Reizen & vrije tijd

Travel | Met de auto op vakantie (tips)

31 juli 2018

auto op vakantie tips
Ga jij dit jaar, net zoals veel Nederlanders, met de auto op vakantie? Dan is een goede voorbereiding belangrijk om ervoor te zorgen dat de reis naar de bestemming zo goed mogelijk verloopt. Dit kan je een hoop vakantiestress besparen. Wij hebben op een rij gezet waar je rekening mee moet houden voor een onbezorgde autovakantie. 

Met de auto op vakantie, hier moet je zeker aan denken!

Autocheck en autoverzekering

Als je met de auto op vakantie gaat, is het verstandig om je auto van tevoren goed te laten nakijken in de garage. Je kunt ook het een en ander zelf doen: controleer de bandenspanning, het profiel van de banden, het oliepeil en de koelvloeistof. Controleer of je autoverzekering geldig is in de landen die je doorkruist. Zorg er ook voor dat je weet wat je autoverzekering dekt. Is dit niet voldoende? Dan kun je je autoverzekering vergelijken. Je kunt deze dan uitbreiden of een andere uitgebreidere autoverzekering afsluiten.

Inpakken auto

Kijk goed of alle boorddocumenten aanwezig zijn en zorg ervoor dat je hiervan ook een (digitale) kopie hebt. Verder zijn soms ook vignetten of milieustickers nodig. Daarnaast zijn er vaak tools die je verplicht in de auto moet hebben liggen, zoals een gevarendriehoek en een veiligheidshesje. Wat je verplicht bij je moet hebben, verschilt per land. Controleer dus van tevoren wat de verplichtingen zijn in de landen waar je doorheen reist. Begin tijdig met het pakken van je bagage. Houd spullen die je onderweg nodig hebt bij de hand, denk aan de verbanddoos, eten en drinken voor onderweg en je identiteitsbewijs. Bij een tussenstop met overnachting, is het handig om een kleine tas met spullen die je daar nodig hebt bij de hand te hebben.

Opvang huisdieren

Heb je huisdieren en neem je deze niet mee? Vergeet dan niet tijdig een opvang te regelen. Kijk of je buren, familie of vrienden voor je huisdier kunnen zorgen tijdens jouw afwezigheid. Lukt het niet om opvang te vinden? Dan zijn er ook speciale dierenhotels waar je jouw dier kunt laten verblijven tijdens je vakantie.

Woning veilig achter laten

Wat je ook achterlaat, is je woning. In de vakantieperiode zijn inbrekers erg actief. Zorg er dus voor dat je jouw woning een aanwezige uitstraling geeft. Zo kun je een lichtje aan laten staan of tuinverlichting die op beweging aangaat aanschaffen. Vraag je buren, vrienden of familie om de post van de mat te halen en de plantjes water te geven. Meldt niet op sociale media dat je binnen een bepaalde periode op vakantie bent…je weet nooit wie er meeleest.

Tijdstip van vertrek

Plan je vertrektijdstip goed, houdt rekening met files en zwarte zaterdagen. ’s Nachts rijden is dan wel vermoeiender maar vaak ook rustiger. Zeker als je kinderen hebt die dan lekker doorslapen.Wanneer je kind nog veel slaapt, zijn langere afstanden in principe haalbaar. Is je kind wat ouder, is de kans op verveling reëel. Je kunt het best elke twee à drie uur een stop inlassen. Zorg ervoor dat je tijdens die stop allemaal even de benen strekt. Je kunt ook een spelletje doen, zoals tikkertje of voetballen. Of stop op een plek waar wat te beleven valt, zoals een speeltuin, dierentuin, attractiepark of mooi uitzichtpunt. Waarom geen tussenstop van één of meerdere dagen, bijvoorbeeld Europa Park in Duitsland?

Met de kinderen op de achterbank: een beproeving?

Zorg er ook voor dat je kinderen voldoende afleiding hebben tijdens de rit. Denk aan tekenpapier, stickers, spelletjes en het favoriete speelgoed. Je kunt ook een draagbare dvd-speler of voorlees cd’s meenemen. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen natuurlijk. Wanneer de verveling toeslaat, kan je je altijd focussen op wat je buiten ziet: tel de zwarte auto’s, speel ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ of raad hoe de bestuurder van een in te halen wagen eruit zal zien. Uiteraard voorzie je wat eten en drinken tijdens de rit. Voor je het weet, ben je op je bestemming!

Ben jij al op vakantie geweest? Of ga je nog? En ga je dan vliegen of met de auto op pad?

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Pricewise. Uitgelichte afbeelding via Shutterstock.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Rachel
  Reply Rachel 1 augustus 2018 at 22:19

  Ik kom net terug uit italie en wij hebben 11,5 uur gereden en het was prima te doen.
  de terugweg hield ik het alleen niet meer vol.. mijn ogen vielen de hele tijd dicht.. het laatste uurtje duurde echt zo mega lang.
  volgend jaar neem ik wel meer snacks en sap mee voor onderweg dat houd je ook wel meer wakker

 • Avatar van Lisa
  Reply Lisa 31 juli 2018 at 15:42

  Helaas gaan wij dit jaar om verschillende redenen niet op vakantie. Volgend jaar zijn we wel van plan om op vakantie te gaan met de auto, onze kinderen zijn dan 2 en 5. Ik vond vooral jouw tip om een wat langere stop onderweg te maken en er dan nog een leuk uitje van te maken wel heel erg handig. Die ga ik onthouden.

 • Avatar van Lindsey Beljaars
  Reply Lindsey Beljaars 31 juli 2018 at 10:20

  Goede tips! Wij gaan altijd 1x per jaar met de auto op vakantie en vind dat moment dat je bepakt en bezakt de straat uitrijd altijd zo leuk!!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 31 juli 2018 at 09:35

  Zeer handige tips 👌
  Moet men over tolwegen koop dan een eenmalige kaart of speciale sticker waar men een vast bedrag voor betaald zodat je de rijen waar men wel nog tol moet betalen niet hoeft te passeren.
  Men kan dan langs een minder drukke poort.

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.