Carrière & Geld Huis & interieur

Geldzaken | Tips voor je nieuwe inboedel!

27 augustus 2018

inboedelverzekering tips
Soms heb je de drang om het interieur van je woning volledig om te gooien. Tijd voor een rigoureuze restyling! Eindelijk eens die ene wand een ander kleurtje geven, compleet andere meubels, nieuwe apparatuur.. Heerlijk om bijvoorbeeld op Pinterest inspiratie op te doen, een moodboard te maken en vervolgens de handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan. Maar let op: een nieuwe inboedel vraagt waarschijnlijk om een nieuwe of aangepaste inboedelverzekering. In dit artikel lees je hier meer informatie en enkele handige tips over. 

‘Lees ook: Mijn top 5 huishouden hacks

Alles wat je moet weten over een inboedelverzekering

Wat valt er precies onder de inboedel?

Als eerst is het handig en belangrijk om te weten wat er precies onder de inboedel wordt verstaan. Dat is eigenlijk heel simpel; alles wat los in de woning staat is inboedel. Ook spullen die je los kunt maken zonder schade te veroorzaken, vallen hieronder. Denk aan een losse wenteltrap, kliklaminaat (dat niet is vastgemaakt met lijm of een nietpistool) en een keuken die mee te nemen is. Al het meubilair, sieraden, gadgets en andere losse spullen zijn dus onderdeel van de inboedel. Let op: neem je spullen mee naar buiten en kom je daarmee verder dan de tuin? Dan zijn deze spullen niet standaard meeverzekerd met de inboedelverzekering. Wel kun je hiervoor vaak een aanvullende buitenshuisverzekering afsluiten bovenop je huidige inboedelverzekering.

De waarde van je inboedel verandert

Of je nou een huis koopt of huurt; je bent zelf verantwoordelijk voor de verzekering van de inboedel. Deze is overigens niet verplicht, maar wel heel verstandig om af te sluiten. Wanneer heb jij voor het laatst een verzekering afgesloten voor je inboedel? En… heb je er daarna nog naar omgekeken? Grote kans van niet.

Wie eenmaal een inboedelverzekering heeft, verandert daar naderhand vaak niets meer aan. Terwijl het echt wel slim en soms flink besparend kan zijn om deze jaarlijks – of na een grote verbouwing en/of make-over – eens onder de loep te nemen. De waarde van de inboedel kan door de jaren heen namelijk veranderen. Spullen verouderen, er komen nieuwe spullen bij, je gaat bewust ‘ontspullen’.. Allemaal zaken waarna een inboedelverzekering vaak niet meer kloppend is met je huidige situatie. In zulke gevallen is het verstandig om de inboedelverzekering nog eens te bekijken en opnieuw de totaalwaarde van de spullen door te geven aan de verzekeraar. Anders loop je kans op over- of onderverzekering.

Het bepalen van de totaalwaarde

Als je een verzekering gaat afsluiten voor de inboedel, moet je de waarde van de spullen in huis aangeven. Niet alleen de waarde van de spullen, maar ook de gezinssituatie en het netto-inkomen van de hoofdkostwinner worden meegenomen. Die laatste om in te schatten hoeveel de inboedel waard is. Verder kijken verzekeraars naar het soort woning waarin je woont, het woonoppervlak, het aantal kamers en de beveiliging van de woning. Ook het bouwjaar van een huis kan belangrijk zijn.

Naast de algemene verzekering, kun je aangeven tot welke nieuwwaarde je sieraden, computers en audio en visuele apparatuur wilt verzekeren. Als je een huurwoning hebt, kun je verbeteringen aan het huis apart verzekeren. Dit heet het huurdersbelang en is er omdat verbeteringen aan een woning normaal gesproken via de opstalverzekering worden verzekerd. Daar is de verhuurder in geval van huur echter verantwoordelijk voor. Om de waarde van de inboedel te bepalen, is het verstandig om een inventarisatielijst van de inboedel te maken. Loop elke ruimte in huis na en kijk welke (waardevolle) spullen je daar hebt. Noteer de waarde en tel alles bij elkaar op.

Over- en onderverzekeren

De premie van de inboedelverzekering wordt bepaald door de waarde die je verzekert. Hoe hoger het totale bedrag, hoe hoger de premie. Maar als de totaalwaarde van de spullen in huis helemaal niet zo hoog is als het waardebedrag waar jij premie voor betaalt, dan ben je oververzekerd. Je krijgt namelijk alleen de nieuwwaarde, een deel daarvan of de dagwaarde van de spullen vergoed. Verzeker je juist tot een lager bedrag dan de daadwerkelijke waarde? Dan krijg je minder uitgekeerd dan de waarde die de spullen hebben. Dat is zonde, want je krijgt maar verzekerd tot het waardebedrag dat je hebt opgegeven bij de verzekeraar.

‘Lees ook: De nieuwe Søstrene Grene najaarscollectie 2018

inboedelverzekering tips

Dag- en nieuwwaarde

Als er schade vergoed moet worden en je stapt naar de verzekeraar dan wordt er uitgekeerd naar de dag- of (een deel van) de nieuwwaarde. Wat je vergoed krijgt, hangt af van wat op dat moment de waarde is van het beschadigde bezit, wat de restwaarde is én of deze beschadigd raakt of wordt gestolen. Heb je bijvoorbeeld een nieuw koffiezetapparaat en wordt deze gestolen na een maand? Dan krijg je de nieuwwaarde vergoed. Ontstaat er schade en vermindert de waarde daardoor? Dan wordt er gekeken naar het verschil tussen de nieuwwaarde en de restwaarde, dat bedrag krijg je dan uitgekeerd. Maar is de waarde minder dan 40 procent van de nieuwwaarde dan geldt de dagwaarderegeling. Wat de dagwaarde is, wordt bepaald aan de hand van een afschrijvingstabel. Bij elke verzekeraar kan de dagwaarde daardoor anders zijn.

Welke soort inboedelverzekering?

Er zijn verschillende dekkingen van de inboedelverzekering. Niet alleen zijn er aanvullende verzekeringen, zoals de buitenshuisdekking, te kiezen. Als basis kun je de inboedel in verschillende gradaties van uitgebreidheid verzekeren. Zo heb je een basisdekking en een allriskdekking. Met de basisvariant wordt schade door brand, ontploffing, water, storm en inbraak, diefstal en vandalisme vergoed. Heb je een allriskverzekering? Dan komt daar ook nog schadevergoeding door plotselinge onvoorziene gebeurtenissen bij zoals schade die je zelf aanricht bijvoorbeeld.

Belangrijker dan je dacht!

Zijn er al veel spullen in gedachten de revue gepasseerd tijdens het lezen van dit verhaal? Of heb je de waarde van de inboedel uitgerekend? Wil je de inboedelverzekering aanpassen? Neem dan contact op met je verzekeraar. Wil je kijken of er meer voordelige verzekeringen zijn, kijk dan online bij een vergelijker om een lijst van voordelige opties te vinden.

Stiekem vind ik het nog best leuk om jaarlijks even alle verzekeringen na te lopen. Het is even een klusje maar daarna weet je in ieder geval dat je goed verzekerd bent én het kan soms heel erg veel schelen in premie als je een beetje ‘rondshopt’ en daarbij krijg je soms ook nog leuke of handige welkomstcadeaus als je overstapt :)

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Pricewise. Afbeeldingen van Marina D. en Peshkova via Shutterstock.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 27 augustus 2018 at 11:42

  Goed artikel👌
  Fijne tips!

  Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 27 augustus 2018 at 12:01

   Dankjewel voor je compliment, leuk om te horen!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.