Lifestyle

Health | Waarom vitamine D zo belangrijk is

20 februari 2018

vitamine d tips
We weten allemaal dat er een richtlijn aan dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamines en mineralen zijn, maar bij Vitamine D is dat niet altijd even makkelijk om te behalen omdat de voornaamste bron hiervan de zon is. Iets waarvan we – zeker in de winter – net even iets te weinig mee krijgen. Alhoewel vitamine D één van de weinige vitamines is die het lichaam zelf kan (aan)maken kan je lichaam er dus zeker wat hulp bij gebruiken. In dit artikel lees je waarom deze vitamine zo belangrijk is, waar het allemaal in zit, wat de symptomen zijn van een vitaminetekort en enkele vitamine D tips.

Waarom is vitamine D belangrijk?
Vitamine D is voor het lichaam onmisbaar omdat het helpt om calcium en fosfor uit voeding in je lichaam op te laten nemen en dat helpt weer bij de groei en het behoud van sterke botten en tanden. Daarnaast heeft deze vitamine een positieve invloed op het immuunsysteem, de spieren en hoe je je mentaal voelt.

Waar zit vitamine D in?
In zonlicht! Helemaal gratis en voor niks helpt Moeder Natuur je bij het aanmaken van vitamine D in je lijf. Je moet hiervoor alleen wel dagelijks rond het middaguur zo’n 15 tot 20 minuten met een niet al te bedekte huid buiten zijn en dàt is best lastig met het Nederlandse grauwe weer. Zeker in de winter wanneer de dagen kort zijn kan je dan gemakkelijk een tekort krijgen, aangezien je dan vaak in het donker naar werk of school vertrekt en in het donker thuiskomt en daartussenin de hele dag binnen hebt gezeten.

Preventief zou je dagelijks een goede multivitamine kunnen slikken, maar er zit vooral veel vitamine D in vette vis zoals forel, (gerookte) zalm en makreel. Ook eieren en vlees leveren wat vitamine D maar lang niet zoveel als vis doet. Regelmatig in de week vis eten op brood of bij je avondeten zal je dus zeker goed doen!

Let op: jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huid en zwangere vrouwen hebben extra vitamine D nodig. Daarom wordt er bijvoorbeeld ook zo op gehamerd je baby en/of kindje elke dag 10 microgram te geven. Iets wat wij sinds de geboorte van Shae dagelijks trouw hebben gedaan tot ze 4 jaar werd. Sinds deze leeftijd zijn we overgestapt naar een multivitamine voor kinderen waar de minimale hoeveelheid in zit.

Symptomen van een vitamine D tekort
Een tekort aan Vitamine D kan redelijk wat lichamelijke en psychische klachten tot gevolg hebben:
– bij (jonge) kinderen kan het zorgen voor afwijkingen aan het skelet
– bij volwassenen kan het bijdragen aan spierzwakte, spierkrampen, zwakkere botten en tanden en op de duur zelfs botontkalking
– je kan je neerslachtiger voelen dan normaal (denk bijvoorbeeld aan de bekende winterdip!).

Minimale hoeveelheid per dag
Er is een richtlijn van 10 microgram vitamine D als minimale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, al wordt er een dubbele dosis geadviseerd bij ouderen boven de 70 jaar. Met een kwartiertje buiten zijn (met handen en gezicht onbeschermd), het regelmatig eten van (vette) vis en gezond en gevarieerd eten volgens ‘de schijf van vijf’ moet je een heel eind kunnen komen om de minimale dagelijkse hoeveelheid binnen te krijgen.

Tot slot
Merk je dat je niet helemaal fit en vaker grieperig of verkouden bent, dat je je wat neerslachtig en/of lusteloos voelt, minder energie en spierkracht hebt dan normaal en/of last krijgt van bijvoorbeeld spierkrampen, bloedend tandvlees en/of rusteloosheid, ga dan zeker eens langs de huisarts. Kaart je vermoedens voor een vitamine D tekort aan en vraag om een bloedonderzoek. Zo zouden ook eventuele andere dingen uitgesloten kunnen worden, kan je er wat aan (laten) doen en ben je hopelijk weer snel de oude!

Lees ook:
Heb je last van een winterdip? Zó kom je er vanaf!
Instant feel good tips, 7 dingen die je in minder dan 30 minuten kan doen.

Let jij op je vitamine D inname? Wist je dat deze vitamine zo belangrijk is voor zowel je lichaam als geest?

Liefs,
Desirée

* Beeld via Shutterstock. Bronnen 1, 2 en 3

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Valerie
  Reply Valerie 25 november 2022 at 13:00

  Vitamine D zit in champignons, melk, almond melk, eieren en ook boter en kaas. Maar ook in sommige producten wordt de extra vitamine D toegevoegd. Toch merk ik keer op keer: hoeveel ik ook bereken, het blijft voor ‘de gewone mens’ lastig is om aan de dagelijkse hoeveelheid van 600IU* te komen.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 25 november 2022 at 14:54

   Hi Valerie, dankjewel voor deze mooie toevoeging qua informatie. Het is inderdaad best lastig om echt voldoende binnen te krijgen, maar supplementen en voldoende zon doen ook zeker veel goed!

