Eten & drinken

The Cookie Bakery | (o)ma’s wafeltjes

14 januari 2018

oma wafeltjes recept
Al vanaf dat ik een klein meisje was weet ik niet anders dan dat we in de winter deze heerlijke wafeltjes kregen van zowel onze oma als onze moeder. Ze hebben echt zo’n lekker subtiel winters smaakje en iedereen lust ze graag. Ook nu ik zelf moeder ben en ons meisje er van zie smullen bedacht ik me dat dit recept niet kon missen in deze rubriek. Ik vroeg mijn moeder of ze het familierecept wilde delen en hiervoor maakte ze graag een uitzondering. Lees verder voor (o)ma’s wafeltjes recept!

oma wafeltjes recept
(o)Ma aan het woord:
“Dit recept maakte mijn oma al toen ik nog heel klein was. Ze heeft het recept aan mijn moeder gegeven en zij weer aan mij. Net als mijn moeder en oma maak ik deze wafeltjes alleen in december, gewoon uit traditie.

Veel succes met bakken,
Liesbeth”

Leuk weetje: zowel mijn oma als mijn moeder heten Liesbeth (oorspronkelijk Elisabeth) en dat is dan ook waar wij de tweede naam van onze dochter Shae Elisah als inspiratie voor hebben gebruikt. Hierboven zie je de 4-generatie waar zowel mijn oma, mijn moeder, ik zelf en Shae op staan ♥

oma wafeltjes recept

Ingrediënten voor zo’n 40-44 wafeltjes
– 500 gram meel
– 250 gram gezouten roomboter op kamertemperatuur
– 250 gram basterdsuiker
– 2 eieren
– 2 zakjes vanillesuiker
– kaneel naar smaak
– citroenrasp naar smaak

Bereidingswijze (o)ma’s wafeltjes
(o)Ma aan het woord: “Alle ingrediënten in een kom doen en met de hand kneden totdat alles goed vermengd is en je een samenhangende bal deeg krijgt. Kan ook gemengd worden met de mixer (met deeghaken) maar dan moet je het alsnog ff met de hand na kneden. Hierna balletjes vormen van ca 3-3,5 cm. Als het deeg te zacht is geworden na het rollen van de balletjes het bord even in de koelkast zetten.

Het wafelijzer aanzetten en nu komt het: het wafelijzer mag niet te heet zijn. Anders worden de wafeltjes te vlug bruin en zijn ze van binnen nog niet gaar. Dus dat is even uitzoeken en proberen. Maar de ‘misbaksels’ zijn ook lekker, alleen moet je daar niet te veel van eten want dan krijg je buikpijn. Op mijn wafelijzer zijn 5 standen en ik bak de wafeltjes op de stand 2-3, ergens in het midden dus. Het bakken gaat een beetje op gevoel en kijken. De zijkanten moeten er niet meer glimmend uitzien maar droog en het wafeltje moet mooi bruin zijn. Dan kun je de wafeltjes met twee vorken voorzichtig uit het wafelijzer halen en op een rooster leggen zodat ze kunnen afkoelen.

Als de wafeltjes net gebakken zijn dan zijn ze lekker bros maar na een dag worden ze iets zachter.”

Mam, heel erg bedankt dat je dit familierecept met ons wilde delen!

Heb jij ook zo’n heerlijk nostalgisch recept wat al tig jaar in de familie zit?

Liefs,
Desirée

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Mieke
  Reply Mieke 15 januari 2018 at 00:08

  Super tof! Dit ga ik zeker eens proberen :-)

 • Avatar van Merin Veronique
  Reply Merin Veronique 14 januari 2018 at 22:31

  Wat lief dat je moeder het recept wilde delen! Ik ben zeker van plan deze een keer te gaan maken, het ziet er echt heerlijk uit. Leuke familiefoto’s ook!

 • Avatar van Lotje
  Reply Lotje 14 januari 2018 at 20:32

  Ah zo leuk! Ik ben gek van wafels dus ik ga het recept gelijk opslaan! X

 • Avatar van Michelle
  Reply Michelle 14 januari 2018 at 19:51

  Oma’s recepten zijn altijd de besten ;) Ze zien er heerlijk uit.

 • Avatar van Stephanie Werlotte
  Reply Stephanie Werlotte 14 januari 2018 at 19:30

  Heeeerlijk ik hou van wafels in alle soorten en maten. Dit ga ik ook proberen ^^

 • Avatar van Manon
  Reply Manon 14 januari 2018 at 17:18

  Wat leuk zeg en die wafeltjes zullen wel erg lekker zijn. Bij ons is het de erwtensoep, want die word op een bepaalde manier gemaakt haha

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 14 januari 2018 at 11:24

  oehh lekker :D alles is altijd lekker wanneer het oma’s recept is!

 • Avatar van Lindsey Beljaars
  Reply Lindsey Beljaars 14 januari 2018 at 10:24

  Aah wat een super leuk recept!!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 14 januari 2018 at 09:27

  Zo mooi!
  Dit ziet er heerlijk uit.

  Xoxo

 • Avatar van Patricia
  Reply Patricia 14 januari 2018 at 08:09

  Wat een leuk recept! Lijkt me ook erg lekker. Wat voor een wafeltjesijzer gebruik je dan? Of gebruik je niet de hele oppervlakte van het ijzer met het deeg? Mijn schoonvader maakt ook geregeld wafeltjes maar dat zijn hele grote, net zoals Luikse wafels, maar dan brosser.

 • Avatar van VWillemse
  Reply VWillemse 14 januari 2018 at 06:45

  awww super lief!
  Lijkt mij ook ontzettend lekker.
  Zelf heb ik geen wafel ijzer, maar we eten elke week bij mijn allerliefste schoon ouders, en mijn schoonvader maakt er dan altijd werk van , ook van de toetjes.
  Ik ga het meteen door mailen haha

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.