Carrière & Geld Media

Behind the scenes | Hoe ga je om met alle regels?

29 januari 2018

regels voor bloggers
Je zou denken dat je als blogger zomaar alles op je site zou mogen plaatsen, maar er zijn toch echt wel een aantal regels voor bloggers waar je je aan hoort te houden. Zeker als je verder wil komen met je blog en er eventueel je bedrijf van zou willen maken. Vandaag een inzicht in alle regels waar je je als blogger aan dient te houden en ik vertel je ook hoe ik hiermee om ga, inclusief een paar waarschuwingen waar je als blogger zeker wat aan hebt!

Advertorials/sponsored posts/gekregen producten
Je hebt een aanvraag gekregen voor een betaald artikel (advertorial/sponsored post) of je hebt een pakketje met producten bij de post ontvangen? Hartstikke tof! Maar let wel op dat je hier transparant over bent in je artikel en/of social media uitingen.

Volgens de Reclame Code Commissie moet je altijd aangeven wanneer je een vergoeding of een product hebt ontvangen. Dit kan je het meest duidelijk doen door het in de tekst te vermelden, onderaan een artikel een tekstregel op te nemen of op social media gebruik te maken van bijvoorbeeld #gekregen of #sample bij een ontvangen product en #ad #spon #sp bij een betaalde post. Let op: ook als je gebruik maakt van een affiliate link in een artikel dien je hier melding van te maken.

Follow/no-follow linkjes
Er is een groot verschil tussen deze twee soorten linkjes en het is eigenlijk heel simpel uit te leggen: een follow linkje geeft aan dat een link interessant is en door bots en online zoekmachines meegenomen zal worden. Een follow link is dus duidelijk een waardevolle link voor bedrijven en merken, maar van Google mogen er geen linkjes ingekocht worden omdat dit de zoekresultaten vertroebelt. Kortom: als je producten en/of geld hebt ontvangen voor een artikel dan dien je eventuele linkjes hierin no-follow te maken.

Maak je te vaak de fout door een follow-link in een betaalde post mee te geven dan kan Google je hierdoor op de vingers tikken en een penalty geven. Wanneer dit gebeurt komt jouw website/blog voor bepaalde tijd niet meer naar boven in de online zoekresultaten en zo kan je flink wat bezoekers mislopen..

Beeldmateriaal
Als je aan de slag gaat om een blog te schrijven dan gebruik je hier vaak foto’s of afbeeldingen bij. Let hierbij op dat je niet zomaar alle afbeeldingen mag gebruiken! Natuurlijk kan je zelf aan de slag gaan om foto’s te maken voor bij een artikel, maar soms heb je een artikel waarbij je liever een algemene afbeelding gebruikt. Maak hierbij dan niet de fout door zomaar foto’s van internet te gebruiken want dit kan je duur komen te staan. Zo zijn er de afgelopen tijd weer enkele bloggers geweest die vanwege gebruik van foto’s van anderen een flinke factuur hebben ontvangen. Ai! Maak dus gebruik van rechtenvrij beeldmateriaal of schaf een stockfoto-abonnement aan.

Kortom: gebruik eigen beeldmateriaal of gebruik foto’s van websites als Pixabay (gratis) of Shutterstock (betaald abonnement).

Omgang met andere bloggers
Hier zijn natuurlijk helemaal geen officiële regels voor, maar enkele omgangsnormen kunnen je zeker helpen als je verder wil komen met je blog en er je bedrijf van wil maken. Zorg dat je het als ‘concullega’s’ onder elkaar leuk houdt! Wees aardig en ga professioneel met elkaar om, zowel op het internet als op events. Probeer elkaar te helpen, geef elkaar eens een like en/of een reactie op de website of op social media, geef eens een opdracht door aan een ander waarvan je zeker weet dat er aansluiting is, stuur een privéberichtje als er iets is zonder het gelijk openbaar te zetten en kijk of je elkaar kan versterken door samen te werken. Dit is iets waar ik door de jaren heen ook mijn weg in heb moeten vinden, maar het kan de boel echt veel leuker maken als je elkaar niet enkel als concurrentie ziet. Trust me ♥

En als laatste: geef credits. Heb jij je door een andere website of een andere blogger laten inspireren tot het uitwerken van een bepaald artikel, vermeld dit dan in het artikel met de naam en een linkje naar de betreffende blogger of website. Wel zo fair en dit helpt zeker mee met een leuke relatie opbouwen als ‘collega’s’ onder elkaar.

