Carrière & Geld Media

Behind the scenes | Wat ik heb geleerd van 8 jaar bloggen

14 februari 2018

lessen na 8 jaar bloggen
Nog een ruime maand en dan bestaat Curvacious gewoon alweer 8 jaar. Acht! Ik ging als eigenaar van een administratiekantoor en het runnen van een webwinkel in mijn spaarzame vrije tijd voor de fun bloggen en binnen een paar jaar groeide dit uit tot mijn core business waardoor ik het administratiekantoor èn de webwinkel heb gesloten. Het bloggen vond ik zo leuk om te doen dat ik er gewoonweg vol in gegaan ben toen eenmaal de samenwerkingen zich aanboden. De hele blogwereld is in die 8 jaar tijd enorm veranderd en ik heb er veel van geleerd en wil een aantal van deze lessen graag met je delen. 

1. Discipline
Over een periode van 8 jaar gemiddeld 1,3 artikel per dag te publiceren doe je toch enkel als je het één: heel erg leuk vindt en twee: als je discipline hebt. Zeker als je een trouwe following wil opbouwen en er eventueel je werk van wil maken dan zal je het toch ook als je werk moeten behandelen en regelmatig moeten uploaden. Zowel op de blog als de gekoppelde social media kanalen. Dus vooruit werken voor vakanties, een planning bijhouden en jezelf regelmatig een schop onder de kont geven om toffe content te creëren en deadlines te halen hoort er zeker bij.

2. Geven en nemen
In de periode dat ik begon met bloggen was het nog helemaal niet bekend dat het zo groots zou gaan worden en dat er echt een business van gemaakt kon worden, maar vanaf de eerste aanvragen voor samenwerkingen merkte ik dat het echt heel erg om geven en nemen gaat. Verwacht niet voor alle publicaties, persberichten of perspakketjes dat je er een betaalde opdracht uit kan halen en plaats bijvoorbeeld ook eens en kort nieuwtje door op je website en/of social kanalen. Maar (!) weet ook op tijd voor jezelf op te komen en wel eens een voorstel in te sturen en je tarief door te geven, voordat je bekend staat als diegene die alles enkel in ruil voor producten doet. Want dan zal het daarna heel lastig worden om wèl betaalde opdrachten uit een merk of bureau te krijgen. Als je wat langer blogt zal je ook duidelijk het verschil in kunnen zien tussen een kort nieuwtje en echt een campagne of heel commerciële insteek. En bij dat laatste mag er zeker wat tegenover gezet worden!

3. Collegialiteit
En dat zonder dat je directe collega’s hebt. Aangezien je andere bloggers, (online) media en pers ook wel eens tegen zal komen tijdens perspresentaties, zakelijke feestjes, persreizen of er wellicht mee samen zal (moeten) werken als je eenzelfde campagne aangeboden krijgt kan je maar beter jezelf netjes, collegiaal en professioneel gedragen. Daarnaast geloof ik persoonlijk heel erg dat je elkaar echt kan helpen, dat er voor iedereen voldoende publiek en opdrachten zijn en zo geef ik met regelmaat een opdrachtgever door aan een ‘collega’, vermeld ik ze in een artikel met een linkje erbij, like en reageer ik op social berichtjes en dergelijke. Zo hebben we met een groep professionele bloggers een besloten Facebookgroep opgericht waar we contact hebben over alle kanten van dit werk, hoe we omgaan met (nieuwe) regels, aanvragen, tarieven, (online) marketingnieuws en dergelijke. Heel waardevol!

4. Dat het echt een onderneming is
Hoewel bloggen voor mij dus iets is wat ik al 8 jaar zo’n beetje dagelijks doe, is het voor veel mensen nog steeds een nieuw iets en is het voor velen niet duidelijk dat het echt een bedrijf is. Of nouja, in ieder geval kan zijn ;) Je hebt te maken met een technische kant, marketing, uren investeren die niet altijd uitbetaald worden maar – hopelijk – wel zorgen voor groei, advertentie- en debiteurenbeheer, je doet hier en daar wel eens een investering voor bijvoorbeeld nieuwe apparatuur, een workshop, masterclass of zelfs een studie, hebt verzekeringen nodig, moet aan je pensioen denken, doet kennis op om op de hoogte te blijven binnen je vakgebied, hebt wel eens een zakelijke meeting.. Kortom: er komt duidelijk meer bij kijken dan veel mensen denken en het is net ècht werk ;)

5. Let niet teveel op anderen
Dit is er eentje die je heel veel tijd, frustratie en irritatie kan schelen. Het is heel verleidelijk om veel andere bloggers te volgen, alles te lezen wat ze schrijven, op te letten wie welke samenwerking of campagne heeft, hoeveel lezers en/of volgers iemand heeft of zegt te hebben, wie zich wel of niet aan de ‘regels’ houdt etc. Vermoei-end. Niet meer doen hoor! Die tijd kan je veel beter in toffe content steken en in persoonlijke & zakelijke ontwikkeling waardoor jouw bedrijf hopelijk mooi zal gaan groeien ♥

