Een traditioneel Italiaans koekje en zeker wel eentje die binnen mijn persoonlijke top 5 hoort. Als je ze voor het eerst proeft dan schrik je van de harde textuur, maar geloof me: de heerlijke smaak maakt het opknabbelen ervan in kleine stukjes een fijn genietmomentje ♥ Dit cantuccini recept (ook wel biscotti genoemd) staat voor ‘dubbel gebakken’ koekjes waardoor ze lekker knapperig en bros worden en daardoor ook lang houdbaar blijven. Perfect dus om in een flinke batch te maken zodat je even vooruit kan!
Ingrediënten cantuccini koekjes (50/60 stuks)
– 400 gram zelfrijzend bakmeel
– 250 gram suiker
– 200 gram ongebrande amandelen met vlies
– 3 eieren
– 1 theelepel anijszaad
– 1 theelepel vanille-extract
– 1 citroen
Hoe maak je deze cantuccini koekjes?
1. Verwarm de oven voor op 180 graden
2. Hak de amandelen grof of leg ze tussen een handdoek en sla er flink op met een deegroller
3. Was de citroen goed schoon en rasp de schil, let erop dat je enkel het geel van de schil gebruikt
4. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven een grote bak en meng daar – op de amandelen na – alle droge ingrediënten door, voeg de citroenrasp, het vanille-extract en de eieren toe en meng tot een deeg en voeg als laatste de amandelen erdoor. Dit kan allemaal met een machine met de deeghaken erop, maar kan ook per hand. Let op: het hoort een ietwat plakkerig deeg te worden!
5. Verdeel het deeg in 2 of 3 delen, maak hier een platte rol van en leg deze naast elkaar op bakpapier op een bakplaat. Laat wel voldoende ruimte tussen de rollen want ze worden groter tijdens het bakken
6. Laat dit voor 20-24 minuten in de oven staan tot de randjes licht goudbruin zijn geworden
7. Laat de oven aan staan (!) en snijd plakken van 1-1,5cm uit de rollen. Als je wacht tot het deeg afgekoeld is dan kom je er amper meer doorheen, dus je moet een beetje doorwerken. Persoonlijk kan ik een goed scherp broodmes aanraden en daarmee met korte ‘zaagbeweging’ de plakken snijden om het mooiste effect te krijgen
8. Leg de plakken op hun kant en bak deze in 2/3 batches in de oven nog eens af voor zo’n 6-8 minuutjes totdat ze goudbruin zijn.
Oorspronkelijk hoor je dit koekje te dopen in de zoete Vin Santo dessertwijn, maar ik geniet er persoonlijk het meest van om ze te dopen in een kopje goede koffie. Enjoy!
Liefs,
Desirée
Reacties op dit artikel
Mjummels… deze sla ik op voor as weekend!
Leuk! Alvast veel bakplezier (en heerlijke genietmomentjes) gewenst :)
Ziet er goed uit! Deze koekjes staan al een tijdje op mijn wensenlijstje om te bakken.
Hmm wat ben ik blij met dit recept! Heerlijk deze koekjes, ik ga ze binnenkort eens maken.
Leuk om te horen! Laat je me weten hoe ze bevallen als je ze hebt gebakken?
Njam, naam, super lekker. Dopen in sterke koffie “ristretto”. Of het koekje bestrijken per citroen,limoen – room.
Dan is het natuurlijk een “bommetje”. Maar o zo lekker.
Dat klinkt als een heerlijke combinatie ook echt, dankjewel voor de tip!
ze klinken echt weer heerlijk :D
Dit ziet er zo heerlijk uit ;-)
Er zijn weer net kilo’s bij me af maar zo kom ik weer aan…..
Xoxo
Hmmmm deze koekjes krijg je altijd bij de Italiaan en zijn heerlijk.
Dat ze zo simpel te bereiden zijn had ik niet verwacht trouwens.
Handig ook dat ze lang houdbaar zijn.
Weeral z’on orgineel recept :-) ik blijf bakken op deze manier hahaha
Maar echt he, ze zijn helemaal niet zo moeilijk om te maken dus zeker eens proberen :) Elke week wat lekkers in de trommel zo!
O wauw, ik wist niet dat het relatief eenvoudig is om deze koekjes te maken! Wat ontzettend leuk, volgende week even anijs in huis halen! Lekker zelfgemaakt bij de koffie, en net even spannender om aan gasten voor te zetten dan gewone koekjes. Dank voor het recept!
P.S.: de Muuto tray staat te schitteren in onze kast! <3
Ik dacht eerder ook altijd dat ze veel lastiger om te maken zouden zijn, maar dat valt dus echt heel erg mee. Lekker zelf eens maken dus ^^ En wat fijn dat je zo blij bent met de tray :)