Lifestyle Media

Behind the scenes | Wat heb je nodig als blogger?

4 december 2017

behind the scenes - Behind the scenes | Wat heb je nodig als blogger?
De laatste behind the scenes over het hebben van een blog als bedrijf is alweer even geleden en er komen nog steeds nieuwe vragen over binnen, waarvan ik er vandaag weer eentje ga beantwoorden. Ik krijg namelijk vaak de vraag – van (jonge) vrouwen of vanuit (startende) bedrijven die zakelijk willen gaan bloggen – wat je nu eigenlijk nodig hebt om te kunnen starten met bloggen. Ook hier geef ik weer uitgebreid antwoord op!

Apparatuur
Qua apparatuur heb je eigenlijk alleen een laptop of een computer nodig, al zou je het zelfs af moeten kunnen met alleen je smartphone aangezien veel platformen een eigen app hebben waarin je kan werken. Toch kan ik je aanraden om minstens met een laptop of een vaste PC te gaan werken. Wel zo prettig voor je houding aangezien je er vast en zeker heel wat uurtjes achter door zal brengen.

Mocht je nu veel met eigen fotografie en beeldmateriaal willen doen dan zou ik niet enkel werken met de camera van je smartphone maar investeren in een goede spiegelreflex- of systeemcamera. Die smartphone is wel weer onmisbaar om je blog uit te kunnen breiden met social media kanalen.

En mocht je er nu je bedrijf van gaan maken, regelmatig afspraken buiten de deur hebben en wat uurtjes in het openbaar vervoer door moeten brengen om van A naar B te komen dan zou ik ook zeker een tablet of kleine laptop aan kunnen raden. Zo kan je in die uurtjes in bijvoorbeeld de trein je mailbox bijwerken, blogs uitwerken, inspiratie opdoen en bijvoorbeeld je social media kanalen bijhouden.

Wat ik gebruik: een vaste PC (HP Pavilion 23”), een Sony A5100 systeemcamera met verschillende lenzen en mijn smartphone (Huawei P10 Plus) en/of tablet (Huawei MediaPad M3 Lite) voor onderweg.

Website & Platform
Natuurlijk kan je starten met een gratis blog, hier zijn heel veel opties voor. Maar als ik één ding kan aanraden dan is het toch wel om te starten met een eigen domeinnaam. Dit maakt het meer eigen en straalt gelijk meer uit. Zoek een provider, leg je domeinnaam vast, koppel een blogplatform eraan vast, knutsel zelf een lay-out, koop er eentje of laat er eentje maken, zet het geheel online en start met bloggen!

Qua Platform zijn er verschillende mogelijkheden waaronder WordPress, Wix, Blogger, Tumblr, Joomla en Weebly en je zou zelf eens kunnen kijken en vergelijken welke jou het meest aanspreekt bij wat je wil gaan doen. Mocht ik er eentje kunnen aanraden dan is dat toch wel WordPress omdat dit erg prettig werkt en er achter de schermen heel erg veel mogelijk is. Zoek er in ieder geval eentje waarbij je Google Analytics kan installeren zodat je je statistieken bij kan houden. Leuk voor jezelf om te kijken hoe het met je website gaat en mocht het uitgroeien tot meer dan een hobby dan hebben bedrijven ook gelijk de juiste aantallen om mee aan de slag te kunnen gaan.

Wat ik gebruik: ik heb als provider Antagonist en mijn blog werkt via het WordPress platform, ik ben over beide heel erg tevreden!

Skills
Studies om professioneel blogger te worden zijn er (nog) niet en als je het puur en alleen als hobby wil gaan doen dan heb je ook niet meer nodig dan de drive om je passie en/of tips te delen. Maar als je het groter aan zou willen pakken en van je blog je bedrijf zou willen maken, dan kan ik een aantal vaardigheden zeker aanraden. Ga erover lezen, volg eventueel workshops en masterclasses en ontwikkel jezelf hierin zoveel als mogelijk is. Denk hierbij aan SEO, online marketing, (product)fotografie, PR en social media. De trends en algoritmes veranderen redelijk vlot dus het is belangrijk om hiervan op de hoogte te blijven en te blijven bijspijkeren.

Oh, en daarnaast heb je als skills toch duidelijk doorzettingsvermogen en discipline nodig. Zeker als je er van rond zou willen komen kan het heel veel tijd, zweet, tranen èn geld kosten voor dat zich eventueel terug gaat betalen.

Netwerk
Als je puur hobbymatig wil gaan bloggen dan hoef je hier geen speciaal netwerk voor op te bouwen. Maar als je er professioneel mee aan de slag wil dan zou ik een goed LinkedIn- en Facebookprofiel aanmaken en gaan netwerken. Een mooi netwerk kan je helpen om verder te komen, deuren op een kier te zetten en contacten te leggen voor mooie samenwerkingen. Leg contact met andere bloggers, mensen uit de mediawereld, met merken en bedrijven waar je mee samen zou willen werken en die goed bij je doelgroep passen en ga bijvoorbeeld naar netwerkborrels. Toon interesse, wees eerlijk en werk netjes en oprecht met mensen en bedrijven of merken samen.

Checklist
– pc/laptop
– smartphone
– eventueel een camera en/of een abonnement op een stockfotowebsite
– vastleggen van een domeinnaam, emailadres en matchende social media kanalen
– (laten ontwerpen) of kopen van een lay-out
– kennis opdoen voor je skills
– een goede LinkedIn en Facebookpagina om je netwerk op te gaan bouwen.

