Mama & Kind

Mom Talk | Je kind ’s nachts zindelijk maken

10 mei 2018

kind 's nachts zindelijk maken
Met welke leeftijd was jouw kind ’s nachts zindelijk? En hoe heb jij dat zindelijk maken aangepakt? Waar onze kleine meid alweer een hele tijd overdag zindelijk is, lijkt het voor de nacht nog niet helemaal te lukken. Soms een paar nachten een droog luierbroekje, maar andere nachten zit het weer helemaal vol.. Ik deel de tips waarmee wij in de weer zijn en ben heel benieuwd naar jouw ervaringen! 

Ik weet heel goed dat ieder kind zijn eigen ritme hierin volgt, maar toch zou het fijn zijn als Shae ook de nachten droog door zou komen. Wellicht is het iets lastiger omdat ze graag slaapt met een beker water naast zich omdat ze regelmatig een paar slokjes wil drinken, maar toch..

Om te beginnen gebruiken we voor Shae de Pampers Premium Protection Pants. Dit is een superzacht luierbroekje (maar echt: de allerzachtste Pamper luiers ooit!) die ze ten eerste ook zelf heel gemakkelijk aan en uit kan krijgen voor áls ze ’s nachts naar de wc wil gaan en echt een fijne pasvorm heeft; hij sluit mooi aan, is lekker flexibel en snijdt niet in haar huidje. Daarnaast zorgt het absorberende en ademende materiaal ervoor dat haar billetjes tijdens natte nachten geen last krijgen van irritatie van de urine maar zo goed als droog blijven aanvoelen. En mocht ze toch een plasje in de luier hebben gedaan dan is hij aan de zijkanten heel gemakkelijk los te scheuren waardoor het verschonen in no time gedaan is.

kind 's nachts zindelijk maken kind 's nachts zindelijk maken

Tips | Je kind ’s nachts zindelijk maken

Verder zijn we op dit moment met onderstaande tips in de weer om Shae te helpen ook ’s nachts zindelijk te krijgen. Ik deel graag hoe wij het aan proberen te pakken zodat je er wellicht zelf ook tips uit kan halen. Of misschien kan je ons nog wat aanvullende tips geven?

– het gebruik van een matrasbeschermer of waterdicht onderlaken om het bed droog en schoon te houden en het verschonen na een ongelukje bij een luierloze nacht te vergemakkelijken
– net voor het naar bed gaan Shae nog even goed laten plassen (en daarbij de twijfel of we haar misschien ook nog rondom onze eigen bedtijd rond 22.00 uur nog even uit bed moeten halen om te laten plassen?)
– de een zegt dat je je kind beter niet meer kan laten drinken na het avondeten, de ander zegt van wel om juist de blaas te trainen. Lastig! Shae vind het namelijk heel erg fijn om een beker met water naast haar bed te hebben en af en toe wat te drinken als ze wakker wordt. Ze is overdag een wat lastigere drinker waardoor ik haar dit ook niet wil onthouden. Daarnaast beredeneer ik het maar zo: “dan wordt de blaas in ieder geval écht getraind!”
– we hebben de route naar de wc voor Shae zo gemakkelijk mogelijk gemaakt, ze heeft een zacht lampje, geen obstakels op de weg en zou er met de ogen dicht nog naartoe kunnen..
– we proberen verder zo min mogelijk druk erop te leggen zodat het geen ‘ding’ wordt. Als er een ongelukje gebeurt gewoon rustig blijven en zeggen dat dat kan gebeuren en dat het niet erg is, snel en speels het bed verschonen en er verder niet al teveel aandacht aan te besteden
– als ze ’s ochtends een droge luier heeft zijn we beide duidelijk heel erg blij en krijgt ze extra complimentjes en dikke knuffels en kusjes ♥

#ZachtstePampersOoit

Bekijk ook zeker bovenstaande leuke dadvlog met Arie Boomsma (halloo-hoo!) over hoe het vaderschap hem bevalt, wat hij zoal met zich meeneemt voor zijn kindjes als hij op pad gaat, zijn mening over de Pampers Premium Protection Pants en zijn leuke en lieflijke antwoorden op een paar vragen. Zo vertederend ook om zo’n boom van een man over zijn kinderen te horen praten!

Ik ben heel erg benieuwd hoe jij het nachtelijk zindelijk maken van je kind(eren) hebt aangepakt en op welke leeftijd de nachten droog waren? Als moeders onder elkaar sta ik zeker open voor jouw tips en tricks :)

Liefs,
Desirée

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Michelle
  Reply Michelle 11 mei 2018 at 20:25

  Interessant artikel! Onze dame is nu anderhalf en zo her en der ben ik al wat informatie aan het lezen over zindelijkheidstraining. Maar ik heb nog niet het idee dat ze hier aan toe is. Maar zo rond lezen kan natuurlijk helemaal geen kwaad.

