Gomma koekjes, maizena koekjes, Surinaamse koekjes.. wie kent ze niet? Door de jaren heen heb ik ze al regelmatig gemaakt en het is eigenlijk grappig om te merken dat ze er nooit helemaal precies hetzelfde uit komen te zien. Al zou het nu vast en zeker te maken hebben met het warme weer en dat ze daardoor wat meer uitgelopen zijn dan normaal. Maar gelukkig nog steeds even lekker!
Kortom: zeker als het warm weer is, boter uit de koelkast gebruiken en niet op kamertemperatuur zodat de koekjes wat meer in vorm blijven.
Inhoudsopgave
Gomma koekjes / Maizena koekjes / Surinaamse koekjes
Ingrediënten gomma koekjes (ongeveer 18 stuks)
– 200 gram maizena
– 100 gram witte basterdsuiker
– 100 gram ongezouten roomboter
– 1 ei
– 1 theelepel vanille-extract
– een flinke snuf zout
– discodip ter decoratie
Hoe maak je gomma koekjes?
1. Verwarm de oven voor op 200 graden
2. Meng alle ingrediënten, op de discodip na, met elkaar tot er een glad deeg ontstaat
3. Maak balletjes en druk deze met een vork plat op een bakplaat met bakpapier en houd voldoende ruimte tussen de balletjes over omdat ze tijdens het bakken nog wat uitlopen
4. Strooi een beetje discodip over de deegballetjes
5. Bak de koekjes in zo’n 10 minuutjes af tot ze heel licht goudbruin aan de randjes zijn.
De één vindt deze koekjes echt verslavend lekker, de ander vindt ze iets te droog.. Gelukkig is smaak iets heel persoonlijks en vinden wij – en onze gasten – ze heel erg lekker. Vooral voor kinderen een feest om te helpen maken én op te smikkelen. Je kan ze eventueel ook opspuiten met een spuitzak met gekarteld spuitmondje of met een koekjespistool.
Ik vind ze persoonlijk heel erg lekker en zeker qua textuur net even anders dan koekjes met gewone bloem. Het eerste mondgevoel is ietsjes droog, maar daarna smelt de brosse textuur zo op je tong weg. Yumm!
Liefs,
Desirée
Reacties op dit artikel
Maïzena koekjes en gomma koekjes worden wel het zelfde gemaakt, maar zijn echt niet het zelfde soort koekje. Maïzena koekjes maak je met maïzena (maïs meel) en gomma koekjes daar vervang je de maïzena door gomma (cassave zetmeel) ik snap niet dat zoveel mensen dat verschil niet zien. Ik hoop dat je je verhaal wel gaat aanpassen.
Oeh wat zien ze er leuk uit, en vooral heel erg lekker ook!
Yummie ;-)
Deze koekjes maken heel veel Surinamers….
Ik kan zeggen dat het gelukt is hoor met custard poeder.
Alleen geen vanille extract gebruikt omdat er al veel smaak aan zit.
Ze worden mooi licht geel van kleur op deze manier.
Oeh, goede aanvulling dat het dus ook met custard kan!
Oh ik ga het dan eens proberen met custardpoeder want dat heb ik wel in huis. Heel benieuwd.
Kan dit ook met custard ipv maizena denk je?
Ik dacht dat dat ook op maizena basis was en we zijn hier mega veslaafd aan custard hahaha ….
Ga het nu direct proberen!