Carrière & Geld Lifestyle

Girlboss interview met Rosanne Raubun

8 februari 2018

Rosanne Raubun interview
Ruim een derde van alle ondernemers in Nederland is vrouw en er zijn heel veel vrouwen die eraan denken om een eigen bedrijf te gaan starten. Wellicht heb jij hier ook al eens over nagedacht? Of ben je al onderweg maar heb je nog net dat duwtje in de goede richting nodig om er helemaal voor te kunnen/durven gaan? Deze inspirerende vrouwelijke ondernemers gingen je voor! Vandaag aan de beurt: Rosanne Raubun

GIRLBOSS
“A woman in control, taking charge of her own circumstances in work & life. Someone who knowns her worth and won’t accept anything less. She is empowering and inspiring to those around her & kicks ass!” – Urban Dictionary

Wie ben je?
Ik ben Rosanne Raubun, 27 jaar en ik woon sinds twee jaar samen met mijn vriend Geoffrey in Epe. Mijn grootste passies zijn reizen en mijn werk heerlijk creëren en creatief bezig zijn.

Omschrijf je bedrijf, hoe lang het bestaat en wat je doet.
Zes jaar geleden ben ik als studente gestart met mijn eigen bedrijf Stijlvol Creatie. Ik begon ongeveer 7-8 jaar geleden tijdens mijn opleiding grafisch vormgever met langzaam mijn portfolio uitbouwen. Ik was nog niet helemaal tevreden met mijn portfolio (grafisch werk) en daarom zocht ik opdrachten om mijn portfolio te vullen. Op mijn 20ste maakte ik mijn eigen website en toen dacht ik als ik een website voor mezelf kan maken, kan dat ook voor andere ondernemers. Toen startte ik met een gratis Marktplaats advertentie en zo kreeg ik langzaam ‘werk’ voor mijn portfolio. Ik vroeg destijds €75,- per website J! Eigenlijk liep deze hobby een beetje uit de hand en toen ben ik na mijn propedeuse jaar gestart met mijn eigen bedrijf op mijn 21ste. In het begin zei ik echt tegen iedere klant ‘ja’ voor nieuwe opdrachten, maar ik merkte dat ik wel een voorkeur kreeg voor een specifieke doelgroep namelijk vrouwelijke ondernemers. Ongeveer een half jaar nadat ik was gestart met mijn bedrijf heb ik ook bewust gekozen om alleen met vrouwelijke ondernemers verder te werken. Ik veranderde overal mijn slogan: “ik help vrouwelijke ondernemers met een website”. Ik merkte dat ik toen een enorm een podium kreeg omdat ik mij ging focussen.

Inmiddels heb ik meer dan honderden websites gemaakt voor onderneemsters en heb ik nu sinds twee jaar ook mijn eigen online programma DESIGN YOUR DREAM. In mijn programma leer je hoe je zelf een droomwebsite kunt bouwen in 3 maanden met een hele warme community die je altijd helpt!

Waar komt jouw liefde en passie voor (online) marketing en webdesign vandaan?
Vroeger toen ik nog echt een puber was zat ik al dagen lang op de computer. Toen was ik al computerverslaafd ;-)! Ik speelde vaak de game ‘the Sims’ en het leukste gedeelte vond ik de huizen inrichten en bouwen. Later kwam MSN en ging ik iedere middag uit school ‘chatten’ met al mijn vriendinnen. Ik maakte altijd van al mijn vriendinnen hele mooie fotocollages voor MSN. Ik merkte toen al dat ik enorm leuk vond om te creëren en mooie dingen te maken. Daarna volgde ik de opleiding grafisch vormgeving en HBO Communication & Multimedia Design waar ik meer leerde over online marketing.

Op welk punt besloot jij om er helemaal voor te gaan en maakte je van je hobby je bedrijf?
Op mijn 21ste toen ik net klaar was met mijn propedeuse kreeg ik regelmatig van klanten te horen dat ze wel graag een factuur wilde ontvangen, en dat kon ik toen uiteraard niet maken omdat ik nog geen eigen bedrijf had. Dat was voor mij het moment om het officieel te gaan aanpakken.

Wat is volgens jou de sleutel van jouw succes?
Je hoort het waarschijnlijk al super vaak, maar je moet echt je hart volgen. Je moet iets doen wat je echt super leuk vind om te doen. Als je in de avond lekker thuis op de bank zit en je hebt de keuze om bijvoorbeeld Netflix te kijken, naar vrienden toe te gaan of je passie uit te oefenen en je kiest voor je passie dan moet je daar echt je werk van maken en daar heel goed in worden.

Waar zie jij jezelf en je bedrijf over vijf jaar?
Lastige vraag! Ik maak wel ieder jaar een wensenlijstje en dan schrijf ik al mijn verlangens op voor het komend jaar maar vaak denk ik niet zo ver vooruit met mijn bedrijf. Mijn droom is mijn online programma DESIGN YOUR DREAM nog veel groter maken. Nu heb ik al een super mooie kantoor/workshopruimte in Apeldoorn waar ik ook offline workshops geef, maar het moet straks ook een heel mooi inspiratieplatform worden met tips over ondernemerschap en droomwebsites bouwen.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
Het liefste werk ik aan mijn bedrijf. Ik vind het heerlijk om gratis content te maken, webinars te geven en nieuwe lessen te ontwikkelen voor mijn programma. Verder geef ik meestal twee keer per maand een 1-op-1 live VIPdag waar je samen met mij in één dag je eigen website kunt maken. Mijn werkweek bestaat voornamelijk uit content creëren voor mijn programma’s, online marketing, mails beantwoorden van bestaande klanten, 1-op-1 coach sessies via Skype, VIP dagen en offline samenwerkdagen met dreamdesigners (deelnemers van mijn programma).