Pfoe, ik vind het best lastig om dit artikel kort en duidelijk te houden want per onderdeel zou ik er veel dieper en uitgebreider op in kunnen gaan. Zeker omdat er zoveel verschillen zijn tussen puur hobbymatig bloggen als wanneer je ermee wil beginnen om er hopelijk een bedrijf van te gaan maken.. Het was dan ook een erg open vraag maar ik hoop hiermee toch de basis goed beantwoord te hebben.

Wat zou jij nog meer over bloggen of over mij(n blog) willen weten? Je mag alles vragen en ik ga er graag mee aan de slag voor een volgend artikel! Als je trouwens eens graag 1-op-1 rond de tafel zou willen zitten om te brainstormen voor jouw blog of bedrijf, dan sta ik hier altijd voor open en mag je me zeker een mailtje sturen :)

Liefs,
Desirée

Lees ook de andere artikelen in deze serie
Hoe ziet een werkdag eruit?
De werkzaamheden van een blogger
Ondernemen vanuit huis
Wat doe je met alle producten die je ontvangt?
Hoe en hoeveel verdien je als blogger?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Dana
  Reply Dana 8 december 2017 at 16:53

  Interessant om te lezen! Het is zeker handig voor beginners en je kan ook gelijk inzien dat het eigenlijk meer vergt dan verwacht :)

 • Avatar van Jessica J.
  Reply Jessica J. 7 december 2017 at 13:01

  Hier kan ik me absoluut in vinden! ‘De buitenwereld’ durft weleens vergeten hoeveel tijd en werk er in een degelijk artikel met mooie foto’s kruipt!

 • Avatar van Sonja
  Reply Sonja 5 december 2017 at 20:56

  Ook als hobby zit ik soms inclusief fotografie er uren aan… 1 artikel! Nu is het geen moeten, maar omdat ik dus vaak over mijn grens ga, zou ik dit niet als beroepsmatige blogger moeten doen.

 • Avatar van Alex
  Reply Alex 4 december 2017 at 20:38

  Klopt, eigentlijk heb je maar heel weinig nodig om eraan te beginnen maar best wel veel (vooral geduld en discipline) om het vol te houden. Mooi geschreven :)

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 4 december 2017 at 19:26

  Een baan als blogger word volgens mij nog steeds behoorlijk onderschat, er komt echt zoveel bij kijken. Wat een leuk en interessant artikel om te lezen.

 • Avatar van Mariska
  Reply Mariska 4 december 2017 at 19:07

  Interessant om te lezen en sluit me er helemaal bij aan :)

 • Avatar van Manon
  Reply Manon 4 december 2017 at 16:51

  Leuk om te lezen. Ik vind het toch wel leuk om een netwerk te hebben ook al is het alleen maar een hobby. Het maakt je hobby toch wel een stukje leuker en zo af en toe verdien je er dan ook wat mee, maar daarnaast is het ook om een leuk netwerk te hebben met andere bloggers.

 • Avatar van Nienke
  Reply Nienke 4 december 2017 at 16:28

  Goed artikel! Volgens mij vergissen heel veel mensen zich over hoeveel je eigenlijk wel niet aanmoet schaffen van je eigen centjes. Zeker als iets dan kapot gaat. Een dure hobby!

 • Avatar van Marjolein
  Reply Marjolein 4 december 2017 at 15:09

  Super interessant en goed omschreven! Vooral het stukje netwerken en (zakelijke) skills vind ik belangrijk. Mijn blog is puur hobby, dus dan zijn die elementen wat minder van toepassing. Maar zelfs dan krijg je er al snel mee te maken!

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 4 december 2017 at 11:46

  handige lijst! zeker wanneer je het for a living wilt doen :3

 • Avatar van Loes
  Reply Loes 4 december 2017 at 11:07

  Ik vind dit echt een interessant artikel! Ik ben zelf heel erg bezig met verder ontwikkelen en uitbreiden, maar dat gaat in muizenstapjes, wat ook prima is natuurlijk! Ik wil vooral mijn kwaliteit verder verbeteren.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 4 december 2017 at 11:13

   Leuk om te horen, dankjewel! En goed dat je zo met ontwikkelen bezig bent, leuk om te doen he?! Hoe klein de stapjes ook zijn, je bent in ieder geval onderweg :)

 • Avatar van Lindsey Beljaars
  Reply Lindsey Beljaars 4 december 2017 at 08:30

  Hihi je hebt het duidelijk en kort gehouden hoor! Fijn om te lezen, ik kan me absoluut in dit artikel vinden

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 4 december 2017 at 11:09

   Leuk dat jij je er als blogger zijnde ook helemaal in kan vinden!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 4 december 2017 at 07:51

  Super leuk en leerzaam artikel!
  Jij bent zo goed in bloggen….
  Schrijft geweldig en maakt prachtige foto’s.
  Bezoekt regelmatig event.
  Als moeder en huisvrouw heb je het goed geregeld.
  Ik heb respect voor jou en ga zo door……

  Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 4 december 2017 at 11:09

   Dat zie ik als een heel groot compliment, dankjewel!

 • Avatar van VWillemse
  Reply VWillemse 4 december 2017 at 06:40

  Leuk en intresant om te lezen.
  Vaak sta je er niet eens bij stil dat bloggen echt een beroep is.
  Komt waarschijnlijk omdat het zo makkelijk weg leest en zo eventjes heerlijk ontspannen is dat je daar op z’on moment niet aan denkt hoeveel werk er eigenlijk in z’on artikel zit.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 4 december 2017 at 11:11

   Het is ook niet voor elke blog zoveel werk natuurlijk, als het puur en alleen je hobby is dan scheelt het al een heleboel :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in Lifestyle, Media
dreamkey design
The Happylist | Dreamkey Design aankoopjes

Ik ben echt een sucker voor leuke stationary- en interieurwebwinkels en nu de make-over van mijn werkkamer helemaal klaar is...

Close