Carrière & Geld Lifestyle

Geldzaken | Dé checklist voor een nieuwe auto

22 april 2018

nieuwe auto checklist
Zitten jullie vaak opgepropt in de auto? Kids mee, oma mee, kinderwagen, luiertas, hond… dan is het misschien tijd voor een nieuw (tweedehands) exemplaar. Leuk! Maar ook spannend, want waar moet je eigenlijk op letten? In samenwerking met Independer heb ik een handige ‘nieuwe auto checklist’ opgesteld zodat je goed voorbereid aan de zoektocht kan beginnen! 


NIEUWE AUTO CHECKLIST

Tip 1: let op de (andere) kleintjes!

Als je een auto hebt, krijg je te maken met verschillende kosten. Bijvoorbeeld voor de wegenbelasting, aanschafbelasting, onderhoud, brandstof en soms zelfs kosten voor een parkeerplaats. En misschien kun je wel een goedkopere autoverzekering voor je nieuwe auto vinden? Zet al deze kosten eerst even op een rij, voordat je een definitieve keuze maakt. Zo kun je ook zien of je de auto die je op het oog hebt, echt kunt én wilt betalen. En heb je een lening lopen voor onder andere je auto, dan kan het flink lonen om eventueel over te stappen met je auto financieren. Een gunstiger rentetarief kan je flink wat besparen!

Tip: onthoud dat je bespaart op je autoverzekering als je weinig kilometer rijdt of een kleinere auto koopt.

Tip 2: hoe zuinig is de auto eigenlijk?

Als je het milieu zo min mogelijk wil belasten met jouw auto, dan kun je kiezen voor een zuinige en schone auto. Een schone auto betekent dat deze minder schadelijke stoffen uitstoot, zoals CO2. Een zuinige auto verbruikt weinig brandstof. En: hoe zuiniger en schoner een auto is, hoe minder belasting je betaalt.

Op het energielabel staat hoe schoon en zuinig een auto is. Dit zegt meer over:

– hoeveel brandstof de auto verbruikt
– wat de aandrijving is (brandstofsoort, hybride of elektrisch)
– de klasse van zuinigheid (loopt van A, zeer zuinig met brandstof tot G, zeer onzuinig)
– de CO2-uitstoot in gram per kilometer.

Tip 3: let op de hoogte van de instap

Rijd je regelmatig met je baby, peuter of kleuter in de auto? Dan is het prettig om een auto te kiezen met een hoge instap. Hierdoor hoef je minder diep te bukken bij het plaatsen van een kinderzitje of het vastklikken van de gordels. Zo’n hoge instap is ook fijn als je rugklachten hebt, erg lang bent of als opa en oma regelmatig meerijden.

Tip 4: hoeveel passagiers en bagage?

Als je een groot gezin hebt of veel bagage vervoert, is het fijn om iets meer ruimte in de auto te hebben. Let hierbij niet alleen op het aantal zitplaatsen, maar ook op de grootte van de bagageruimte. Want waarschijnlijk sleep je regelmatig bagage mee, zoals de buggy, speelgoed, een luiertas of koffers en weekendtassen als je vaak met de auto op vakanties en weekendjes weg gaat. Voor jou kan een stationwagen, vierdeurs sedan of zelfs een MPV dan een goede keuze zijn.

Tip 5: benzine, diesel, LPG of elektrisch?

Als je graag een zuinige en schone auto rijdt, is het goed om na te denken over het type brandstof waarop je auto moet rijden. Een elektrische auto is natuurlijk schoner dan een dieselauto. En als je niet heel veel kilometer per jaar rijdt, kan een elektrische auto een goede keuze zijn voor jou. Maar rijd je veel kilometers per jaar? Dan is een elektrische auto wat minder praktisch omdat je je accu om de zoveel tijd moet opladen.

Als je voor een auto gaat die niet elektrisch rijdt, heb je verschillende opties. De meest bekende brandstofsoorten zijn diesel, benzine en LPG. Hoe kies je daaruit? Je kunt letten op:

– De prijs. Zo is benzine is een stuk duurder dan diesel of LPG.
– De motor. Een LPG-installatie is prijzig, maar is wel goedkoper dan diesel of benzine.
– Hang je regelmatig een caravan achter de auto? Dan is een dieselmotor interessant, die heeft meer trekkracht dan bijvoorbeeld een benzinemotor.
– Voor benzineauto betaal je minder wegenbelasting dan voor een dieselauto, vanwege de belasting op het milieu.
– LPG is minder schadelijk voor het milieu dan benzine of diesel.

Tip 6: safety first

Bij een nieuwe auto zijn de belangrijkste veiligheidsvoorzieningen wel aanwezig. Vraag na wat de standaarduitrusting is van de uitvoering van jouw keuze. Let tijdens de proefrit op:

– kreukelzones
– het zicht rondom
– airbags
– anti-whiplash hoofdsteunen
– stuurbekrachtiging
– een fijne, ergonomische zitpositie
– aanwezige veiligheidssystemen (zoals Elektronische Stabiliteitscontrole).

Liever de voordelen van een elektrische auto, maar ver genoeg kunnen rijden op benzine, diesel of LPG? Dan kan de hybride auto een oplossing zijn. Die heeft een elektromotor én een verbrandingsmotor. Let wel op: de overheid heeft besloten elektrische auto’s steeds meer als ‘normale’ auto’s te beschouwen, waardoor de belastingvoordelen minder worden. Omdat dit soort auto’s een veel kleiner deel van hun kilometers elektrisch rijden dan gedacht.

Proefrijden maar!

Heb je je wensenlijstje gemaakt? Dan is het tijd om hiermee langs verschillende dealers of de aanbieders van de tweedehands auto’s te gaan en uitgebreid te gaan proefrijden. Een nieuwe auto is een van de grootste aankopen in je leven, dus neem hier alle tijd voor.

Wat vind jij een belangrijk punt bij de aanschaf van een auto?

* Foto via Shutterstock.

Reacties op dit artikel

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 24 april 2018 at 12:09

    Zeer fijne en handige tips voor mensen die een auto willen kopen….

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.