Lifestyle

Health | Wat te doen bij menstruatiepijn?

23 mei 2018

pms menstruatiepijn tips
Van lichte krampjes en wat stemmingswisselingen tot ziek op de bank liggen en echt jezelf niet meer zijn. Veel vrouwen hebben er elke maand rondom hun menstruatie in meer of mindere mate last van. Maar gelukkig zijn er een paar dingen die je zelf kan doen (of laten!) waardoor je hier een heel stuk minder ongemak van hebt. Hierbij enkele tips tegen menstruatiepijn. 

Tips tegen menstruatiepijn

PMS

Premenstrueel syndroom. Door een tekort aan progesteron ontstaat er een verstoord hormonaal evenwicht. De gevolgen? Prikkelbaarheid, hoofdpijn, vermoeidheid, een opgeblazen gevoel, vocht vasthouden, eetbuien, krampen, een lager libido, pijnlijke en gevoelige borsten.. Sommige vrouwen hebben hier amper last van, terwijl dit bij anderen een week voor de menstruatie al begint.

Houd je ijzergehalte op peil

Tijdens je menstruatie heeft je lichaam er wat meer moeite mee om het ijzergehalte op peil te houden waardoor je je wat slapper en futlozer kan voelen. Speel hierop in met je voeding door voldoende bladgroente zoals spinazie en boerenkool, rood vlees, peulvruchten, noten en volkorenproducten te eten.

Help je darmen een handje

Doordat je spijsvertering rondom je menstruatie vertraagt kan je een wat opgeblazen gevoel krijgen. Door voldoende vezels te eten laat je de fabriek optimaal werken én omdat vezelrijke voeding je lang een verzadigd gevoel geven kan je ook nog eens je cravings meer onder controle houden. Win-win! Eet dus voldoende volkorenproducten, groente en fruit of voeg bijvoorbeeld wat psylliumvezels (los bij de drogist verkrijgbaar) toe aan je smoothie of sapje. Ook voldoende bewegen helpt je darmen goed aan het werk te houden.

Geef toe aan je chocolade cravings

Het is echt niet voor niks dat vrouwen rondom hun menstruatie meer zin hebben in chocolade dan anders. Pure (!) chocolade heeft een bloeddrukverlagend effect, er zitten antioxidanten in, het geeft een stofje af aan je hersens die te vergelijken is met verliefd zijn en het werkt rustgevend op je hersenen. Gewoon af en toe een klein stukje nemen dus, voor dat welverdiende feel good gevoel tijdens deze periode. Of verwen jezelf met deze lekkerste warme chocolademelk, ik deel mijn favoriete recept met je :)

Eet vaker & drink voldoende water

Door je eten over meerdere porties gedurende de dag te verdelen houd je je suikerspiegel meer op orde waardoor er minder schommelingen plaatsvinden en je humeur duidelijk een stuk beter wordt. Door daarnaast ervoor te zorgen dat je voldoende water drinkt help je je lichaam om makkelijker vocht af te drijven en zal je dus minder last hebben van een opgeblazen gevoel of vocht vasthouden.

Verminder stress

Stress verergert de klachten van PMS. Probeer dus goed voor jezelf te zorgen en te ontspannen. Het lezen van een goed boek, uitgebreid in bad gaan, een Netflix-avondje, mindfulness-oefeningen, yoga, een wandeling maken in de frisse buitenlucht.. het helpt allemaal!

Magnesium

Wist je dat magnesium voor veel processen in je lichaam een positief effect heeft? Als toevoeging aan een bad of in een supplement kan het helpen krampen en hoofdpijn te verminderen. Daarnaast geeft het je een energieboost en kan het zelfs een onrustig gevoel wegnemen.

Ik ben benieuwd.. wat helpt bij jou als je last hebt van menstruatiepijn?

Liefs,
Desirée

* Uitgelichte foto via Shutterstock.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Nicole
  Reply Nicole 25 mei 2018 at 14:16

  Wat een goede tips. Super fijn dat je dit deelt. Ik heb er zelf altijd heel erg last van. Ik slik standaard ijzerpillen en magnesium en ik heb zeker het gevoel dat dat helpt.

 • Avatar van Lindsey Beljaars
  Reply Lindsey Beljaars 23 mei 2018 at 09:52

  Fijne tips, gelukkig heb ik hier nooit echt last van maar ik ken genoeg meiden die dit wel hebben!

 • Avatar van Daenelia
  Reply Daenelia 23 mei 2018 at 09:52

  Informatief artikel. Ik heb eigenlijk heel weinig klachten. Heel af en toe heb ik wat krampen, maar niks waar ik iets voor in neem. Dat is ook normaal … het is niet normaal als je zo veel pijn en klachten hebt dat je er pijnstillers voor moet innemen, en laat een arts je nooit anders vertellen: ga dieper graven en zorg dat er serieus naar gekeken wordt.
  En menstruatie is geen excuus voor chocolade. Ik eet altijd chocola als ik er trek in heb. :) Guilt-free!!!

 • Avatar van Brennie
  Reply Brennie 23 mei 2018 at 09:48

  Een warme kruik, warm water drinken en vitamine d op peil houden. Pure chocolade meer dan 70 procent.
  Lijnzaad en haverzemelen elke dag en veel water drinken is daarbij nodig, dit zorgt bij mij ervoor dat het vervelende opgeblazen gevoel vele malen minder is en de obstipatie die ik de dag voor mijn menstruatie had is, zo goed als verdwenen. Veel bewegen zeker als ik last heb van kramp, niet altijd fijn om te doen maar het werkt echt.

 • Avatar van Bo
  Reply Bo 23 mei 2018 at 09:07

  Ik ga vaak in de Lying Butterfly liggen, dit is een yin yoga houding en die geeft een heerlijk ontspannen gevoel als je last hebt van menstruatie klachten, daarnaast gebruik ik ademtechnieken die je ook rust, minder pijn en ontspanning geven.

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 23 mei 2018 at 08:03

  een warme kruik doet bij mij altijd wonderen :)

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 23 mei 2018 at 06:38

  Interessant en heel goed artikel!
  Chocolade yummie….
  Fijne tips 👌

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.