Carrière & Geld

Girlboss interview met Tosca Gort

21 mei 2018

Tosca Gort interview
Ruim een derde van alle ondernemers in Nederland is vrouw en er zijn heel veel vrouwen die eraan denken om een eigen bedrijf te gaan starten. Wellicht heb jij hier ook al eens over nagedacht? Of ben je al onderweg maar heb je nog net dat duwtje in de goede richting nodig om er helemaal voor te kunnen/durven gaan? Deze inspirerende vrouwelijke ondernemers gingen je voor! Vandaag aan de beurt: Tosca Gort van GORTcoaching

GIRLBOSS
“A woman in control, taking charge of her own circumstances in work & life. Someone who knowns her worth and won’t accept anything less. She is empowering and inspiring to those around her & kicks ass!” – Urban Dictionary


Tosca Gort interview
Wie ben je?

Tosca Gort. Eigenaar en oprichter GORTcoaching, een groeiend bedrijf met meer dan 1 miljoen omzet per jaar.

Omschrijf je bedrijf, hoe lang het bestaat en wat je doet.
GORTcoaching is een coachbureau en bestaat nu 8 jaar. Onze passie is om hele goede coachtrajecten te verzorgen die je gelukkiger maken. Populaire onderwerpen waar mensen een coach voor inzetten zijn: loopbaanvragen, weten wat ik wil/waar ik geluk kan vinden en stress/burn-out. Wij vinden dat alleen de beste coaches goed genoeg zijn voor onze coachees (klanten). Mede hierdoor zijn we nu een van de grootste coachbureaus van Nederland geworden.

Waar komt jouw liefde, passie of idee voor het opzetten van een coachbureau vandaan?
Ik was een afgestudeerde Arbeids- & Organisatiepsycholoog die zeer ambitieus was met als grote droom om ooit te gaan ondernemen. Alleen wilde ik voordat ik mijn droom zou najagen eerst wat ervaring gaan opdoen in het bedrijfsleven, want om zomaar te gaan ondernemen na het afstuderen leek me niet perse een goed plan.

Bij mijn eerste baan merkte ik al snel dat het lastig was om uitdaging te blijven vinden en ik voelde me vaak lusteloos. Om mij heen gaven mensen me wel eens het advies om met een coach te gaan praten, maar ik luisterde hier niet naar, deels omdat ik me schaamde, deels omdat ik eigenwijs ben, ik was toch immers zelf afgestudeerd in dit vak van mensen adviseren dus waarom zou ik een coach nodig hebben?

Door een speling van het lot werd ik uiteindelijk gevraagd om aan te schuiven bij een nieuwe coachopleiding en zo kwam ik zo alsnog in aanraking met geweldige coaches die tot mijn grote scepsis en verbazing binnen de kortste tijd gave inzichten bij mij naar boven brachten. Ik was verbaasd door de kracht van de technieken binnen coaching en ervoer dat dit over tijd zeer veel bijdroeg aan mijn levensgeluk en richting in het leven.

Zonder dat ik het zelf goed doorhad stimuleerde deze opleiding mij om zelf te gaan coachen en ik besloot om dit te doen om zo het vak in de vingers te houden ondanks dat ik vlak daarvoor een ander bedrijf had opgericht waar veel geld in zat en waar eigenlijk al mijn liefde aandacht naar toe moest om te slagen. Al snel merkte ik dat ik mezelf voor de gek hield en dat ik eigenlijk alleen nog maar met coaching en een bedrijf bouwen rondom coaching wilde bezighouden, maar het duurde alsnog een jaar voordat ik durfde te stoppen met mijn originele plan om me volledig op coaching te kunnen richten.

Op welk punt besloot jij om er helemaal voor te gaan en maakte je van GORTcoaching je fulltime bedrijf?
Na 1 jaar part-timen en nog een ander bedrijf te hebben ben ik uiteindelijk helemaal overgegaan op GORTcoaching.

Wat is volgens jou de sleutel van jouw succes?
De zakelijke sleutel tot succes is kennis opdoen over ondernemen en veel werken aan je persoonlijke ontwikkeling als ondernemer. Maar 4% van de bedrijven kan boven de 1 miljoen omzet uitgroeien. Vaak ben jij zelf de oorzaak waarom dat niet lukt, accepteer dat je veel moet leren en laat je coachen door ervaren ondernemers indien nodig. Het belangrijkste is dat je leert te denken in schaalbaarheid. De 4-hour workweek is een boek wat ik kan aanraden als je dit wilt leren. De persoonlijke sleutel tot succes is actief werken aan je geluk. Geluk is niet iets wat je overkomt, het is iets waar je actief aan moet werken. Toen ik nog veel coachte hoorde ik vaak dat vrouwen hun tijd uit zaten: ”nog 2 jaar en dan zit de kleine op de basisschool”. Maar waarom altijd maar wachten? Er zijn altijd dingen die je nu direct kunt aanpakken.

Waar zie jij jezelf en je bedrijf over vijf jaar?
Ik wil dit jaar weer flink groeien met GORTcoaching en nog meer mensen happy maken met geweldige coachtrajecten. Ik geloof oprecht dat de wereld een stukje beter kan worden van persoonlijke ontwikkeling.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
Opstaan, kleine uit bed halen en uitgebreid knuffelen, ontbijten, naar werk fietsen in Amsterdam Oost, openen met het team, vaak 2 afspraken op een dag, uitgebreid lunchen op kantoor, mail en targets nalopen en uitzetten, naar huis fietsen, yoga/met vrienden eten/chillen.

Wat is het grootste leerpunt uit jouw carrière?
Je moet jezelf en je emoties niet zo serieus nemen als het om zaken gaat. Als je jong bent denk dat je vaak dat heftige emoties of schaamte van iets verpesten het einde van de wereld zijn maar in zaken leer je al snel, het hoort er gewoon een beetje bij. Morgen weer een dag.

Waar kan jij als ondernemer echt niet zonder?
Ik kan echt niet zonder: taxi-services, auto, fiets, ov-kaart, LinkedIn, whatsapp zakelijk, slimmere mensen dan ik op kantoor, goede business coach en vrijheid om na te denken over ideeën.

Wat is het beste advies wat je aan andere (vrouwelijke) ondernemers kan geven?
Ik zou alle vrouwen die zeer ambitieus zijn maar geen zin hebben in de corporate culture adviseren om een eigen bedrijf te starten. Uit de cijfers blijkt dat ambitieuze vrouwen vaak stuklopen op de werktijden en verwachtingen van werkgevers om hoger op te komen maar als ondernemer bepaal je zelf de lat! Als ik een dag een boek wil lezen of wil winkelen, dan kan dat. Als ik directeur of manager bij een ander bedrijf was geweest hoefde ik daar echt niet mee aan te komen! Je hebt als ondernemer heel veel vrijheid en mijn tip is als jij een ondernemer bent met ambitie om zoveel mogelijk dingen snel uit te besteden als je aan het groeien bent zodat je zelf continu tijd hebt om je te verdiepen in hoe je bedrijf kan groeien. Als je meer dan 8 uur per dag moet werken heb je je processen nog niet op orde en moet je daar echt naar kijken en verandering in aan te brengen. Neem een mentor ondernemer die je wilt coachen en ga ervoor! Ik​ zie je aan de top :)

–> Bekijk hier de website van GORTcoaching.

Heb jij wel eens een coach gehad, of zou je hier voor open staan?

Reacties op dit artikel

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 21 mei 2018 at 07:07

    Lekker ondernemend.

    Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.