Reizen & vrije tijd

Family Travel | Europa-Park, het leukste uitje over de grens!

22 mei 2018

Europa-Park ervaring
Alweer een paar weken geleden vertrokken wij in alle vroegte in de auto naar het Zwarte Woud in Duitsland. Hier ligt namelijk Europa-Park, een attractiepark dat dit jaar van ANWB de award voor ‘Leukste Uitje Over De Grens’ in ontvangst mocht nemen. Wij waren er nog nooit geweest en mochten het in drie dagen gaan ontdekken. Is het écht zo leuk? Wij delen onze Europa-Park ervaring met je!

Europa-Park ervaring
Onze Europa-Park ervaring

Europa-Park

Wat ooit in 1975 begon als een kasteeltje met een kinderboerderij is inmiddels uitgegroeid tot zo’n 95 hectare aan pretpark met wel meer dan 100 attracties en shows. En dat is veel. Zoveel zelfs dat het overgrote deel van de bezoekers meer dan één dag verblijft. Het is wel eventjes rijden, wij deden er vanaf Arnhem zo’n 6/7 uur over met hier en daar een korte koffie-, plas- en benenstrekpauze, maar dan heb je ook wat. Mocht de rit je te lang zijn dan kan je het trouwens heel goed combineren met een vakantie in het Zwarte Woud (het is er prachtig!) of als tussenstop voor een paar daagjes als je bijvoorbeeld op doorreis bent naar Italië, Oostenrijk of Zwitserland.

Europa-Park ervaring

Enkele weetjes:

– in 2017 had Europa-Park zo’n 5,6 miljoen bezoekers
– het park is nog altijd een familiebedrijf (en dat mérk je ook aan veel, dat het echt gerund wordt door een familie en gericht is op families, het samenzijn met elkaar en een leuke tijd kunnen beleven en dat daar alles voor uit de kast wordt gehaald)
– op TripAdvisor is Europa-Park al 5 jaar op rij het beste attractiepark van Europa
– 82% van de bezoekers komt binnen 3 jaar nog eens terug
– er is meer dan 8,3 kilometer aan achtbaan te vinden
– de gemiddelde leeftijd van de bezoekers is 29 jaar
– gemiddeld blijven mensen 8,5 uur per dag in het park
– Europa-Park heeft het seizoens-concept waardoor er echt ingespeeld kan worden op thema’s en feestdagen. Het themepark is dus niet het hele jaar open
– Europa-Park is open tot 18.00 uur, maar als het lekker weer en druk is wordt dit simpelweg per dag verlengd. De tijd tot wanneer het park open is wordt op de website en in de app duidelijk gecommuniceerd en je kan altijd je ritje nog maken als je op dat moment al in de rij voor een attractie staat.

Europa en een Wild West tintje

Het thema van het park is Europa en dat merk, voel, ruik en ervaar je door het hele pretpark heen. Het is opgedeeld in 15 landen met elk hun eigen vormgeving, aankleding, geuren, muziek, bijpassend eten en drinken en natuurlijk hun eigen attracties en shows. Zo enorm leuk! En op het Camp Resort heb je daarnaast nog een duidelijke Western touch hier en daar.

Europa-Park ervaringEuropa-Park ervaring

Overnachten

Je kan in en rondom Europa-Park in verschillende accommodaties verblijven. Van verschillende luxe hotels, waarin in één zelfs een Michelin restaurant zit met 2 sterren (!), tot aan het overnachten in tipi’s of blokhutten of gewoon met je eigen camper of tent op het Camp Resort. Wij verbleven tijdens ons verblijf in een blokhut. Er is geen lopend water in te vinden, dus voor douchen, het toilet en tandenpoetsen loop je naar een gezamenlijk sanitairgebouw (wat trouwens heel erg schoon werd gehouden) en het is een beetje gehorig, maar verder een prima plekje en voor kinderen één grote beleving. Onze blokhut bestond uit een benedenverdieping met een klein zitje en een aantal kluisjes en een bovenverdieping met 2 stapelbedden en 2 losse bedden. Met prima matrassen trouwens zodat je goed uit kan rusten voor je volgende dag vol kilometers wandelen en attractie’geweld’ :)