Wat is het grootste leerpunt uit jouw carrière?
Blijf altijd heel goed voor jezelf zorgen. Een paar jaar geleden ging het mega goed met mijn bedrijf, ik mocht super veel websites maken, had veel tevreden klanten etc. Ik zorgde alleen helemaal niet goed voor mijzelf. Ik was ook onzeker en durfde ook geen ‘nee’ te zeggen tegen nieuwe opdrachten ook al was mijn agenda bomvol. Op een geven moment zette ik mijzelf op nummer 1 en ben ik sindsdien ook echt de baas over mijn eigen agenda. Ik plan me-time momenten in om te gaan sporten, geef mijzelf iedere woensdag vrij, ik ga vaak op vakantie (ook om te werken) en ik probeer vaak op één vaste dag in de week mijn mailtjes te beantwoorden die geen spoed hebben. Dit is echt mijn grootste les voor iedere onderneemster!

Zo ben ik een stuk strenger geworden voor mezelf en kies ik echt voor mezelf. Omdat ik deze harde les heb geleerd ben ik ook gestart met mijn online programma zodat ik niet zelf altijd hard hoef te werken om 1-op-1 met mensen samen te werken.

Waar kan jij als ondernemer echt niet zonder?
Ik werk nu samen twee virtueel assistentes en dit vind ik heerlijk! Deborah (één van mijn VA’s) is ook wel een beetje mijn businessmaatje, coach, projectmanager en sparringpartner in één. Ik vind het heerlijk om samen met een team te brainstormen over je bedrijf.

Wat is het beste advies wat je aan andere (vrouwelijke) ondernemers kan geven?
Probeer gelijk vanaf het begin van je onderneming uniek te zijn en te focussen op één ding! Kijk goed naar al je diensten en probeer je met één dienst helemaal te onderscheiden en dit volop te promoten. Maak duidelijke doelstellingen zoals ‘hoeveel klanten wil ik krijgen per maand voor deze dienst’? Maak een duidelijk plan voor jezelf en probeer dan ook ‘nee’ te zeggen tegen andere projecten die niet met jouw doel te maken hebben.

Rosanne Raubun interview

Ik volg Rosanne al een behoorlijke tijd en vind haar positieve energie en uitstraling heel erg prettig. Ook zie ik prachtige projecten voorbij komen en realiseert ze samen met haar klanten mooie websites en programma’s. Als ondernemer met alweer ruim 15 jaar werkervaring en een grote passie voor alles wat met online ondernemen te maken heeft kan je vast wel begrijpen dat ik hier dus heel enthousiast van word!

Leuk extraatje: Rosanne Raubun heeft enkele handige en interessante weggevers:
– gratis werkboek ‘maak een plan voor je droomwebsite
– gratis e-book ’25 musthave plugins voor WordPress

Dankjewel Rosanne, voor jouw uitgebreide en inspirerende antwoorden op de vragen. Ik kijk alvast uit naar je plannen voor de toekomst :)

Heb jij een eigen bedrijf? Of droom je er wel eens over?

Liefs,
Desirée

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Romy
  Reply Romy 9 februari 2018 at 15:36

  Leuk! Ik kende Rosanne al van haar Design Your Dream Event en ze doet hele inspirerende dingen.

 • Avatar van Manon
  Reply Manon 8 februari 2018 at 16:35

  Ik vind het gaaf als jonge mensen al voor hunzelf beginnen, vind het knap hoor!

  • Avatar van Rosanne
   Reply Rosanne 9 februari 2018 at 00:07

   Hi Manon, Ah super lief :-)

 • Avatar van Bo
  Reply Bo 8 februari 2018 at 16:35

  Wat een leuk artikel, ik ben zelf ook net voor mezelf begonnen en kan mij volledig aansluiten bij Rosanne haar tips.

  • Avatar van Rosanne
   Reply Rosanne 9 februari 2018 at 00:09

   Wat leuk om te horen!! Welke tip ga je als eerste uitvoeren? Ik ben benieuwd 😊

   • Avatar van Bo
    Reply Bo 9 februari 2018 at 09:09

    Me op één ding focussen en dit alle aandacht geven, ik ben altijd heel snel afgeleid door alle leuke ideeën die ik heb en daardoor vergeet ik de focus te houden op mijn hoofdzaak.

 • Avatar van Lindsey Beljaars
  Reply Lindsey Beljaars 8 februari 2018 at 15:18

  Wat ontzettend inspirerend om te lezen!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 8 februari 2018 at 14:13

  Zo leuk en heel knap van haar dat ze zo jong was toen ze met een eigen bedrijf begon!

 • Avatar van Edith-Sofia
  Reply Edith-Sofia 8 februari 2018 at 10:25

  Wat inspirerend, super goed dat ze zo jong al voor zichzelf is begonnen!

  • Avatar van Rosanne
   Reply Rosanne 9 februari 2018 at 00:10

   Thanks voor je lieve reactie!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.