Beauty Lifestyle

Vaginale ongemakken? Zo bescherm jij jouw gevoeligste huid!

25 januari 2018

vaginale ongemakken tips
Je huid down under is misschien wel het meest gevoelige stukje huid wat je hebt. Het is dus belangrijk om daar goed voor te zorgen om vaginale ongemakken te voorkomen. In onderstaand artikel lees je meer over vaginale ongemakken, waar deze door veroorzaakt kunnen worden en deel ik enkele tips hoe je jouw gevoelige huid het beste en zo zacht mogelijk kan beschermen. 


Bacteriële vaginose

Als het bacterieel evenwicht in je vagina verstoord is heb je last van bacteriële vaginose. Dit kan onaangename geurtjes, jeuk en afwijkende afscheiding veroorzaken. Normaal zorgt de zuurgraad van je vagina er zelf voor dat ziektekiemen niet kunnen overleven, maar als dit verstoord raakt krijgen bacteriën de kans om te groeien. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een zwangerschap, na het plaatsen van een spiraaltje, door het slikken of na het wisselen van de pil, bij een verminderde weerstand, tijdens of na een antibioticakuur of bijvoorbeeld bij diabetes. Er is dan ook niet altijd een snelle oplossing voor handen, maar het goed reinigen van je vagina is toch zeker stap één.

Je vagina reinigen
Het is belangrijk om je vagina dagelijks te reinigen, maar sla hier niet in door. De vagina is namelijk heel goed in staat zichzelf van binnen te reinigen en zorgt voor genoeg melkzuur om de zuurgraad in balans te houden. Soms heeft je lichaam hier net even wat hulp bij nodig en dat merk je vooral als je last krijgt van onaangename geurtjes, afwijkende afscheiding, irritatie en/of jeuk. Kies niet voor agressieve wasgels en gebruik een zachte hand tijdens het reinigen.

Je kan je vagina het beste reinigen met lauwwarm water en eventueel een heel milde reinigingsgel, maar gebruik deze laatste niet ìn de vagina maar meer voor je venusheuvel, liezen en het gebied tussen de schaamlippen. Zeker tijdens en na de menstruatie, na het vrijen, bij hormonale schommelingen of na het gebruik van scheerschuim om je bikinilijn te scheren is goed reinigen belangrijk om vaginale ongemakken te voorkomen.

vaginale ongemakken tips


100% katoenen maandverband, inlegkruisjes en tampons

Maar denk niet alleen aan de producten zoals agressieve wasgels, maar ook aan het maandverband, de tampons of de inlegkruisjes die je gebruikt. Vreemd genoeg zitten deze vaak vol synthetische materialen, irriterend parfum of zelfs bleekmiddelen. Niet iets wat je zo dicht bij of zelfs ìn je vagina wil hebben..

De producten van Sanature zijn gemaakt zijn van 100% katoen. De grootste voordelen hiervan:

– het katoen is gebleekt zonder chloride en bevat geen parfum
– het is volledig ademend wat een broeierig gevoel voorkomt en een goede hygiëne bevordert
– het heeft een grote absorptiekracht en kan tot wel 5 keer zijn eigen gewicht aan vocht opnemen.

Good to know: de producten van Sanature zijn bij meer dan 3000 verkooppunten in Nederland te koop, waaronder Etos, Trekpleister, DA, Jumbo en Kruidvat.

Nog meer tips tegen vagina ongemakken
Helaas kan je niet altijd echt zelf iets doen aan de ongemakjes, maar hierbij nog enkele tips tegen vaginale ongemakken die verder kunnen helpen:

– draag ondergoed van natuurlijke materialen
– draag geen te strakke broeken
– ga niet gehaast naar het toilet maar plas goed uit
– ga na de seks even naar het toilet
– verwissel tijdens de menstruatie je tampon regelmatig.

Doen!
Heb je twijfels of aanhoudende klachten ga dan altijd eerst naar de (huis)arts. Er is een heleboel verkrijgbaar en er zijn zeker dingen die je zelf kan doen om alles down under zo fris mogelijk te houden, maar neem het zekere voor het onzekere en maak zeker een afspraak als je twijfels hebt.

Wist jij dat veel regulier maandverband, tampons en inlegkruisjes vol irriterende en synthetische stoffen zitten?

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Marieke Joustra
    Reply Marieke Joustra 27 januari 2018 at 22:05

    Echt een top produkt veel fijner voor mijn huid

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 26 januari 2018 at 16:42

    Heel goed artikel!
    Ik ben niet bekend met dit merk.
    Katoenen slips gebruik al een tijdje zonder dat het de huid afkneld.

  • Avatar van Jessica J.
    Reply Jessica J. 25 januari 2018 at 09:28

    Fijn dat er zo veel aandacht besteed wordt aan al die onnodige chemicaliën in traditionele tampons, maandverband en inlegkruisjes! Ik gebruik de producten van Yoni en Natracare, en soms de natuurlijke lijn van Carrefour. Binnenkort maar eens biologisch katoenen slips inslaan.

  • Avatar van Sandy
    Reply Sandy 25 januari 2018 at 07:55

    Leuk om eens te lezen zo! Ik ben sinds enkele maanden weer ongesteld (na jaren prikpil) en heb toevallig ook voor dit merk gekozen. Ik ben er tevreden over! :-)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.