Carrière & Geld Fashion

Girlboss interview met Jamie Koers

2 augustus 2018

Jamie Koers interview ondernemen
Ruim een derde van alle ondernemers in Nederland is vrouw en er zijn heel veel vrouwen die eraan denken om een eigen bedrijf te gaan starten. Wellicht heb jij hier ook al eens over nagedacht? Of ben je al onderweg maar heb je nog net dat duwtje in de goede richting nodig om er helemaal voor te kunnen/durven gaan? Deze inspirerende vrouwelijke ondernemers gingen je voor! Vandaag aan de beurt: Jamie Koers van James&Co

GIRLBOSS
“A woman in control, taking charge of her own circumstances in work & life. Someone who knowns her worth and won’t accept anything less. She is empowering and inspiring to those around her & kicks ass!” – Urban Dictionary

Jamie Koers interview ondernemen
Wie ben je?

Ik ben Jamie Koers, 29 jaar oud, woonachtig samen met vriend en Joris de kat in Amsterdam.

Omschrijf je bedrijf, hoe lang het bestaat en wat je doet.
Dit jaar heb ik een nieuw bedrijf opgericht genaamd James&Co, een webshop en blog. James&Co staat voor Collecting Crafts. James&Co heeft een grappige functie als naam en heb ik doorgevoerd in de drie pijlers van mijn concept.

James&Collection: een webshop met een unieke collectie aan handgemaakte items allemaal rechtstreeks bij de makers vandaan vanuit heel Nederland.

James&Creatives: een blog waar je jouw dosis inspiratie en creativiteit uit kunt halen. Creativiteit in de breedste zin van het woord; verhalen van makers en creatieven, how it’s made, hoe het is om creatief te ondernemen, of hoe je zelf meer creatief aan de slag kunt.

James&Collabs: waar ik unieke samenwerkingen aan wil gaan met creatieven, denk aan workshops/events maar ook items die samen geproduceerd zijn of tot stand gekomen en nergens anders te koop zijn.

Mijn doel met James&Co is om een breed platform neerzetten. Waar de consument zijn of haar unieke cadeautjes kan vinden, de consument die waarde hecht aan ‘net even anders’, het verhaal achter een product en de liefde & aandacht waarmee iets is gemaakt. Maar ook een gezonde dosis aan inspiratie en creativiteit, omdat ik geloof dat we best wat meer met onze handen mogen doen, in plaats van alleen maar te denken met ons hoofd. Tevens is het een kleine ‘schop’ tegen de massaproductie omdat alle producten met de handgemaakt zijn, is geen enkel product hetzelfde en alles wordt in kleine oplages geproduceerd.

Waar komt jouw liefde en passie voor ondernemen en het zelf maken van sieraden vandaan?
Ik was al ruim anderhalf jaar tot 2 jaar zeer actief op Instagram met mijn vorige concept; mijn eigen handgemaakte sieraden. Hiermee merkte ik dat ik zoveel makers, creatief talent en creatieven tegen kwam waar ik iets mee wilde doen. Uiteindelijk is James&Co geboren. Mijn passie voor ondernemen heb ik pas recent aandacht gegeven sinds ik echt voor mezelf ben begonnen, dit was altijd al een droom maar afgelopen jaar had ik de kans deze droom te realiseren. Zelf sieraden maken heb ik mijn hele leven al gedaan en sinds een aantal jaar deed ik dit als hobby, om meer creatief bezig te zijn en mijn passie weer op te pakken. Nu met James&Co is het super dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken, dat ik zelf de collecties mag ontwerpen en alles wat de deur uit gaat uit mijn handen komt.

Jamie Koers interview ondernemen

Op welk punt besloot jij om er helemaal voor te gaan en begon je fulltime te ondernemen?
Vorig jaar toen ik merkte dat het ‘nu was of nooit’. Soms moet je deuren sluiten en dichtdoen om ruimte te creëren en zo gingen er bij mij heel snel nieuwe deuren open. Ik heb in een half jaar tijd mijn ondernemingsplan geschreven, een collectie samengesteld en mijn concept gelanceerd.

Wat is volgens jou de sleutel van jouw succes?
Jezelf ruimte geven om te groeien. Niet te snel willen maar met vallen en opstaan vooruit gaan en altijd blijven geloven in jouw visie van jouw bedrijf.

Waar zie jij jezelf en je bedrijf over vijf jaar?
Dan hoop ik dat James&Co is uitgegroeid tot een online platform waar mensen naartoe gaan als ze op zoek zijn naar unieke sieraden, accessoires of woonaccessoires. En dat James&Co stiekem ook een fysieke winkel en ontmoetingsplek voor creatieven heeft in een mooie stad.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
Er zijn geen gemiddelde werkdagen meer sinds ik met James&Co ben begonnen, haha! De orders via de webshop gaan wat mij betreft altijd voor en daar neem ik ook veel tijd voor. Gezien de maatwerkopdrachten die ik binnenkrijg probeer ik hier altijd extra aandacht aan te besteden, wat willen mensen, aan wie gaan ze het geven, etc. Dus ik begin mijn dagen bijna altijd met het maken van de orders en het beantwoorden van de vragen die ik krijg van klanten. Verder is iedere dag anders, iedere avond en weekend dag ook! Het loopt gewoon door omdat het je eigen bedrijf is. En het mooie ervan is dat ik dat voor het eerst in mijn leven helemaal niet erg vind en daar soms niet eens bij stil sta.

Wat is het grootste leerpunt uit jouw carrière?
Dat de visie die ik heb; samen staan we sterker, niet voor iedereen geldt. Ik deel mijn tijd met liefde voor anderen, ik schrijf blogs over andere creatieve ondernemers, posts en tag iedereen altijd. Zonder dat daar altijd iets tegenover staat. Omdat ik er heilig in geloof dat concurrentie in feite niet bestaat. Dat iedereen uniek is op zijn of haar manier en dat als we samenwerken we verder komen! Helaas geldt dit niet voor iedereen en probeer ik steeds zorgvuldiger mijn tijd en aandacht te verdelen.

Waar kan jij als ondernemer echt niet zonder?
Mijn iMac met groot scherm is wel echt heel fijn als je 10 tabbladen open hebt en meerdere schermen open hebt staan. Daarnaast gaat mijn laptop overal altijd mee naartoe. Ik kan niet zonder Google Drive & mijn fysieke agenda. Zodat ik orde hou ik mijn creatieve chaos. Verder merk ik dat ik het heerlijk vind om te schrijven in een schrift sinds ik ondernemer ben. Deze neem ik, naast mijn laptop ook overal mee naartoe.

Wat is het beste advies wat je aan andere (vrouwelijke) ondernemers kan geven?
Geloof en blijf geloven in jezelf. Vergelijk jezelf niet met anderen, ook al betrap ik mezelf daar ook altijd op. Blijf altijd teruggaan naar de passie, de droom, het geloof waarom je iets bent begonnen. En alleen als die heel sterk is kun je jouw plek op de horizon scherp voor ogen houden.

–> Bekijk hier de website en webwinkel van Jamie Koers: James&Co.

Reacties op dit artikel

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 2 augustus 2018 at 11:15

    Zo leuk en toevallig dat ik jaren geleden geleden ook zelf sieraden had gemaakt ;-)
    Mooie overzichtelijke webshop met prachtige jewels.

    Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.