Mijn mening
Ik geef zelf altijd onder het betreffende artikel aan of ik ervoor betaald heb gekregen, of ik producten heb ontvangen en/of er affiliate linkjes in het artikel verwerkt zitten. Ik vind openheid hierin naar de lezers toe heel belangrijk! Er zijn regelmatig opdrachten die ik niet aan neem omdat er (ja, echt waar!) bedrijven of merken zijn die er geen vermelding van samenwerking onder willen. Onbegrijpelijk dat er dus gevraagd wordt om mijn lezers/volgers voor te liegen en daar werk ik dus niet aan mee! Ook op social media ben ik duidelijk met hashtags als #gekregen, #sample, #CurvaciousAd, #sp etc.

Wat zou jij nog meer over bloggen in het algemeen of over mij(n blog) willen weten?
Je mag alles vragen en ik ga er graag mee aan de slag voor een volgend artikel! Als je trouwens eens graag 1-op-1 rond de tafel zou willen zitten om te brainstormen voor jouw blog of bedrijf, dan sta ik hier altijd voor open en mag je me zeker een mailtje sturen :)

–> Laat ook gerust jouw eigen blog achter in de reacties onder dit artikel, zo kunnen we wellicht nog leuk leesvoer bij elkaar ontdekken!

Liefs,
Desirée

Lees ook de andere artikelen in deze serie
– Hoe ziet een werkdag eruit?
– De werkzaamheden van een blogger
– Ondernemen vanuit huis
– Wat doe je met alle producten die je ontvangt?
– Hoe en hoeveel verdien je als blogger?
Wat heb je nodig om te starten?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Mariska
  Reply Mariska 31 januari 2018 at 08:13

  Vooral die bedrijven die inderdaad geen melding willen van sponsoring, ik vind dat nog steeds zo verschrikkelijk stom.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 31 januari 2018 at 09:43

   Ik kan daar ook echt niet bij, helemaal als je kijkt wat voor grote/bekende bedrijven het soms zijn die dus eigenlijk van je vragen je lezers/volgers voor te liegen. Shocking!

 • Avatar van Dana
  Reply Dana 30 januari 2018 at 16:34

  Goed om het aan te kaarten! Ik zal zeker dit onthouden en het oude content aan passen. Mocht je ooit weer in Amsterdam zijn dan kunnen we wel eens een keer koffie doen als je dat leuk vindt :)

 • Avatar van Lindsey Beljaars
  Reply Lindsey Beljaars 30 januari 2018 at 09:52

  Wat een duidelijk artikel, je hebt helemaal gelijk!

 • Avatar van Eline
  Reply Eline 29 januari 2018 at 21:51

  Interessant artikel, goed om de rechten weer even onder de aandacht te brengen. Sommige partijen gaan (bewust of onbewust) heel makkelijk om met beeld wat ze niet zelf gemaakt hebben, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als fotograaf wil ik ook graag de credits voor mijn eigen werk!

 • Avatar van Cindy | Sleutel in de Tuin
  Reply Cindy | Sleutel in de Tuin 29 januari 2018 at 20:14

  Dank je voor dit duidelijk artikel! Goed om te lezen.

 • Avatar van Ibtissam
  Reply Ibtissam 29 januari 2018 at 20:02

  Interessant om te lezen! Als fotografe zou ik het ook niet tof vinden om mijn foto’s opeens ergens tegen te komen. Goed dat je dat benadrukt en inderdaad elkaar gunnen is zo belangrijk!

 • Avatar van Annette
  Reply Annette 29 januari 2018 at 19:07

  Ik kan me hier helemaal in vinden. Vooral met de foto’s heb ik van het begin af aan voorgenomen om eigenlijk alleen eigen foto’s te gebruiken voor mijn blog ben zo bang voor zo’n boete want die zijn niet mis.

 • Avatar van Maaike
  Reply Maaike 29 januari 2018 at 18:50

  Ik heb altijd veel aan de artikelen die je schrijft over het blogwereldje. Het is fijn om van iemand die veel ervaring heeft te ‘horen’ hoe het allemaal in z’n werk gaat. Je denkt niet overal over na of/en bent je vaak niet bewust van alles wat erbij komt kijken. Thanks!

 • Avatar van Fleur
  Reply Fleur 29 januari 2018 at 13:56

  Interessant artikel! Ik vermeld ook altijd wanneer ik producten heb gekregen of betaald heb gekregen voor een artikel. En soms zeg ik nee tegen een samenwerking wanneer ze die vermelding niet willen. Ik vind dat zo raar! Ik heb wel een vraagje. Hoe maak je een no-Follow link? Ik gebruik altijd normale linkjes omdat ik niet wist van die regel van Google.

 • Avatar van Karen
  Reply Karen 29 januari 2018 at 10:26

  Duidelijk artikel Dees. Heel goed!

 • Avatar van VWillemse
  Reply VWillemse 29 januari 2018 at 10:23

  Leuk om te lezen :-)

 • Avatar van Aïde
  Reply Aïde 29 januari 2018 at 10:10

  Leuk om te lezen. Stond er als niet blogger niet altijd bij stil dat er “regels” golden. Dank je wel Desirée

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.