Lifestyle

Health | Digitale Detox

7 juni 2018

digitale detox
Zou jij een week zonder mobiele telefoon, televisie en internet kunnen? We leven in een wereld waarin we constant online zijn. Onze smartphone lijkt vergroeid aan onze hand te zitten en in onze vrije tijd brengen we heel wat uurtjes door voor de televisie. Hierdoor zijn we massaal overprikkeld geraakt. Er komen mede hierdoor – juist bij jongere mensen – meer stressgerelateerde klachten en burn-outs voor dan ooit. Tijd voor een digitale detox! 

Digitale Detox

Als je echt toe bent aan een reset om van al die prikkels af te komen is het het beste om cold turkey te gaan. Trek de stekker uit je modem en leg je mobiele telefoon aan de kant met het geluid uit. En ja, dat is best heftig. We kijken gemiddeld zo’n 9 keer per uur op onze smartphone en die gewoonte zit er bij sommigen flink diep in. De detox zal dus zeker aan het begin geen pretje zijn en je een flinke uitdaging bieden. Maar met wat afleiding kom je erdoorheen. Ga sporten, wandelen, eindelijk eens die stapel boeken lezen, naar de markt voor verse ingrediënten en ga uitgebreid(er) bakken en/of koken, ga aan de slag met een flinke opruim- en schoonmaakronde door huis en vooral: breng meer kwali-tijd door met je vrienden en familie.

Ga er samen op uit, ga buiten spelen (ja, ook als volwassenen is dat leuk!), heb goede en mooie gesprekken, leer elkaar beter kennen, huur een bootje, ga BBQ’en of doe eens een keertje helemaal niks. Er zijn tig manieren te bedenken om al die ‘extra’ tijd, die je normaal voor de televisie, al eindeloos scrollend langs je tijdlijnen of flauwe-filmpjes-kijkend doorbracht, op een leuke manier in te gaan vullen.

Moet het zo extreem?

Natuurlijk niet! Soms is het gewoonweg onmogelijk om helemaal zonder technologie te kunnen, zeker als het onderdeel van je werk is. Wat je dan kan doen is in ieder geval de televisie links laten liggen en je telefoon bijvoorbeeld op het aanrechtblad laten liggen. Scheelt al heel wat schermtijd en doordat je smartphone nu verder van je af ligt kan je er ook minder vaak op kijken. Stel de apps en de instellingen van je telefoon zo in dat er geen geluidjes en lampjes gebruikt worden en je bent al goed op weg.

De voordelen van een digitale detox

Het wordt dé manier om digitaal te ontgiften genoemd. Het zou je concentratie en energie weer op een gezond niveau brengen. Het leert je om je weer te ‘vervelen’ en dat is iets wat helemaal niet zo verkeerd is voor mensen. Je wordt hier namelijk creatief van! Je gaat andere dingen bedenken om te doen en krijgt hierdoor weer focus en aandacht voor dingen die er echt toe doen. En nádat je de afkickverschijnselen hebt gehad zal het je vooral een heleboel rust brengen. Plus je houdt meer tijd over, ervaart minder stress en de kwaliteit van je slaap zal vooruit gaan. Genoeg voordelen lijkt me zo!

Ik ga het binnenkort 2 weken proberen

Ojee, nu heb ik het uitgesproken en is het voor tienduizenden mensen te lezen. Spannend! Maar ik ga het echt proberen. Niet helemaal cold turkey, want dat kan met mijn werk gewoonweg niet. Het plan is om dit te gaan doen wanneer we over een aantal weken naar Noorwegen gaan. Ik werk vooruit zodat ik met een lege mailbox, een gevulde site en zonder deadlines vertrek. Daarnaast mag ik de telefoon er alleen bij pakken om te checken op belangrijke mails en enkel het hoognodige doen aan social media.

Natuurlijk is het op deze manier wel een stukje gemakkelijker vol te houden. Er zal flink wat afleiding van het roadtrippen en een prachtige natuur zijn. Onlangs ben ik als test tijdens een weekendje weg ook al even 2 dagen zo goed als offline geweest, en dat vond ik toch best een uitdaging. Benieuwd hoe het zal gaan als het twee weken lang is..

Ben jij wel eens op digitale detox geweest? Heb jij een Netflix, internet en/of social media verslaving?

Liefs,
Desirée

Lees ook
Wat is stress?
Tips om te ontstressen #1
Tips om te ontstressen #2

* Uitgelichte foto via Shutterstock

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Anne-Marie
  Reply Anne-Marie 7 juni 2018 at 21:29

  Ik ben best wel verslaafd. Toen ik vorige zomer in Thailand drie dagen geen internet had vond ik dat een heerlijke en rustgevende ervaring. Toch is het me daarna niet gelukt echt te minderen….

 • Avatar van Daenelia
  Reply Daenelia 7 juni 2018 at 13:29

  Sterkte, maar ik denk dat het wel gaat meevallen. Ten eerste ben je uit je normale omgeving, en er is dus inderdaad enorm veel te beleven en te zien. Dat je dan 14 dagen even geen telefoon of televisie hebt mis je dan ook niet. (Hoewel… ik vind het wel altijd leuk om op vakantie in een ander land tv te kijken naar de ‘lokale’ tv :) Net als verschillende supermarkten binnenlopen daar: ook leuk!)
  In het OV kijk ik niet op mijn telefoon, hooguit om te kijken of ik word opgehaald als de bus niet meer doorrijd naar mijn eindbestemming (curses, Connexxion). Waar ik vroeger tijdens het ontbijt vaak even de ochtendshow op BBC meenam, lees ik nu de krant … op mijn telefoon. Ik heb welgeteld 1 spel op mijn telefoon staan, dus daar doe ik het ook niet voor. Ik wil nog wel eens 5 minuten op instagram kijken en dat is het dan ook wel. Dus nee, ik denk niet dat ik verslaafd ben. Ik kijk zelfs minder tv dan vroeger, ondanks Netflix.

 • Avatar van Sonja
  Reply Sonja 7 juni 2018 at 09:12

  Het is best een dingetje. Ik merk dat ik ook veelvuldig kijk.
  Vandaag ga ik genieten van mijn treinreis, praten met mensen! Eigenlijk ben ik dan in mijn element, echte contacten!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 7 juni 2018 at 06:37

  Wat goed dat jij dit zal gaan doen.
  Ik was maanden lang telefoonloos geweest afgelopen jaar….
  Mijn mobiele telefoon was dood….

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.