 • Avatar van Michelle
  Reply Michelle 21 februari 2018 at 20:50

  Een paar jaar geleden voelde ik mij niet zo geweldig en door mijn toenemende spier klachten werd er toch besloten om bloed te prikken. Daar kwam geen Fibromyalgie uit, maar wel een Vitamine D tekort. Ondanks dat ik iedere dag buiten kom. Dus toen ben ik al met een supplement begonnen en deze neem ik nog steeds. Eigenlijk alleen in de herst- en wintermaanden en tegen de tijd dat het weer wat zonniger weer wordt, stop ik er weer mee. Helpt goed!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 februari 2018 at 14:04

   Wat goed dat je er toen naar hebt laten kijken zodat je zeker wist wat het was. Bizar hoe zoiets bijslikken dan zo’n effect kan hebben he? Fijn!!

 • Avatar van Carolien
  Reply Carolien 20 februari 2018 at 21:47

  Door de Crohn neemt mijn lichaam sws al minder voedingstoffen op dus slik ik elke dag een dubbele hoeveelheid vitamine D, is ook eigenlijk altijd de enige vitamine die wat laag blijft. Kom maar op met de lente, scheelt weer tabletten slikken :)

 • Avatar van Bo
  Reply Bo 20 februari 2018 at 17:50

  Wist je dat je door een teveel aan vitamine D inname door supplementen op tal van plaatsen in het lichaam kalkafzettingen ontstaan? Als bovengrens dus 50 microgram per dag aanhouden en voor kinderen tot 1 jaar is de bovengrens 25 microgram per dag!
  Een teveel aan vitamine D komt gelukkig niet door teveel zonlicht 😉

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 20 februari 2018 at 22:52

   Dankjewel voor deze aanvulling!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 20 februari 2018 at 15:48

  Dank je voor je lieve bericht…
  Hihihi ja zeker weten ;-)

 • Avatar van marleen
  Reply marleen 20 februari 2018 at 11:20

  Ik functioneer zooooveel beter in het voorjaar en in de zomer! Ik heb al een tijdje overwogen te beginnen met vitamine D slikken en ik moet dat echt gaan doen, haha!

 • Avatar van Heidi De Winter
  Reply Heidi De Winter 20 februari 2018 at 09:40

  Hopelijk laat de lente niet zo lang meer op zich wachten! Iedereen zal daar baat bij hebben.

 • Avatar van Lindsey Beljaars
  Reply Lindsey Beljaars 20 februari 2018 at 09:35

  hihi grappig, mijn vriend en ik maakte zondag een lange wandeling in het zonnetje en zeiden nog tegen elkaar: Even wat Vitamine D opdoen!!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 20 februari 2018 at 09:41

   Het was toen ook wel echt heerlijk weer he?! En inderdaad, zo’n zonnetje in de buitenlucht meepakken doet je dan gelijk zo goed :)

 • Avatar van Jessica J.
  Reply Jessica J. 20 februari 2018 at 09:05

  In de wintermaanden slik ik standaard 10µg per dag, maar volgens mij heb ik nog steeds een tekort. Laat die zon maar komen!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 20 februari 2018 at 09:42

   Als je echt denkt nog een tekort te hebben zou ik toch eens naar de huisarts gaan voor een bloedonderzoekje, dan kan er eventueel wat gerichter naar gekeken worden. En yes please, kom maar door met die lentezon!

 • Avatar van Mariska
  Reply Mariska 20 februari 2018 at 08:43

  Ik slikte altijd wel de 10 eenheden variant van de drogist en soms de 20 eenheden van de drogist. Merkte wel dat het mij hielp qua het ‘down’ voelen. Toch was ik erg moe de laatste (nog steeds wel een beetje) en heb bloed laten prikken tijdje geleden. Daar kwam uit dat ik vitamine D en foliumzuur te kort heb dus dat slik ik nu voor 3 maanden.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 20 februari 2018 at 09:42

   Wat goed dat je actie hebt ondernomen en bloed hebt laten prikken. Hoop dat je snel van de vermoeidheid af bent!

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 20 februari 2018 at 08:09

  door wat extra vitamine D leef ik echt op in de winterperiode! :)

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 20 februari 2018 at 07:54

  Inderdaad is dit zo belangrijk!
  Door ziekte heb nu een vitamine boost nodig….
  Maar straks als de zon gaat schijnen niet meer..…
  Dus ik kan niet wachten tot die flink gaat schijnen….

  Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 20 februari 2018 at 09:43

   Ik duim met je mee voor heerlijk veel lentezon. Hoop dat je je snel weer beter zal voelen!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.