Mama & Kind Persoonlijk

Mom Talk | Hoe gaat het nu?

15 maart 2018

persoonlijke update mom talk
Het is alweer te lang geleden dat ik een persoonlijke update plaatste en dat terwijl er op dit moment zoveel speelt in mijn leven en ons leven als gezin. Ik krijg regelmatig de vraag hoe het nu gaat met de douche-angst van onze dochter en of we een beetje in het nieuwe ritme komen nu ze naar de basisschool gaat. Ik klets je in deze Mom Talk graag bij en deel gelijk iets waar ik me best onzeker over voel (zelfs best wel voor schaam) als moeder zijnde.. 

persoonlijke update mom talk
Eten

Als je bovenstaande foto’s ziet zou je het niet zeggen, maar laat ik maar gelijk beginnen met het punt waar ik zoveel moeite mee heb: het eetgedrag van onze dochter. Paul en ik zijn beide heel erg gemakkelijke eters en proeven graag van alles aan nieuwe smaken en we hebben dan ook veel verschillende ‘keukens’ op tafel staan qua avondeten. Maar wat we ook doen of proberen: Shae eet bijna nooit lekker mee. Zo frustrerend!

Ondertussen is dit al zo ontiegelijk lang zo dat we het een beetje opgegeven hebben, want er een strijd van maken maakt het er nu niet bepaald gezelliger op aan tafel. Er zijn maar een paar dingen die ze graag eet, maar ik vind het niet verantwoord om die elke avond op tafel te zetten en dus eindigt ze zo’n 7 van de 10 avonden met een boterham. En ja, daar schaam ik mij best voor maar ik heb geen idee wat ik nog meer kan doen of proberen om haar aan het normale avondeten te krijgen.

Mee helpen met koken vindt ze wel leuk, ze weet een heleboel te benoemen, lekker samen in pannen roeren en gerechten bereiden, helpen de tafel te dekken.. dat gaat allemaal zonder slag of stoot! Maar zodra ze er iets van moet proeven, hoe weinig we ook opscheppen (of haar zelf laten opscheppen) het wordt één groot drama. Heel frustrerend! Mocht iemand dé tip hebben dan hoor ik het graag want ik word er echt heel erg onzeker van..

Tip: Pizarette!
Gelukkig eet ze over het algemeen wel lekker mee als we wat feestelijks doen qua eten zoals onlangs met de Pizarette Grill*. Dit is een apparaat waarmee je kan gourmetten, racletten en minipizza’s bakken in één. Geniaal bedacht toch? Het ziet er gezellig uit en er kan van alles op en mee gemaakt worden waar iemand maar zin in heeft. Heerlijk om haar dan lekker mee te zien smullen van alle hapjes en bijgerechten. Trouwens, voor mij is zo’n maaltijd ook echt perfect omdat ik niet zoveel in één keer kan eten maar zo toch lekker veel verschillende dingen kan opsmikkelen :) Wat mij betreft echt een tip om in huis te halen als je kinderen hebt of als je nog wat gezelligs zoekt om met de familie te gaan doen met Pasen bijvoorbeeld. Tip: pitabroodjes door midden snijden werkt perfect als pizzabodems en hebben precies de juiste grootte!

persoonlijke update mom talk

Douche-angst
Alweer een hele tijd geleden schreef ik over de angst voor douchen waar ons meisje last van heeft. Gelukkig gaat het hiermee echt een heel stuk beter! Vooral haar haren wassen en uitspoelen blijft niet leuk, maar met veel afleiding, het Stokke flexi-badje (waar ze zittend nog steeds in past), wat badspeeltjes en veel afleiding door het zingen van gekke liedjes en watergespetter komen we een heel eind. Echt superfijn!

persoonlijke update mom talk

Een nieuw ritme
Voorheen ging Shae twee keer een halve dag en één keer een hele dag naar de opvang toe waardoor ik op deze momenten lekker door kon werken. Ik had me bedacht dat ik meer tijd over zou houden voor werk als ze eenmaal naar de basisschool zou gaan, maar vreemd genoeg heb ik me daar best in vergist. Ik houd aan effectieve werkuren zelfs minder over dan voorheen en dat terwijl ze zelfs een continuerooster heeft. Ik wil niet werken als Shae thuis is en merk dus dat ik sinds ze naar school gaat weer meer in de avond aan het werken ben dan ik eigenlijk zou willen. Het is op dit moment dus best pittig om alle ballen in de lucht te houden zeg maar.

