Carrière & Geld Eten & drinken

Girlboss interview met Leonie ter Veld

26 februari 2018

Leonie ter Veld (foto door Tine Schoemaker)
Ruim een derde van alle ondernemers in Nederland is vrouw en er zijn heel veel vrouwen die eraan denken om een eigen bedrijf te gaan starten. Wellicht heb jij hier ook al eens over nagedacht? Of ben je al onderweg maar heb je nog net dat duwtje in de goede richting nodig om er helemaal voor te kunnen/durven gaan? Deze inspirerende vrouwelijke ondernemers gingen je voor! Vandaag aan de beurt: Leonie ter Veld

GIRLBOSS
“A woman in control, taking charge of her own circumstances in work & life. Someone who knowns her worth and won’t accept anything less. She is empowering and inspiring to those around her & kicks ass!” – Urban Dictionary

Leonie ter Veld (foto door Bianca Toeps)

Wie ben je?
Leonie ter Veld, ik ben 27 jaar, ik blog over makkelijke maaltijden, heb drie kookboeken geschreven, maak video’s over de reizen die ik maak en verdien op die manier fulltime mijn geld. Ik heb een relatie met Jan, waarmee ik dít weekend ben gaan samenwonen, ben gék op poezen (en zorg voor vijf zwerfpoezen in mijn achtertuin), speel graag piano, hou van concerten, films en boeken lezen en héél erg van wijntjes, oesters, sushi en speciaalbiertjes.

Omschrijf je bedrijf, hoe lang het bestaat en wat je doet.
In september 2011 ben ik begonnen met gewoonwateenstudentjesavondseet.nl. Dit is mijn persoonlijke blog waar ik schrijf over mijn simpele en lekkere avondeten. Ik ben geen topkok, nooit geweest, maar heb wel veel inspiratie en vind dat leuk om te delen met andere mensen. Mijn blog is puur als hobby begonnen en ik heb altijd gedacht dat ik er binnen 3 weken weer klaar mee zou zijn. Niets was echter minder waar; ik vond het leuk, deed het bijna iedere dag wel en op den duur werd het opeens groter en groter.

In de zomer van 2013 is mijn blog viral over Facebook gegaan en toen had ik opeens in plaats van 1600 lezers: 25.000 lezers. WOW! En sindsdien gaat het alleen maar beter en begon ik te fantaseren over fulltime bloggen.

In april 2015 heb ik de stap gezet en heb ik mijn baan als hoofdredacteur van een online magazine opgezegd. Een baan die ik overigens ook te danken had aan het succes van mijn blog. Sinds ik fulltime aan mijn blog werk is het alleen nog maar meer gegroeid. Ik heb een ontzettend drukke baan die aan elkaar hangt van etentjes, zelf koken, lanceringen van nieuwe producten, kookboeken schrijven, samenwerkingen met merken aangaan én reizen. Sinds 2016 wilde ik op gewoonwateenstudentjesavondseet.nl ook schrijven over op reis gaan en ook die content is een schot in de roos bij mijn lezers. Sinds dien reis ik dus ook nog eens de hele wereld over om daar content over te maken. Daarnaast heb ik sinds 2014 drie kookboeken uitgebracht, waarvan de eerste meer dan 12.000x is verkocht en de derde sinds november in de winkels ligt: TOFFE TOSTI’S.

Waar komt jouw liefde voor (food)bloggen vandaan? Hoe is dit zo ontstaan?
Ik ben gewoon écht gek op eten en vond het altijd al leuk om met m’n avondeten bezig te zijn. Als het maar wel gewoon simpel is en vooral heeeeel erg lekker. Tegelijkertijd leek het me altijd wel interessant om te gaan bloggen. Ik vond het een tof wereldje en het leek me leuk om zelf helemaal de baas te zijn over je eigen ding; zelf je website ontwerpen, zelf schrijven, zelf de tone of voice bepalen, zelf de foto’s maken, zelf de marketing doen, etc. Alleen de administratie vind ik geen ruk aan..

