Carrière & Geld Fashion

Carrière | Zo creëer je jouw persoonlijke zakelijke look

6 juli 2018

zakelijke look tips
Of je nu zelfstandig ondernemer bent, voor een baas werkt of inbetween jobs bent en druk bezig bent met solliciteren: het is belangrijk om een goede en sterke persoonlijke zakelijke look te hebben. Zo maak je namelijk een krachtige eerste indruk en we weten allemaal dat die eerste indruk toch echt heel erg belangrijk is. Maar, hoe zorg je ervoor dat een zakelijke look écht bij jouw persoonlijkheid aansluit zodat je je er lekker in voelt en daardoor een krachtige uitstraling krijgt? Ik deel enkele tips met je! 

5 x zakelijke look tips

De eerste indruk

Mensen die duidelijk moeite hebben gedaan voor hun outfit en zich goed kleden, maken vaak al direct een goede eerste indruk. Hoe oppervlakkig het ook klinkt; in de zakenwereld wel iets om rekening mee te houden! Daarnaast krijg je van een goede persoonlijke zakelijke look ook nog eens een fijn gevoel van zelfvertrouwen wat samen een sterke combinatie is.

De basis

Natuurlijk is een goede basis het belangrijkste om mee te beginnen. Ja, dat kan een pak zijn of een kokerrok met blouse, maar het kan ook net even wat losser. Het is hierbij vooral belangrijk dat je kijkt naar een bedrijf, wat hun dresscode is en wat ze willen uitstralen. Of, als je een eigen bedrijf hebt, wie jouw doelgroep is en hoe je over wil komen. Heb je hier goed over nagedacht durf dan ook te investeren in die goede basics die de basis van jouw persoonlijke zakelijke look maken. Voor je het weet heb je je garderobe gevuld met een goede basis aan businessmode zoals een goed passend pak in mooie kwaliteit, mooie blouses of shirts met een pasvorm die mooi aansluiten bij jouw figuur, donkere clean jeans, zwarte pumps of juist mooie stijlvolle sneakers.. En natuurlijk kan een goede zakelijke tas ook niet ontbreken.

Jouw signature

Heb je een goede basis gelegd in je garderobe voor zakelijke kleding, dan is het belangrijk het niet alleen bij die basis te houden. Juist het toevoegen van een persoonlijke touch maakt die sterke indruk waardoor mensen je niet zomaar vergeten. Heb je een bepaalde accentkleur in de huisstijl van je bedrijf? Heb je gewoon een favoriete kleur die ook nog eens goed past bij je huidtint en haarkleur? Ben je fan van juist alles klassiek en vrouwelijk, maar gecombineerd met opvallende sneakers? Ga voor basic tinten maar kies bijvoorbeeld voor een mooi printje om net even wat meer op te vallen. Of durf te knallen en meet jezelf een bepaalde make-uplook met bijvoorbeeld rode lipstick of een scherpe eyeliner aan. Juist door te durven kiezen en dit door te voeren in elke outfit die je op de werkvloer en/of met zakelijke afspraken draagt gaan mensen je sneller en beter onthouden. Score!

Een goede verzorging

Misschien overbodig om te zeggen, maar een goede persoonlijke verzorging mag niet ontbreken bij jouw zakelijke look. Zorg dat je haren fris en in model zijn zonder duidelijke uitgroei. Houd je nagels netjes; liever géén nagellak dan aankomen met afgebladderde nagellak bijvoorbeeld. Draag nooit een te opvallend, en dan vooral ook niet een te aanwezige hoeveelheid parfum. En ook een goede basismake-up hoeft echt geen uren te duren! Zorg er ook voor dat je kleding redelijk kreukvrij en in ieder geval vlekvrij en fris is en als je huisdieren hebt: zet een plakroller bij de voordeur en haal deze even snel over jezelf heen voordat je de deur uit gaat.

Blijf jezelf

Maar, misschien nog wel het allerbelangrijkste, blijf jezelf. Je kan jezelf een bepaalde look aanmeten omdat je die bij iemand anders gezien hebt, maar vaak voel je je dan eerder ‘verkleed’ dan jezelf. Het kan dan ook echt wel even uitvogelen zijn in wat werkt voor jou, maar als je jouw persoonlijke zakelijke look hebt aangemeten zal je je er al snel lekker in beginnen te voelen. Als je eenmaal weet welke kleuren, materialen en pasvormen goed zijn voor je en welke details het helemaal ‘eigen’ maken dan gaat het winkelen ook veel gemakkelijker voor je worden en scan je sneller winkels door. En voor je het weet krijg je er echt plezier in om jouzelf sterk neer te zetten met een goede persoonlijke zakelijke look!

– Lees ook: tips voor een productieve dag.

* Foto via Shutterstock.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Birgit
  Reply Birgit 28 augustus 2018 at 10:54

  Onwijs leuk artikel! Ik merk inderdaad ook dat het allemaal wat vlotter mag tegenwoordig en je écht je eigen twist aan je look mag geven. Gelukkig bij mij op de werkvloer nu ook!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 28 augustus 2018 at 11:24

   Bedankt voor je enthousiaste reactie en compliment, tof om te horen!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 6 juli 2018 at 09:24

  Heel goed en zeer leerzaam artikel met fijne tips!

  Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 6 juli 2018 at 13:43

   Dankjewel voor je compliment, leuk om te horen!

 • Avatar van jonna@burgertrutjes
  Reply jonna@burgertrutjes 6 juli 2018 at 08:42

  Super leuk artikel! En vooral belangrijk inderdaad om jezelf te blijven. Gelukkig zie je wel al wat veranderingen in de zakelijke mode en kun je tegenwoordig wel wat creatiever zijn met je zakelijke look

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 6 juli 2018 at 13:43

   Nou, inderdaad. Heel erg fijn dat het allemaal wat persoonlijker en speelser mag!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.