Ik ben er dus over aan het denken om voor twee middagen in de week Shae naar de BSO (buitenschoolse opvang) te laten gaan. Kan ze lekker een paar uurtjes met andere kinderen samen spelen en kan ik twee volledige dagen doorknallen, afspraken buiten de deur inplannen etc. En ondanks dat de afweging in mijn hoofd best goed gaat (voor haar leuke uurtjes en voor mij lekker werken) merk ik dat mijn moederhart er wat moeite mee heeft omdat ik er aan de andere kant ook gewoon elke middag voor haar wil zijn als ze uit school komt :( Meer moeders hier last van?

Verder gaat het trouwens heel erg goed met ons meisje op de basisschool! We hadden onlangs het eerste 10-minuten-gesprek en wat was de juf tevreden en enthousiast over haar ontwikkelingen, hoe ze zich in de groep gedraagt en steeds losser wordt. Wat zijn we trots! Want voor haar is het toch een hele omschakeling maar ze vindt de basisschool echt heel erg leuk, is elke ochtend even enthousiast om te gaan en om dan te horen dat ze het zo goed doet maakte ons nog trotser dan we al waren ♥

Ik krijg trouwens ook gigantisch veel vragen omtrent de operatie en hoe het nu gaat. Superlief dat velen van jullie zo betrokken zijn. Aangezien de operatie over twee weken alweer een jaar geleden is komt er dan een afzonderlijk artikel over online.

Mocht iemand nog tips hebben om ons meisje wél aan het avondeten te krijgen, of ervaringen over het afwegen van wel of geen BSO willen delen dan hoor ik het graag!

Liefs,
Desirée

* Dit artikel bevat een product dat door een merk of bedrijf is toegestuurd en een affiliate link.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Brenda
  Reply Brenda 18 maart 2018 at 17:04

  Leuk om weer wat te lezen! Ben zelf stiefmoeder van een moeilijke eter van 9, mijn vriend sneed ook alles klein om het haar maar te laten eten. Besloten samen dat dat afgelopen moest zijn, gewoon geen toetje en andere consequenties als ze niet genoeg at. In het begin een hoop gezeur, nu trekt ze alleen nog wel eens een boos gezicht maar ze weet ook dat dat niet werkt dus eet het toch maar op. Succes ermee!

 • Avatar van Reiana van Laarhoven
  Reply Reiana van Laarhoven 17 maart 2018 at 21:23

  Over eten kan ik niet mee praten. Mijn zoon lust bijna alles. Ik heb hem altijd gezegd dat hij het moest proeven en dan meestal maakte ik dan de afspraak zoveel hapjes minimaal eten. Dat werkte bij hem heel goed.
  Over de BSO kan ik alleen maar zeggen dat het positief is. Mijn zoon ging 1 middag in de week, hij ging ook al op vrijdag al naar het kinderdagverblijf. Had genoeg oppas mogelijkheden maar vond het goed voor zo’n sociale ontwikkeling omdat hij enig kind is. En het maakt je geen “slechte” moeder in tegendeel juist goed dat je aan je dochter denkt.
  In beide gevallen, volg je hart en dan maak je altijd de beste keuze voor haar.

 • Avatar van Mariska
  Reply Mariska 17 maart 2018 at 11:21

  Kan me voorstellen dat het wel frustrerend is voor jullie dat ze bijna niets eet. Mijn neefje wilde toen hij jonger was alleen gekookte aardappelen geprakt, want als ze niet geprakt waren lustte hij ze niet.. haha! Eigenlijk heel irritant, maar ook wel weer grappig.