6. Durven te staan voor wie je bent
Zeker in de beginperiode vond ik het best lastig om voor mijzelf op te komen, voelde ik me enorm vereerd als ik een aanvraag voor een samenwerking binnen kreeg en heb ik ook echt niet altijd de juiste keuzes gemaakt. Dat kon ik wel pas een paar jaar later inzien nadat ik wat ervaring heb opgedaan, maar juist daarom wil ik deze les heel graag doorgeven: durf te staan voor wie je bent, voor wie je doelgroep is en waar je als bedrijf voor wil staan en durf daar ook voor op te komen. Dit betekent dat je dus ook ‘nee’ moet leren zeggen of soms heel flink moet onderhandelen, maar geloof me als ik zeg dat je daarna veel trotser zal zijn op jezelf. Daarnaast zal je merken dat je op deze manier ook de juiste mensen, merken, bedrijven en bureaus aan zal trekken voor opdrachten die wèl goed bij jou, je website en je doelgroep passen. Niet altijd even makkelijk dus, maar het uiteindelijk zeker waard.

7. Dat ik een enorme bofkont ben
Ja, het is part of the job en hoort er – als je een bepaald bereik en een bepaalde kwaliteit hebt – bij en ik zie het dan ook maar als een soort heel fijne secundaire arbeidsvoorwaarden. De persreisjes, toffe events, diners, perspakketten en mogelijkheden die erbij komen kijken. Soms moet ik mijzelf echt even knijpen als ik een toffe uitnodiging binnen krijg en ik voel me enorm dankbaar als ik kijk wat ik door de jaren heen mee heb mogen maken, heb mogen ontvangen en heb mogen zien en doen. En dat was iets wat ik nooit had kunnen bedenken toen ik bijna 8 jaar geleden mijn blog startte. Niet alleen omdat het gewoonweg nog lang niet zo ‘normaal’ was als nu (er leefde toen nog niemand van zijn of haar blog) maar ook omdat dat nooit mijn motivatie was om te beginnen met bloggen.

Er zijn nog veel meer lessen die ik heb geleerd en dingen die voorbij zijn gekomen door de jaren heen, maar bovenstaande zijn toch wel de belangrijkste lessen. Zeker ook om door te geven aan andere (beginnende) bloggers.

Ben jij blogger? Herken je deze lessen of heb je nog een mooie persoonlijke aanvulling?

Liefs,
Desirée

Lees ook de andere artikelen in deze serie
– Hoe ziet een werkdag er uit?
– De werkzaamheden van een blogger
– Ondernemen vanuit huis
– Wat doe je met alle producten die je ontvangt?
– Hoe en hoeveel verdien je als blogger?
– Wat heb je nodig om te starten?
Welke regels zijn er voor bloggers?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van homeofdaisies
  Reply homeofdaisies 22 februari 2018 at 14:46

  Wow, 8 jaar alweer! Dat betekent zeker doorzettingsvermogen, discipline én natuurlijk hart voor de zaak. Ik doe het zelf nu zo’n 3,5 jaar. Zie wel eens meiden die beginnen voor de verkeerde redenen, maar dat lost zich uiteindelijk vanzelf op. Die houden het niet vol. Ik vind het nog steeds super tof als ik af en toe wat opgestuurd krijg, want voor mij is het een hobby naast mijn baan, die ik gebruik om mijn creativiteit op los te laten. Op naar de volgende 8 hè ;) xo Daisy

 • Avatar van Mariska
  Reply Mariska 17 februari 2018 at 10:14

  Ik volg je blog ook al een hele tijd en waardeer je openheid ook zo. Vergelijken met andere gebeurt vaak denk ik en zelf doe ik dat ook weleens, net als zuchten als sommige bloggers weer eens geen vermelding maken van een samenwerking. Je ziet inderdaad dat als je al langer blogt wat een samenwerking is en niet.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 14 februari 2018 at 21:08

  Zo leuk en petje af voor al het goede en fijne werk en de leuke en minder leuke posts…..
  Fijne reviews, persoonlijke artikelen, shoptips etc…..
  Je plaatst hier altijd artikelen die ik graag lees.
  Mocht ik eens iets missen dan heeft het een reden en kom ik hier altijd terug.
  Je geeft fijne tips en goede zeer bruikbare adviezen.
  Ook met de minder leuke dingen leef ik mee als trouwe volger van je blog…..
  Binnenkort dus een feestje ;-)
  Ik hoop nog heel lang te kunnen genieten van de fijne artikelen die jij post op jouw blog en ga zo door….

