Carrière & Geld Media

Boekentips voor (startende) ondernemers

28 mei 2018

boeken voor startende ondernemers
Ondanks dat de artikelen met behind the scenes over mijn bedrijf nu minder vaak voorbij komen, blijven ze erg goed gelezen worden. Net zoals de interviewserie met vrouwelijke ondernemers trouwens. Leuk om te merken dat het hele ondernemen een hot topic is! Ik kreeg onlangs weer de vraag of ik wellicht nog meer leuke boeken voor doorgewinterde of juist startende ondernemers kon aanraden. Vandaag deel ik er weer drie met je die zeker aan te raden zijn! 

boeken voor startende ondernemers
De Side Hustle

“Begin een side hustle. Waarom? Het verrijkt je leven en je maakt jezelf minder afhankelijk van die ene baan. Begin daarom zonder je huidige baan op te geven, een project waar je hart sneller van gaat kloppen. Niet als hobby, maar als een onderneming, waarvan je zelf de baas bent en waarmee je inkomsten genereert. Je hoeft voor je side hustle geen opleiding bedrijfskunde te hebben gehad of een ondernemingsplan te maken. Chris Guillebeau laat je in dit boek zien hoe je op een eenvoudige manier in slechts 27 dagen van idee naar actie, en zelfs extra inkomen, komt.

De Side Hustle is een praktische gids voor mensen die op zoek zijn naar meer vrijheid, plezier in wat ze doen en een plan B. Ook nu baanzekerheid niet meer vanzelfsprekend is, is een side hustle niet alleen een verrijking, maar is het ook van groot belang om meerdere opties te hebben.”

Dit boek kan ik zeker aanraden aan (startende) ondernemers die het allemaal nog een beetje spannend vinden en hun vaste baan nog niet op durven zeggen. Maar die al wél een leuk idee hebben waar ze voldoende in geloven. Dit boek geeft je in een tijdsbestek van 5 weken een heleboel praktische informatie, schoppen-onder-de-kont en tips. Op een heerlijk nuchtere manier geschreven!

Chris Guillebeau, 312 pagina’s, Kosmos Uitgevers, ISBN 9789021567921, €17,50. Onder andere verkrijgbaar via Bol.com.

boeken voor startende ondernemers

The Subtle Art of NOT Giving a Fuck
“Van populair weblog naar New York Times-bestseller: dit is hét boek voor zelfhulpboekhaters! Stop met altijd maar positief zijn, en leer in plaats daarvan met je tekortkomingen en de tegenslagen in het leven om te gaan. Zodra je niet meer wegrent voor je angsten, fouten en onzekerheden maar de pijnlijke waarheid onder ogen durft te zien, vind je de moed en het zelfvertrouwen waar je in deze tijd zo’n behoefte aan hebt. Mark Manson geeft je de tools om te kiezen waar jij een fuck om geeft, en dus ook waar je geen fuck om geeft. Dat idee omarmen werkt heel bevrijdend.”

Eerlijk? Doordat dit boek een tijd geleden zo gigantisch gehyped werd in de media kreeg ik er een soort van afweer tegen. En toch bleef ik er maar aan denken. Dus toen ik tijdens één van mijn laatste persreizen in het vliegtuig iemand achter me dit boek zag lezen en er daardoor weer aan werd herinnerd, leek het me dé tijd het boek toch maar eens aan te schaffen. Ik kocht hem wel in de originele Engelstalige versie, maar er is ook een Nederlandse variant.

En ja, ik moet toegeven: het is een verhelderend, heerlijk nuchter, een tikkeltje sarcastisch en kick ass boek die je tips en handvatten aanreikt om gelijk mee aan de slag te willen gaan. Het is misschien niet eens een boek dat alleen gericht is op ondernemers, wat mij betreft zou iedereen dit boek eens gelezen moeten hebben. Ja, er staan misschien veel open deuren in. Maar dan wel zo uitgelegd dat je er tóch wat aan hebt en wat van leert. Ik heb er persoonlijk een aantal fijne inzichten over mijzelf uit gekregen en dat is – of je nu ondernemer bent of niet – heel waardevol om als mens te groeien en te ontwikkelen.

