maar wordt ze er na een korte tijd toch wat verveelt van en is het lastig om die 2 minuten vol te maken.

We ontvingen een pakketje van Oral-B met de Oral-B Stages oplaadbare elektrische tandenborstel en de Oral-B Stages tandpasta. Beide in de roze Disney Princess variant. Heel genderneutraal *kuch* maar je maakt onze dochter echt heel erg blij met zo’n beetje alles wat roze is, helemaal in combinatie met prinsessendingen. Een schot in de roos dus! Alleen al door het uiterlijk van deze tandenborstel en tandpasta wil ze nu graag twee keer per dag aan de slag.

kind tanden poetsen tips kind tanden poetsen tips
We poetsten hiervoor met een handtandenborstel en ik was dus eerlijk gezegd een beetje bang dat ze zou schrikken van een elektrische tandenborstel. Maar tot onze verbazing viel dat reuze mee. Eerst even met de nieuwe tandenborstel poetsen zonder hem aan te zetten, een keertje op haar handje laten voelen wat dat geluid nu teweegbrengt en daarna aanzetten in haar mondje. Nou, het hele helpen mocht gelijk ook niet meer want ze “kan het nu helemaal zelf, hoor!”. Okee, prima!

Zeker in combinatie met de gratis Disney Magic Timer App by Oral-B is het poetsen kinderspel geworden. Je voert de naam van je kind in, kan producten scannen om extra plaatjes vrij te spelen en deze plaatjes kunnen vervolgens worden weggepoetst. Zodra je kindje begint te poetsen zet je de app aan en deze telt 2 minuten af terwijl een tandenborstel in beeld een afbeelding vrij poetst. Naderhand krijgt je kind die afbeelding als virtuele sticker in het stickerboekje geplakt. Dat werkt bij Shae heel erg goed want ze wil nu telkens “een nieuwe sticker poetsen”. Naderhand nog heel even napoetsen zodat echt alle hoekjes meegenomen zijn en klaar is Kees. Ehh, Shae. Zo wordt tandenpoetsen met kinderen wel heel erg leuk en gemakkelijk.

kind tanden poetsen tipskind tanden poetsen tips
Wat een goede combinatie van een onmisbaar product gecombineerd met een heerlijk marketingsausje toch weer. Gooi er een leuk plaatje op, bedenk er een mooie app bij en het hele tanden poetsen wordt voor kinderen (en daarmee ook voor de ouders) een leukere ervaring. Ik kan zoiets dus eigenlijk alleen maar aanmoedigen want het werkt overduidelijk :)

De Oral-B Vitality Kids Princess elektrische tandenborstel is verkrijgbaar voor €34,99, de Oral-B Kids Stages tandpasta voor €2,19 en de Disney Magic Timer App by Oral-B is gratis te downloaden in Apple iTunes en Google Apps. Good to know: ze hebben deze elektrische tandenborstel niet alleen in een Disney Princess variant, maar ook met figuurtjes van Mickey Mouse, Frozen, Cars & Planes en Star Wars.

Hoe gaat het tandenpoetsen bij jullie thuis met de kids?

Ik weet dat we boffen dat het tandenpoetsen bij Shae zo gemakkelijk gaat, dus kan niet uit eigen ervaring tips delen hoe je deze dagelijkse routine makkelijker kan maken. Mocht jij nu wel echt een bepaalde tip hebben die bij jou(w kindje) heel erg geholpen heeft, laat deze dan gerust achter in de reacties onder dit artikel want je kan er vast een andere papa of mama heel erg mee helpen ♥

Liefs,
Desirée

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Volkana
  Reply Volkana 27 november 2020 at 14:06

  Hoi mama en kind! Wat een fijne blog om doorheen te lezen. Tandenpoetsen met de Disney elektrische tandenborstel van Oral-B is een leuke activiteit om het kindermondje te poetsen. Uit ervaring blijkt dat ook andere Disney figuurtjes het goed doen bij onze kinderen. Zo kun je al op jonge leeftijd tandenpoetsen leuker maken. Op https://www.tandartswereld.nl/ heb je een leuk assortiment in mondverzorging voor kinderen van het merk Oral-B. Naast poetsen met princes is er ook een aanbod in stoere Starwars, Cars, Disney Frozen en Mickey. Vooral leuk wanneer je een meisje en een jonge hebt.

 • Avatar van Sandra
  Reply Sandra 4 december 2017 at 14:45

  Toch een leuke manier op het poetsen wat interessanter te maken voor je kind. Hier ook altijd een gedoe wanneer er tanden gepoetst moeten worden

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 12 november 2017 at 20:24

  Wat fijn dat dit zo goed gaat en wat ideaal. Ik ga dit gelijk doorgeven aan mijn vriendin met een zoontje van net 2, die kan zulke tips wel gebruiken, wat een leuke foto,s van Shae

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 9 november 2017 at 19:21

  Zulke fijne en zeer handige tips!

  Xoxo

 • Avatar van Sonja
  Reply Sonja 9 november 2017 at 13:11

  Ach wat schattig je dochter! En wat groeit ze toch hard. Mijn kerels heb ik ook vroeger de tandjes gepoetst en gezorgd voor een mooi gebit. Beide hadden geen vullingen op hun 16e!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.