Beauty

Beauty Talk #24 | Alles wat je moet weten over de zonbescherming

9 juni 2018

zonbescherming informatie tips
Ieder jaar kom ik er zo voor de zomer weer regelmatig op terug. Het is namelijk zó belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon! Ook dit jaar deel ik graag weer een uitgebreid artikel met je over de zon, vitamine D, de verschillende soorten straling en natuurlijk over het kiezen van de juiste zonbescherming. 

Alles over zon & zonbescherming

Misschien is niet alle informatie helemaal nieuw voor je, maar het is belangrijk dat je jezelf goed op de hoogte blijft houden om (blijvende) huidschade te voorkomen :)

De zon en vitamine D

Het is heel erg belangrijk dat je niet jezelf altijd van top tot teen in gaan smeren met een product met SPF. Het is namelijk ook heel belangrijk dat je voldoende vitamine D aan kan maken. Steeds meer mensen hebben namelijk een vitamine D tekort. En dat wordt in verband gebracht met verschillende ziektes en hart- en vaatziekten. Af en toe dus even een kwartiertje onbeschermd met zoveel mogelijk blote huid in de zon genieten is dus ook heel belangrijk. Zo maakt je lichaam al snel voldoende vitamine D aan.

Mocht je het idee hebben dat je een vitamine D tekort hebt dan zou je bij de huisarts je bloed hierop kunnen laten prikken. Better safe than sorry!

–> Lees ook dit artikel met meer uitgebreide informatie over vitamine D.

UVA, UVB, UVC en infrarood (IR) straling

De zonnestralen die de aarde bereiken bestaan voor het grootste deel uit infraroodstraling. Dit kan doordringen en schade aanbrengen tot in de diepste lagen van de huid. Deze huidbeschadiging is te herkennen aan dat lang aanhoudende gloeiende gevoel op je huid. Het is daarom goed dat steeds meer zonnebrandcrèmes ook een ingebouwd filter tegen dit type straling hebben.

-UVA (aging) straling kan door glas en kleding heen en zorgt voor een versnelde huidveroudering zoals rimpels, zonneallergie en voor een grotere kans op huidkanker
– UVB (burning) straling is nodig voor de aanmaak van vitamine D maar zorgt ook voor het rood worden van de huid en de – door velen geliefde – bruine tint. UVB stralen gaan niet door glas maar kunnen wel DNA beschadigen en hierdoor kanker veroorzaken
– dan hebben we nog UVC straling die het meest schadelijk is, maar gelukkig bereikt deze de aarde nauwelijks doordat het wordt tegengehouden door de ozonlaag.

Je huid voorbereiden op de zon

Je kan je huid op de zon voorbereiden door je huid regelmatig te scrubben (of dry brushen) en vooral goed te hydrateren waardoor de natuurlijke huidbarrière optimaal is. Er zijn ook voedingssupplementen en zelfs tan preparers verkrijgbaar. Deze begin je één tot twee maanden voor je zonvakantie of voor de zomer te slikken en/of aan te brengen. Deze gaan de aanmaak van melanine stimuleren. En maak je geen zorgen: door goed te scrubben, te hydrateren en zelfs een goede zonbescherming aan te brengen kan je ècht nog wel een mooi tintje krijgen. Zelfs een mooiere en egalere, het heeft alleen iets meer tijd nodig en je huid zal je dankbaar zijn.

–> Lees ook dit artikel met zelfbruiner tips & tricks waardoor je nog vóór de zomer een mooi en egaal tintje krijgt op een manier die veilig is voor je huid.

Zonbescherming tijdens het zonnen

Er is eigenlijk maar één ding wat je kan doen als je toch lekker veel buiten in de zon bent. Smeren! Neem voldoende zonnebrandcrème met je mee voor je gezicht en lichaam en smeer er regelmatig op los. Wees niet te zuinig met het smeren en herhaal dit meerdere keren per dag. Zeker door transpireren, contact met kleding, door zand en water (zwemmen) neemt de werking van je zonnebrand namelijk snel af.

Heb je een (zon)gevoelige huid? Gebruik dan geen zonbescherming waar olie in verwerkt zit. Dit kan namelijk helaas nog wel eens voor een soort zonneallergie zorgen. Die jeukende rode bultjes staan op geen enkele huid sexy. En, last but not least, bescherm je ogen door het dragen van een goede zonnebril en neem ook je oren en lippen goed mee met smeren.

Neem voor het gezicht een specifieke zonnebrandcrème die ook echt hiervoor geschikt is. Deze bevat vaak een andere samenstelling waardoor deze beter voor de gezichtshuid geschikt is. Ook heel fijn: deze plakken en glimmen vaak net wat minder en bieden ook nog eens de voordelen van specifiekere huidverzorging.

Na de zon

Ook na de zon is het aan te raden om nog even lief te zijn voor je huid. Neem een lauwwarme douche, dep je huid droog en hydrateer deze goed. Je kan er een after sun product voor nemen, maar een goede hydraterende bodylotion is vaak ook voldoende. Dit verkoelt, kalmeert en geeft weer wat vocht terug aan de huid. Zo blijft je eventuele tintje ook nog eens mooier, egaler en langer. Denk na de zon trouwens ook aan wat extra liefde voor je haren. Gebruik een lekkere haarolie en/of een extra haarmasker na het douchen. Zo help je je haar om de klap van zon, zeezout, chloor en dergelijke te verwerken.

Nog meer zontips:

– smeer ook je kind(eren) regelmatig goed in. Neem ook de buurtkindjes mee als ze bij jou in de tuin komen spelen!
– deze zonnebrandcrèmes voor de gevoelige huid voor het gezicht zijn volgens mij allemaal nog steeds verkrijgbaar
– smeer niet te zuinig; om de beloofde zonbescherming van de verpakking te krijgen moet je echt ruim smeren
– de SPF in producten wordt minder als het in de zon staat of langere tijd in de kast staat. Het is dus zeker aan te raden om ieder jaar nieuwe producten aan te schaffen.

Volgende week een artikel over mijn favoriete zonbescherming producten van dit jaar!

Liefs,
Desirée

* Uitgelichte foto via Shutterstock

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Marin
  Reply Marin 25 juni 2018 at 14:12

  Erg informatief en compleet artikel!
  Staan veel nieuwe dingen in, zo wist ik bijvoorbeeld niet dat UVA-straling ook door kleding heen kon.

 • Avatar van Lindsey
  Reply Lindsey 10 juni 2018 at 21:10

  Wat een superfijn informatief artikel!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 10 juni 2018 at 21:10

   Wat tof om te horen, dankjewel!!

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 9 juni 2018 at 17:25

  heel fijn artikel! ik mag op dit moment eigenlijk niet in de zon komen door medicijngebruik, dus ik smeer me rot en blijf vooral veel in de schaduw :)

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 9 juni 2018 at 15:15

  Ik smmer mezelf meteen met zonnebrandcreme in al het flink warm is buiten en de zon gaat goed schijnen als ik gedouched heb.
  Voor het gezicht heb er ook speciaal 1.
  Zo ook een lippen sunprotor.
  Met SPF fiactor 50 en of 30.

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.