Lifestyle

Feel good | Zó kom je van die winterdip af!

18 januari 2018

winterdip tips - Feel good | Zó kom je van die winterdip af!
Het is winter. Gelukkig beginnen de dagen alweer wat langer te worden, maar alsnog zet de schemer in vanaf vijf uur en is het donker voordat je in de gaten hebt dat de avond al begonnen was. Daarnaast is het ook nog eens koud, doe je te weinig natuurlijke vitamine D op en heb je voorlopig nog geen uitzicht op echt warmer weer. Het is dan ook helemaal niet vreemd dat er veel mensen zijn die last krijgen van een winterdip. Je voelt je futloos, je bent sneller geïrriteerd, bent neerslachtig en voelt je vooral erg moe. In dit artikel geef ik je wat praktische tips en tricks om van die winterdip af te komen.

Zorg voor jezelf
Zorg dat je voldoende beweging krijgt (het liefst in de buitenlucht), probeer zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten, voldoende te drinken en slik eventueel aanvullend wat vitamines. Een goede multivitamine en/of vitamine D uit een potje is in deze tijd van het jaar zeker aan te raden. Het is natuurlijk heel uitdagend om van je winterdip een soort van winterslaap te maken met koolhydraat- en vetrijk voedsel of om naar de suikers te grijpen, maar probeer echt goed voor jezelf te blijven zorgen. Gezond eten en drinken – met af en toe een guilty pleasure – geeft je van binnenuit duidelijk meer energie.

Werk aan jezelf
Koop voor jezelf een mooi notitieboek en neem de lange avonden voor lief. Doe kaarsjes aan, zet rustgevende muziek op en ga met pen en papier aan de slag om aan jezelf te werken. Schrijf je dromen op, werk doelen voor de toekomst (dichtbij en ver weg) uit, schrijf elke dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent.. Hierdoor vliegt de winter voorbij en krijg je een feel good gevoel vol energie!

Frisse lucht
Probeer zoveel mogelijk buiten te zijn, want ook al is het dan misschien al donker als je thuiskomt van je werk de frisse lucht zal je goed doen. Waar mogelijk is het vooral aan te raden om in de ochtend buiten te zijn omdat er dan veel blauw licht is wat de productie van het hormoon dat je moe maakt (melatonine) remt. Eventueel een daglichtlamp bij het ontbijt dicht naast je zetten kan je ook doordeweeks goed helpen om ècht wakker te worden en energie op te doen.

Onderneem leuke dingen
Zorg dat je leuke dingen blijft doen. Ga in je eentje naar de bios, wandelen, lees een goed boek, bezoek familie en vrienden of kook eens extra uitgebreid voor jezelf (en je gezin). Boek een leuk weekendje weg of plan een dagje uit met vriendinnen of ga een gekke workshop ondernemen. Door zulke dingen in je agenda te kunnen plannen heb je telkens iets om positief naar uit te kunnen kijken en geef je die winterdip geen kans.

Pamper jezelf
En hoe oppervlakkig het ook lijkt: neem lekker de tijd voor jezelf in de badkamer. Met die lange donkere avonden is het de perfecte periode om eindelijk eens al die scrubs en maskertjes te gaan gebruiken. Neem een lange douche, ga uitgebreid in bad, smeer jezelf in met bodybutter, lak je teennagels in een vrolijk kleurtje, experimenteer weer eens met de krultang, stijltang en/of je make-up. Enjoy!

Let op! Laat ik voorop stellen dat je je met een winterdipje door bovenstaande informatie, tips en tricks echt een stuk beter zal gaan voelen. Maar een winterdip is heel iets anders dan een depressie. Ben je langdurig neerslachtig en heb je het gevoel dat je er niet alleen uit komt, ga dan naar de huisarts en vraag om hulp.

Ik hoop dat je door bovenstaande tips weer snel de oude bent of in ieder geval met meer energie de wintermaanden door kan komen. Zwaai die winterdip maar even lekker uit ^^ Mocht je zelf nog aanvullende tips en tricks hebben, laat ze dan achter in de comments onder dit artikel om zo anderen te kunnen helpen ♥

Liefs,
Desirée

* De bovenste foto komt van Shutterstock.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 19 januari 2018 at 06:50

  Zeer fijne tips!
  Zo fijn om dagelijks meerdere kaarzen aan te hebben, dit geeft zoveel warmte, sfeer en gezellugheid.
  Jezelf pamperen door een bezoekje aan de kapsalon, nagels lakken etc. voelt men zich super goed en zo komt men de winter goed door.
  Kijk ook naar leuke films op tv of op internet.
  Het zijn kleine dingen die helpen en het hoeft niet duur te zijn.

  Xoxo

 • Avatar van Michelle
  Reply Michelle 18 januari 2018 at 19:42

  Ik heb ieder jaar weer last van die winter dip, maar nu met de zorg van de kleine meid ( waarbij tandjes doorkomen) erbij lijkt ie te zijn verdubbelt. Ik ben neerslachtig, moe, snel geprikkeld en zie overal beren op de weg. Erg vervelend want hier heeft niemand wat aan en ik zit mezelf zo in de weg. Een gesprekje met het GGZ helpt dan ook wel iets. Ik zit er ook wel eens aan te denken om een daglichtlamp aan te schaffen, schijnt ook goed te werken.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 19 januari 2018 at 10:20

   Ai.. een pittige periode hoor ik al. Sterkte!!

 • Avatar van Rachel
  Reply Rachel 18 januari 2018 at 17:22

  Hele fijne tips, hier hebben veel mensen wat aan! ik heb er eigenlijk nooit veel last van want ik hou wel van de kou, kaarsjes en dekentjes haha!

 • Avatar van Nienke
  Reply Nienke 18 januari 2018 at 14:46

  Super fijne tips! Ik ben de laatste tijd zo flutloos. Ik mis de zon!

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 18 januari 2018 at 11:57

  me time is zo belangrijk :D

 • Avatar van Mariska
  Reply Mariska 18 januari 2018 at 11:38

  Ik sluit me aan bij je artikel! Zelf heb ik ook baat bij extra Vitamine D pillen. Merk dat dit echt goed werkt bij mij.

 • Avatar van Lindsey Beljaars
  Reply Lindsey Beljaars 18 januari 2018 at 09:40

  Wat een leuke tips!! Ik heb op dit moment niet echt last van een winterdipje dus hopelijk heb ik ze niet nodig haha :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.