Carrière & Geld Huis & interieur

Geldzaken | Behoefte aan nieuwe energie? Doe de check!

17 mei 2018

energie vergelijken checklist
Wil je niet teveel energie stoppen in energie vergelijken maar wel een energiecontract afsluiten dat bij je past? Want wat moet je nu kiezen: een vaste looptijd of variabel contract? En voor welke leverancier moet je gaan als je het milieu belangrijk vindt? Samen met Independer heb ik een checklist samengesteld die jou 0,0 energie kost! 

Energie vergelijken? Dé checklist!

Check: vast of variabel contract?

De meeste mensen kiezen voor een contract met vaste looptijd en dan wordt er meestal gekozen voor de looptijd van een jaar. Uiteraard kun je ook kiezen voor een langere looptijd. Er zijn ook energiecontracten met de looptijd van bijvoorbeeld 3 jaar. Dat mensen vooral kiezen voor een contract van één jaar, komt omdat deze contracten de voordeligste tarieven hebben. Leveranciers bieden namelijk vaak actiecontracten voor een jaar. Bij een vast contract moet je wel klant blijven voor de hele looptijd van je contract. Doe je dit niet dan brengt een leverancier een boete in rekening. Hoe hoog de boete is hangt af van de looptijd van je contract.

Kies je voor een variabel energiecontract, dan kunnen je tarieven veranderen tijdens je contract. Ook liggen de tarieven vaak hoger dan de tarieven van een vast contract. Wel kun je bij een variabel contract ieder moment overstappen van energieleverancier. Je hoeft dan geen boete te betalen als je je contract beëindigt.

Check: wil je groene energie?

Bij het energie vergelijken kun je kiezen tussen verschillende energiecontracten. Zo kun je kiezen voor een energiecontract met groene stroom, vergroende stroom of grijze stroom. In 2016 kwam 5,9% van de gebruikte energie uit groen opgewekte energie. Groene energie is energie die duurzaam wordt opgewekt. Je kunt hierbij denken aan zonne-energie of windenergie.

Ook heb je vergroende energiecontracten. Dit is groene energie die is opgewekt in het buitenland of grijze energie die groen wordt gemaakt door certificaten die in het buitenland gekocht worden. Tot slot heb je ook grijze energiecontracten. Grijze energie is energie waarbij gebruik gemaakt wordt van fossiele energiebronnen, zoals aardgas en kolen.

Vaak is het idee dat groene energie duurder is dan grijze energie, maar dit is niet zo. Steeds vaker bieden leveranciers voordelige contracten aan waarbij je ook nog groene energie ontvangt.

Check: stroom én gas of allebei apart?

Heb je stroom en gas nodig in je woning? Of wil je een contract voor alleen stroom of gas? Dit kun je allemaal kiezen tijdens het energie vergelijken. De meeste mensen kiezen voor een contract voor stroom en gas bij dezelfde leverancier. Dit is gemakkelijk omdat je dan een rekening krijgt waar dit beide op staat. Anders krijg je van twee verschillende leveranciers een jaarafrekening.

Het kan ook zijn dat je geen gas nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld stadsverwarming, dan kun je voor gas niet zelf een leverancier kiezen. Je kunt dan alleen voor stroom contracten vergelijken en overstappen van leverancier. Het komt weinig voor dat mensen alleen een gascontract aanvragen. Zoals we eerder al noemden, is dit voornamelijk omdat het makkelijker is om stroom en gas bij dezelfde leverancier af te nemen. Als mensen toch kiezen voor een gascontract bij een andere leverancier, dan komt dit voornamelijk door de groenheid van het gas. Sommige leveranciers bieden grijs gas aan zonder dit te compenseren. Andere leveranciers compenseren dit door bijvoorbeeld bomen te planten. Wil je dat je leverancier de CO2-uitstoot compenseert, dan kan het zijn dat je hiervoor een andere leverancier moet kiezen dan voor je stroomcontract. Al deze informatie kun je terugvinden bij het vergelijken van energieleveranciers.

Welke keuze voor energie heb jij gemaakt? Een vast contract voor een x aantal jaar? En wel of geen groene energie?

Liefs,
Desirée

* Uitgelichte foto via Shutterstock.

Reacties op dit artikel

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 17 mei 2018 at 08:22

    Heel goed!
    Hier werkt iemand al sinds dag 1 bij een energiemaatscvhappij dus wordt er niet veranderd…..

    Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.