Carrière & Geld Lifestyle

Girlboss interview | Manon Toma

3 januari 2018

Manon Toma interview
Ik ben vorig jaar begonnen met deze girlboss-interview-serie en merk dat het heel erg goed gelezen wordt. Leuk om te merken! Voor mij een bevestiging om hier zeker mee door te kunnen gaan om toffe vrouwelijke ondernemers in de spotlight te kunnen zetten en een realistisch kijkje achter de schermen te kunnen geven. Vandaag is Manon Toma aan de beurt die zich met haar bedrijf richt op personal branding & brand design. 

Ruim een derde van alle ondernemers in Nederland is vrouw en er zijn heel veel vrouwen die eraan denken om een eigen bedrijf te gaan starten. Wellicht heb jij hier ook al eens over nagedacht? Of ben je al onderweg maar heb je nog net dat duwtje in de goede richting nodig om er helemaal voor te kunnen/durven gaan? Deze inspirerende vrouwelijke ondernemers gingen je voor!

GIRLBOSS
“A woman in control, taking charge of her own circumstances in work & life. Someone who knowns her worth and won’t accept anything less. She is empowering and inspiring to those around her & kicks ass!” – Urban Dictionary

Manon Toma interview

Wie ben je?
Manon Toma, 33 jaar, ik woon in Arnhem met mijn twee mannen: vriend Rick en kater Bruce.

Omschrijf je bedrijf, hoe lang het bestaat en wat je doet.
Sinds augustus 2013 help ik ondernemers die online actief willen zijn met het  positioneren en presenteren van zichzelf als merk. Ik werk in drie stappen: Positioneren: personal branding fase (de input), Presenteren: de visuele vertaalslag naar een brandstyling en van daaruit fotoshoot, website, logo, teksten, video en alle bijbehorende online communicatiemiddelen (de output) en Promoten: samen met diverse partners kan ik een ondernemer verder helpen mijn zijn/haar online marketing, Social Media, eCourses en emailmarketing en dergelijke.

Waar komt jouw liefde en passie voor branding, marketing en ondernemen vandaan?
Ik geloof in de kracht van de “kleine” ondernemer. Zij zijn degene die de breedte kunnen laten voor wat die is en kunnen juist de diepte opzoeken: daar waar de specifieke pijn of behoefte ligt van onze klanten. Deze klanten zoeken niet naar een one-size-fits-all oplossing. Zij willen dé oplossing.

Daarbij geloof ik dat het individu in deze overvolle online wereld weer belangrijk gaat worden. Mensen gaan weer op zoek naar dat éne specifieke verhaal, product of… die éne persoon. Voor mij begint het met jezelf SPECIFIEK te positioneren (specifiek is een woord wat de rode draad vormt) en jezelf in een hokje te stoppen. Ik geloof in hokjes denken, dit maakt het namelijk voor jouw klant kristalhelder waarom hij jou moet hebben. Heb je hier duidelijkheid in dan kun je gaan werken naar stap 2 (presenteren) en pas dan stap 3: promoten.

Op welk punt besloot jij om er helemaal voor te gaan en maakte je van je hobby je fulltime bedrijf?
Dat was augustus 2013. Daarvoor deed ik het parttime.

Wat is volgens jou de sleutel van jouw succes?
Je niet laten afleiden, verleiden of overweldigen door alle online prikkels. Stoppen met rennen en stilstaan. De digitale deur dichttrekken en jezelf continue stampen. Want je kunt businesscoaching, webinars, online programma’s volgen tot je een ons weegt, uiteindelijk moet je zelf gaan bewegen en het gewoon gaan doen.

Waar zie jij jezelf en je bedrijf over vijf jaar?
Dan run ik een bureau, waar ik online creatieve ondernemers volledig help met hun branding & beyond! Ik werk samen met diverse partners op allerlei gebieden. Dat doe ik nu al, maar dan nog meer. Ook wil ik het grafische gaan uitbesteden en alleen nog maar als art director de boel aansturen. Ik heb een office manager die klanten contact heeft en breid mijn academy uit met nog meer eCourses (voor ondernemers die het zelf willen doen). Ook geef ik workshops en trainingen op het gebied van persoonlijkheidsprofielen en personal branding voor de zelfstandig ondernemer en creatieve corporates.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
Ik ben soms chaotisch en ben echt slecht in plannen. Ik doe het wel, maar vaak ga ik tóch wat anders doen. In 2018 wil ik mijzelf hier nog meer in trainen. Ik woon en werk in het centrum dus ik fiets altijd naar mijn werk. Soms werk ik thuis als ik Skypegesprekken heb. Sinds kort heb ik het sporten weer opgepakt, dat was blijven liggen vanwege gezondheidsredenen. Het gaat ondanks deze gezondheidsproblemen best goed. Voor mij kan ik zo echt alles even loslaten: mezelf fysiek uitdagen, daarna even de sauna in, heerlijk!