 • Avatar van Lettie
  Reply Lettie 10 mei 2018 at 17:20

  Sommige kinderen slapen idd heel vast en worden niet wakker van het signaaltje dat ze moeten plassen. Zelfs als het bed nat is slapen ze rustig door. Ik heb zelf vroeger een plaswekker gehad omdat ik ook niet wakker werd. Na 3 weken was het klaar en werd ik wel wakker als ik plassen moest. Onze oudste was overdag al heel vroeg zindelijk en een jaar later spontaan ook ’s nachts. De jongste was overdag ook al vroeg zindelijk maar ’s nachts wilde het maar niet lukken. Alle trucjes van geen drinken geven ’s avonds tot uit bed halen om te laten plassen enz hielpen niets.
  Ze begon dit zelf heel vervelend te vinden.
  Ze heeft toen ook een plaswekker gekregen. De eerste week een paar keer per nacht groot alarm van die wekker (gaat bij de eerste drupjes urine al af) waar ze zelf gewoon door heen sliep! De tweede week werd ze zelf er ook wakker van en halverwege de 3e week werd ze uit haar zelf wakker als ze plassen moest.
  Ik ben blij dat we er toen voor gekozen hebben om haar te helpen dmv die plaswekker. Ze was zelf heel blij dat ze nu net als al haar vriendinnen en klasgenootjes ook ’s nachts droog was.

 • Avatar van Didi
  Reply Didi 10 mei 2018 at 10:32

  Geen water geven of laten plassen voor of
  tijdens het slapen helpt allemaal niet echt. Het gaat erom dat ze wakker worden van het signaal van een volle blaas. Meestal leren ze dat vanzelf, het is ook niet iets waar je iets aan kan doen. Daarom hebben wij ook nooit met beloningskaarten gewerkt want hoe sneu is het als je geen sticker krijgt terwijl je er geen enkele invloed op hebt.
  Onze kinderen slapen heel erg vast en werden zelf gewoon niet wakker.
  We zijn daarom een paar maanden geleden gestart met een plaswekker zodat ze op het goede moment wakker worden en zo het signaal leren herkennen. Ondanks dat ze eerst niet wakker werden van de wekker en wij ze dus nog met veel moeite wakker moesten krijgen, zit er na een aantal (bijna) ongelukjes nu echt verbetering in en worden ze steeds vaker wakker voordat het mis gaat. Nog even en ik denk dat ze echt ‘s nachts zindelijk zijn.

 • Avatar van Daenelia
  Reply Daenelia 10 mei 2018 at 10:31

  Onze Chi is soms nog niet droog de nacht doorgekomen (en dat is dan soms onze eigen domme schuld). Maar, okay, toegegeven, Chi is een chihuahua. En nog geen drie jaar. Het ‘voordeel’ van een pup zindelijk maken is dat ze liever niet in hun bed plassen. Dus als pup hebben we heb in zijn bed ‘opgesloten’: het is een bench die af te sluiten is. Nadeel is natuurlijk dat je bij een pup de eerste paar weken om de 3 of 4 uur even met de pup in de nacht naar buiten moet…
  Maar misschien is dat inderdaad de tip: voor je zelf naar bed gaat even de kleine naar de wc laten gaan. Hou wel rekening met het natuurlijk slaapritme (misschien is dat voor een kind anders, maar volwassenen hebben een 45/90 minuten routine: als je anderhalf uur slaapt ben je op een moment dat je natuurlijk even wakker kan worden. Als je dan opstaat, voel je je redelijk uitgerust. Wordt je wakker gemaakt voor die 90 minuten voorbij zijn, en na 45 minuten, dan voel je je brak.)
  En er zijn van die wekkers, die merken wanneer het bed of de luier nat wordt. Dan is het al gebeurd, maar dan wordt het kind wel getraind om wakker te worden. Lijkt me nog steeds mosterd na de maaltijd.
  Overigens hebben we voor onze hond nog steeds puppy-matjes op de grond liggen. Dit zijn matjes van luier-materiaal (echt!) en als hij dan echt nodig moet, dan doet hij het op die matjes! Scheelt toch met opruimen.

 • Avatar van Martine
  Reply Martine 10 mei 2018 at 09:02

  Midas was met 3,5 droog in de nacht ook hij heeft een beker water naast zich. We zijn begonnen om hem te laten plassen als we naar bed gingen en ook voor hij ging slapen. Op een gegeven moment bood hij meer weerstand tegen het laten plassen en toen hebben we de gok genomen. Is 2 x misgegaan. Nu gaat t goed. Meestal red hij het tot de volgende ochtend. Heeft ons nu 2 x geroepen om te plassen. Hij is nu bij 3 jr en 9 maanden.

 • Avatar van Monique
  Reply Monique 10 mei 2018 at 08:51

  Bij mijn oudste, die al 5 was en nog steeds ’s nachts niet altijd droog, hielp het heel goed door juist geen luierbroekje meer aan te doen. Plassen voor het slapengaan, nog een keer voordat wij gingen slapen en verder moest hij het zelf doen. Hij heeft nog één of twee keer een ongelukje gehad en toen was het klaar.

 • Avatar van Sonja
  Reply Sonja 10 mei 2018 at 08:44

  Ik heb er nooit zo bij stilgestaan. De oudste was met 2 jaar zindelijk in alles. Het ging vanzelf. Ik ben op een gegeven moment die luier uit gaan doen en ja er was wel eens een ongelukje, maar hij ging zelf in de nacht naar de wc.
  De jongste was wat moeilijker en daar heb ik een beloningskaart voor gemaakt. Bij elke droge nacht een sticker. Er stond een potje om te plassen op zijn kamer en dat heeft goed geholpen! Mijn moeder had ook potjes op onze kamer staan. Totdat mijn zus een keer per ongeluk op een speelgoed vrachtwagen was gaan zitten! 😉

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 10 mei 2018 at 06:47

  Goed artikel dat iedere ouder iets aangaat.
  Bij ieder kind is het verschillend.
  Ik had dit probleem ook bij de jongste.
  Geen probleem.
  Hoe jullie het doen is goed….

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.