  Xoxo

 • Avatar van Bo
  Reply Bo 14 februari 2018 at 19:19

  Gefeliciteerd! En ook al val ik nu niet meer binnen je doelgroep, ik blijf je blog lezen hoor, veel te leuk ;-)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 februari 2018 at 19:50

   Leuk om te horen dat je hier graag komt! Maar, ik ben wel benieuwd waarom je nu niet meer binnen de doelgroep valt?

   • Avatar van Bo
    Reply Bo 14 februari 2018 at 19:52

    Ik ben al 48 ……

    • Avatar van Desirée
     Reply Desirée 14 februari 2018 at 19:53

     Nog piepjong dus ;) Volgens mij pas je er qua spirit juist heel goed bij!

     • Avatar van Bo
      Bo 14 februari 2018 at 19:55

      Dat is lief om te horen, dankjewel ;-)

 • Avatar van Dana
  Reply Dana 14 februari 2018 at 14:37

  Acht jaar al, dat had ik niet eens door! Ik vind jouw blog ook altijd zo leuk om te lezen, eerlijk, variatie en fijn om er doorheen te gaan. Soms zoek ik ergens in de winkel zelfs nog reviews op van jou om te bepalen of ik iets wel of niet koop. Ik herken mij wel degelijk in de punten die je hebt opgeschreven en er zitten zeker dingen in die (beginnende) bloggers mee kunnen nemen in hun werkzaamheden. Ik blog ook al een aantal jaar maar vrij onregelmatig door stage, werk enzovoort. Toch wil ik van mijn blog mijn eigen bedrijf maken, echter zou ik het niet helemaal full time willen doen denk ik. Dus daar moet ik nog flink even over nadenken hoe ik dit wil combineren met elkaar.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 februari 2018 at 19:51

   Wow, dat vind ik toch wel een heleboel complimenten bij elkaar hoor. Dankjewel! Ik denk dat een vaste baan en professioneel bloggen zeker samen kan gaan, als je maar regelmaat houdt. Bijvoorbeeld een schema van elke maandag, woensdag en vrijdag een nieuw artikel bijvoorbeeld en je social kanalen wel levendig houden met iedere dag iets nieuws. Veel succes met uitvogelen en veel plezier met uitvoeren in ieder geval :)

 • Avatar van Daniëlle Springer
  Reply Daniëlle Springer 14 februari 2018 at 12:32

  Wat leuk om te lezen en wat een tijd 8 jaar! Ik doe het inmiddels 5 jaar, maar door alle drukte met studie en werk lukt het mij helaas niet om met regelmaat te posten. Ook vind ik het nog vrij lastig om goed te onderhandelen, want veel bedrijven en merken willen voor een dubbeltje op de eerste rij zitten (of dus eigenlijk gratis). Op naar die 10 jaar zou ik maar zeggen!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 februari 2018 at 19:52

   Dat onderhandelen is ook gewoon lastig omdat dit een ‘nieuw beroep’ is waarvan nog geen richtlijnen qua tarieven zijn. Daarnaast leer je het met vallen en opstaan, sommige bedrijven zijn ook gewoon echt te hardleers of hebberig. Onbegrijpelijk..

 • Avatar van Annette
  Reply Annette 14 februari 2018 at 12:18

  Ik zit bijna op de helft en ben dus bijna 4 jaar aan het bloggen, puur als hobby naast mijn baan maar vind het leuk dat ik ook af en toe wat toegestuurd krijg, goede tips verder en vooral die bij jezelf blijven en niet te veel naar andere kijken. Ik blijf dat soms lastig vinden als ik blogger zie die niet helemaal ethisch te werk gaan… Gefeliciteerd met je 8 jaar, ik geniet van je blog!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 februari 2018 at 19:52

   Wat een prachtig compliment, dat je van mijn blog geniet. Dankjewel! <3

 • Avatar van Shirley
  Reply Shirley 14 februari 2018 at 11:52

  Gefeliciteerd! Ik lees zo tussen de zinnen door dat er veel passie in je werk zit. Ik hou van je positieve instelling. Je bent een topper!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 februari 2018 at 11:54

   Dat zit er zeker! Wat enorm leuk en fijn om te horen, dankjewel!

 • Avatar van wondervol
  Reply wondervol 14 februari 2018 at 10:54

  8 jaar alweer! Gefeliciteerd Desiree! Je bent zo goed bezig! Herken me in praktisch alles wat je schrijft! xxx

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 februari 2018 at 11:54

   Dankjewel voor je felicitaties! X

 • Avatar van Lindsey Beljaars
  Reply Lindsey Beljaars 14 februari 2018 at 10:50

  Wat heb je dit mooi verwoord, heel herkenbaar!!