Wat is het grootste leerpunt uit jouw carrière?
Vooral zoals ik hierboven aangaf mij laten afleiden en verleiden door alles wat er online te zien is en alles wat online gezegd wordt voor waar aan te nemen. Nu weet ik wel beter. Ook heb ik een paar samenwerkingen gehad die ik achteraf gezien niet had moeten doen. Ook liet ik alles gebeuren. Klanten die een uur samen met mij op Skype van ideeën wisselden en vervolgens naar een andere webdesigner gingen.

Ik kom nu meer voor mijzelf op en bescherm mijn privé tijd. Iedereen denkt maar dat als je online actief bent je offline geen leven hebt. Nou ik wel. Zo was ik op vakantie en kreeg ik een Facebook bericht met een aanvraag voor een branding sessie. Dit bericht las ik, maar ik nam mij voor later te reageren. De persoon in kwestie stuurde nog geen 15 minuten later een reminder, want: ik had het bericht gelezen op Facebook  maar nog niet gereageerd. Dan kun je Willem Alexander zijn, mijn tijd is van mij en hoe ik die indeel is aan mij.

Ook ga ik losse kleine klusjes niet meer doen. Ik heb het laatst nog één keer gedaan, omdat ik die persoon graag wilde helpen. Ik zit nu al 3 maanden op een reactie te wachten en heb al ik weet niet hoe vaak gebeld, gemaild en gewhatsappt. Waarschijnlijk is de aanpassing niet meer nodig, maar ik heb wel mijn tijd eraan besteedt. Wederzijds respect en vertrouwen is voor mij heel belangrijk.

Waar kan jij als ondernemer echt niet zonder?
Goede mensen die je in je geloven. Die je supporten, maar die je ook zaken van een andere kant kunnen laten bekijken. Als zelfstandig ondernemer is het soms eenzaam, dus zorg voor goede mensen om je heen. Verder kan ik niet zonder Adobe en de app Evernote.

Wat is het beste advies wat je aan andere (vrouwelijke) ondernemers kan geven?
Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden. Sta niet stil, blijf leren. Maar doe dit ten gunste van jouw positionering en voor jouw klanten. Beter willen worden dan anderen is onbegonnen werk, focus je dus voor ook op ANDERS zijn.

Manon Toma interview

Ik vind het echt enorm inspirerend om te lezen over vrouwelijke ondernemers die er echt voor durven te gaan. Ik volg Manon al een hele tijd en voor mij springt ze er op haar werkvlak duidelijk uit vanwege haar nuchtere aanpak. Ik hou ervan! Manon, dankjewel voor jouw uitgebreide en persoonlijke antwoorden op mijn vragen!

Heb jij een eigen bedrijf?
– Zo ja, wat doe je (je mag gerust wat info en een linkje in de reacties onder dit artikel achterlaten, je weet maar nooit wie jou(w bedrijf) zo kan vinden)
– Zo nee, droom je er wel eens van? Wat zou je voor bedrijf willen starten?

Liefs,
Desirée

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Jessie
  Reply Jessie 3 januari 2018 at 13:43

  Mooi om te lezen. Dat chaotische herken ik wel :) Ik volg Manon al een poosje en dit kijkje achter de schermen is een superleuke aanvulling! Ik ben zelf 24/7 bedlegerig een heb sinds 2002 een eigen bedrijf. Eerst als freelance journalist; via wat omwegen ben ik blogcoach voor ondernemers geworden met Business Blog School, https://businessblogschool.nl. Succes met deze mooie serie Desirée!

 • Avatar van Rosalinde Markus
  Reply Rosalinde Markus 3 januari 2018 at 13:25

  Wat een tof interview! Inspirerend om de ambities van een andere ondernemer te horen. Zelf help ik met mijn bedrijf Cup of Copy organisaties met een duurzame of sociale missie met hun online zichtbaarheid. Dat doe ik met rake teksten en heldere online communicatie. Wat ik vooral meeneem uit dit interview, is dat het niet gaat om beter zijn dan anderen maar om anders zijn. Heel mooi!

 • Avatar van marleen
  Reply marleen 3 januari 2018 at 11:19

  Heel leuk (en wat een mooie spontane foto’s). Goed dat je je grenzen zo goed aangeeft mbt online werk.
  Ik heb nog geen eigen bedrijf maar de laatste tijd speelt het idee om ‘iets’ te beginnen mbt kinderen en zelfvertrouwen, wellicht iets van een pestproject oid. Juist omdat de wereld zo digitaal wordt en het zo makkelijk wordt elkaar aan te vallen op uiterlijk!

 • Avatar van Lindsey Beljaars
  Reply Lindsey Beljaars 3 januari 2018 at 10:30

  Wat ontzettend interessant om te lezen!

 • Avatar van Chantal
  Reply Chantal 3 januari 2018 at 09:51

  Zo inspirerend om te lezen! Het geeft mij net een zetje om harder aan mijn droom voor een eigen bedrijf te gaan werken. Dankjewel!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 3 januari 2018 at 08:21

  Zo leuk en interessant :-)

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 3 januari 2018 at 07:57

  ik zou wel mijn eigen nagelsalon willen starten aan huis. de ruimte is er al, nu alleen nog de ballen verzamelen het ook echt te doen!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.