 • Avatar van Brigitte
  Reply Brigitte 15 maart 2018 at 21:03

  https://youtu.be/X0fw6UF9oJQ. Hee! Klik zeker even op de bovenste link. Hier zie je de super nanny die heel wat tips geeft. Misschien heb je er iets aan :) (het is een tip trouwens, hoop niet dat je dat vervelend vind ö)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 15 maart 2018 at 23:10

   Ah, geweldig! Dankjewel, ik kan er vast het een en ander uithalen of opnieuw mee uitproberen :)

 • Avatar van Georgia
  Reply Georgia 15 maart 2018 at 20:19

  Het normaal eten begint nu langzaamaan bij mijn zoon (7) te komen. Hij heeft een paar jaar op kipschnitzel met snoeptomaatjes en brood geleefd. Fruit eten ging gelukkig wel altijd goed. Angst voor douchen en zeker haren wassen hebben mijn beide kinderen gehad. Gebruik je wel een washandje die je op haar ogen legt bij het haren wassen? Vermindert een heel stuk de angst. Vaak is de angst dat het water of schuim in de ogen komt.
  Tja, de BSO. Vaak doen ze of ze het niet leuk vinden omdat ze het liefst bij mama blijven. Maar na vijf minuten zijn ze alles vergeten en spelen ze lekker.

 • Avatar van Suus
  Reply Suus 15 maart 2018 at 19:54

  Over het avondeten; je geeft het antwoord zelf al: het eindigt nu met een boterham. Niet meer doen!
  Geen alternatieven aanbieden.
  Ga consequent met z’n drieën aan tafel, geef haar elke avond een echt heel kleine portie, babbel gezellig en maak er geen punt van. Maar niet geproefd = geen alternatief en geen toetje. Waarschijnlijk zal ze een aantal avonden blijven weigeren te eten. Maar als ze doorkrijgt dat jij voet bij stuk houdt en ze toch wel trek heeft, gaat ze vanzelf overstag.

 • Avatar van Seren
  Reply Seren 15 maart 2018 at 12:13

  Hey, je bent zeker geen slechte moeder! Hopelijk helpt het als je verhalen van andere ouders leest dat hun kinderen ook slecht eten en dat het echt niet aan jou ligt! Jij hebt natuurlijk al wel langer ervaring, maar mijn dochter is ook geen fantastische eter. Vaak werkt het bij ons om dingen los en in stukken aan te bieden, dus pasta, groente en vlees apart van elkaar in een bordje met aparte vakjes daarvoor. Zonder saus of iets dergelijks. Als ze echt dagen vertikt om ’s avonds mee te eten dan maak ik iets van sperziebonen en pasta. Of ik snij paprikaatjes in reepjes voordat we gaan eten, omdat ze dan wel weer wil snacken. Bij ons maakt het ook erg verschil hoelaat ze gaat eten. Als ze na een lange dag kinderverblijf ook nog laat gaat eten, dan trekt ze het gewoon niet meer. Hopelijk heb je er wat aan! Ik lees de andere tips ook mee!

 • Avatar van VWillemse
  Reply VWillemse 15 maart 2018 at 10:35

  Ik zou mij niet teveel zorgen maken over het eet gedrag van Shae.
  Met drie volwassen kids ben ik bekend met 3 heel verschillende eet stijlen hahaha en degene die echt alles at was niet gezonder of fitaler dan degene waar geen drol naar binnen ging.
  Zelf loop ik al heel lang bij een dieetiste en weet inmiddels veel over voeding en het is een feit dat ieder lichaam voedingsstoffen anders verwerkt.
  Ik moet een halve supermarkt leeg eten wil ik vooruit komen net zoals mijn oudste zoon terwijl man en dochter leven op water en lucht.
  Toch zijn we allemaal gezond en even fit.
  Ik denk dat Shea zelf gaat aanvoelen wat haar lijfje nodig heeft zodra de druk eraf is.
  Super moeilijk om het gevoel van controle over haar eten los te laten en heb vertrouwen in je meisje.
  Hoe ouder ze word hoe meer voorbeelden van vriendinnetjes bv ze krijgt.
  En of die nou goed of slecht zijn, daar gaat ze vanzelf bewust of onbewust over nadenken.
  Komt echt goed! :-)

 • Avatar van Kristel
  Reply Kristel 15 maart 2018 at 10:35

  Herkenbaar dat van het eten! Onze 3,5 jarige at alles tot ze 2 jaar werd. Vanaf dat moment was eten ineens ‘blegh’, ‘hoef ik niet’ en ‘lust ik niet’. En eerlijk? Ik ben er ook wel eens wanhopig van geworden. Overdag eet ze net zoveel boterhammen als ik, maar het avondeten …. Nou vind ik dat het avondeten ook een sociale aangelegenheid is, dus we proberen er maar zo min mogelijk drama van te maken. Wil ze niet proeven? Dan niet. Dan vertellen we gewoon gezellig om de beurt hoe onze dag was. Gelukkig hoor ik van ouders met oudere kinderen dat die zin in eten uiteindelijk best wel weer terug komt. Wordt het misschien toch ook nog ooit een Bourgondier ;-) Sterkte ermee!