Op welk punt besloot jij om er helemaal voor te gaan en maakte je van je hobby je bedrijf?
Dat was voorjaar 2015. Ik werkte van 2011 t/m 2014 als online marketeer en ben in dat laatste jaar van 5 dagen werken naar 4 dagen gegaan, omdat het zo goed ging met mijn blog en ik gewoon echt een dag in de week nodig had om afspraken te kunnen plannen. In het voorjaar van 2014 ben ik hoofdredacteur van een online magazine geworden. Dit was eigenlijk al een beetje mijn droombaan en ik vond het echt héél erg vet. Maar mijn blog bleef goed lopen en ik bleef chronisch tijd tekort hebben. Maar ik vond het idee van mijn baan opzeggen en echt voor mijzelf gaan werken zó spannend! Nu waren de inkomsten van mijn blog een lekker extra zakcentje, maar dan zou ik er van moeten gaan leven. Ik heb echt flink gespaard voordat ik de stap durfde te nemen. En toen ik mijn spaardoel had behaald heb ik de sprong in het diepe gemaakt.

Ook vond ik het wel belangrijk hoe m’n omgeving erover dacht. Ik weet nog goed dat ik rond Kerst met m’n ouders maar eens ging praten over wat zij er van dachten. Ik vond het best spannend om hun te vertellen over mijn plannen: dat ik misschien wel fulltime blogger wilde zijn. Maar toen ik het aan ze vertelde reageerden zij alleen maar alsof dat toch echt het meest logische op aarde was: “als jij denkt dat dat kan, dan moet je dat toch gewoon doen?!”. En toen heb ik beslist: oke, ik ga dit echt doen!

Wat is volgens jou de sleutel van jouw succes?
Ik denk dat het succes van gewoonwateenstudentjesavondseet.nl is dat het écht heel toegankelijk is. Ik zeg altijd: iedere idioot kan dit klaarmaken en dat is ook echt zo. Het is een website vol inspiratie voor echt makkelijke ingrediënten. Daarnaast geloof ik dat de tone of voice die ik aansla heel veel mensen aanspreekt. Ik ben heel enthousiast, ben altijd eerlijk (ook als iets compleet mislukt) en ik denk dat mensen zich daarom wel in me kunnen vinden. En ik blijf ver ver ver weg van alle fitgirl-achtige trends. Ik ben groot voorstander van genieten van het leven (en dus ook van eten, ook als je er kwabjes van krijgt) en ik denk dat mensen dat inspirerend vinden om te lezen. En die eerlijkheid vind ik ook heel belangrijk; ik hou mensen niet een onrealistisch plaatje voor van hoe fantastisch mijn leven is. Mijn leven ís wel fantastisch, maar als ik er even doorheen zit omdat het ook gewoon teringdruk is, deel ik dat ook met m’n volgers. En ik heb een hekel aan van die opgepoetste leventjes, zo is het gewoon niet in het echt. Ik zit ook gewoon zonder make-up en in pyjama hele dagen op de bank met een knot op m’n hoofd. En laat dat ook graag zien.

Waar zie jij jezelf en je bedrijf over vijf jaar?
Ik leef ontzettend bij de dag (week) en kijk dus niet te ver vooruit. Ik heb geen flauw idee waar gewoonwateenstudentjesavondseet.nl tegen die tijd is. Ik ben dan wel al in de dertig, dan is het toch wel eens tijd om iets anders te gaan doen denk ik. Maar tegelijkertijd heb ik echt nog drie miljoen plannen met GWESSE en dan is vijf jaar weer veel te kort om het allemaal voor elkaar te boksen. Geen idee dus. maar daar maak ik me ook helemaal niet druk om. Dingen komen op mijn pad en dat vind ik een heerlijke werkwijze!

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
Een gemiddelde werkdag bestaat in het leven van een fulltime blogger volgens mij niet, haha. Vandaag bestond mijn dag uit: wakker worden, ontbijten, een to do list maken voor de dag, achter m’n laptop kruipen om een blog te schrijven over wat ik de afgelopen week heb gedaan, m’n social media bijwerken, een video voor vrijdag inplannen, lunchen, foto’s maken van de lunch, recept uitschrijven, een koffieafspraak in de stad, mails beantwoorden, campagneideeën bedenken voor twee verschillende merken, een samenwerkingsvoorstel uitschrijven voor een merk, koken, eten fotograferen en blogs schrijven.

Maar precies één week geleden bestond mijn dag nog uit; wakker worden in een hotel, het ontbijt uitproberen, roadtrippen in een geleende auto i.v.m. een samenwerking, eten bij een aantal hotspots in het gebied waar we aan het roadtrippen waren en uit eten bij een sterrenrestaurant. En over precies een week heb ik een werkdag die bestaat uit de hele dag video’s opnemen i.s.m. een filmbedrijf voor mijn YouTubekanaal en ’s avonds nog afspreken met iemand waarmee ik samenwerk voor mijn social media.

