Carrière & Geld Lifestyle

Geldzaken | De pil, meeverzekeren of zelf betalen?

3 mei 2018

de pil meeverzekeren of zelf betalen
In samenwerking met Independer deel ik in een serie enkele handige tips en tricks als het om geldzaken gaat. Deze keer een artikel over de pil. Wist je dat je dit voorbehoedsmiddel in veel gevallen beter zelf kan betalen dan wanneer je hem meeverzekerd bij je zorgverzekering? In dit artikel lees je er alles over – inclusief handig stappenplan om de berekening te kunnen maken – zodat jij jouw zorgpakket nóg beter kan afstemmen op jouw wensen. En dan ook nog eens zo voordelig en slim mogelijk, want hey: elke euro telt! 

De pil, zelf betalen of meeverzekeren?

Wat kost je pil eigenlijk?

Om te weten wat voor jou de goedkoopste keuze is, moet je eerst weten wat je pil kost. Er zijn meerdere merken en varianten van de pil, waardoor de prijs verschilt. Wat jij er per jaar aan kwijt bent, hangt dus af van welk merk je slikt. Gelukkig zijn de meeste soorten niet zo duur en betaal je vaak niet meer dan 50 euro per jaar.

–> Een voorbeeld. Gebruik je een standaard merk zoals Microgynon 30? Dan betaal je €11,46 per doosje. Als je altijd een stopweek neemt, komt dit neer op €45,84 per jaar.

Je leeftijd is van invloed

Een aanvullende verzekering is niet voor iedereen van toepassing. Tot en met je 21ste krijg je de kosten voor anticonceptie namelijk uit de basisverzekering vergoed. Dat klinkt fijn, maar vanaf je 18e betaal je hier ook je eigen risico over. Dat betekent dat je (als je je eigen risico niet opmaakt) de pil eigenlijk helemaal zelf betaalt.

Pas vanaf je 21ste kun je overwegen een aanvullende verzekering voor anticonceptie af te sluiten. Vanaf dat moment vergoedt de basisverzekering niets meer en moet je het zelf betalen. Of een aanvullende verzekering iets voor jou is, hangt af van de kosten die je normaal voor de pil maakt.

Wat is nou eigenlijk duurder?

De goedkoopste aanvullende zorgverzekering voor anticonceptie kost €66,00 per jaar en de gemiddelde prijs voor de pil ligt rond de €45,00 per jaar. Als je deze verzekering alléén voor anticonceptie afsluit, betaal je dus €21,00 meer aan premie dan wat de verzekering vergoedt. Maar als je de aanvullende verzekering ook gebruikt voor bijvoorbeeld fysiotherapie, kan het wel voordeliger zijn. Maak dus wel de juiste afweging.

Verzekeren of betalen? Maak een rekensommetje!

– Stap 1: bereken wat je per jaar kwijt bent aan de pil.
– Stap 2: bereken wat een aanvullende verzekering per jaar kost en zet dit naast de kosten van de pil. Wat is goedkoper?
– Stap 3: bekijk of je meer vergoedingen nodig hebt uit de aanvullende verzekering, zoals fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of medische hulp in het buitenland.
– Stap 4: Geen andere vergoedingen nodig? Dan kun je waarschijnlijk beter geen aanvullende verzekering afsluiten.
– Stap 5: Gebruik je ook andere vergoedingen? Tel dit bij elkaar op en bekijk of het totaalbedrag lager is dan wat je kwijt zou zijn als je alle kosten zelf betaalt.

Gebruik jij de pil? Wist je dat je in sommige gevallen dus voordeliger uit bent als je hem zelf betaalt?

* Foto via Shutterstock.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Rachel
  Reply Rachel 3 mei 2018 at 23:06

  Ik ben er sinds voorjaar mee gestopt maar wel thanks voor het share !

 • Avatar van Denise
  Reply Denise 3 mei 2018 at 11:39

  Mooie nagelkleur. Welke nagellak is dat?

  Wat een interessant artikel.

  Fijne dag.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 5 mei 2018 at 07:47

   Hi Denise, de foto is er eentje via Shutterstock dus ik kan je helaas niet vertellen welke nagellak dit is.

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 3 mei 2018 at 08:05

  ik gebruik geen pil meer sinds afgelopen oktober en wat is het een opluchting zeg! :D heb ‘m al die jaren wel gedeeltelijk moeten betalen, maar echt duur was het niet.

 • Avatar van Patricia
  Reply Patricia 3 mei 2018 at 07:59

  Goed rekenen loont echt. Anders was de zwangerschap en kraamtijd heel duur geworden. Partij waar ik al jaren zat, bleek bijvoorbeeld geen pufcursus, kraampakket en volledige kraamzorg te vergoeden. Ben toen overgestapt naar partij die 200€ duurder was, maar die had ik al ‘terug’ omdat ik die 200 niet hoefde te betalen voor de pufcursus.

 • Avatar van Ingrid
  Reply Ingrid 3 mei 2018 at 07:54

  Wij zijn als gezin verzekerd voor de basisverzekering en als extra voor nog geen €1 per persoon per ,maand buitenlanddekking.
  Voor andere kosten sparen wij zelf per maand. ( het bedrag wat wij anders aan de aanvullende verzekering kwijt zijn )
  Ondanks dat wij vorig jaar veel kosten hebben gemaakt voor onze dochter i.v.m. brandwonden, hebben wij toch nog voldoende achter de hand.
  Ook heb ik nu een mooie en goede bril kunnen aanschaffen.
  Ik begrijp natuurlijk dat dit voor iedereen verschillend en persoonlijk is.
  Als je veel kosten verwacht i.v.m, gezondheid is dit natuurlijk niet aan te raden.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 3 mei 2018 at 06:54

  Zeer fijne info!
  Goede tips.
  Het zo lastig allemaal wat wel en niet vergoed wordt.
  Want onvoorziene uitgaven kan iedereen plotseling krijgen….

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.