Europa-Park ervaring

Europa-Park en kleine kinderen

Ik was vooraf een klein beetje huiverig of dit pretpark ook wel echt leuk zou zijn met kleine kinderen en of onze dame van 4 jaar het niet na een halve dag al gezien zou hebben. Maar gelukkig kwam dat helemaal goed omdat er ook voor de allerkleinsten verrassend veel te doen is. Op de website en op de app kan je de leeftijd en/of de lengte van je kind invoeren en dan zie je vanzelf welke attracties en shows er over blijven. Voor Shae, die iets boven de 1 meter is, bleef er al veel over waar ze in zou mogen.

Daar maakte ze trouwens ook flink gebruik van! Waar ze normaal met veel dingen toch best terughoudend is bleef ze hier enthousiast achtbanen en attracties aanwijzen waar ze toch écht heel graag in wilde. Even bij het bordje de leeftijd en/of lengte restrictie lezen en waar ze in mocht hebben we haar dan ook maar in laten gaan. Soms alleen, soms met één van ons en soms met z’n drietjes. En ja, daar zaten wel wat achtbanen tussen waarvan papa en mama het zelfs een beetje kriebelig kregen maar Shae alleen maar breeduit zat te lachen!

Europa-Park ervaring

ANWB ‘Leukste Uitje Over De Grens’ Award

Europa-Park werd afgelopen jaar al uitgekozen tot het leukste attractiepark van de wereld, en heeft dit jaar de ANWB Award voor ‘Leukste Uitje Over De Grens’ in ontvangst mogen nemen. Meer dan 100.000 mensen hadden hiervoor gestemd. Dit werd feestelijk gevierd met poffertjes en friet!

Europa-Park ervaringEuropa-Park ervaring

De leukste attracties

Als we met z’n tweetjes waren geweest dan hadden we in die drie dagen denk ik alles aan attracties en shows mee kunnen pakken. Maar we waren er nu voor een ontspannen gezinsuitje, de dagen waren lang en dus hielden we vooral rekening met ons meisje. Wilde ze even wat drinken, eventjes ergens in het zonnetje zitten, 3 x in een bepaalde attractie.. dan deden we dat! Maar toch hebben we alsnog een heleboel attracties mee kunnen pakken en dit waren toch wel echt onze favorieten:

– Voletarium, een prachtig vormgegeven multi-sensorische attractie waarin je in een soort 4D simulator zit en over de wereld vliegt. Ondertussen ruik, zie, hoor en voel je van alles. Tot aan waterneveltjes aan toe
– Alpenexpress, een mijnentreintje achtbaan die je normaal kan beleven of zelfs met een virtual-reality bril op voor een compleet andere beleving
– Arthur, geïnspireerd op Arthur & The Minimoys waarin je met je benen los bungelt
– Spinning Dragons en de Theekopjes, beide hetzelfde principe en Shae vind dat misselijkmakende ronddraaien helemaal geweldig
– Zo’n beetje alle waterattracties waren een grote favoriet! Zeker de Jungle Rafts, Elfenvaart, Whale Adventures-Northern Lights, Fjord Rafting en de Atlantica Supersplash (achtbaan met diepe plons in het water)
– Pegasus YoungStar Coaster
– alles wat met sprookjes te maken heeft. Ja, onze kleine meid bleef haar ogen uit kijken in het sprookjesbos en langs alle huisjes met prinsessen, heksen en verhaaltjes en bijbehorende attracties
– de vele speeltuinen waar kinderen lekker actief kunnen spelen met speeltoestellen, zand en water.

Oh, en als laatste de EP-Express. Al is dat niet echt een attractie, maar wel een aanrader. Het is namelijk een monorail trein die je het hele park rond kan brengen vanwaar je een leuk uitzicht hebt over en langs de attracties. En.. het moet gewoon even vermeld worden: wat is Europa-Park mooi onderhouden en schoon! De planten, bloemen en perkjes staan er prachtig bij en er ligt echt nergens iets van vuil op de grond.