Mark Manson, 212 pagina’s, Harper One, ISBN 9780062641540, €19,99 (Nederlandse versie) of €11,99 (Engelse versie).

boeken voor startende ondernemers

Babe, you got this. Het werkboek.
“In de bestseller Babe, you got this. deelden ruim twintig inspirerende vrouwen hun levenslessen en adviezen. Nu is het jouw beurt! In het werkboek sta jij centraal en ga je aan de slag met jouw dromen, ambities en talenten. Dit werkboek staat tjokvol opdrachten, adviezen, lijstjes, tips en tricks die je zullen helpen om jouw girlboss-proof carrièreplannen uit te stippelen. Of je nu voor jezelf werkt of voor een werkgever, de opdrachten zijn voor iedere vrouw met ambitie geschikt.

Hoe kom je erachter wat je passie is? Hoe formuleer je concrete doelen? Hoe blijf je jouw inner critic de baas? Hoe maak je van jezelf een sterk merk? Hoe beheer je de euro’s op je bankrekening? Hoe bewaar je je sociale leven? En, niet onbelangrijk: hoe zorg je ervoor dat je aan het eind van de dag ook nog een beetje lol hebt in wat je doet?”

Eigenlijk kan ik gewoonweg niks meer toevoegen dan aan bovenstaande tekst. Behoor jij tot de startende ondernemers en kan je wel wat hulp, advies, tips en concrete opdrachten gebruiken? Dan is de set van het Babe, you got this boek + dit nieuwe werkboek zeker een aanrader om aan te schaffen, te lezen, in te vullen en van te leren. Ik ben dit jaar zelf alweer 16 jaar zelfstandig ondernemer en haalde hier zeker nog handige inzichten, tips en leermomentjes uit dus ook voor de niet-starters nog een aanrader te noemen!

Rosa Dammers & Emilie Sobels, Spectrum, Uitgeverij Unieboek, ISBN 9789000361502, €14,99. Onder andere verkrijgbaar via Bol.com.

Nog meer tips voor boeken over bloggen en (online) ondernemen:

– Blogboek, How Blogs Work & Masterclass Ondernemen
– Miss Marketing
– Blog Inc.
– Social media marketing, PR & internetmarketing
– SEO voor dummies
– Je website promoten
– Zoet & Shoot | Voor bakkers & bloggers
– Shoot! Fotograferen met je hart
– Wetboek voor bloggers
– Babe, you got this
5 boekentips voor (online) ondernemers

Mocht jij nog een aanvullende boekentip hebben, deel deze dan zeker via de reacties onder dit artikel. Vind ik leuk!

Liefs,
Desirée

* Dit artikel bevat affiliate links en producten die zowel door mijzelf gekocht zijn als die ik ontvangen heb van bedrijven of uitgeverijen.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Dana
  Reply Dana 30 mei 2018 at 10:57

  Leuke tips! Ik wil te subtle art en babe you got this boek+werkboek nog aanschaffen om te lezen :)

 • Avatar van Laura
  Reply Laura 28 mei 2018 at 19:47

  Wat een leuke boekentips, dankjel! Zelf heb ik het ‘gewone’ boek van Babe you got this vorig jaar gelezen. En wat hier ook goed bij past is Sell your stuff online van Mariko Naber. Echt een hands on praktisch boek om van je online onderneming een groot succes te maken.

 • Avatar van Bo
  Reply Bo 28 mei 2018 at 11:35

  Ik heb zelf Think and Grow Rich gekregen in de Nederlandse bewerking, echt een aanrader voor een succesvol en voldaan leven.

 • Avatar van Bo
  Reply Bo 28 mei 2018 at 11:33

  Ik heb net think and grow rich gekregen in de Nieuwe Nederlandse bewerking door Michael Pilarczyk. Een aanrader voor iedereen die succesvol en voldaan wil leven, dit hoetft niet alleen op geld gericht te zijn!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 28 mei 2018 at 13:53

   Dankjewel voor het delen van jouw boektip. Deze klinkt zeker interessant en gaat op m’n ’to-read-lijstje’!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 28 mei 2018 at 10:45

  Leuk en zeer interessant!

 • Avatar van Heleen
  Reply Heleen 28 mei 2018 at 10:28

  Heel interessante tips! Bedankt!
  Babe you got this heb ik gelezen en ben dus heel benieuwd naar het werkboek!
  Ook de Side Hustle lijkt me super interessant. Heb net hetzelfde gevoel als jij over ‘The subtle art’, maar ga het nu toch eens proberen!

  Liefs,
  Heleen

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.