Huis & interieur Mama & Kind

Momtalk | Zo maak je kinderen energiebewust

31 mei 2018

kinderen energiebewust maken
Er zijn heel wat redenen om energiebewust te leven. Niet alleen draag je op die manier je steentje bij om onze planeet te redden, maar je ziet zelf ook die hoge maandelijkse kosten dalen. Wat de reden ook is, het is belangrijk dat je kinderen diezelfde trend kunnen doorzetten. Voor wie niet echt goed weet op welke manier je het best je kinderen energiebewust maakt van het besparen op energie, zijn hier enkele handige tips. 

Geef het goede voorbeeld

Kinderen nemen heel wat van ouders over. Goede gewoontes, maar ook slechte gewoontes. Je kunt je kind zelf zo veel als je wilt zeggen dat je het licht het best uitdoet in kamers waar niemand zich in bevindt, maar als je het zelf niet doet heeft het weinig zin. Kinderen nemen in zich op wat hun ouders doen en doen dit na. Trek je zelf geregeld een warme trui aan om de thermostaat wat lager te kunnen zetten, dan willen ze dit vaak zelf ook na verloop van tijd. Onthoud: goed voorbeeld doet goed volgen.

Maak er een spelletje van

Kinderen houden niet altijd van verschillende regeltjes. Waar ze wel van houden zijn spelletjes. Maak dus een spelletje van het besparen van energie. Tegenwoordig kun je met behulp van verschillende apps en slimme meters makkelijk uitrekenen hoeveel je effectief verbruikt. Bereken hoeveel je verbruikt in een week tijd en probeer je record te breken in de week daarna. Maak een spelletje van het verlagen van dat verbruik, maar sla hier niet in door. Het moet thuis wel leefbaar blijven natuurlijk! Haal je het record, dan kun je je kinderen belonen op een manier die je vooraf afspreekt – of beloof een verrassing.

Organiseer een speurtocht

Hou een speurtocht in huis. Er zijn oneindig veel manieren om te besparen op energie en waarschijnlijk zie je er zelf nog een aantal over het hoofd. Ga samen met je kinderen op zoek naar manieren om energie te besparen. Denk maar aan kortere douches, uitzetten van verwarming in slaapkamer, binnendeuren dichthouden of de computer uitzetten in plaats van slaapmodus. Leuk om ‘weetjes’ op de apparaten in huis te hangen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de kachels, de wasmachine en de koelkast. Maak je mooie kaartjes en hang je ze als verrassing op plekken in huis, dan kan dit een kindje enthousiasmeren en fascineren over het verbruik en de besparing.

Spreekbeurt

Hebben je kinderen een spreekbeurt op school? Stel dan voor om deze te houden over het besparen van energie in huis. Op die manier worden je kinderen niet alleen zelf bewuster van het omgaan met energie, maar worden ze mini-ambassadeurs voor hun klasgenoten. Wedden dat het indruk op de lera(a)r(es) en de klasgenoten maakt?

Zelf energiebewust worden

Of het energie besparen in huis samen met de kinderen goed of niet… Je kunt er als volwassene(n) ook voor kiezen om te gaan voor energie vergelijken. Op die manier kun je een energiecontract vinden met lagere tarieven, zodat je nog meer overhoudt. Zo word je je ook zelf weer wat bewuster van wat je nou precies betaalt per kWh stroom en per kuub gas. Dat kan ook geen kwaad.

Bespreek de kosten van energie met je kinderen

Zoals eerder vermeld, zullen kinderen zich waarschijnlijk niet houden aan regeltjes als jij dat zelf ook niet doet. De kosten van je energiefactuur zal je kind wellicht niet zo interesseren en hoeven ze nog helemaal niet te weten. Maar dat betekent niet dat je ze niet bewust kunt maken door samen de rekening even te doorlopen. Leg hen uit hoeveel geld er wordt gespendeerd aan energie, maar richt je daarbij dan ook vooral op wat er met dat geld kán worden gedaan. Bespaar je op energie, dan kun je uiteindelijk misschien een uitstapje maken naar een pretpark, de bioscoop of een videospelletje aanschaffen. Op die manier snapt een kind iets beter wat de waarde van stroom en gas is. Leg het dus uit op een speelse manier die zij kunnen begrijpen. Verwerk dit eventueel in een voorleesverhaaltje. Wees een beetje creatief en laat Jip en Janneke de energierekening bespreken. En probeer je niet alleen op de kostenbesparing te richten, vertel ook over wat een hoog energieverbruik met de natuur en de dieren kan doen!

Nogmaals: practise what you preach! Zo wordt bewuster omgaan met energie voor het hele gezin iets waar je niet eens meer over na hoeft te denken :)

Zijn jouw kinderen al energiebewust? Ben je daar mee bezig als ouder?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Daenelia
  Reply Daenelia 1 juni 2018 at 15:44

  Nou heb ik geen kinderen, maar ik kan me hier helemaal niks bij voorstellen… :S Er een spelletje van maken? Zegt kinderen dat dan wat? En als je als gezin bespaart, hoe weet je dan dat de kids daar ook goed aan hebben meegewerkt, en wat als pappa het badkmaerlicht de hele nacht heeft laten branden: moeten de kids daar dan hun extraatje voor missen, omdat het target niet gehaald wordt? :( Ik zou dat niet goed kunnen verkopen aan kinderen, dus als iemand daar een duidelijk voorbeeld van heeft, hoor ik het ook graag!
  Zelf heb ik als kind altijd geleerd: licht uit als je de kamer uitgaat, verwarming lager als je het huis uit gaat (of uit, nog beter) en ik heb nog nooit de verwarming aangehad op mijn slaapkamer: dat slaapt helemaal niet lekker. Kraan uit als je je tanden poetst, kort douchen (hoewel ik daar nu wel eens lak aan heb en ineens 15 minuten onder de douche sta! Voelt best wel stout …;) ), en als mijn gozer de kraan eens niet goed dichtdraait, dan krijgt hij de wind van voren.
  Ik heb dat allemaal van huis uit, van kinds af aan meegekregen zonder spelletjes, trouwens. Lijkt me ook goed dat je kinderen ook leert dat overal met de auto of het vliegtuig naar toe gaan ook niet goed is voor hun toekomstige wereld. En dat wat vaker vleesloos eten hun wereld ook een stuk fijner zal maken.
  Uiteindelijk denk ik dat we met z’n allen verantwoordelijk zijn voor de wereld van morgen. Lijkt me dus logisch dat je je kinderen vanuit dat oogpunt het een en ander leert (want geld zegt ze misschien nog niet zo veel ;) )

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 31 mei 2018 at 13:05

  Zulke leuke en fijne tips 👌
  Zodat kinderen nooit meer onbewust bijvoorbeeld een kraan te lang open laten staan of het licht aan laten…

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.