 • Avatar van Marieke
  Reply Marieke 15 maart 2018 at 09:45

  Wat leuk om te lezen hoe jullie leven zich ontwikkeld, en wat fijn dat Shae het zo goed doet op school! Qua BSO: ik kom in mijn omgeving (vrijwilligerswerk bij een vereniging) veel ouders tegen die hun kind naar de BSO brengen terwijl zij ZZP-er zijn, of zelfs geen betaalde baan hebben maar wel bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen. De kinderen vinden het over het algemeen prachtig, en zolang het vaste dagen zijn zit het snel in hun ritme. Jouw bedrijf en werkend leven zijn belangrijk, en die ruimte mag je best claimen! Sterker nog, om alle ballen in de lucht te houden moet je haast wel. Vooral ook aan jezelf denken, al is dat voor moeders soms lastig :)
  Qua eten: tjee, geen idee! Bij mij thuis waren we niet zo moeilijk dus goede tips kan ik niet geven, ook omdat ik geen kids heb. Dwingen werkt averechts, dus ook goed dat jullie die strijd niet voeren. Het ‘eet-moment’ als positief ervaren blijft toch belangrijk, anders wil ze nooit gewoon eten. Blijf het proberen, zodat ze weet dat warm eten wel echt het uitgangspunt is. En zoals wijze mama’s hierboven ook al zeiden: het is een fase… heel veel sterkte <3

 • Avatar van Kristel
  Reply Kristel 15 maart 2018 at 09:36

  Hoi hoi,
  Ik ben zelf ook geen moeder maar ik denk ook dat je het goed doet. Mijn neefjes en nichtjes zijn ook allemaal lastige eters en dat terwijl ze ook een totaal verschillende opvoeding genieten. Wat mijn zus echter anders doet is bij gerechten als pasta / macaroni enzo de groentes door de saus heen blenderen. Dan zien ze de stukjes niet en gaan ze niet peuteren. Ze zijn wel gek op fruit en dat heeft ze dan ook overvloedig in huis. Dat eten mijn nichtjes de hele dag door graag dus mijn zus zit met liefde te schillen en pellen met ze.
  Aan mijn neefjes die nu wat ouder zijn merk ik dat het echt fases zijn. Het komt helemaal goed als je ze er maar bij blijft betrekken en continu laat proeven. De oudste lust nu alles behalve spruiten. Is een goed vooruitzicht toch!?
  En over je vrije middagen, neem ze!. Neem tijd voor jezelf. Ik ken zoveel moeders die nu al uitgeblust zijn. Dat wil je toch niet? Een kind went over het algemeen vrij snel aan veranderingen en meer vriendjes en vriendinnetjes om mee te spelen is altijd leuk toch?
  Ik kijk uit naar je artikel “een jaar later” een jaar alweer! Wat gaat het hard man!
  Succes!

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 15 maart 2018 at 09:06

  Het lijkt me ook zo lastig wanneer je kind niet veel verschillende dingen wil eten. Echt een onmachts gevoel! Ik denk wel dat dit met de jaren zal veranderen :) fingers crossed ♡