Shows

Er is elke dag voor zo’n 23 uur aan shows om te bekijken en ook deze zijn er weer voor alle leeftijden. Van mooie waterfonteinenshows tot aan een parade, poppenshows, een kindermusical, paardenshow en Paddington on Ice. Deze laatste hebben wij mee kunnen pakken in de dagen dat we er waren en wat was het mooi! De show duurde zo’n 40 minuten en we keken onze ogen uit. Beertje Paddington, marmelade, boeven, een vleugje Parijs, dans.. Zo knap als je ziet wat ze op zo’n stukje ijs neer kunnen zetten en echt een aanrader om te gaan bekijken als je er bent.

Europa-Park ervaringEuropa-Park ervaring

Eten

Ik kan oprecht zeggen dat ik nog nooit zo gevarieerd, gezond én vooral heel erg lekker heb gegeten in een pretpark. Wat een keuze! In ieder van de 15 landen zijn er ‘eigen’ gerechten te vinden. Van een loopingrestaurant waarbij je eten op een achtbaantje aan tafel wordt geserveerd (ja, echt!), een Friethuys, Spaanse streetfood, een Italiaans restaurant, een Duitse Biergarten inclusief curryworsten, een Indonesisch restaurant, Franse bistro, een visrestaurant.. teveel om op te noemen. En misschien wel het lekkerst hebben we gegeten bij Spices. Fingerlickin’ good Indian food ♥

–> Voor alle informatie over de toegangsprijzen, overnachtingsmogelijkheden, een parkplattegrond en dergelijke raad ik je aan om de website van Europa-Park te bezoeken.

Europa-Park ervaring

Wij hebben echt een aantal gigantisch leuke dagen gehad in dit pretpark! Ik hoop dat je het leuk vond om onze Europa-Park ervaring te hebben gelezen. Het was onze eerste keer en we willen zeker volgend jaar weer gaan. Waar we vooraf nog een beetje huiverig waren of het te doen zou zijn met een kind van net 4 jaar, waren we na een halve dag al om. Wat is het er leuk, mooi, groot en wat is er veel te doen, te zien en te beleven! Mocht je eens willen gaan, dan kan ik zeker aanraden om ook echt meerdere dagen te gaan :)

Kende jij Europa-Park al? Spreekt het je aan om eens naartoe te gaan?

Liefs,
Desirée

* Dit uitje werd ons aangeboden door Europa-Park.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Annika
  Reply Annika 24 mei 2018 at 11:27

  Dit park staat al een poosje op mijn lijstje, we wachten nog even tot de jongste een jaar of vijf is en gaan het dan combineren met een wat langere vakantie.

  Heel erg leuk verslag, krijg meteen zin om te gaan!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 24 mei 2018 at 20:54

   Wat enorm leuk om te horen! Zeker leuk om te combineren met een langere vakantie :)

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 22 mei 2018 at 22:30

  Mooie foto’s!
  Leuk en dit ken ik niet.
  Goed verslag.
  Fijn dat jullie daar Indaas gedineerd hadden.
  Vroeger was ik als kind wel in het Zwarte Woud op holiday geweest.

  Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 mei 2018 at 22:52

   Mooie omgeving is het he? Dankjewel voor je compliment, ik vond het ook erg leuk om erover te schrijven :)

 • Avatar van Lindsey Beljaars
  Reply Lindsey Beljaars 22 mei 2018 at 19:38

  Ziet er super gezellig uit!!

 • Avatar van Rachel
  Reply Rachel 22 mei 2018 at 17:26

  Ziet er erg gezellig uit zeg, ik ben er nog nooit geweest!

 • Avatar van Anita
  Reply Anita 22 mei 2018 at 15:44

  Leuke foto’s! Ben er zelf nog nooit geweest maar was er altijd al benieuwd naar.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.