 • Avatar van Jessica J.
  Reply Jessica J. 14 februari 2018 at 10:10

  Acht jaar! Goed bezig, Desirée. :-) Ik kan me erg goed vinden in dit artikel. Niet te veel op anderen letten, vind ik de beste les. Er zijn danig wat verzuurde bloggers die het anderen niet gunnen en alleen maar jaloers zijn, zie ik op social media. Dat moet toch een vervelend leven zijn…

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 februari 2018 at 11:56

   Die negatieve en jaloerse instelling helpt ze ook nog eens totaal niet verder, dus ze hebben er vooral zichzelf mee..

 • Avatar van Nathalie
  Reply Nathalie 14 februari 2018 at 09:36

  Heel herkenbaar, mooi verwoord artikel meis. Waar je mee afsluit zegt precies waarom je het al 8 jaar (ik 7) zo goed doet. Dat je niet bent gaan bloggen voor de poen en de gratis spullen, maar vanuit passie en plezier.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 februari 2018 at 10:03

   Ik geloof daar inderdaad zeker in! :)

 • Avatar van Tineke
  Reply Tineke 14 februari 2018 at 09:19

  Dat je niet teveel op anderen moet letten en lekker je eigen ding moet doen is heel belangrijk. Voor mij is het puur een hobby, maar als het je baan is moet je jezelf soms inderdaad een schop onder de kont geven. Ik vind het knap dat je zoveel verschillende artikelen en onderwerpen kunt bedenken. Ik zit soms wel eens in een blogdipje en heb totaal geen inspiratie.
  Liefs

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 februari 2018 at 09:29

   Eigenlijk moet je dan gewoon eens je dag doorlopen, want zeker bij een wat meer persoonlijke instelling zijn er dan al veel onderwerpen te bedenken. Stel je schrijft over je gezin, dan begin je bij je ochtend (Dit is onze ochtendroutine, Het eetschema van ons zoontje (.. maanden/.. jaar), een mini & me outfit of the day, jullie dagritme, een receptje delen van jullie avondeten, jullie badder- & bedroutine, wat jullie zoal gedaan hebben op een bepaalde dag of in het weekend), schrijf wat over je persoonlijke ontwikkeling, wat je nog zou willen doen of leren, deel jouw alltime beautyfavorieten, welke toffe jurkjes je waar spotte en nu op je wishlist staan.. Voor je het weet ben je alweer een aantal weken verder met blogideetjes! :)

   • Avatar van Tineke
    Reply Tineke 14 februari 2018 at 09:53

    Dank je wel! Dat zijn een hele hoop fijne tips, je hebt mij op een paar ideeën gebracht!
    Liefs

    • Avatar van Desirée
     Reply Desirée 14 februari 2018 at 10:03

     Leuk om te horen, graag gedaan! ^^

 • Avatar van Femke
  Reply Femke 14 februari 2018 at 09:14

  Ik herken mezelf als blogger in een hoop punten die je zegt. Voor mij is het overigens echt puur hobby. Ik vind het wel heel tof dat het voor jou je werk is geworden. Ga vooral lekker door :-).

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 februari 2018 at 09:32

   Ik ben er ook nog steeds zo blij mee dat het mijn bedrijf heeft kùnnen worden, ondanks dat er ook zeker wat mindere kanten aan zitten doe ik het nog steeds elke dag met veel plezier! Leuk dat je weer helemaal back bent met bloggen trouwens :)

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 14 februari 2018 at 08:09

  mooi omschreven :D ik blog al ruim 7 jaar als hobby en af en toe als klein bijverdienstje naast mijn fulltime baan, en ik blijf het ontzettend leuk vinden! ik kan er goed mijn creatieve ei in kwijt en zal zeker nog jaren door gaan :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 februari 2018 at 09:32

   Heerlijk, je enthousiasme! ^^

 • Avatar van Marguerita
  Reply Marguerita 14 februari 2018 at 08:04

  Leuk om te lezen en wow: alweer 8 jaar! En helemaal mee eens dat je altijd moet overwegen of een insteek van een opdracht past bij jou, je blog en je doelgroep. Het is inderdaad een pittige business waar veel tijd in gaat zitten, maar wel superleuk om te doen en zo veelzijdig.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 februari 2018 at 09:33

   Jep. Je leert het soms met vallen en opstaan, maar dichtbij jezelf blijven en weten wie je blog leest helpt een heleboel!

 • Avatar van Anne-Marie
  Reply Anne-Marie 14 februari 2018 at 07:19

  Leuk om te lezen en herkenbaar natuurlijk. Ik merk ook dat ik door het bloggen en het bezoeken van events meer zelfvertrouwen heb gekregen, je vertegenwoordigt toch maar even iets wat 100% van jou is en waar je trots op bent.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 februari 2018 at 09:34

   True! Dat herken ik ook hoor, dat meer zelfvertrouwen krijgen en echt voor je blog durven staan als je ergens bent <3

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.