 • Avatar van Debbie
  Reply Debbie 15 maart 2018 at 08:42

  Hoi Desirée, ik herken het probleem met het eten (het douchen trouwens ook, maar dat terzijde). Mijn zoon, nu twaalf, at vroeger erg moeilijk. Dit was deels ook vanwege autisme. Hij zat bij allerlei verschillende maaltijden kokhalzend aan tafel en uiteindelijk smeerde ik maar weer een boterham met pindakaas. Het was erg vermoeiend. Je gaat inderdaad aan jezelf twijfelen. Doe ik het wel goed? Bied ik hem wel voldoende gevarieerde voeding aan? Het is tot in den treure besproken met de artsen van het consultatiebureau en interne begeleiders van school en autisme deskundigen in het ziekenhuis maar het blijkt toch een fase. Ik vond het toch altijd bijzonder lastig buiten de deur of bij familie. De maaltijd moest altijd anders of aangepast worden. Trek je er vooral niets van aan. Er zijn zoveel kinderen die niet makkelijk met de pot mee eten en problemen hebben met het proberen van nieuwe dingen. Er is geen handboek voor het ouderschap en alles wat daarbij hoort, Gaandeweg leert men en zo te zien doen jullie het prima ;-)

 • Avatar van Bibian
  Reply Bibian 15 maart 2018 at 08:39

  Herkenbaar hoor! Hier eet onze zoon (inmiddels 8) ook slecht. Nou ja, vooral groenten gaan er niet in, behalve paprika en tomaatjes. Ook weigert hij de saus bij zijn pasta. Ik heb me er lange tijd erg druk over gemaakt, maar probeer het inmiddels een beetje los te laten. Zolang hij fruit, zuivel en volkoren producten eet en niet teveel suikers krijgt vind ik het nu best. Het ligt in ieder geval niet aan jou en – in weerwil van wat de boekjes ons soms doen geloven – trucs als laten meehelpen met koken, groenten verstoppen in de saus e.d. helpen helaas niet altijd. En de BSO vinden ze vaak helemaal geweldig.

 • Avatar van Jacqueline
  Reply Jacqueline 15 maart 2018 at 08:39

  Hoi hoi, niet te veel zorgen maken over het eetgedrag van je dochter. Onze zoon, nu 21 jaar, heeft vanaf z’n 2e jaar geen warm avondeten meer gegeten. Ook wij hebben van alles geprobeerd maar tevergeefs. Als je kind echt niet wilt dan houdt het op. Natuurlijk hebben wij ons daar enorme zorgen over gemaakt. Hij at ‘s-avonds altijd brood met worst, dat kan toch niet goed zijn?
  Wij zijn met hem bij een dietiste geweest en zij heeft zijn eetdagboek, wat we voor een week moesten bijhouden, bekeken en volgens haar kreeg hij toch alle belangrijke voedingsstoffen binnen: hij at volkoren brood, dronk genoeg melk, hij at fruit, niet alle soorten maar toch, hij at worst. En ik gaf hem altijd een multivitaminepil.
  Inmiddels zijn we jaren verder en sinds 1,5 jaar eet onze zoon dus bijna weer alles. Hij wilde op een gegeven moment toch uit zichzelf eens iets gaan proberen want hij werkt inmiddels en voelde blijkbaar aan z’n lichaam dat hij toch meer nodig had dan alleen die boterhammen als avondmaaltijd. Hij is begonnen met spaghetti en kleine beetjes aardappels en groenten en nu kun je hem dus bijna alles voorschotelen. Hij vindt niet alles even lekker en de ene keer eet hij meer en enthousiaster dan de andere keer maar wij zijn er enorm blij en gelukkig mee. En hijzelf ook.
  Dus uiteindelijk is het toch weer goed gekomen ook al heeft het heel wat jaren geduurd. En hij is uiteindelijk toch een gezonde jonge knul geworden op al die boterhammen met worst.
  Sterkte ermee en niet te veel zorgen maken. Je bent een topmoeder, xxx

 • Avatar van Marlieke
  Reply Marlieke 15 maart 2018 at 08:37

  Eva heeft ook altijd alleen maar gegeten wat ze lekker vond. Ze moest wel van alles een of twee happen proeven. Nu is ze zeven en eet ze 9 van de 10 keer met de pot mee. Liza doet hetzelfde en wij dus nu ook. We proberen wel om de dag of om de twee dagen iets te eten wat ze wel lekker vind. Ze krijgen overigens geen boterham als ze niet eten en ook geen toetje. Eigen schuld. We eten namelijk geen dingen die vies zijn.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 15 maart 2018 at 08:39