Wat is het grootste leerpunt uit jouw carrière?
Heel recentelijk nog ben ik erachter gekomen dat je niet altijd maar door kunt gaan. En dit klinkt heel logisch, maar ik ben een beetje verslaafd aan leven in een high, op hoge adrenaline. Ik snap niet dat er mensen zijn die hun leven inrichten met dingen die ze niet leuk vinden, daar doe ik gewoon niet aan. Ik wil alleen maar leuke dingen doen (hoewel ik dus ook wel snap dat de administratie gewoon zo’n gaar ding is wat er eens in de zoveel tijd bij komt kijken en helaas wel echt gedaan moet worden). Ik heb m’n leven dan ook zo ingericht dat ik altijd leuke dingen kan doen; ik vind mijn werk heel erg leuk, ik reis veel, ik ben eigen baas en heb daardoor alle vrijheid, ik doe leuke campagnes waardoor ik geld verdien, ik heb een vriend die ik heel leuk vind en ik woon in een teringduur huis maar wel in de stad die ik de allerleukste van de wereld vind. Ik doe echt alleen maar leuke dingen. Maar het afgelopen jaar heb ik ontdekt dat je niet altijd alle leuke dingen maar kunt doen. Zo ben ik in één jaar 19x op reis geweest, heb ik in de tussentijd een behoorlijk succesvol tostiboek geschreven (alle foto’s zelf, alle teksten zelf), heb ik nieuwe series op YouTube gemaakt, heb ik zoveel mogelijk gewoon ook nog geblogd over m’n avondeten en over alle leuke nieuwe restaurants in de stad. En in december stortte ik opeens in. Ik was zo ontzettend klaar met het leven van to do lijst naar to do lijst. En ik had zo ontzettend veel te doen, dat ik ook zonder die to do lijst nergens was. Ik had het echt véél te druk en opeens stond dat me helemaal tegen.

Toen heb ik meteen vakantie genomen. Een vriendin zei tegen me: “Leo, je kunt beter nu rust nemen, dan dat je straks echt een burn out hebt.” En toen dacht ik ‘potverdikke, je hebt gelijk’. En dus nam ik vakantie. Wat ik wel heel moeilijk vond, want alle dingen die ik altijd leuk vond kon ik nu even niet meer doen. Ik moest gewoon echt even met m’n reet op de bank zitten en niksen. Netflixen. Een boek lezen. Koken zonder erover te schrijven. Uit eten gaan zonder erover te schrijven. En dat was echt heer-lijk.

Voor 2018 heb ik mezelf voorgenomen dat ik af wil van het altijd maar druk zijn en altijd maar aan het werk zijn. Ik wil veel meer rust. Dat betekent dat ik werk uit handen moet geven (niet alle YouTubevideo’s zelf maken maar met iemand samenwerken die dat kan doen bijvoorbeeld). En dat bevalt me echt uitstekend! Oh, en een andere wijze les die ik leerde toen ik nog maar net blogde en op de redactie van lindanieuws langs mocht komen om te kletsen over een samenwerking: je moet jezelf niet te serieus nemen. En daar leef ik nog iedere dag mee.

Waar kan jij als ondernemer echt niet zonder?
To do lijstjes. Ik heb echt een hele collectie to do lijstjes. Dat is ook een beetje zo met sporten: dat wordt pas leuk als je een hele toffe outfit aan hebt. Nou, zo werken to do lijstjes bij mij ook. Ik werk in het werkboek voor structuurjunkies van Cynthia Schultz, heb de Mascha Planner van Beautygloss, heb in New York 3 andere notitieblokjes gescoord die ik als to do list gebruik en heb er nog ongeveer 20 liggen die ik nog uit de verpakking moet halen. Love it!

Oh en een boekhouder kun je inderdaad ook niet zonder. Ik heb echt een geweldige boekhouder; een hele jonge gast bij een heel hip bedrijf en ze kosten geen drol, maar lossen wel al m’n administratie op. TOP! En ik kan sinds kort ook echt niet zonder mijn iPhone X. Die camera die daarop zit is echt voor iedere blogger een geschenk uit de hemel. Niet normaal. Ik heb ‘m nu 2 maanden en heb letterlijk sinds dien mijn spiegelreflexcamera niet meer aangeraakt.

