Huis & interieur Lifestyle

Lifestyle | Zo creëer je thuis een gezonde werkplek

7 maart 2018

gezonde werkplek thuis tips
Ik weet dat er veel ondernemers en bloggers onder mijn lezers te vinden zijn, maar eigenlijk is dit artikel voor iedereen die regelmatig thuis achter de computer zit best belangrijk om door te lezen. Maar waar moet je nu op letten als je thuis een gezonde werkplek wil creëren? In dit artikel heb ik een aantal belangrijke tips en inspiratie bij elkaar verzameld voor je! 

gezonde werkplek thuis tips
Een eigen hoekje

Of je nu vanuit huis werkt, onderneemt, blogt, schrijft of gewoon regelmatig achter je computer zit: een eigen plekje hebben is heel belangrijk. Veel ruimte is er niet voor nodig en in ieder interieur is er wel een afzonderlijk plekje voor te vinden. Woon je wat kleiner of is er gewoonweg geen aparte kamer meer voor over dan zou je ook aan een secretaire of iets dergelijks kunnen denken wat je zo alsnog na afsluiting van je werk en/of bezigheden kan afsluiten van de rest van de ruimte/je huis.

gezonde werkplek thuis tips

Denk aan je houding!
In principe ben je met een stoel, een bureau en een computer klaar om aan de slag te kunnen gaan. Maar als je regelmatig wat meer uren achter je trouwe laptop of desktop doorbrengt dan is een verstelbare bureaustoel voor de juiste zithoek en zithouding wel belangrijk, helpt een toetsenbord met numeriek gedeelte en een losse muis zeker mee met een betere houding aan te nemen en is het voor je nek, schouders en rug beter voor je als je een scherm op ooghoogte hebt (bij een desktop meestal het geval, voor laptops is hiervoor een steun aan te raden).

Mocht je nu echt wat problemen met je houding hebben waardoor je last krijgt van je schouders, nek en/of rug dan zou je eventueel eens kunnen kijken naar de producten die ik in dit artikel beschreef. Zeker het BackJoy SitSmart (een soort zadeltje voor op je stoel waardoor je in een betere houding gaat zitten) is door mij niet meer van mijn stoel weg te denken.

gezonde werkplek thuis tips

Nog een paar tips om aan te denken voor een gezonde werkplek
– Maak gebruik van planten in je werkkamer of op je bureau. Het is bewezen dat dit een rustgevend effect op je heeft en zélfs een groene kunstplant kan dit effect op je hebben (handig als je geen groene vingers hebt!)
– denk aan een goede luchtvochtigheid en een niet te warme ruimte. Ventileer regelmatig, hang eventueel een radiatorbak met water aan je verwarming of maak gebruik van een luchtbevochtiger. Een te droge ruimte kan er namelijk voor zorgen dat je sneller last krijgt van bijvoorbeeld hoofdpijn en droge en/of geïrriteerde ogen
– ook de juiste verlichting is heel belangrijk zodat je goed zicht hebt op het werk dat je aan het doen bent. Een wat fellere basisverlichting aan het plafond en een gerichtere bureaulamp lossen dit eenvoudig op.

gezonde werkplek thuis tips

En als laatste tip: richt deze werkplek, hoe klein het dan misschien ook is, in zoals jij dat wil en waar jij je goed bij voelt. Wat voor werk je ook doet en hoeveel tijd je er ook doorbrengt; het is de plek waar jij moet gaan werken en creatief moet zijn, dus een inspirerende ruimte waarin jìj je lekker voelt is dan wel echt heel belangrijk!

Ik heb al eens eerder mijn home office gedeeld met jullie, maar toen woonden we nog niet heel erg lang hier en was ik nog heel erg op zoek hoe ik de ruimte meer warmte kon geven. Ik wacht zoiets altijd even af totdat de meubels een vaste plek hebben en hoe een ruimte ‘aanvoelt’ en heb sinds die tijd dus best een andere werkkamer gekregen. Een verfje hier en daar, een andere indeling, wat andere decoraties.. Binnenkort zal ik een update hierover online zetten :)

Ook interessant:
7 tips voor een productieve dag
Doelen stellen én behalen doe je zo!
Boekentips voor (online) ondernemers
Interieurtips voor een betere vibe in huis

Heb jij thuis een eigen werkplek? Of heb je ideetjes en inspiratie opgedaan om er nu eentje te gaan creëren of te gaan restylen?

Liefs,
Desirée

* Bron infographic. Foto’s via Shutterstock 1, 2, 3 & 4.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Daenelia
  Reply Daenelia 8 maart 2018 at 11:42

  Laatst las ik een nieuw artikel waarin uit onderzoek naar voren zou zijn gekomen dat het niet zo zeer je houding is waarin je zit waardoor je rugproblemen krijgt, maar meer hoe lang je stil zit. Het is in mijn ervaring ook veel belangrijker voor mij om niet langer dan 45 minuten te zitten. Dan even opstaan en bewegen en ik kan er weer tegenaan. Ik merk dat ook in de bioscoop bijvoorbeeld: na een half uur word ik toch een beetje onrustig en ga ik regelmatig verzitten in mijn stoel: linkerbil, rechterbil, ene been over het andere…
  Thuis heb ik een fijn burootje in de woonkamer en een burootje in de logeerkamer. Ruimte genoeg voor mijn desktop en mijn tekentablet was wel heel belangrijk. Ik werk namelijk niet meet een laptopje. Daarmee kun je overal wel werken. Wie weet dat ik toch nog eens een leuk draagbaar laptopje aanschaf. Lijkt me ook wel eens leuk om buitenshuis iets te doen :D

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 maart 2018 at 13:58

   Ik kan me daar ook zeker wel in vinden, dat je regelmatig even moet bewegen, weg van het scherm etc. Goede aanvulling!

 • Avatar van Bo
  Reply Bo 8 maart 2018 at 11:32

  Ik zit meestal aan de eettafel te werken als ik thuis werk maar krijg nu helemaal zin in om mijn eigen werkplek thuis te creëren , bedankt voor dit leuke artikel😉

 • Avatar van Bianca
  Reply Bianca 7 maart 2018 at 19:36

  Wat een fijn artikel! Ik werk 3 dagen per week vanuit thuis en heb zowel in de woonkamer als boven een werkplek (luxe I know!). Afgelopen weekend heb ik mijn werkplek boven compleet gerestyled. Het is nog niet helemaal af, maar voelt zoveel fijner & rustiger! Heel blij mee! Nu alleen nog op zoek naar een mooie en goede bureaustoel dus jouw tips komen goed van pas! Ben benieuwd naar een update van jouw werkplek :-)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 7 maart 2018 at 19:45

   Wat leuk om te horen! Heerlijk dat je een dubbele werkplek voor jezelf hebt, ik heb diezelfde fijne positie <3

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 7 maart 2018 at 19:08

  Ik heb een eigen kamer in huis waar ik 2 bureaus heb staan, eentje met pc en de ander is mijn nail art en makeup station wanneer ik mijn blog en youtube content maak :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 7 maart 2018 at 19:46

   Wat heerlijk, twee bureaus om aan te kunnen werken en creëren. Tof om te horen hoe anderen die vanuit huis werken dat doen en inrichten :)

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 7 maart 2018 at 14:53

  Prachtig ingerichte plek om rustig aan het werk te kunnen!
  Goede en fijne tips vooral wat betreft een perfecte zithouding.

  Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 7 maart 2018 at 19:47

   Een goede zithouding is zo belangrijk wil je klachten voorkomen.. Dankjewel voor je reactie!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.