   Dat ze in ieder geval moeten proeven zijn wij het hier in huis ook over eens gelukkig. Oh, en het geen toetje als er niet gegeten wordt ook. Fijn om te horen dat we hier niet alleen in staan :)

 • Avatar van Shirley
  Reply Shirley 15 maart 2018 at 08:20

  Qua eten: lekker laten gaan! Skyler zit ook nog steeds in die fase en ik smeer ook gewoon crackers of een boterham. Hij doet het voor de rest goed ;) we hebben wel een mooie verandering sinds een paar weken; hij proeft meer en wil soms -halleluja- vijf happen eten. Haha.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 15 maart 2018 at 08:39

   Haha! Maar echt he, hoe blij je soms kan zijn als ze wél eten ^^

 • Avatar van Bo
  Reply Bo 15 maart 2018 at 08:18

  Hoe vervelend het ook is, ik zou me niet teveel zorgen maken over het eetgedragvan jullie dochter.
  Het gaat goed op school en ze ontwikkeld zich volop, mijn kinderen hadden vroeger en nog steeds allebei een heel ander eetpatroon. Ben je bang dat ze niet genoeg en/of de juiste voedingsstoffen binnen krijgt dan zou je altijd een keer wat informatie kunnen vragen aan een gewichtsconsulente, er zijn gewichtsconsulenten die gespecialiseerd zijn in voedingsadvies voor kinderen.
  En over de BSO, de meeste kinderen vinden het erg leuk en mocht het toch tegenvallen dan kun je altijd nog iets anders bedenken. Ik weet dat het moeilijk is maar het loslaten begint al op de basisschool, ik vond het in het begin ook verschrikkelijk moeilijk als mijn kinderen naar de BSO moesten maar na een paar keer zie je heel snel of ze het leuk vinden of niet. Succes met jullie meisje, volgens mij heeft ze hele lieve en zorgzame ouders.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 15 maart 2018 at 08:40

   Dankjewel voor je uitgebreide reactie en bemoedigende woorden, doet me heel erg goed :) Qua voedingsstoffen maak ik me niet zo’n zorgen aangezien ze heel gezond oogt, vol energie zit en gelukkig wel overdag goed fruit eet bijvoorbeeld :)

 • Avatar van Chaya
  Reply Chaya 15 maart 2018 at 08:03

  Tip voor het eten, maak er iets van wat zij leuk vind. Heb het met onze dochter ook wel eens. verder eten ze bij ons alles (lees: haring, olijven, escagot etc.). Ik heb een kidsproof recept op mijn blog staan (check de link laatste artikel). Je zou kunnen zeggen dat dit speciaal voor prinsesssen is, omdat er een kroontje op zit. Wil ze niet proeven, probeer je niet te druk te maken. We hebben er allemaal weleens last van. Je zou er ook een pop (of knuffel) van haar mee aan tafel kunnen nemen. Je dochter laat je haar pop een hapje proeven en jij laat je dochter een hapje proeven. Wellicht werkt het. Op den duur zullen ze beter gaan eten. Wat betreft de BSO, ik herken je gevoel. Ik doe het zelf niet, maar je moet doen waar jij je goed bij voelt.

  Succes en ben benieuwd of het werkt!!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 15 maart 2018 at 08:41

   Dankjewel voor je tips en bemoedigende woorden!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 15 maart 2018 at 07:57

  Het eetprobleem herken ik.
  Ook ik had het meegemaakt.
  Veel kinderen meisjes hebben hier problemen mee.
  Misschien tijdelijk potjes babyvoeding proberen?
  Dan krijgt ze voldoende voedingsstoffen binnen.
  Jij ben geen slechte moeder.
  Je kind naar de BSO brengen geeft niet omdat jij even door kan gaan met werken zodat je ’s avonds vrij bent en tijd hebt voor je dochter.

  Xoxo

 • Avatar van Loes
  Reply Loes 15 maart 2018 at 07:35

  Ik ben zelf geen moeder, dus ik spreek niet uit ervaring, maar volgens mij ben je een hartstikke lieve moeder voor jullie dochter! En die middag(en) op de BSO maken daar geen verandering in.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 15 maart 2018 at 08:42

   Zo lief, dankjewel! Die onzekerheid is echt killing soms ‘:)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.