Wat is het beste advies wat je aan andere (vrouwelijke) ondernemers kan geven?
Neem jezelf niet te serieus. Dat houdt mij altijd met beide benen op de grond en ik vind dat ik daar een leuker mens van word. Maar ook; wees altijd eerlijk, tegen jezelf en tegen anderen, daar heeft iedereen veel meer aan dan neppigheid. Man, wat heb ik een hekel aan neppigheid.

Leonie ter Veld (foto door Tine Schoemaker)

In 2015 ging ik op persreis naar IJsland en dit is de trip waar ik Leonie leerde kennen. Ik volgde haar blog daarvoor al wel, maar dat er zo’n toffe en ‘echte’ persoonlijkheid achter zat maakte me helemaal fan. Wat is Leonie leuk! Zo heerlijk zichzelf, oprecht, grappig en gewoonweg een fijne persoonlijkheid om om je heen te hebben en wat doet ze toch toffe dingen voor en met haar bedrijf. Dankjewel voor je uitgebreide en inspirerende antwoorden!

Lees ook:
Een heerlijk couscoussalade recept uit Leonie’s kookboek
Travel Report #1 van de perstrip naar IJsland
Travel Report #2 van de perstrip naar IJsland

Onderneem jij? Zou je willen ondernemen? Welke vrouwelijke ondernemer is voor jou echt een voorbeeld?

Liefs,
Desirée

* Foto 1 & 3 door Tine Schoemaker, foto 2 door Bianca Toeps.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Dionne
  Reply Dionne 26 februari 2018 at 20:17

  Wat een leuk interview. Ik kan mij dat moment dat ze viraal ging nog goed herinneren.

 • Avatar van Mariekd
  Reply Mariekd 26 februari 2018 at 20:08

  Wat een leuk interview! Leonie is zo leuk! En in het echt precies zoals in haar blog. Super knap is dat. Ik ben zelf ook ondernemer (heb – samen met mijn vriend- 4 webshops, in o.a. bruiloft decoratie) en herken wel een paar van haar punten. Ondernemen is zooooo leuk! Zou echt nooit meer anders willen.

 • Avatar van Annika
  Reply Annika 26 februari 2018 at 12:54

  Wat een leuk interview, het enthousiasme spat er vanaf! En zo zie je maar weer, ook als je alleen maar leuke dingen doet, kan het je te veel worden.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 26 februari 2018 at 16:00

   Jep! Ik herken dat zelf (helaas) ook al te goed.. Overspannen raken of een burn out ligt zelfs dan snel op de loer.

 • Avatar van Dana
  Reply Dana 26 februari 2018 at 12:46

  Super leuk om te lezen! Ken haar niet ervoor maar na dit interview ga ik haar toch even volgen :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 26 februari 2018 at 16:01

   Leuk om te horen! Je moet Leonie zeker volgen hoor, is het niet vanwege de toffe traveltips en heerlijke recepten, dan wel voor haar leuke persoonlijkheid :)

 • Avatar van Rachel
  Reply Rachel 26 februari 2018 at 11:19

  Wat super leuk om te lezen zeg! Je mag zo trots op jezelf zijn

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 26 februari 2018 at 10:59

  Zo leuk dat je haar had geintervieuwd!
  Leuk werk.
  Rust is inderdaad heel belangrijk.
  Ik hoop dat je weer energie hebt.

  Succes Xoxo

 • Avatar van Bo
  Reply Bo 26 februari 2018 at 10:14

  Wat een heerlijk nuchter persoon, erg leuk om te lezen dat ze vooral zich zelf blijft. Ik zeg ook altijd tijdens mijn lessen en workshops ; je bent al goed zoals je bent.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 26 februari 2018 at 16:01

   Daar heb je inderdaad helemaal gelijk in! <3

 • Avatar van VWillemse
  Reply VWillemse 26 februari 2018 at 09:45

  Volgens mij zag ik haar in de nieuwe Allerhande voorbij komen, leuk om te lezen wat zij allemaal voorelkaar bokst.
  Ik “kende” haar recepten al maar eigenlijk sta je er thuis op de bank niet bij stil hoe veel werk erachter schuilt.
  Heerlijk om zo voluit te kunnen genieten van je werk :-)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 26 februari 2018 at 16:02

   Klopt! Ik zag haar Instagrampost net dat ze inderdaad in de Allerhande staat :)

 • Avatar van Lindsey Beljaars
  Reply Lindsey Beljaars 26 februari 2018 at 09:43

  Ah zo leuk dat je met Leonie een interview hebt gedaan!! Heel leuk om te lezen :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.